Thursday, December 10, 2009

Dikau pencuri

Wahai engkau seorang pencuri.. dengar sini ye.. bajet kunun-kunun pencuri baca belog nih.. hahhahaha....

Adek 4 aku balek praktikal lewat betol ari nih.. dah ayah aku bising-bising.. nak tak nak dalam bimbang bercampur tak ikhlas.. bukan pe, geram bilemana "tak reti-reti ke nak bitau kat keluarga kalau dah balek lewat ke ape ke.." at least kite tak risau.. ni tak.. dahla tepom tak de jawapan..

Dah hampir 8 malam lebih-lebih barula muncul dia kat umah.. bertuah punye adek.. mane pegi ntah.. dahla tepom tak berangkat.. uh!

Bilemana dia panggil aku.. aku menyahut jelah.. aiks! lain macam je.. disuruhnye aku siap-siap.. nak pegi balai.. ha?? dalam hal-hal camnih, memang tak boleh libatkan ayah aku.. nanti dia 150% bimbang dan macam-macam lagi yang membuatkan kami memegang prinsip..

"jom kite pegi balai senyap-senyap... jangan jawab pe yang ayah aku tanya.. buat dek je.. hahhahahaaa..bertuah punye anak"

Adusss!! woit pencurik.. napelah ko kebas motor buruk adek aku tu ha? helmet pom kau angkut ehhh??? haii.. tak kan la dalam banyak-banyak motor.. 3 motor ye! motor adek aku yang ko berkenan.. walhal dah 16 tahun tau usia motor tu.. nape la hang tak amek motor EX tu ke? motor suzuki tu ke? yang ni lagi bergetah dan bergaya tau.. motor adek aku tu.. pe yang ada??? signal pom dah patah.. hahhahahaa.. tapi tulah, cinta tak pandang rupa.. hahhaha.. mongok betol pencurik nih.. yang buruk gak yang dia nak.. haih!

Pegi la balai polis Manir.. ces! dahla letaknye hujung dunia.. hujung dunia beb! balai tu tak jauh dengan sungai.. betol-betol cam zaman dedolu.. tenang gilas balai polis tu.. luas.. tenteram.. angin sepoi-sepoi bahasa.. maklumlah, dalam kampong.. hahahhaha... aku terkejut.. adek aku lagi lah.. gelak besor kiteorang.. betol ke ni balai??? korang try la pegi buat lawatan.. hehhehe..

Haaa.. lepas aje buat report.. terus kene pegi balai polis Kuala Terengganu.. yang ni IPD dia la.. urmm.. kene plak jumpe Sarjan Awang.. leceh jugak ek buat report motor hilang ekk??

Yang paling tak suke.. ada aje benda sengal yang terjadi.. dahla aku naek agak lambat kat tempat Sarjan Awang..

Time terserempak dengan sape ntah.. tetibe je dia tanya nak jumpe sape? yang sengalnye.. terus spontan aku jawab "Nak jumpe Sarjan Hassan..." hahahhahahahaaa... woiiiiii! yang ni filem laaaa.. camne la boleh terkeluar nama nih??? "ehhh.. bukan.. nak jumpe Sarjan Awang... hahahhaa.." terus aje bantai gelak depan orang tu.. peduli hape aku kenal dia ke tak.. seb baek pak cik nih baek... dia pom tergelak sama.. asishh! malu..hehehhee..

Wahai pencurik.. kalau la aku kenal ko sape kan.. ces! tak logik langsung dialog nih.. aku luku-luku kepala ko.. betol-betol menyusahkan.. dahla adek aku tu budak praktikal.. senang-senang aje eh, ko rembat motor dia.. dahla sampai 1130 malam tau kiteorang duk ronggeng-ronggeng dalam balai.. Sarjan tu menaip selow sangat la.. sian nengoknye.. nak tolong, tak boleh tolong.. dahla asyek tanya dengan adek aku..ayah maseh ada lagi ke tak? dua kali tau.. tak tau la kot-kot Sarjan ni lupe pe yang dia tanya.. soalan lucu lain.. "dah kawen ke?" "adek badek bape orang.." "anak ke bape??" mesra alam betol sarjan nih.. tersenyum simpul kami bilemana dengar loghat percakapan dia.. pekat sangatlah.. dahla adek aku tu mentega.. payah nak faham pe sarjan tu soal... asyek... "haa???" uhh! geram aku nengok.. terpaksa tolong jawab bagi pihak dia.. entah dari mana ntah asal sarjan nih.. dialek pelik sangat la.. seb baek aku pikap.. hahhahahaaa..

Tapi yang paling feeling.. hehhee.. tetibe mood emo.. sikit je.. bilemana adek aku cakap.. nak dapatkan air tawar (air semayang hajat).. aku dah cakap.. payah.. sebabnye dulu lain tau.. ape je yang kami hilang ke ape ke.. nak exam ke.. nak interbiu ke.. arwah mak aku yang akan buat solat hajat untuk kami.. dan biasanye.. dia akan bitau mengikut gerak hati dia.. "benda ni ada.." InsyaAllah dengan izin Allah.. ada benda tu.. biasanye mak aku banyak gunekan instinct dia.. naluri seorang ibu.. memang kuat..

Tapi dalam hal nih.. aku sendiri tak tau nak buat.. dah banyak jasanya motor tu kat kami.. dengan motor tulah, aku ngan abang aku sama-sama membonceng.. aish! panjang plak bercerita.. urmmm...kalau ada rezki.. ada la.. kalau tak.. ala, tak senang la kalau mencurik harta benda orang.. woit pencurik.. motor tu..ko nak buat racing sambut new year eh???

4 comments:

  1. mmg leceh kan kalau buat report. 1st kene g Balai n then kene g IPD plok. x leh ke buat terus kat balai tu? walhal bapak aku pun polis kat IPD. hahahaha.....

    ReplyDelete
  2. adeh!!! malas nak nak kena buat report..lagi2 dapat polis yg agak kerek

    ReplyDelete
  3. UMMI @IMAN :
    tu la.. leceh gak.. sebab hilang kat situ.. kene buat kat situ dulu.. lepas tu ikut arahan dia plak.. oo.. anak polis eh.. hehehhee..

    * seb baek dok ngumpat banyok2.. hehehe

    MALA :
    memang malas, nak2 time kene cite satu2 pe yg jadi.. tp sebab geram kat pencurik tu.. pegi ajelah report..hehehehe..

    ReplyDelete
  4. sgt leceh wat repot...

    hish...pencurik2.... insap la woiiii!

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.