Wednesday, September 30, 2009

.: Momen Aidilfitri :.

Salam semua..
Wahhh.. semua maseh dalam mood raya kan? Kueh raya pom maseh berbaki.. nak sikitttt bolehh?? Tak bleyyyyy!!

Haa..sebut aje pasal kueh raya ni kan..teringat la pulak time bebudak dedulu..kalau pegi beraya umah orang kan, kalau kueh raya dorang tak sedap..biasanye aku buang aje belakang kerusi…wakakakkakakaka..jangan la ikut perangai tak senonoh nih..sian kat tuan umah.. penat dorang beli-buat tu semua..tak appreciate langsung.. panjang la pulak bebel pasal kueh..

Masuk aje keje.. dah banyak keje menanti.. baru aje masuk keje sehari..tup-tup kene cuti balek.. banyak personal matters yang terpaksa diselesaikan.. ke sana ke mari.. hampir hilang sabar aku dibuatnye..dugaan! hope this week boleh bereskan seperti yang dirancang.. InsyaAllah..

Nak tulis satu satu.. memang novel la jadinya.. silap haribulan boleh jadi drama swasta la ko.. hik hik hik..

Haa..cite pasal raya-raya ni kan, kite terus aje ke pagi raya, kite cut kan cite yang tak penting..

Selesai aje semayang raya, biasa la adanye salam salam.. betul betul kat depan mata..
Ada la gadis nih.. salam dengan mak dia.. peluk cium.. Aishh~! Buat buat tak nampak ajelah.. hujan dah nak turun…

Aku? Salam aje dengan anak buah aku dan orang sekeliling tu..

Sedih? Memang la sedih.. Tuhan aje yang tau..

Usai turun surau, terus ke kubur arwah atuk sebelah ayah aku.. 1st time ke kubur dia..
Pastu terus aje ke kubur arwah mak aku.. 2nd time ke kubur arwah..

“Laki laki tak boleh nanges..” tetibe je ingat lagu superman nih.. Ala.. pe kesah? lelaki pom manusia jugak..

Tengok airmata ayah, adik adikan, kakak dan juga sebak suara abang mengaminkan doa.. terasa cam..urrmmmm…. tak tau nak explain… * “Kuatkan semangat kami..cucuri rohnya di sana..Amin”

Tahun ni tak delah sangat berjalan raya .. tunggu aje kawan-kawan datang beraya..
Yang paling best..kawan sekolah rendah dulu tau..Puan Ziela Jalil..eh bukan..Puan Ziela Said..buat terjahan datang umah aku..dah la tu..1st day raya and pepagi buta..11 pagi..so, tak de la buta mana..tak terlayan dengan sepenuhnya…sori, bizi sangat melayan kerenah dapur..bibik memang la sibuk kan?? Sori, tahun ni tak de mee goreng buat anda suami isteri..

Raya ke dua barulah keluar dari rumah untuk ke rumah sedara mara.. tu pom dua tiga buah aje..
Kak Zie berona ungu bergemerlapan – Cik Zizzie sentiasa anggun – orang di sebelah? Tak suke pic nih… ok ok! Mood minah ni dah larikk!..

Raya ke berapa ntah.. barulah terhegeh-hegeh berjalan raya ke rumah kawan.. tu pom sebuah aje tau.. seb baek Cik Zizzie sudi jadi driver..ops! bukan-bukan-bukan.. seb baek Cik Zizzie ada masa lapang..he he he..TQ pada ayah Zizzie n Zizie sebab sudi antar balek..hahhahaa..terasa cam zaman study dedolu aje..

Dikesempatan ini saya ingin ucapkan TQ pada semua kawan-kawan yang datang umah..TQ sangat-sangat.. pas tu..nape la boleh TERLUPA my best friend wedding..SORIIIIIII..banyak minum air semut kot..tu pasal asyek lupe aje..aish! takut akak tau..TQ jugak pada umah mak cik aku..even tak delah rapat mana..tapi best! Sebab biskut dahlia dia sedap..comey gilersss.. and sempat seludup letak dalam tisu bawak balek umah..hampir lerai biskut tu tau…hahhahahahaaa…malu kat kucen.. TQ pada ayahanda sebab sudi carikan tisu kat dapur.. :D
Raya memang syok..yang tak syoknyer..bile dah ramai anak buah nih..memang lah pening.. panadol satuuuuu!!
Jenis kesalahan: Di syaki menconteng meja kopi umah aku.. baru aje di syaki.. betol ke idok.. tak tau la..
Jenis kesalahan: muka dia ni lagi… Nur Auja Yumna, anda didapati telah melakukan kesalahan iaitu membuat contengan kasar diatas sarung kusyen yang baru aje ditukar..tak sampai 30 minit aku tukar sarung! Hu hu hu..sabar mak encey..sabar..Bukti jelas di tangan…

Jenis kesalahan: Sape yang ajar duduk atas meja kopi nak oiii.. dah la tu alas meja tak tau ke mana menghilang.. camne la umah tak dilanda garuda…kad merah~!!!

Jenis kesalahan: Aujaaaaa~!!!!! mengganggu sesi fotografi kami.. dahla tak suke pakai baju..tutup mata! Tapi bernafas cam biasa eh..

Jenis kesalahan: gune duit mama buat bayar game.. licik betol..sanggup bayar untuk maen game Feeding Frenzy..dah la main berjam jam..dah la tu, siap lawan tokei la pulak~!! “Mahal la..kakak tak de duit..”

Sape cakap kad raya dah ketinggalan zaman? Hahahhaa..tetibe je cam emo..tapi take mo pom..

Dah lama tak dapat kad raya esp daripada orang terdekat.. Rasa nak nanges je bilemana Adik 1 bagi kad raya untuk kami geng geng bujangan.. aish! Malu saye...ayah n adek badek lain pom dapat.. tapi tak dituntut..

I love my family.. kempen ini dibawakan oleh Ubat Batuk cap Ibu dan anak..hahahaaa..

Tadaaaaa.. woo.. kad raya kucen comey milik Adek 3 aku... ingatkan nak tunjuk ape.. uh! Eksyen betol dengan kakak dia yang tak punye pape nih..waakakakaka..sadis~! layan ajelah.. comey-comey-comey.. * kalau la anak buah aku nampak nih, mau cacat kucen nih..konpem putus tangan.. muka kene mekap ngan contengan kreatif..

Eh~! Panjang dah macam cerpen dah.. ala, baru cerpen.. bukan telenovela lagi.. kite tamatkan ajelah kisah raya kali nih..aish!


* Malam tadi sempat tengok bulan dipagari pagar sama-sama ngan ayah aku.. Subhanallah..sempat snap pic tapi tak clear...baru leh publish ini entri daaa..

2 comments:

  1. alhamdulillah.. walau kehilangan insan tersayang. Sawal tetap di sambut!

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...
    sedih memang sedih..
    tapi tak bleh ikut hati sangat..

    TQ Tedi

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.