Tuesday, June 30, 2009

.: Orang **** Mengamuk :.

Entri kali ni mengandungi caci maki yang aku rasakan tak berapa sesuai untuk ditulis....Tapi kan, sape suruh ko cakap macam orang gile dengan aku???? Tak nak tambah dosa...sile close~! hehhee....

Me: Elo, * sedikit mukadimah ..... saya nak booking golf untuk 1 hari...atas nama bla bla bla...
Sales : Ok...dia nak main untuk berapa orang...nak makan sekali ker? macam mana...bla bla bla...dengan baik hati si gadis ni menerangkan pada aku yang memang tak tau pasal GOLF!
Me: Ok, kalau macam tu...saya ambil yang pakej...saya akan telefon balik untuk details...

Aku telefon la balik...
Me: Hai... * sebab dah kenal kan tadi...so, dah kire cam kenal la...wakkakaaa...yang tadi tu...saya ambil petang...cume tak tau dia nak main berapa orang...sebab kami tak dapat details lagi tentang hal nih....jadi papehal saya akan telefon balik eh...
Sales: Ok...kalau macam tu...boleh bagitau kami at least 2 hari sebelum...untuk prepare apa yang patut...
Me: Ok... * muke senyum tau...sebab dalam kursus ada cakap...kalau cakap dalam telefon..kite kene senyum...senyum semuaaaaaaaa....bagus...

Selang beberapa minit...

Sales: Manager saya nak cakap....
Me: Ok...
G**B**g: Siapa yang bercakap nih?? * aku luper intro dia macam mana...

Me: * Woitttt...macam nak bergaduh... saya Selamah binti Mustafa... * bukan nama sebenar...

GB: Kamu booking golf ni nak pukul berapa...kalau petang...2 - 5 masih lagi petang....nak main berapa orang.....kalau golf... orang tak main sorang tau tak...nak berapa fly?? * sori...aku tak tau camne ejaan betol dia...tapi betol...aku tak tipu...dia sebut fly....nak 1 fly ke 2 fly???

Me: * Oittt~! terkejut aku dengar orang bercakap macam nih...betol betol macam orang ** mengamuk....sirius~! kalau aku boleh record suara dia tadi...selebihnyer aku tutup gagang telefon tu...wakkakaa....dia cakap sensorang....padan muka....nak aja letakkan phone tu...tapi cam kurang ajar pulak kan?? Fly tu ape?? manela aku tau golf tu tak boleh main sorang sorang...

GB: Elo...dengar ke tak nih?? 1 fly tu untuk 4 orang....2 fly tu untuk 8 orang...nak yang mana....
Me: Yeee.....* Control...control....sabar.....memang ampes la orang nih..... Saya diarahkan untuk booking aja...maklumat details pom masih kami tak perolehi...sebab tu la saya akan telefon balik untuk maklum bila kami dah dapat details dia nanti....

GB: Melalak meraung memekik terlolong lolong.....entah...aku tak dengar...sebab sekali lagi aku tutup gagang tu.....

Me: Ok la...papehal saya akan telefon balik...TUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT~~!!!!!!! padan muka ko....

Rileks rileks...sabar....cite panjang lagi nih...rehat minum air jap...errrr...best gak minum 100 plus memalam nih...ok kite sambung...

Aku telefon balik...

Me: Elo, hai....nak tanya nih...tadi tu...manager awak ker? nape dia bercakap macam orang ***? mengamuk tak tentu hala...cakap leklok tak boleh ker? bla bla bla bla...terlalu panjang aku membebel....penat nak tulis...
Sales: Maaf la...saya pom tak sangka dia akan cakap macam tu....dia rampas telefon dari tangan saya tadi... * tak tau la betol betol rampas ke tak...tapi orang macam tu....aku tak heran....Dia baru kat sini...bekas navy...memang dia garang sikit....

Me: * woooiiii...ni dah bukan garang sikit...macam nak terkeluar anak tekak time bercakap....mesti muke bengis...macam lanun kan?? Uiss! melampau punye imaginasi.....
Sales: Kami kat sini pom culture shock....sebab dia baru lagi...bla bla bla... * off record...kesian pulaks...menderita jiwa staf staf dia...huhuhuhu....tapi dia baik kalau jumpe kat luar...

Me: Tak pela...apa apa hal...saya memang TAK NAK dan TAK INGIN nak cakap dengan dia lagi...lepas nih, saya berurusan terus je dengan awak... * aku dah tawar hati dah....
Sales: Ok...ok....

Lepas aje bincang apa yang patut dan buat plan B dengan bos...

Me: Elooo....urmmm...pasal tadi tu...saya tak jadi la...cancel~! saya cari tempat lain ajalah...
Sales: merajuk ke??
Me: bukan merajuk...tapi...yelah...kami nak bagi duit kat kamu...tapi buat kami macam berhutang pulak...jadi tak pelah...terima kasih eh...
Sales: Ok....ok....

Moral of the story: Sales ni tak silap pom...yang silap...manager dia....peduli ape aku ko tu manager....Soriii~! saya tak akan respect orang orang seperti kamu...mungkin tak khatam lagi ilmu bisnes...bercakap macam orang.....* aku memang tak tahan dengan orang kurang ajar macam nih...dan hari ni, saya jumpe 1 lagi perangai manusia....Syyyhh~! muhasabah diri jap...

Ok..ok....nak ZZzzZZ dengan tenang...maafkan silap salah orang disekeliling kamu... * kalau ada anak buah aku nih...konpem baca doa tido kuat kuat...hehhehehee....


4 comments:

  1. eeiii..menci gak ngan orang yang tak reti bahasa macam tu...
    BUDI BAHASA BUDAYA KITA...

    ReplyDelete
  2. melayukah? Cinakah? Budi bahasa budaya kita! :D

    ReplyDelete
  3. Ina :
    Tulaa....memang saket ati....
    rasa nak tembok jer orang tu...wkakakakakkakaaa

    Tedi:
    Orang kite tedi...melayu mudah lupa...

    ReplyDelete
  4. Don't worry, be happy. Kita berhibur jap dengan pantun kelakar di bawah (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

    Pagi-pagi, sudah mencemuh,
    Si pemandu terus terdiam mengeluh,
    Bos ini jenis yang kecoh,
    Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

    “Ada pelanggan hendak jumpa”,
    Itulah kata si setiausaha,
    Bos enggan, mengantuk katanya,
    Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

    Bos memanggil mesyuarat mengejut,
    Ada pekerja berjalan bak siput,
    Bos pun menengking sampailah semput,
    Para pekerja terkentut-kentut.

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.