Sunday, September 13, 2009

.: Wallaweh Dari Kami :.

Hari minggu ini agak sibok mengerjakan kerja kerja hakiki..dah naek letih..siriyes~! lepas raya nanti nak rest cecukup.. azam dalam hati nih.. hehehhe..

Memandangkan maseh lagi jam 3 pm.. elok kite gunekan sebaeknyer sebelum dapur memanggil namaku… yang pasti, entri ni agak panjang..tak, dah cut jadikan dua entri..so, tak delah panjang mane..

Ok la, kite terus kepada hidangan berbuka kite pada Khamis 10.09.2009 eh..

Dengan rasminyer, inilah resepi kami petang itu..

Keli Masak Merah.. wakakkakaa..tak nampak sangat kan rupe keli tu.. maklumlah, dah kene gaul ngan kuah…hasil tangan Adek 1 dan Adek 4 aku..sedap tau! Benda yang paling aku tak tahan nak gelak.. “mane cili merah? Nak buat bunga nih? Kite letak atas keli nih”…

Hiasan salad by Adek 1 aku…
Hiasan cili by Adek 4 aku..

* cili merah tak de, jadinyer dia just gunekan cili padi aje..

Kerabu Sotong.. macam biasa la, kalau yang aku punye..mesti tawar.. aiseh! Kebetulan selak resepi terjumpa la resepi mudah nih..pe lagi.. cube ajelah.. cumenyer adek 1 & 4 aku cakap.. lenkali kene letak cuka.. * ok la..next time..

Sambal Belacan .. hasil tetap Adek 4 aku.. mak cik aku siap bagi mangga untuk adek aku hasilkan belacan.. cam biasa, licin ke titisan akhir..

Kueh yang rasa manis.. hasil pemberian kawan mak cik aku..

Hihihihi.. yes~!! Wallaweh! Masak Lemak Kobis.. buat pertama kalinyer, rasa masak lemak ini amat menjadi..takla tawar macam biasa.. suke ati kite tau.. :D * dalam resepi tu ada cakap, letak ½ sudu garam.. hahahhahaa.. kalau tak sure tawar..

Pengat Pisang.. memikirkan arwah mak aku selalu juga buat menu nih.. so, dengan bersemangatnyer pergi membeli pisang lepas keje.. hasilnyer, urmmm…hahhahahaa.. mungkin santan dia dah pecah kot.. rasanye macam dah nak basi… betol betol tak kit.. tak berapa nak manis… hampa betol la, dah la pisang tu tak cukup masak.. * tak baek mak cik tu tau..dia cakap pisang nangka ni dah masak even kulit dia hijau.. tak pelah..maafkan aje la dia, lenkali dah tak mo beli kat mak cik tu lagi.. err..sempat bagi kat mak cik aku semangkuk..

* TQ pada makcik yang bagi cili free time beli kobis..padahal tak cili tak de dalam list..

1 comment:

Terima kasih atas pandangan.