Monday, December 28, 2009

PANAS!

Itu tadi la.. tapi nak cite jugak..

CITE 1

Tengahari tadi, tengah tunggu parking.. 5 10 minit duk menunggu, maka mau keluarla itu kereta.. Pe lagi, terus ajela lip lap lip lap bagi signal ke kanan.. cadangnye nak amek parking tuh..

Pelan-pelan mau belok ke kanan, stereng dah ready.. tayar dah ke kanan.. tunggu nak masuk je..

Lepas aje kete tu kuar.. tetiba..

Kete depan.. dah la tak bagi signal.. terus aje menonong masuk! AISHHHH!!

BENGANGNYERRRRRRRRRRRRRRR..

Terus aje hon kat kete tu.. pompuan.. yang sebelah pemandu, dah perasan yang aku dah chop parking tu dulu.. memang tak de nama aku kat parking tu, tapi aku dah tercongok kat dalam kete.. menunggu turn..

Terus aje nak nanges! hahahahahhahaa... PILU wes! terasa sedey.. selalu je sedey tetibe dengan benda-benda senget! hahaha.. * senget juga bermakna mongok, mengong.. lebih manis kan? :D

Huh! tanda protes sambil menahan kesebakan.. aku tengok aje dorang.. sambil mulut terkumat-kamit membebel...

Yelah, manusia.. bile dah buat salah.. tak kan bahagia.. tak kan senang hatinye.. tak kan terasa AMAN, TENANG..

Aku tengok ajelah minah tu, terpisat-pisat duk membaiki parking dia.. tapi maseh senget.. Aku perati ajelah..

Lepas tu, dia pandang aku.. eh! baru nak pandang ke???

Pas tu, dia cam buat isyarat yang kalau dapat di dialogkan..

"Parking ni awak dah chop ke?"

Kan best kalau ni yang aku boleh laungkan kat minah tu..

"Aaa..aa.. saya dah tunggu dari tadi lagi.. tapi awak.. sesedap hati aje.. menonong aje masuk.. dah la tak bagi signal.. tu makcik awak ke? haaa.. dia nampak yang saya nak masuk dulu.."

Pastu, terus aje dia keluar.. ha.. time dia kuar tu la.. aku snap gambar dia.. dengan kete skali aku amek.. tapi malas la nak upload dalam entri nih, padahal tadi.. UH! SIAPLA KAU! saket ati punye pasal.. hahaha.. tapi skang takpelah, lagipom, dia dah dibayar dengan rasa TIDAK TENANG, TIDAK AMAN secara cash.. tu pasal dia tak jadi nak parking kat situ.. maknanye, dia maseh punye perasaan.. ok!

CITE 2

Pada petangnye pulak, pergilah kat satu kedai nih.. memang aku nak beli benda alah nih..
Tapi mak oiii.. layanan dia.. macam tak nak keje.. senyum pom tak..

Tak friendly langsung.. aku memang tak bape suke kalau pegi kedai yang mane aku NAK TANYA itu ini, tapi dorang buat derk aje.. tapinye, kalau time kite TAK NAK TANYA.. pandai pulak datang pomot.. pakailah yang ni.. bagus la ape la.. adushh!! di uji kesabaran ini..

Nak keje ke tak nak nih????

Seb baek kazen aku ada sama.. sempat la jugak mengumpat.. tak pasal-pasal tambah dosa, padahal datang nak beli barang..

"Kalau ada kedai lain, tak hingin nak tengok muka pompuan nih.. masam cam ape..rela pegi kedai lain"

Dahlah tu, lepas aje beli barang.. tak dibaginye kotak.. seb baek kazen aku tanya pasal kotak..

"Tak de kotak ke???"

Barulah, terkedek-kedek bukak laci amek kotak.. mak aishhh!!! bengang gilos.. camne la nak laku kalau buat perangai camtu, pelanggan nak datang sure fikir berkali-kali..

Bayangkan kalau kazen aku tak tanya.. sure, kotak yilek!!

Sunday, December 20, 2009

My Dream

Langkah yang di atur, tetibe terenti di satu sudut BIASA.. ni yang tak mo lalu ni tadi..

Sudut yang BIASA yang telah menjadi KEBIASAAN

Dia menoleh.. sambil melambai-lambai..

Ces! nak menggoda aku la tuh.. uh!

Tapi iman tak kuat lorh.. hehehhee..

Pegi la jugak..

Nikon ada buat sale.. regenye dalam RM1,8** kot.. tak sure sangat.. tapi body ajelah.. yang complete.. RM2**** kot..

Sempat menyentuh.. tapi gambar ajelah.. gambar pom ok what??

Arghhhhhhhhhhh.. nape hati nak dia??

Dah lama nak dia.. tapi tak tertunai aje.. senang cite.. pulus tak mengijinkan.. hahahhaa..

Ok! udah-udah berangan.. Aish!!


Buatku berangan tak sudah.. :D


comey!



bayangkan.. berdiri kattttttt........... dah masuk bape kali nak berangan meh??? balek umah still teringat.. aduish!



Kan best! kalau dapat lucky draw D300.. ah, tak kesah la D berapa pom.. bukannye reti..hahaa.. berangan aje yang lebih.. hihihi.. takpe takpe.. nanti aku buat homework pasal nih..



pic : uncle gugel :D

Monday, December 14, 2009

Jatuh chenta lagi???

Uiks.. teruk gak ek penangan orang berchenta ni ek? nak-nak orang laki.. hahahaa..
Aku agak jelah berchenta.. tak tau la betol ke idok..

Bersemangat nak pi iron baju kununnye tadi..
Tetibe tengok ada satu hamba Allah nih..
Aiks.. pelik semacam je..

Maka, terhentilah aku di sebalik tiang itu..
Menonton aksi seorang hamba Allah ini..errkk! tak pasal-pasal terjerumus dalam arena penSKODENGan plak!

Pegang henpom..
Senyum sensorang..
Sengih-sengih..

Takut menengok nye..

TETIBE....

haaaaaaa??????????

HAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAAAAAAA...

wauuuu! sungguh mongok sekali.. hahahhaa.. err! akak aku cakap, tak de ayat lain ke selain "mongok??" .. ok, azam tahun baru.. nak cakap ayat bebaek je.. ces! lari topik..

sambung gelak...

Weeeiiiiii... TERUKNYE...

ayaq liur dia meleleh... hahahhahaaa...

SLRRRRPPPPPPPPP!!! sedaya upaya hamba Allah itu mencube menghirup ayaq liur nye kembali masuk ke dalam mulut.. hahahaha.. entri tak senonoh betol la.. ok, tambah lagi azam.. dah takmo buat entri tak senonoh...hahahhaa..

TAPI TAK SUKSES NONG!!! TERMENELEH JUA ayaq liur tu..

hahahahahaa...

ayaq liur tu selamat jatuh kat surat kabar yang hamba Allah ni sedang baca.. uih! cepat-cepat hamba Allah tu sapu tau.. muke betol-betol cuak.. cam tikus nampak kuceng..

aku disebalik tiang time tu.. tak tahan wesss!! hahaahhahaa...

"WOIIII.. hahahhaa.. agak-agak ar.. teruknye.. sampaikan meleleh air liur.. "

Hamba Allah itu terkedu.. lantas melemparkan senyuman kambeng kat aku.. ok! aku dah tau maksud 'senyum kambeng' hahahhaa...

Hamba Allah itu sangat malu..
Sungguh-sungguh malu..

Haaa.. tu lah, lenkali jangan berlagak.. nak-nak kalau dengan aku.. cepat dapat balasan.. ki ki ki..

Seb baek aku maseh ada sifat kemanusiaan.. aku tak habaq nama hang tau..

* aku kalau tengah angau.. setakat senyum-senyum ajelah.. lom lagi tahap meleleh ayaq liur.. hahahhaaa..

Sunday, December 13, 2009

Ujian Tanda Allah Sayang

source : web.. pic dia dah di edit.. tak sanggup nak letak pic yang ada semua mangsa tersebut.. kereta dah hancur remuk..

Baek belog, tv, surat kabar.. semuanye memaparkan berita yang sungguh tragis lagi menyayat hati nih.. takziah dan Al-Fatihah untuk mereka..
KANGAR: Penuntut universiti, Teh Affifah Shahirah Abd Hamid, hanya sempat bergelar isteri selama tiga jam selepas suami yang dinikahinya pagi semalam, meninggal dunia dalam kemalangan ngeri sejurus majlis akad nikah di rumahnya, di Taman Berlian, Alor Setar.
Suaminya, Mohd Ariff Ab Kadir, 23, lulusan Ijazah Kejuruteraan Mekanikal universiti di United Kingdom, meninggal apabila kereta yang dinaikinya untuk pulang ke rumah di Taman Melati Indah, Beseri, dekat sini bertembung dengan bas persiaran di Kilometer 7 Jalan Kangar-Padang Besar pada jam 1.05 minit tengah hari, selepas bernikah kira-kira jam 10 pagi.
Lebih menyedihkan kemalangan turut mengorbankan bapa Mohd Ariff iaitu Ab Kadir Awang, 55, yang memandu kereta dan ibunya, Apsah Othman, 58, serta rakannya, Mohd Farhan Musa, 18 tahun.
* lagi berita boleh di gugel di web
---------------------
jujurnya.. memang terasa kesedihan dengan berita tu.. nak-nak pabila melihat kereta Proton Iswara yang dipaparkan dalam surat kabar tu.. sebabnye..

yup! aku juga memandu kete jenis dan kaler yang sama.. Proton Iswara warna merah.. yang bezanya.. kete dia betol-betol teruk.. aku sendiri tak mampu nak bayangkan macam mana kejadian tu.. Subhanallah.. * pic ni diambil time adek 1 aku bersemangat nak cuci kete.. urmm.. 1 Ogos lalu.. iaitu 17 hari sebelum arwah mak aku meninggal di dalam kemalangan melibatkan kete ni pada pagi 18 Ogos.. sori.. agak emo hingga saat nih... tambah-tambah lagi pabila Adek 2 mintak tolong semak preparation dia untuk hadiri interview.. dan-dan je time aku duk update belog..huhuhuh.. tak TERDUGA intipati nya camni.. 




Arwah mak saya bernama Khadijah binti Muda dan meninggal dunia pada 18/8/2009 disebabkan kemalangan jalanraya dalam perjalanan menghadiri konvokesyen saya.




Aku tinggalkan cite emo tu.. Just nak share satu emel yang memang akan kusimpan selagi terdaya aku.. emel ni la yang jadi kawan karib yang memotivasi kan diri sendiri..
Ujian umpama guru yang tidak bercakap, tetapi sangat mengajar dan mendidik. Sama ada ujian itu kecil atau besar ia adalah takdir Allah. Semua ujian ada maksud tertentu tetapi kerana jahil, apabila ditimpa ujian secara langsung atau tidak, kita cepat melatah dan marah.
Justeru, kadang-kadang kita rasa Allah tidak adil atau sengaja menyusahkan kita. Kalau ujian datang dari orang, orang dendam, marah dan tidak menghormati kita, kita juga cepat dendam dan buruk sangka. Yang dahsyatnya hati kita buruk sangka pada Allah.
Nabi Muhammad s.a.w pernah dilontar dengan batu sampai berdarah ketika menyampaikan dakwah. Darah baginda s.a.w mengalir hingga ke kaki. Tapi baginda s.a.w tidak berdendam pada orang yang melakukannya. Kita pulak konon-kononnya berbangga menjadi umat baginda s.a.w, tapi bila diuji sikit je atau orang buat khianat, dah mula nak berdendam. Wallahu yuhibbussobirin. Renungkan...
Sebenarnya Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang. Jauh sekali takdir Allah untuk menyusahkan hamba-Nya. Ujian sebenarnya untuk melatih kita memiliki sifat-sifat terpuji seperti sabar, reda, tawakal, baik sangka, mengakui diri sebagai hamba yang lemah, supaya kita makin susah makin dekat dengan Allah, makin mengharap pada pertolongan Allah.
Cuba fikir, tentu kita suka bila orang lain luahkan masalah pada kita. Menunjukkan bahawa kita adalah orang yang dipercayai oleh orang tersebut. Suka x bila orang lain beri kepercayaan pada kita? Dah tentu jawapannya SUKA. TAPI!!!!!! Allah lagi suka bila kita ingat pada-Nya. Sebab itulah Allah selalu bagi ujian pada kita. Supaya kita sentiasa ingat pada-Nya. Kalau kita sentiasa senang, mungkin kita lupa pada Allah.
Ujian hidup juga mengajar kita merasai dunia hanya nikmat sementara. Ujian juga menanamkan akidah betapa berkuasa Allah. Apa kuasa Allah? Allah boleh memberi dan mengambil bila2 masa. Setiap ujian menunjukkan Allah boleh memberi dan mengambil di mana sahaja. Ujian juga mengajar kita membesarkan Allah, boleh memberi dan mengambil apa cara sekalipun.
Jadi, dengan ujian kita makin dekat dengan Allah. Dengan ujian juga menanam sikap supaya berasa diri berdosa. Sebab tu bila kita susah, kita biasa nya akan ingat pada Allah. Ingat Allah adalah satu rezeki malah satu ibadah. Senang dan kaya kadang-kadang membawa alpa, maka dengan ujian kita akan ingat pada Allah. Cuba renungkan... masa kita senang, adakah kita ingat pada Allah?
Ujian umpama guru, mengajar kita supaya tidak tenggelam dalam dosa dan noda. Kadangkala juga bentuk ujian kesalahan dan dosa yang kita lakukan diketahui ramai orang. Sebenarnya bukan untuk Allah menghina kita, tetapi untuk memberikan peringatan supaya kita bertaubat dan tidak meneruskan dosa itu. Memang kadang-kadang dosa itu sebenarnya pembalasan dan hukuman. Kita semua tahu setiap perbuatan dosa mesti dihukum sama ada di dunia atau akhirat.
Insan yang dikasihi Allah akan menerima hukuman di dunia dan Allah selamatkan di akhirat. Cara hukuman di dunia ada pelbagai, antaranya di datangkan kesusahan, kesedihan, penderitaan, kehilangan orang tersayang, kesakitan, kemiskinan, kehilangan pengaruh, hilang kuasa dan macam-macam lagi ujian.
Sekiranya kita boleh bersabar dan reda, kita bukan saja makin hebat, malah dosa digugurkan dan kedudukan kita di sisi Allah makin tinggi. Kalau mengeluh, tidak reda, merungut dan memberontak akan menambahkan lagi dosa kita.
Begitulah Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang terhadap hambanya. Bila Allah sayang pada seseorang, Allah akan bagi ujian. Makin sayang Allah pada seseorang, makin berat ujian Allah. Allah tidak hukum kita di akhirat kerana penderitaan di neraka berpuluh kali ganda lebih dahsyat.
Jadi kalau kita ditimpa kesusahan, anggaplah itu balasan yang menyelamatkan kita di akhirat. Kalau kita ditakdirkan miskin sebenarnya Allah nak latih diri kita sabar dan reda. Allah tidak takdirkan kita kaya sebab Allah sudah tahu kalau kita kaya, kita akan jadi sombong, bakhil dan mudah terdedah dengan dosa kekayaan. Pendek kata, orang mukmin apabila datang ujian mereka sabar, kalau miskin mereka reda, kalau menjadi pemimpin mereka berlaku adil, kalau menjadi pengikut mereka taat. Malah kalau dia bersalah, dia memohon maaf dan kalau tidak bersalah dia memberi maaf.
* Bersyukur

Thursday, December 10, 2009

Dikau pencuri

Wahai engkau seorang pencuri.. dengar sini ye.. bajet kunun-kunun pencuri baca belog nih.. hahhahaha....

Adek 4 aku balek praktikal lewat betol ari nih.. dah ayah aku bising-bising.. nak tak nak dalam bimbang bercampur tak ikhlas.. bukan pe, geram bilemana "tak reti-reti ke nak bitau kat keluarga kalau dah balek lewat ke ape ke.." at least kite tak risau.. ni tak.. dahla tepom tak de jawapan..

Dah hampir 8 malam lebih-lebih barula muncul dia kat umah.. bertuah punye adek.. mane pegi ntah.. dahla tepom tak berangkat.. uh!

Bilemana dia panggil aku.. aku menyahut jelah.. aiks! lain macam je.. disuruhnye aku siap-siap.. nak pegi balai.. ha?? dalam hal-hal camnih, memang tak boleh libatkan ayah aku.. nanti dia 150% bimbang dan macam-macam lagi yang membuatkan kami memegang prinsip..

"jom kite pegi balai senyap-senyap... jangan jawab pe yang ayah aku tanya.. buat dek je.. hahhahahaaa..bertuah punye anak"

Adusss!! woit pencurik.. napelah ko kebas motor buruk adek aku tu ha? helmet pom kau angkut ehhh??? haii.. tak kan la dalam banyak-banyak motor.. 3 motor ye! motor adek aku yang ko berkenan.. walhal dah 16 tahun tau usia motor tu.. nape la hang tak amek motor EX tu ke? motor suzuki tu ke? yang ni lagi bergetah dan bergaya tau.. motor adek aku tu.. pe yang ada??? signal pom dah patah.. hahhahahaa.. tapi tulah, cinta tak pandang rupa.. hahhaha.. mongok betol pencurik nih.. yang buruk gak yang dia nak.. haih!

Pegi la balai polis Manir.. ces! dahla letaknye hujung dunia.. hujung dunia beb! balai tu tak jauh dengan sungai.. betol-betol cam zaman dedolu.. tenang gilas balai polis tu.. luas.. tenteram.. angin sepoi-sepoi bahasa.. maklumlah, dalam kampong.. hahahhaha... aku terkejut.. adek aku lagi lah.. gelak besor kiteorang.. betol ke ni balai??? korang try la pegi buat lawatan.. hehhehe..

Haaa.. lepas aje buat report.. terus kene pegi balai polis Kuala Terengganu.. yang ni IPD dia la.. urmm.. kene plak jumpe Sarjan Awang.. leceh jugak ek buat report motor hilang ekk??

Yang paling tak suke.. ada aje benda sengal yang terjadi.. dahla aku naek agak lambat kat tempat Sarjan Awang..

Time terserempak dengan sape ntah.. tetibe je dia tanya nak jumpe sape? yang sengalnye.. terus spontan aku jawab "Nak jumpe Sarjan Hassan..." hahahhahahahaaa... woiiiiii! yang ni filem laaaa.. camne la boleh terkeluar nama nih??? "ehhh.. bukan.. nak jumpe Sarjan Awang... hahahhaa.." terus aje bantai gelak depan orang tu.. peduli hape aku kenal dia ke tak.. seb baek pak cik nih baek... dia pom tergelak sama.. asishh! malu..hehehhee..

Wahai pencurik.. kalau la aku kenal ko sape kan.. ces! tak logik langsung dialog nih.. aku luku-luku kepala ko.. betol-betol menyusahkan.. dahla adek aku tu budak praktikal.. senang-senang aje eh, ko rembat motor dia.. dahla sampai 1130 malam tau kiteorang duk ronggeng-ronggeng dalam balai.. Sarjan tu menaip selow sangat la.. sian nengoknye.. nak tolong, tak boleh tolong.. dahla asyek tanya dengan adek aku..ayah maseh ada lagi ke tak? dua kali tau.. tak tau la kot-kot Sarjan ni lupe pe yang dia tanya.. soalan lucu lain.. "dah kawen ke?" "adek badek bape orang.." "anak ke bape??" mesra alam betol sarjan nih.. tersenyum simpul kami bilemana dengar loghat percakapan dia.. pekat sangatlah.. dahla adek aku tu mentega.. payah nak faham pe sarjan tu soal... asyek... "haa???" uhh! geram aku nengok.. terpaksa tolong jawab bagi pihak dia.. entah dari mana ntah asal sarjan nih.. dialek pelik sangat la.. seb baek aku pikap.. hahhahahaaa..

Tapi yang paling feeling.. hehhee.. tetibe mood emo.. sikit je.. bilemana adek aku cakap.. nak dapatkan air tawar (air semayang hajat).. aku dah cakap.. payah.. sebabnye dulu lain tau.. ape je yang kami hilang ke ape ke.. nak exam ke.. nak interbiu ke.. arwah mak aku yang akan buat solat hajat untuk kami.. dan biasanye.. dia akan bitau mengikut gerak hati dia.. "benda ni ada.." InsyaAllah dengan izin Allah.. ada benda tu.. biasanye mak aku banyak gunekan instinct dia.. naluri seorang ibu.. memang kuat..

Tapi dalam hal nih.. aku sendiri tak tau nak buat.. dah banyak jasanya motor tu kat kami.. dengan motor tulah, aku ngan abang aku sama-sama membonceng.. aish! panjang plak bercerita.. urmmm...kalau ada rezki.. ada la.. kalau tak.. ala, tak senang la kalau mencurik harta benda orang.. woit pencurik.. motor tu..ko nak buat racing sambut new year eh???

Monday, December 7, 2009

My new wedges!

Tadi, orang kedai call bitau wedges yang di order dah sampai.. hehheheee..

Sebenarnye, dah lama tak membeli wedges.. dah bertahun-tahun dah..
Yang lama dah rosak.. lepas tu, ada yang berkenan tapi nye, terlalu tinggi incinye.. mak aih! yang ni pom, macam dah agak tinggi jugak.. tapi nak jugak sebab cam comfortable je..

Lebih kurang gak dengan yang dulu, cumenye yang ni lain aje sikit tang tali pintal tu.. hope pakai sampai rabak.. takut tersadai tak pakai je.. huhuhu

Kalau berkenan, pegi la beli sementara ada sale nih.. wink! hhehehhee.. oh ya! dia ada dua kaler tau.. hitam n putih nih.. tapi putih lagi cantik la..

Heheheh.. skang ni, bilemana nak beli kasut la kan.. kene fikir dua benda penting nih..

1. Selesa
2. Sayang kat diri.. hehehe.. nak bergaya, tapi kite kene fikirkan jugak kesihatan untuk jangka panjang.. esp untuk tulang belakang kita.. yelah, kalau dah tinggi sangat incinye.. nanti tak balance.. takmo la asyek fikir nak bergaya aje.. belakang saket kedian kire.. hohoho.. takmo la.. wasatiah cukup!

Dedulu, pakai rembat aje.. tak pernah nak fikir.. janji berkenan kat hati..

Sampaikan melecet kaki bilemana pakai kasut yang tak sesuai.. nak-nak kasut untuk leisure.. ada yang pakai 3 4 kali dah terbiar camtu.. ada yang rosak camtu je.. sayang gilas bile fikirkan balek..

Harapnye, wedges ni tak jadi 'wedges gajah putih' dah la.. hahahhaa..

Payah jugak ek, bile dah jenis "bile dah suke yang tu.. asyek pakai yang tu jelah sampai rabak.." hahahhaa..

Ok la, take care ols..

Sunday, December 6, 2009

Hepi or Unhepi

Unhepi

Apa guna punya seorang sahabat jikalau ianya menyakitkan hati kita.. uh! seb baek dia takde dalam list FB aku.. takde juga dalam list emel address aku.. takde juga dalam list belog nih.. Kelembutan keayuan, kesopanan kesusilaan penuh dengan muslimah.. not like me! ho ha ho ha.. tapi aku maseh punye rasa logik di akal.. perasan! biar lah!

Sangkaan ayah aku, dia dan kawan dia datang nak menjenguk aku yang maseh demam itu hari.. uh! tak harap aku.. namun bilemana, seseorang itu tidak berfikir dan 'selfish'.. bantai ajelah, janji 'project pop' nya berjaya.. yup! datang ke umah aku semata-mata untuk mempomot projeknya.. Sedangkan awal-awal aku dah bitau.. i'm not feeling well.. dah tau aku dapat MC.. tapi, dia nak datangggggggggg jugak..

Bile dah datang umah.. kawan dia selaku orang lama.. mula mempomosikan benda yang memang aku tak minat langsung.. dalam kesejukan, ketiadaan mood.. senang cite.. TAK IKHLAS langsung nak mendengar, namun kudengar jugak.. aihh!

Memang aku tak boleh nak pandang muka dia time tu.. pst! even dia punyai wajah keibuan.. memang saket ati.. semata-mata kerana $$$$$$ dia ketepikan soal kemanusiaan.. ape salahnye jikalau dia datang bilemana aku dah ok dari demam..

Agak malang buat dia, kerana adek dan abang aku kebetulan dah balek keje time tu.. dorang sempat mendengar ape yang kamu pomotkan pada aku.. so, kamu telah dikenang sebagai..

"Kami lahhhhh.. usahawan @#$#@%#^" errr.. adek aku siap buat gaya cam Ultraman nak terbang.. hahahahhahahahahaa...

TQ sahabat kerana bagi peluang untuk saya mengenali awak.. dari sekolah sampai la pada hari kejadian..sori, jikalau selepas ini kita takkan seperti dulu.. terlalu berkecil hati..

Hepi

Sebenarnye bilemana bercakap tentang famili, lebih buatkan saya hepi.. saya enjoy! (' _ ')

Hahahahaa.. terkejut bilemana ayah aku bawak balek semua benda-benda nih.. senang katanya.. bile nak gune, kite dah ada.. bape kali mau beli daaaa??? Adek 2 aku cakap, kalau boleh semua benda ayah aku nak borong.. kene tarik bawak balek.. kalau tak nanti ayah aku tarik kaki penjual.. hahhaha.. * err.. gurauan kami memang entahpape banyaknye..

"Yang ni buat tangkap anak ikan kat sawah.." Adek 2

"Kalau free, boleh buat main badminton.. hahhaha.. "

Besar gilas penapis air nih.. ala, penapis teh tu la.. 1st time aku tengok penapis sebesar nih.. eksaited, aku taruk la kat kepala.. muat tau.. hahhaha.. tapi kan... huuurrrmmm! ambek ko.. tak pasal-pasal kene marah dek ayah aku.. hahhahahaaa..


Pesanan ikhlas: jikalau kamu tidak berupaya untuk menggembirakan hati kawanmu, janganlah kamu menyakitkan hatinya pula..

Thursday, December 3, 2009

MC akhir tahun

Bangun-bangun aje tido.. terasa lain macam je.. saket perot.. aish! bagitau kat ayahanda "saya saket perot.." terus aje ayahanda aku kuar dari bilik air.. hehhehe..

lepas tu terasa cam "saya rasa cam nak demam je.."

Ayah aku tanya.. nak pil cina tu ke? dia ada.. urmm.. ok gak.. tapi tak terambil pom..

Time nak pegi keje, dah agak lambat.. urmm, pegi keje dengan $#$$$$.. hahhahahahaa.. sebabnye dah terasa seram sejuk wes! ala, baru 1st time buat cam tu.. hikhikhik..

Ayah aku tanya boleh bawak kete ke tak? suruh adek 1 aku bawak ke klinik.. urmmm, adek 1 tak mo hantar pi keje.. so, kene drive la pagi nih.. larat lagi setakat nak bawak kete kecik nih..

Dah sampai kat opis, terasa makin sejuk.. mak aish! demam betol nih.. kepala agak pening-pening.. pas tu terus ke klinik.. tq Dekmah sebab temankan orang tadi.. :)

Alahaii, doc pulak ada briefing ape ntah ngan semua staf dia.. so, kene la tunggu dalam beberapa puluh minit.. tak pe lah..

Sempat jugak Dekmah tolong cek aku.. hahhahaa..memula dia buat kat dahi dia sendiri.. benda pembaca suhu kebetulan ada kat kaunter, so dia amek la.. hahhahaa..

"Macam ni la doc buat.. "

Pastu aku plak yang jadi eksperimen dia.. uih! tinggi ni Daa.. 38 point bape ntah..

Pas abes aje doc briefing,

"Kenapa nih?" tanya Kak Na.. hahhahaha.. nape la leh wat entri banyak dialog nih.. aku tak faham betol lah.. hahhahhaa..

"Macam nak demam la.."

Pas tu terus aje nurse cek.. dia tanya.. "demam ke?" ni nurse baru tau.. baek jugak..

"Ye kot, macam nak demam.." aku takut silap je.. kan aku cakap demam dia cakap tak demam..

Masuk jumpe doc.. dia cek macam-macam, tekak, lidah, belakang kita..

Aku takut kalau dia cakap kene ini la kene itu lah.. seb baek demam biasa..

"Suhu badan maseh tinggi.. kalau maseh tak kurang jugak.. kene datang lagi.."

Time nak amek ubat plak..

"Berapa hari dapat mc?"

"Sehari.. tak mintak pom mc.."

"Memang la kene bagi mc, kene berehat.. haa, yang ni makan bla bla bla.. haaa, balek tu tido tau.. rehat.. jangan pegi maen hujan plak.."

"Yelah, yelah.. hehehhehehe..."

Tapi dah bosan la asyek tido je.. sebabnye larat nak bangun.. even panas maseh ada lagi.. Biasa kalau demam, aku tak pegi klinik.. biar baek cam tu aje.. tapi yang ni musim penyakit banyak.. takut la jugak.. banyak betol merepek entri nih.. hihihihihi.. bosan ditambah pulak dengan kelaparan.. tadi dah makan.. skang lapar balek..

Ok, entri ni menunjukkan kebosanan mencecah darjah yang tinggi..

Monday, November 30, 2009

Alhamdulillah

.. dah selesai semenye.. yeahhhhhhhhhhhhhh! benda yang paling besar dah selamat dilalui..

[Semuanya akan okay di hujung.. :) ]

sambung lagi.. jika belum okay, kite belum sampai ke penghujungnya.. percayalah dengan ketentuan Allah di atas tiap kejadian.. InsyaAllah.. Amin..

Raya ke 2 Aidiladha - 29/11/2009, maka bertukarlah status bujangan Adek 1 aku kepada suami orang. Wah gitu.. cam tak caye aje kan? Ok lah, dah selesai majlisnye, barulah terasa SENANG nak menceritakan semuanye.. semuanyeeeee.. sebelum semasa dan selepas majlis.. hehhehee..

Sebelum
Fuh~! banyak benda betol yang tak disiapkan oleh pihak kami.. bayangkan, banyak benda last minute yang dibuat.. kelam kabuts teramat la sangat.. Tak silap aku, aku pernah tulis pasal pegi mencari bunga telur, kek kawen etc dalam belog nih.. tapi ala-ala aje.. yup! bayangkan beberapa minggu sebelum majlis.. time entri tu la, aku and kazen turun bandar inc adek 1 aku.. kiteorang pi mencari barang-barang kawen.. tak banyak mana pom.. pastu bebarang laen.. adek 1 aku beli entah time bile.. beli ngan tunang dia kot.. :)

Lepas aje entri tu, siyes! memang tak de pape preparation yang boleh distorikan untuk kawen.. hahahhahaa.. kamikaze betol la.. aku fokus untuk hal keje aku, kazen aku plak tolong settlekan ape yang patut.. ish! tak patut betollah aku..

TQ sesangat pada kazen yang BANYAK menolong kami.. sudi membuang masa tidonye.. hahahhaa.. dengan mengubah hantaran.. yang paling sadis, aku selaku kakak hanya melihat gubahan hantaran tu 2 or 3 hari sebelum majlis... selepas keje aku selesai.. aku memang tak sempat nak meluang masa pegi umah mak cik aku, dahla sibuk ngan kursus, keje lagi.. umah lagi.. jadinye, apa yang baek bagi mak cik aku.. baek jugaklah untuk kami..

"Kite dah tak de masa nih.." : pak cik aku..

Syukurlah jugak, semua keperluan nak memasak.. mak cik pakcik aku yang tolong handle.. jadinye, kami tolong ape yang patut.. Kalau arwah mak aku ada, dia yang akan jadi wedding planner.. dari segi masa kenduri, tarikh kenduri, tetamu yang nak dijemput, barang-barang kenduri, semuanye lah.. biasanye dia akan fikir.. dan biasanye, hasilnye memang best! pengalaman mematangkan seseorang itu kan?

Kali nih, kad kawen mak cik aku yang tolong edarkan.. yang paling kelakar.. kunun-kunun nak edar kad kawen.. aku bawaklah 5 6 keping kat opis.. pas tu, yang aku edar hanyalah 2.. yang lain-lain.. bawak balek umah balek.. uh! kecil-kecilan betol.. hahahhahaa...

Dengan sekali lafaz.. Alhamdulillah, Adek 1 aku dah selamat menjadi suami orang.. eh! macam ayat kat atas je.. hihihihi..

Pstt! yang betol-betol entahpapenyer, malam Sabtu - 27/11/2009 sempat lagi pi maen futsal.. padahal 28/11/2009 dah nak nikah.. woiii! betol-betol gilasss..

Nilah adek ipar aku.. Latifah.. wah! klasik gitu nama.. hihihihi.. tak pe, akak ipar ni tak de hal punye.. urmm.. camne ek ada adek pompuan?? kalau ada mak kite, bolehlah itu ini mintak tips, pandangan idea semua.. urmm.. ok kot... :)

Dia cium tangan ayahanda aku... hahahahhaa.. siyes! cam pelik aje bilemana ada pompuan lain buat macam nih.. lagipom dah lama tak menerima orang baru.. maksud aku, menantu pompuan dalam famili kami.. yang last lebih kurang 9 tahun yang lepas kot... lama kan? tapi tak pe, small matters aje.. err.. aku yang amek pic ni tau..

My famili.. untuk penjimatan yang lebih.. ops! sasul.. untuk gambar yang lebih banyak.. sile dapatkan di Facebook aku..

Selepas aje majlis nikah, terus tak tukar baju.. pegi potong ayam.. yelah, esok dah nak kenduri.. bile dah ramai, senang sangat kejenye.. Alhamdulillah.. tak hujan.. cuaca ok aje untuk 3 4 hari nih.. kalau tak jenuh la jugak memikirkan keadaan.. mesti ayah aku pot pet pot pet.. huhuhu.. arwah mak and ayah aku tak berapa suka buat kenduri bulan-bulan hujan..

Yang ni kat umah aku.. time bertanding.. eh! bertandang..

Semasa..
Eh! cam tak relevan aje.. hahahhaaa.. pepagi sebelum majlis time sebelah lelaki, semuanye all out dari segi kelengkapan meja, khemah.. memang lotih berpeluhan.. tapi tak de hal la.. majlis dah nak start jam 12.. tapi jam 113o am dah ada yang datang.. hahahhaa.. time tu, ramai inc kakak aku, kazen aku, aku yang maseh dengan baju kelawar * baju tido ok.. duk sibuk pi mai pi mai buat keje.. entahpape betol la.. kami sibuk duk gelak.. macam nak buat befday party plak.. muka cuak.. tapi cam entahpape.. adek 1 aku selaku pengantin siap balek ngan motor.. hahahhaaaa.. turun padang pasang khemah untuk geng-geng dia nak basuh pinggan.. fuih~! tak reti nak elobarate camne majlis nih..

Ayat best time tu kan..

" Saya dah bereskan hal umah.."
"Ok, lauk dah masak.. jap lagi sampai.."
"Mane senduk????"
"Saya dah tak leh nak pikir laaa.."
"Saya dah sapu dah kat ruang tamu..dalam umah dah settle.. awak lap pinggan dulu.."
"Gane eh??????"

hahhahaaa... sungguh kritikal.. cam bernafas ngan bantuan pernafasan..

Ada bran buat majlis cam nih?? hahhahaa.. cam kelakar pom ada.. tapi tulah, semuanye akan okay di hujung.. wink!

Selepas
Alhamdulillah.. cam tak caye aje.. semuanye dah selamat.. kenduri berjalan lancar, tetamu pom ramai even kami tak buat besar-besaran.. * ngam-ngam aje lepas kenduri, hujan turun pada malamnye.. sampailah pagi tadi.. hujan rahmat.. :)

Sepintas:
Abang 2 sibok mencari nafkah di hari majlis kawen adek aku.. huhuhuhu..

Adek 2 ke sana ke mari - umah aku-umah makcik aku.. maklumlah dia pak supirnye.. kami masak-masak kat umah makcik.. pastu terbangkan ke umah aku.. hehheee..

Adek 3 yang juga pembasuh pinggan dan adakala membantu ape yang patut.. urm, dah selamat sampai kat kem pagi tadi.. cuti tak lama, terus keje.. bayangkan betapa letihnye dia.. sian.. huhuhuhu..

Adek 4 pembasuh pinggan yang berjaya.. hahahhaa.. dolu-dolu aku yang pegang title nih.. skang zaman dah berubah..

* Kalau sempat ada entri khas untuk adek 1 aku nanti.. skang nak rest cecukop..

Thursday, November 26, 2009

Seratus hari



25/11/2009 Genap 100 hari pemergian mak aku ke rahmatullah

[Allahyarhamah Khadijah binti Haji Muda]

Al-Fatihah








Monday, November 23, 2009

Hujan-oh-Hujan

Masih turun dengan rintik-rintik

Ada kala lebat

Ada kala terhenti-henti

Yang nyata berterusan hingga ke malam hari

Errr.. ni bukan syair tau.. :p


Yang pasti, kolam dah tak de rupa kolam dah..dah keruh benor airnye.. air dah melimpah..

Oyeahh~! ini petang dah bolek balek.. best! best! Induksi dah selesai.. Alhamdulillah..

Semuanye akan okey di hujung.. :)

Friday, November 20, 2009

Meh sini

Dah lama betol la tak outstation. 20 -23 Nov.. urmm.. cam lame aje kan? dah terasa homesick dah.. hahahaaa.. walhal, baru aje sampai tadi petang.. lebih kurang 53o tadi.. so, ada lagi 3 hari lagi duk kat sini.. tempat biasa untuk kursus 'Residence Resort, Hawaii..' hehehe, tak lah.. kat Paka, Terengganu aje..

Sebelom datang tadi, packing baju kira kira sejam sebelum pegi sini. Memang camtulah, bile nak berubah ntah. Bile nak kuar aje umah untuk outstation.. mesti ala ala aje.. dahla, tudung tak bawa banyak.. hahhahaaaa.. bile duk dalam bas, barulah terfikir.. tudung tak cukup, borang tak bawa.. macam-macam.. dah la kepala pening, dah lama tak naek bas..urmm, last, naek bas sesama ngan arwah mak n ayah aku time pegi umah abang aku.. 3 bulan lepas kot..terfikir juga nak drive je, tapi memandangkan mak cik aku memerlukan si kancil tu.. tak pela, next time aje la kite drive.. aida baek kan??

Kat luar hujan.. urmm.. agak lebat.. sejuk!

malam ni, tido sini sensorang.. nampak cam lomantik gituu.. tapi, rindu bilik aku la.. tapi tak pelah, leh juga rehat untuk seketika.. eh! langsir dah tukar baru.. coklat.. urmm.. not bad..

Hahahhaaa.. suke tau! leh amek bawak balek.. dah lama tak buat collection.. esok! siap la.. semuanye aku akan rembat! hihihihihi..

Tq.. cam biasa la.. dorang akan serve ngan buah-buahan.. biasanye asam.. tengok pada keadaan..

Oklah, tak sabar tau nak tunggu Induksi ni abes.. banyak benda yang perlu kite sacrifice demi menjayakan kerja kite.

Thursday, November 19, 2009

Cite Seram

Tak tau la pasai pe noo.. ceq memang tak bape gemor ngan cite sebegini.. Seingat ceq la noo.. iklan pom ceq tak tengok sangat kalau tang promosikan cite 'seram-seram' nih.. hahahaa.. tergeliat nak cakap kedah.. Ok lah, senang cite malam ni kat TV3 ada cite tau.. cite hantu.. tak tau la tajuk ape, kesah dia apa.. tapi yang pasti tentang hantu.. syok syok berFB.. tiba-tiba..

Adek 2 : hahahahahhaaaaaaa.. ko tak yah tengok ar cite nih..
Aku : hahahhaaaaa... nape? teruk sangat ker? * memang tak kan tengok punye.. cume tukang gelak je tengok gelagat 'hantu' adek aku... hahahhaaaaa..

Abang 2 : hahahhaaaa.... eeeeeeeeeeee...
Adek 2 : siap merangkak atas lantai tu * betol ke idok, tak tau la aku..

Adek 4 : weeiii.. tapi cite semalam lagi la bahye..kalau tengok mesti terkencing.. hahahahaaaaa.. * tak silap lakonan Mariani ape ntah.. ala, emak si Melissa Saila tu la..

Ayahanda : tak yah tengok ar.. malam malam Jumaat nih...


[tak lama, abang aku terus tukar channel bola]

Cite seram memang tak de dalam kamus idop aku, Degawan la ape la.. haa, satu lagi Ceplos.. yang paling best.. si tukang tapis cite seram ni plak terdiri daripada barisan penapis yang diakui berjaya dalam menjalankan tugas mereka dengan baek yakni..

Adek-adek aku, abang & juga ayah aku.. * tak payah kite suruh, dorang secara otomatik akan menapis.. :).. tapi tula kan, suke sangat-sangat menceritakan keadaan kehantuan dalam tv tu.. siap buat gaya dan sound effect yang mongok sangat.. sungguh entahpape sekali.. hahahhaaaa..

Sebab dorang takut aku takut dan bile takut dia akan takut jugak.. hahahhaaa..

Keprihatinan kamu amatlah dihargai..

Wednesday, November 18, 2009

Happy mode~!!

Bila rasa gumbira kata oyeaaa.. oyeaaa!!
Ok cukup untuk mukadimmah kita pada kali nih..

source : Uncle Google
  • So far, link belog dah ok.. pening la jugak mikirkan camne link tak terupdate.. asyek 1 week ago aje.. tak boleh nak purak-purak gumbira kalau hati dah lara.. eces!
  • Ayahku bilang "tak masin, tak manis.. sedang-sedang elok je kuah udang nih.. lenkali buat camnilah.." hip hip menjerit sukeeee.. wes! bukan senang tau.. sepanjang Ramadan sampai la hari ni, tak pernah ayah aku puji masakan aku tau.. tapi tak kesah la, sebab aku bukan terer mane pom bab memasak nih..
ni je yang nak dicitekan.. hehheheheeeee..

Saturday, November 14, 2009

Entri kontot

Banyak benda nak diceritakan..

Tapi masih tak de mood nak mengepos cite..

Tengok link belog buat diri terasa 'adohaiiiii...' nape la tak terupdate.. * satu faktor besar ketiadaan mood

Oh ye! BUKAN aku yang akan kawen.. nape jadi camni nih? hahahhaaa.. lepas ni tak de orang nak datang rapat la .. :p * ku akan storikan nanti..

Kebizian kehujanan ketidaktahuan mengelilingi keadaan..

"Semuanye akan okey di hujung.. InsyaAllah"

Tuesday, November 10, 2009

Tertitis

Tadi time balek keje, balek ngan mak cik aku, aku yang drive, adek aku suruh aku balek dulu, tu pasal kene balek ngan mak cik aku.. haishh!

Me : kad dah siap dah..
Mak Su : buat bape banyak?
Me : dalam bape ratus je.. sikit je.. bukan panggil ramai pom..
Mak su : dulu, Che mu ada cakap ngan Mok Su.. kalau turn eyda, dia nak buat besar-besaran.. kalau abang 2, adek 1, adek 2, adek 3, adek 4.. dia nak buat biasa-biasa jer...tapi yelah, kite hanya merancang...benda ni Allah yang tentukan...
Me : * diam..air mata dah ngalir laju..tak salah kan kalau aku nanges?? hihihi.. sebenarnye aku tak sangka arwah mak aku pernah cakap hal ni ngan mak cik aku.. :(
Me : ye la.. * pelan je suara.. hahhaa.. sempat cover nada suara..

Terus aje drive sampai la kat umah, turun aje dari kete.. lap airmata jap.. hahahhaa.. tak pandang pom muke mak cik aku.. takut dia perasan aku nanges..

Time siap-siap nak ke dapur.. mak cik aku plak yang datang.. bawa gulai ayam kampong.. hahhahaha! rezeki datang menggolek.. sukenye tak yah masak lauk.. hihihi..

Tapi time tu, mood nanges maseh ada..

Suara dah tak boleh control.. hahahhaa..

Mak Teh : baru balek ke?
Me : yeee.. duduk la dulu.. nak masuk bilik air jap.. * melaung dari jauh aje ni tau

Kazen : awal balek ari nih? Jo mane?
Me : Mok Su amek.. Jo balek lewat..

Pak Teh : buat air apa daaa?? * pom melaung jugak.. hehehhe
Adek 2 : uh! tak leh harap ni buat air... hahhahahahhaaaaaa... kadang kadang manis, kadang-kadang tawar.. hahhahahaaa...
Mak Teh : pegi tolong eyda buat air tu.. * mak cik aku menjenguk aku sat.. hihihi..
Me : dah buat laa.. * melaung lagi..

Kazen : nak masak ape lagi?
Me : * dah tak leh nak cakap.. last last pandang aje lah.. air mata lak tak nak berenti.. hahaaa.. geram betol la! saje je eh??
Kazen : kenapa nih?????
Me : sedih... hahahhahaha.. * camne nanges dan gelak dalam satu masa nih?
Kazen : jangan la sedih.. nanti saya sedih sama..
Mak Teh : * dia diam aje.. terus masuk ruang umah..

Me : hahahhaha.. tadi ada cakap-cakap ngan Mok Su..
Kazen : cakap pe?
Me : * diam je... tersengih-sengih.. padahal siyes, aku tak boleh nak bersuara.. nanti lagi susah nak rentikan air mata nih..

Last, kazen aku nanges sama.. padahal tak tau pe sebab nape aku nanges.. hahahha..
ntah pape..

Melodrama betol la petang tadi.. hahahahhaa.. siyes beb~! part yang paling aku tak tahan..

"kalau turn eyda, dia nak buat besar-besaran.. "

KataHati : Moga majlis akan berjalan lancar.. InsyaAllah..

Monday, November 9, 2009

Noktah!

Semuanye akan okey di hujung, jika belum okey lagi, kamu belum sampai hujungnya. Walau apa pun ujian Tuhan, walau apa pun yang dilemparkan kepada kita, semuanya akan okey. Kita hanya perlu teruskan langkah, jangan putus asa.

Ramai orang pertikaikan kenapa saya kahwin awal, tapi cinta kan tak ada umur. Yang penting jangan berkahwin kerana nafsu dan desakan cinta tetapi kerana sudah bersedia - mental, fizikal dan kewangan. Ini yang terbaik untuk saya.

Semuanye akan okey di hujung. Jika itu takdirnya, itulah yang akan berlaku. Segalanya ada hikmah... Urmm, macam keadaan sekarang.. kebizian mengekori begitu rapat sampaikan tak de space langsung.. eh! ada lah, masa itu maseh ada bile kite mengadakannya.. Harap semuanye akan okey di hujung.. InsyaAllah..

Benarkah semuanye akan okey nanti?


KataHati: Yup! saya sangat-sangat-suke-tentang-motivasi [InTrend Okt.]

Sunday, November 8, 2009

Cakap banyak



Takmo cakap banyak..

Takmo berletiaq banyak..

Takmo tulis bebanyak..

Takmo buat keje.. hahahhaa.. bestnyerr!! ampes betol la.. anak sapo lah nih ek??

Minggu yang agak sendat.. penuh dengan ektibiti yang menuntut pembaziran masa yang banyak.. maksud saya.. menuntut kesabaran yang tinggi.. ces! ayat cover line la tu.. hehehe..

Masa dah tak banyak.. tak tercapai dek akalmu la Elyana.. elyana gak yang kene.. hahahaa..

cantik kan? simple but nice! bukan kami punyela.. sape punyer? entah, dalam perot Uncle
Google..

beli ke tak??
kite gune aje yang ada..

cehhh!!!

hahahhahahaha..

tak faham betol la dengan budak-budak skarang.. ye, kami pom tak faham..

risau plus ntahpape..

papepom.. settlekan aje keje kejean yang ada..

uiot! cake ni nampak cam sedap aje.. yelah, kami dah pilih kek yang sedap.. puas ati??

* tq : my auntie.. ces! mok teh lah.. + kazen aku.. banyak tolong kami sekeluarga.. ape? tak de papelah! oh ye! Azie..so sori, tak dapat jumpe bebaru ni.. me kebizian dong..

aida DIAM boleh? hmmmpphh!!!

Tuesday, November 3, 2009

Saya terharu! sungguh!!

Terlipat

Tersusun


Tertib


Mak su : bile nak amek baju baju ni seme? dah tolong basuh dah.. lipat pom dah...
Me : hehehhe.. nanti ar.. * Terharu sungguh! tua tua camni pom, baju ada lagi orang sudi tolong basuh.. ha ha he he.. sayang kat mak cik akuuuuuuu... muahh!



Mak su : Mok su fikir camnelah mu leh beli baju nih.. mok su basuh baju ni, teringat kat *** hahahahahaa.. kalau la Che mu ada.. mesti ye suke... mok su bagi *** nih kat umah mu.. ingat dop??
Aku : owhh~! patut ar rasa cam pernah tengok je kain baju nih.. wakakakkakakkakaaaa.. ingat ar.. **** tu... ada kabo ke Na ke Nor ntoh ari raye tu.. cam peliks jer baju nih.. cam..

DOK SEDAP ATI JERRRR!!!

wakakkakakkakakakkaa... temu jawapan doh laaa.. ha ha ha..
* tak baek gelak banyak sangat.. ok-ok!

Uh! camne leh sama ngan set bilik tido ar??? siap mak cik aku pi amek dalam lemari tunjuk kat depan mata.. haha hahahhaa.. wes! cam cite Ujang ploks!

Monday, November 2, 2009

2009 Year End Contest

Jalan-jalan-jalan kat umah orang.. nilah hasilnyer.. hahaha.. tak pernah nak join contest.. 1st time nih.. yang ni contest yang agak simple.. so, tak de la tensi sangat..

Dolu-dolu suka la jugak buat kad untuk kengkawan.. so, nampak cam suwit aje..Jom!

''How many love did you see in the picture as below?''

Answer : 23

# cam dah kene trick aje nih.. urmm.. cam 5 aje.. konpius-konpius.. ha ha ha..

Jom la pakat join..

ini link tuan umah tu.. KELIK LA.. jangan malu-malu..

Ops! closing date dia : 4th Nov. 2009 tau.. jangan lengah-lengah kalau nak join..

Have fun!

Sunday, November 1, 2009

.: 1 - 0 - 0 :.

Cam formasi nak maen bola la pulak.. tapi tak de formasi cenggitu gayanye.. eh! cam ngam-ngam aje dengan date ari ni kan? 1-1-1 dengan 1-0-0.. tak faham eh? sudah!

ENTRI KE - SERATUS : 100 di My Personal Space | MPS | 2009

Tengok.. terus terkedu. Tadi cam bersepah aje idea kat kepala.. hurmmm.. buat intebiu nak??

Bile mula menjerumuskan diri di arena belog?
Urmm.. di laman 360 Yahoo.. dulu la.. dalam tahun 2006.. ramai la jugak bebudak opis yang aktif kat dalam tu.. cam Put, Jue Fasm.. Nisa, Kak Ladybird..hihihi, Kak Nor audit.. Mia Adila, Sue Fasm, ramai.. sangat ramai.. kalau nak sebut satu-satu, mungkin aku boleh dikategorikan 'maseh punyai ingatan yang baek'.. hehehhe..skang ni dah tutup dah laman tuh.. tapi kalau tak silap.. dia ada buat back up untuk belog kita.. tapi tak berapa pasti..
Pengaktifan di blogspot ni pulak, urmm.. ntahla, ingat-ingat camtu aje.. tahun 2008 kot.. memula memang tak berapa aktif sangat.. sebab TAK RETI.. pastu mula merajinkan diri menerokai blogspot, barulah cam 'not bad la jugak'..

Kenapa berbelog?
Urmm.. mungkin sebab kebestan berbelog tu kot.. asyek nak menulis aje kalau kene dengan citenyer..kite boleh tulis ape saja.. nak nak aku memang suke-minat menulis.. nyaris-nyaris nak jadi novelis tau.. hehehee.. tipu jelah! urmm, dulu biasanye tulis dalam deri kecik aje tau.. cincai aje.. buku latihan pom jadi.. tapi adek aku, kenkadang akak aku jugak! suke sangat curi-curi baca.. jadinyer aku memajukan diri di belog.. ceh! dalam deri? still tulis lagi.. biasanye aku sorok bawah bantal jer.. hehehe.. ala pe kesah, akak aku dah penah jumpe deri ijau tu.. entah-entah dah baca dari A- Z.. berdosa ngan aku!

[ Anais Nin ] : the role of a writer is not to say what we all can say but what we are unable to say.

Kenapa MPS?
Ooo.. gini kan, dalam friendster aku ada satu album My Personal Store.. pastu, terus aje letak My Personal Store untuk nama belog nih.. pastu cam tak berapa nak kene and ngam.. terus aje pegi angkat sumpah kat court tukar nama My Personal Space.. cam ok la sikit.. ruang ni cam privacy la sikit.. sesuai ngan namanyer.. kenkadang kalau tak tau pe nak buat.. kat MPS ni la aku lepak-borak-borak- dan juga buang masa yang dikatakan emas tu.. rugi kan buang emas??

Kenapa baliklah.blogspot.com??
Tak tau lah.. nak mereka cipta nama link yang best.. tak reti sangat.. jadinyer, amek yang simple aje la.. lagipom simple = saya..

Kawan-kawan belog?
Kebanyakannya adalah dikalangan bebudak opis sendiri.. tak berapa kenal sangat and tak berapa ramai sangat kawan dikalangan blogger nih.. sebab saya pemalu.. wakkakakakakkaaaa.. blah!

Malu tak publish belog?
Hehehehe.. malu.. eh! tadi kan dah cakap saya ni pemalu.. bape kali nak bilang? tak ar, saje je.. okies okies.. time di 360 dulu, saya akui saya memang MALU.. malu nak tulis memacam.. tulis seadanya aje.. pas tu, tak suke add orang yang kita kenal, sebab MALU.. segan nanti dia baca cite kite.. hahahhahaha..tapi kan, time lawat umah orang laen.. selamba badak aje dorang tulis semua benda.. bilemana jenguk umah orang lelaki.. barulah kite akan 'ok jer..' yelah, semua orang ada idea tersendiri.. kalau tak.. tak kan status kat YM, FB, FS, TWITTER * sekadar sebut beberapa jenis ajelah.. boleh bertukar mengikut mood... itu menunjukkan semua orang ada cara tersendiri untuk meluahkan KataHati.. eh! dah jauh membebel nih.. urmm, lepas aje menubuhkan MPS ni, terus aje buat-buat TAK MALU publish belog nih.. hahahaha.. padahal MALU ya ampun.. pstt! dah penat ke baca?? sabar eh.. almaklumlah, bile lagi kan nak boleh pot-pet-pot-pet camnih kat belog kan..

Diakui memang MALU bilemana jumpe kawan-kawan pastu dorang cakap..

Kawan : biasa jugak baca belog Aida..
Me : Hehehehhe.. ooo... ye ar.. mngarut je tu.. * malu nak tutup muka..sampai sekarang still MALU lagi..

Segan.. mungkin di belog aku bawa diri yang bisu.. sisinyer berbeda kerna ianye lebih kepada KataHati.. eces! * Jan.. aku dah jadi pemuitis nih, hahahhaa.. tak sia-sia Cekgu Norliza ajarkan BM.. pstt! Jan, ko banyak tiru ayat BM aku dedulu... wkakakaka.. ok-ok! siriyes! kite sambung interbiu kiter..

Urmm.. apa entri yang paling kamu suke?
Semua entri saya suke.. tapi yang paling saya akan ingat dan kenangi sepanjang hayat saya.. entri tentang pemergian ibunda saya yang saya kasihi.. sejujurnyer, tak pernah terlintas akan adanye entri sebegitu dan pemergiannya sebegitu.. kamu faham kan maksud saya? itu sebab lah, MPS ni begitu dekat dengan hati-diri saya.. semuanye tentang diri sendiri..

Ye ke? tak kan diri sendiri aje kot??
Tentang orang lain? ada la jugak.. seme kisah aku balun, family.. of course la kan.. tapi kan, kadang-kadang ada la jugak terbabas aku belogkan tentang kisah-kisah perangai-perangai manusia yang tak MATURED di mata ku inih.. tapi biasanyer, sentuh cam tu ajelah.. tak delah A - Z.. ni bukan belog gossip dek non oiii.. wakkakakaa.. interbiu jenis ape nih??? urmm, kamu patut buat belog cam ni jugak tau! tetibe je..

Puas ati dengan MPS nih?
Urmm.. noppp.. 6 out of 10 stars.. saya mau belog yang simple tapi ada .... * segan nak bitau..

Apa kenangan yang paling best kat belog nih?
Ceh~! soalan tak relevan langsung.. next...

Bile mula cuti?
Wes~! aku hangen nanti kan..

Ok-ok-ok.. kata-kata terakhir anda..
Tq kepada semua readers yang sudi menjenguk belog saya nih.. tapi tak de air makanan la.. self service la yerk.. hope MPS ni tetap bernafas seiring dengan kedewasaan saya.. best gak sekali berkala-kala kuarkan ayat skema..

Writing is a way of talking without being interrupted : [ Jules Renard ]

Oklah, dah abes dah kePERASANAN intebiu nih.. jom minum air nak?? tito time..

Friday, October 30, 2009

.: YeZZaaaaaaaaaaaa :.

I'm soooo epiiiiii rite now..
Ha ha ha wahahhahahhahahhaa..
Alhamdulillah.. hihihihi..

Yerp! hati bunga-bunga-dan-bunga sangat..
Kegumbiraan itu menghiasi hati.. hahahhahaa.. blah ar!

Dari pagi sampai la malam..
Duk mengodek-godek Mr. MO [ Microsoft Outlook ] ..
Terperap aje dalam bilik.. berkerut-kerut dahi, dahla tu.. sampaikan dah plan nak bawa Miss Lappy ni ke kedai.. hahahhaa.. nak mintak tolong..

"Tolong saya encey.. saya tak reti.."

Hampir give up jugak! tapi tulah, selagi tak jumpa solutions dia.. selagi tu tak puas ati.. ngeeeeee!!!

And now, dah sukses dah.. wei pe kes nih?? hahahhahahaaa..
Tak delah, sebenarnye DAH SUKSES TRANSFER DATA my outlook from my portable.. * malu aje.. kecoh cam bagai.. hehehe..

ITU AJEEEEE~!!!! tapi me amat gumbira..


Tak boleh tak senyum bilemana data dah boleh di import kat lappy.. wahhhh~! cam dapat perfume DIOR ADDICT 2 aje.. hahhahahhaa.. * impian tu.. hmmmppp..

pstt! data ni sebenarnyer dah selamat di transfer kat PC opis dengan menggunakan pakar IT.. TQ Tan Sri..cumenyer kat my lappy ini aje yang belom... tu pasai kalut sensorang ini hari, kene buat sendiri..

Itu hari kan, memang diakui budak seksyen sampaikan naek heran bilemana aku memang kalut semacam..

"Sampai camtu sekali Kaida.."

Yang aku tak bitau kat dia.. KataHati: Data kat dalam tu amat penting bagi aku.. banyak ILMU dalam emel yang aku simpan tu tau.. hehehhehe.. saya suke!"

Hehehhe.. saya buta dalam MO.. tapi hasil daripada godekan dari MR. GOOGLE membuahkan hasil.. tq atas info yang memang best nih!

Tido lebih lena ini malam.. :)


.: Satu Nama :.



Ketika Cinta Bertasbih - Melly Goeslow Feat Amee
---------------------------------------------------
Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur padamu atas segala cinta

--------------------------------------------------

- so meaningful..
- aura positif ada pada lagu nih.. eces!
- yerp! rindu kuasa 5 sama kawan saya.. kan best boleh share lagu nih.. dah lama tak menyembang-buang-masa... ha ha ha .. tapi siriyes!
- fact! tetiap malam, hari asyek on lagu ni aje.. kenkadang tertido dengan headphone.. he he he.. * kalau arwah mak aku ada.. mesti dia sound.. "tak baek tido dengar lagu.. " (' - ')


ok la.. mo layan lagi ini lagu... wes! jangan over ok! yelah.. pssttt~! bisa mengalir airmata.. ok-ok.. hari jiwang sedunia.. gdbye indie.. ops! bluweeekkk!

oh ye! kalau korang tak suka KCB nih.. korang MEMANG tak de perasaan.. hahhaha.. emo wes!

Monday, October 26, 2009

.: Ari Senin :.

Gigil [Muhasabah diri]
- mak cik aku punye umah dipecah masuk! dah kali ke bape nih?? uish! siang hari plak tu.. dah la sebelah umah aku jer.. seb baek tak de benda yang hilang.. cepat-cepat balek umah pi cek my lappy kat bilik.. seb baek ada.. dahla Mr. Brokbeng tersadai aje kat katil.. uish!


Airport [Nak cari tukang urut]
- malu maseh bersisa, dah kene pegi airport balek ke? hahahha.. camne leh jatuh eh? dahla ramai orang.. seb baek idea datang cepat.. buat-buat cam tak de pape.. ilek aje atas simen tu.. hahahhaa.. seb baek Mr. Driver pandai cover.. kalau tak wajib malu.. oh ya! banyak benda betol la bilemana TERPAKSA berurusan bersama-sama si tambang murah! Air Asiyap betol la.. pi mai pi mai buang masa betol la.. tukar itu.. $.. tukar ini.. $.. urrmm.. dah nama BISNES! $$ 1st.. kalau tak bergelar-gadis-latihan.. tak hingin nak pi mai pi mai camni tau.. tak baek mengeluh! ok-ok!


Sukan [ada masa upload pic dalam fb eh..]
- dapat no. 3 aje * dari 14 PTJ.. 14 ke?? rasanye lah.. urrmmm..ok la kan, daripada tak dapat pape langsung.. tak pelah, next year cuba lagi..


Keje [nanti nak cuti.. SIRIYES!]
- penattakhengat.. sibok betol la, eces! sajela tu, nak memoyokan diri.. hehehhe.. mane ade! agak kelam kabuts la ini bulan..


Mata [uh..]
- dah berat.. jam dinding baru aje 825pm.. tak mo tulis banyak-banyak..


Perot [krukek krek krek..]
- Lapar.. tak sabar nak membedal makanan..


Fizikal
- LETIH! TITIK .

Thursday, October 22, 2009

.: Nak tito.. :.

Hahahahhahaa... kedengaran agak mengada-ngada betol la.
Sirius! nak tito.
Tapi tak bleh tito lagi.

Esok keje.
Konpem mangun lambat.
Harus menyesal esok pagi nih. Haishhh!
Tapi tak pe, nanti abang aku tolong kejutkan. Ha ha ha.
"Dah lammmmaaaaaaaaaa tak tito lambat cenggini".
Ala, suara dah macam Ikmal nih.
Ops! baru aje nonton cd rompakan 'Syurga Cinta'.

-Layan aje la-


Baju tak iron lagi. Kalau tak iron boleh tak? pakai aje cam tu. Uish!
Time study dedulu, kalau dah lambat. Capai aje baju kurung yang 'emergency'.
Tak yah iron, orang tak tau. he he he.. tak seyonoh toll!
Baju nak training netball dah masukkan dalam beg tau. Urmm.. suar aje belom, tak tau nak pakai suar ape. Suar kaler merah, baju biru?? urm! tak best langsung u punye taste aida!

Eh! cite Papadom omongannya best tau.
Kazen aku dah siap tengok dah.
Eeeeee... Jelesssss!

Tapi tak pe, dia dah belikan perfume untuk kite tau.. eh bukan! untuk Aku ok! he he he..
Untuk second time ni, belom terfikir lagi either nak tukar bauan or tak.
Fikir, setia aje la dengan pinky tu. Urmm, merah memerang la. Not pinky!

Ok! esok Akak 2 aku nak balek.
Suke nyerssss.

Lahai, bile nak tito nih.
Entri merepek betol la.

Ok la, nak membacakan-mendodoikan- hope, leh tito..

Oh yaa~!!!


KHAMIS pasangannyer BATEK ya neng!

Tuesday, October 20, 2009

.: Moh berchenta! :.

Berchenta ngan sape? ngan netball.. huh! tak best langsung.. ha ha ha..

Maseh dalam kecapekan kecilan akibat training netball tadi petang.. capek la kunun.. kunun ajerlah! Sirius.. tak in langsung ngan netball.. fuh! penat tak hengat.. baru training 2 3 kali dah bising.. ape da kamu nih.. ok! ok!

Weekend ni akan ada lagi acara sukan yang maseh belum diperagakan di pentas wayang.. nak ketawa pom ada..

Malu pada anak buah sendiri.. siap jadi 'C' lagi.. mak cik sendiri tak reti nak maen netball.. dah la banyak peraturan.. lemah betol la neng! Ini tak boleh, itu tak boleh.. ha ha ha.. last maen netball.. urmmm, mungkin time sekolah rendah kot.. time tu, manelah tau ape rule and regulations dia.. maen taraammmm aje…

So guys! Dunt wuri eh.. me dah standby dah jadi reserve.. ha ha ha ha.. kene belajar lagi la.. malu wes! Eh! Ok what kalau jadi tukang buat air kan? I think its better than nothing.. urmmm.. good idea! Ha ha ha ha.. * sorok muka..

My idol.. Angah.. wau! terer ar.. tengok kasut la kan??? pssstttt! ntah-ntah reserve aje anak buah aku ni kan? ha ha ha ha..

Monday, October 19, 2009

.: Oh! My Lappy :.

Bismillah...

Entri pada malam ini mungkin menjadi entri yang agak.. agak ajelah.. agak EMO.. agak sarat.. yang pasti.. Alhamdulillah.. penantian untuk proses penyembuhan Miss Lappy kite dah beres! dah hampir 2 bulan lappy ni terbengkalai sejak accident itu hari.. Mr. Brokbeng nye juga udah ku temui.. he he he! epi sangat la akak tau.. dan-dan aje pergi bayar bil.. excited nak dating ngan lappy bucuk nih.. :)

So, lepas ni.. tak payah la nak publish entri pepagi lagi.. lagipom den tak suke sangat tulis belog kat opis.. tak de privacy.. hi hi hi.. malu saye! nak jenjalan umah orang pom lebih mudah.. yelah, kalau kat opis.. asyek mengong aje memanjang.. kenkadang bile dah buka, kosong aje.. mane la dapat baca isi belog orang lain.. seksa betol la!

Bilemana melihat lappy nih, ikhlas.. memang agak SEDIH.. dah bukan agak dah.. MEMANG SEDIH.. Miss Lappy ni adalah saksi pada mana kejadian kemalangan pada pagi 18/08/2009.. dia jugak la yang duduk satu seat bersama arwah mak kite tau..

Antara percakapan akhir kira-kira 2 jam lebih sebelum accident adalah mengenai lappy nih..

Sehari sebelum kejadian juga, adalah mengenai lappy nih..

Arwah mak memang dah tahu sangat-sangat-sangat.. betapa akrab hubungan aku dengan Miss Lappy nih sejak memiliki dia.. ibarat pakwe dengan makwe.. namun hubungan masih ada batasnyer.. he he he.. Tau, mak aku fikir lain la tuh.. kalau tak, tak kan ayat ni bleh kuar.. senyum-senyum lagi tu.. "saya dah ada itnet".. lahai, mane ade.. wakakakakkaakakakaa.. kalau la mak aku tau.. mesti dia cakap.. "sabar".. urmm..

Makan minum adakala terabai-ter-ter-ter tak penting la.. tu yang mak aku tak setuju..

Ok la, tak mo lah tulis bebanyak.. nanti tak larat..

* nak jual ke tak eh lappy nih??? adek 4 aku dah ready.. uurrrmmm..

Mr. Brokbeng.. dalam ni upenyer kamu yerk! jenuh la duk mencari.. tak menyahut-yahut!

Lcd yang rosak.. tak sanggup nak transfer pic lappy time dia saket tenat..

Saya dah sehat.. Alhamdulillah..

Welcome back Puteri Onizukaida.. ehem! ha ha ha.. perasan..