Wednesday, February 18, 2009

.: T.M.K :.

Errr...hasil masakan yg aku nak posting ni..tak delah setaraf masakan ngan sesetengah blogger lain..(masakan dorang kaw2 punyer..cam spageti...steak..nasi ayam...hasilnyer memang superb!)
Ni semua idea abang aku....wakakaka...memula..memang pelik..ada ke? tp aku ikut je..sebab dia IRON CHEF heheheh....pandai masak memasak dari aku....err..resepi biasa miasa jer..wakakakkaa..okey..terus kite ke dapurrrrr...

Bahan2:
1. Bawang besar lebih kurang 1/2 labu (hiris2 kan lah dia..)
2. Bawang putih pom sama cam bawang besar
3. Kicap
4. Telur ayam
5. Air

Peralatan Sokongan:
1. Kuali
2. Sudip

Cara2 :
Memula panaskan minyak..ops! luper plak..korang kene sediakan minyak ye (nak menumis...wakkakakaka...)

Goreng telur2 tu semua..pas tu kite ketepikan..eces! (terasa cam Chef Wan plak..hihihihi)
Dah panas..masukkan bawang...

Pas tu masukkan kicap...masukkan telur...(errrr...nape pelik semacam nih?? tap kite ketepikan perasaan pelik yang sedang melanda tu..teruskan usahamu babe~!)

Abang aku bersuara dari kejauhan ~~ masukkan air sikittttttttttttttt...nak bagi UMPHH..masuk lada sekali...(konpius..tp tak tertanya pulek!..lada? cili?? or cili boh?? )

Ok...kite masukkan air sedikit...(nak kasi ada kuah)..cili? cili boh? ishh...arahan tu aku abaikan..hehehhee

Hasilnyer...tadaaaaaaaa....


nilah dia..telur masak kicap aka TMK....1st time dalam hidup aku masak resepi ni..biasa sotong masak kicap (kalo resepi ni..aku terer..hehehhe)

Ayat yang kuar dari mulut ayah aku : DEMAMMMMMM (cukup untuk menjelaskan segala2nyer...aku mengerti akan maksud itu...wkakakakkakaa...)
Abang aku punyer ngomenan : banyak hingga tak tertulis..

Rasanye? umpama makan telur goreng berduet ngan kicap jer.. * haru

Korang tak yah try la resepi ntah pape nih....* pening

1 comment:

Terima kasih atas pandangan.