Monday, November 30, 2009

Alhamdulillah

.. dah selesai semenye.. yeahhhhhhhhhhhhhh! benda yang paling besar dah selamat dilalui..

[Semuanya akan okay di hujung.. :) ]

sambung lagi.. jika belum okay, kite belum sampai ke penghujungnya.. percayalah dengan ketentuan Allah di atas tiap kejadian.. InsyaAllah.. Amin..

Raya ke 2 Aidiladha - 29/11/2009, maka bertukarlah status bujangan Adek 1 aku kepada suami orang. Wah gitu.. cam tak caye aje kan? Ok lah, dah selesai majlisnye, barulah terasa SENANG nak menceritakan semuanye.. semuanyeeeee.. sebelum semasa dan selepas majlis.. hehhehee..

Sebelum
Fuh~! banyak benda betol yang tak disiapkan oleh pihak kami.. bayangkan, banyak benda last minute yang dibuat.. kelam kabuts teramat la sangat.. Tak silap aku, aku pernah tulis pasal pegi mencari bunga telur, kek kawen etc dalam belog nih.. tapi ala-ala aje.. yup! bayangkan beberapa minggu sebelum majlis.. time entri tu la, aku and kazen turun bandar inc adek 1 aku.. kiteorang pi mencari barang-barang kawen.. tak banyak mana pom.. pastu bebarang laen.. adek 1 aku beli entah time bile.. beli ngan tunang dia kot.. :)

Lepas aje entri tu, siyes! memang tak de pape preparation yang boleh distorikan untuk kawen.. hahahhahaa.. kamikaze betol la.. aku fokus untuk hal keje aku, kazen aku plak tolong settlekan ape yang patut.. ish! tak patut betollah aku..

TQ sesangat pada kazen yang BANYAK menolong kami.. sudi membuang masa tidonye.. hahahhaa.. dengan mengubah hantaran.. yang paling sadis, aku selaku kakak hanya melihat gubahan hantaran tu 2 or 3 hari sebelum majlis... selepas keje aku selesai.. aku memang tak sempat nak meluang masa pegi umah mak cik aku, dahla sibuk ngan kursus, keje lagi.. umah lagi.. jadinye, apa yang baek bagi mak cik aku.. baek jugaklah untuk kami..

"Kite dah tak de masa nih.." : pak cik aku..

Syukurlah jugak, semua keperluan nak memasak.. mak cik pakcik aku yang tolong handle.. jadinye, kami tolong ape yang patut.. Kalau arwah mak aku ada, dia yang akan jadi wedding planner.. dari segi masa kenduri, tarikh kenduri, tetamu yang nak dijemput, barang-barang kenduri, semuanye lah.. biasanye dia akan fikir.. dan biasanye, hasilnye memang best! pengalaman mematangkan seseorang itu kan?

Kali nih, kad kawen mak cik aku yang tolong edarkan.. yang paling kelakar.. kunun-kunun nak edar kad kawen.. aku bawaklah 5 6 keping kat opis.. pas tu, yang aku edar hanyalah 2.. yang lain-lain.. bawak balek umah balek.. uh! kecil-kecilan betol.. hahahhahaa...

Dengan sekali lafaz.. Alhamdulillah, Adek 1 aku dah selamat menjadi suami orang.. eh! macam ayat kat atas je.. hihihihi..

Pstt! yang betol-betol entahpapenyer, malam Sabtu - 27/11/2009 sempat lagi pi maen futsal.. padahal 28/11/2009 dah nak nikah.. woiii! betol-betol gilasss..

Nilah adek ipar aku.. Latifah.. wah! klasik gitu nama.. hihihihi.. tak pe, akak ipar ni tak de hal punye.. urmm.. camne ek ada adek pompuan?? kalau ada mak kite, bolehlah itu ini mintak tips, pandangan idea semua.. urmm.. ok kot... :)

Dia cium tangan ayahanda aku... hahahahhaa.. siyes! cam pelik aje bilemana ada pompuan lain buat macam nih.. lagipom dah lama tak menerima orang baru.. maksud aku, menantu pompuan dalam famili kami.. yang last lebih kurang 9 tahun yang lepas kot... lama kan? tapi tak pe, small matters aje.. err.. aku yang amek pic ni tau..

My famili.. untuk penjimatan yang lebih.. ops! sasul.. untuk gambar yang lebih banyak.. sile dapatkan di Facebook aku..

Selepas aje majlis nikah, terus tak tukar baju.. pegi potong ayam.. yelah, esok dah nak kenduri.. bile dah ramai, senang sangat kejenye.. Alhamdulillah.. tak hujan.. cuaca ok aje untuk 3 4 hari nih.. kalau tak jenuh la jugak memikirkan keadaan.. mesti ayah aku pot pet pot pet.. huhuhu.. arwah mak and ayah aku tak berapa suka buat kenduri bulan-bulan hujan..

Yang ni kat umah aku.. time bertanding.. eh! bertandang..

Semasa..
Eh! cam tak relevan aje.. hahahhaaa.. pepagi sebelum majlis time sebelah lelaki, semuanye all out dari segi kelengkapan meja, khemah.. memang lotih berpeluhan.. tapi tak de hal la.. majlis dah nak start jam 12.. tapi jam 113o am dah ada yang datang.. hahahhaa.. time tu, ramai inc kakak aku, kazen aku, aku yang maseh dengan baju kelawar * baju tido ok.. duk sibuk pi mai pi mai buat keje.. entahpape betol la.. kami sibuk duk gelak.. macam nak buat befday party plak.. muka cuak.. tapi cam entahpape.. adek 1 aku selaku pengantin siap balek ngan motor.. hahahhaaaa.. turun padang pasang khemah untuk geng-geng dia nak basuh pinggan.. fuih~! tak reti nak elobarate camne majlis nih..

Ayat best time tu kan..

" Saya dah bereskan hal umah.."
"Ok, lauk dah masak.. jap lagi sampai.."
"Mane senduk????"
"Saya dah tak leh nak pikir laaa.."
"Saya dah sapu dah kat ruang tamu..dalam umah dah settle.. awak lap pinggan dulu.."
"Gane eh??????"

hahhahaaa... sungguh kritikal.. cam bernafas ngan bantuan pernafasan..

Ada bran buat majlis cam nih?? hahhahaa.. cam kelakar pom ada.. tapi tulah, semuanye akan okay di hujung.. wink!

Selepas
Alhamdulillah.. cam tak caye aje.. semuanye dah selamat.. kenduri berjalan lancar, tetamu pom ramai even kami tak buat besar-besaran.. * ngam-ngam aje lepas kenduri, hujan turun pada malamnye.. sampailah pagi tadi.. hujan rahmat.. :)

Sepintas:
Abang 2 sibok mencari nafkah di hari majlis kawen adek aku.. huhuhuhu..

Adek 2 ke sana ke mari - umah aku-umah makcik aku.. maklumlah dia pak supirnye.. kami masak-masak kat umah makcik.. pastu terbangkan ke umah aku.. hehheee..

Adek 3 yang juga pembasuh pinggan dan adakala membantu ape yang patut.. urm, dah selamat sampai kat kem pagi tadi.. cuti tak lama, terus keje.. bayangkan betapa letihnye dia.. sian.. huhuhuhu..

Adek 4 pembasuh pinggan yang berjaya.. hahahhaa.. dolu-dolu aku yang pegang title nih.. skang zaman dah berubah..

* Kalau sempat ada entri khas untuk adek 1 aku nanti.. skang nak rest cecukop..

5 comments:

  1. susender je ari tu.. ingatkan dia yg tawen.. tu yg kompius.. nape x jemput!!
    :P

    lom baca lagi entry sepenuhnya ni.. nak komen dulu.. ha ha ha

    ReplyDelete
  2. Alhamdulilah ..akhirnya adik aida selamat diijabkabulkan dengan gadis pilihan hatinya.

    kzue yakin aida leh menjadi kakak ipar yang baik punyer.

    ReplyDelete
  3. wahhh dah settle..cantip kaler oren, sedundun seme baju, tu la hampir pengsan dulu sebb ingtkan u kawin tapi tak jemput...hehe..

    ReplyDelete
  4. TEDI :
    itu hari aku post entri sedey.. tp kamu semua fikirkan lain.. aku siap baca balek entri aku..

    * percakapan bile dah di tulis, upenye menjadi maksud yang lain..kami faham tp readers tak upenye.. BM fail..huhuhuuhhu..

    Buat kenduri kecil je Ted.. soli..

    Hahahahahaa.. sempat lagi ye kamu..

    KAK ZUE :
    TQ.. Tp org tak reti la kak zue.. huhuhu..

    HANIS :
    Alhamdulillah.. i siap baca balek entri tu.. sedey bg i.. tp lain maksudnye bg readers..

    Tapi siyes, bile bc entri tu mmg akan buat i sedey!

    * i nanges2 buat entri tu tau.. korang ucap congrts! me terbengongan seketika.. hahhaahaha..

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.