Wednesday, April 29, 2009

.: Kesah kaseh hari Selasa :.

Amat bermakna kerana Selasa bermakna hari yang berada di tengah2 hari aku bekerja…
Dalam diari hidup aku, SELASA = BAJU BARU.. sebab hari2 lain adalah hari yang terkecuwali untuk aku pakai baju baru… korang pakai baju hari ape ek?? hehehe.. * pakai baju baru pom nak blog jugak ker? Uishh.. mustilah….

Sebabnyer baju aku tak macam baju korang2 semua.. baju aku macam baju Puteri Raja.. Tapi baju Puteri Raja tak macam baju aku * dengan nada jauh hati…



Upah : 20 hinggit sahaja * dulu 18 je tau… murah kan?

Jarak benang yang digunakan : menepati kehendak seorang customer.. lagi kecik jarak benang, lagi kemas jahitan itu… * tapi kalau terlalu kecik, tak cantik gak.. ngam2 dah kira ok.. Dah macam kelas menjahit la pulaks dik…

Baju ni berjaya disiapkan dalam masa kurang lebih 4 bulan.. hehehe… giler lama kan?
Ala..yang ni tak lama sangat.. ada lagi lama tau.. ngam2 SETAHUN baru siap tau..huhuhu.. tapi still tak boleh pakai lagi, alsebabnyer.. terlalu besar baju itu.. so, kite kenelah baiki balek… Kite kene tambah lagi setengah tahun = 1 tahun ½.. ntah bile dapat pakai.. tak tau la..


Baju yang terkeluar dari normalnyer… jugak mengambil masa 4 bulan utk disiapkan and musim baju ni dah pom berlalu…huhuhuhu… * Mebi orang tak akan perasan..
Normalnyer : Baju sepatutnye menjadi kain.. dan kain menjadi baju.. senang cite.. yang gelap untuk kain.. yang cerah untuk baju… * saje nak panjangkan ayat~!

Baju ni dah tersilap potong.. * Tak yah tunjuk muka cuak Mak Teh... muka bersalah pom, mak teh simpan jauh2.. hehehehee..

It’s ok Mak Teh sebabnye : bile makcik aku tepon, aku just cakap.. buat yang mane Mak Teh rasa ok… sebab dah lupe camne rupe kain baju ni.. Last, nilah jadinyer.. kaki kain dia tu la yg buatkan Mak Teh aku konpius.. Aku pakai jer even aku rasa nak gelak guling guling…

Tett~!! * saje hentikan cite ni tanpa bagi signal..

Monday, April 27, 2009

.: Weekend yang Sendat :.

Setelah habis berpikiran…pada awalnyer 50/50 nak pegi ke tak…

8.30 pagi Jumaat : bertolak ke Hospital Serdang dengan bas bersama-sama bebudak opis...Tujuannyer, nak pi tengok keadaan wife Tuan Haji..

- + 5.00 pm : Tiba kat hospital setelah mengharungi perjalanan yg agak panjang….

Terus ke wad 7A..
Urmm..tak sanggup nak tengok keadaan wife dia.. Just imagine, dengan wayar dan tiub yang menyambung..memang menyedihkan.. Berderai gak airmata bile menengoknyer * teringat mak aku kat umah..
Melihat ketabahan anak2 dia.. makin laju airmata nih… tambah2 si kecik Syida.. senyum jer datang bersalam-salam dengan kami.. * masih tak mengerti kot dengan keadaan mak dia…

Moga Kak Yati cepat sembuh…..

4.00 pagi Sabtu : Sampai ke Terengganu.. beriringan dengan Kak Zue menapak ke destinasi kami…


Terasa tersangat pelik pabila memijak lantai rumah.. seolah olah kaki ni tak balance..
Rerupenyer, kakiku sembab * mungkin kerana high heel yg aku pakai and dahla menapak di pagi2 buta.. er, sungguh tak ku sangka begini jadinyer..

Penat dan tido…

9.00 am : Bangun n bersiap untuk menjalankan tanggungjawab pada pakwe aku… * tanggungjawab yang dah tertunggak beratus-ratus…

11.00 am : Bawa pakwe kat salun yang baru dua kali kami kunjungi..
Service ape yang patut..tukar minyak hitam, tukar plug, tukar itu n ini… Ok~! Pakwe ku dah segar kembali..

Sementara menunggu pakwe aku kene service.. jom rewang layan Exora * plan tak tersangka

Whoa..yo yo oi je kami.. macamlah nak beli..wakakakkakaaa..
Kesian kat salesman tu, beria bagi flyers kat kami.. * tak mo beli encep, kami nak try jer..hehhee

Untuk mereka yg tergulung dalam gulungan rendah = kecik = kaki tak berapa nak panjang.. boleh la...



Bonet.. muatla dua ekor anak kucen..


Model tak berbayar.. hehe hehe


Urm.. ok la.. pada sesape yg auto user..


Enjin yg masih baru.. urmm, ok2.. bagus2..


Exora dari pandangan kejauhan..

Conclusion, body si kancil aku lagi mantap…wakakkakaaa… * napelah cam plastic je si Exora nih kan Cil?? Hehhehee…

1.00 pm : Bawa pakwe aku ke tempat ekon, ingatkan nak tambah je gas kat dalam.. tapi agak mendukacitakan.. benda alah kat dalam ekon menuju ke arah kerosakan.. That’s y la, ekon dah tak berapa nak sejuk… Urmm… around RM450 ++.. so, next time jela kot.. hehehhee
Terus ke bandar KT..

3.00 pm : selepas itu n ini menyelesaikan beberapa hal n membeli apa yang patut..

4.30 pm : Menyumbang sebanyak RM900++ untuk N81 * hanya CEO Tukang Jahit jer yang boleh membelinyer.. aku hanya mampu memandang n menemaninyer..sob~! sob~!

Balek ke rumah dengan kepenatan yg sendat.... tak ku jangka weekendku sesendat ini... sirius~!

Tuesday, April 21, 2009

.: Dua jam untuk RM5.00 :.

Erkk..time nak turun bandar tadi…agak tergelabah sedikit…separuh idea menipu aku hilang bile dah nampak JPJ tengah buat road block …kikikiikiiii…Tapi nasib la tak kena tahan…

Me : Erkkkk…JPJ… * tangan terus je kat peha kazen aku
Na : Nape plak??
Me : Lesen saya dah mati…5 April dulu…
Na : Haaaa???????? Habes tu..yg pegi keje turun bandar naik bandar??
Me : Main redah2 jela…hehehhehee..Balik nanti awak bawa jelah kereta saya eh…
Na : Bahaya lah..ingatkan baru mati semalam ke..dua tiga hari ke….
Tetttt~!! Percakapan agak personal…Sesi kaunseling sedang berjalan..hehehehe * saya tau salah saya..uhuhuhuu..

Urmm…dah lama tak kuar memalam…yerp! Memang dah lama…Tadi aku bitau mak ayah aku nak kuar sebab nak tolong opismate aku kemaskan barang2 kat hotel…so, dorang tak banyak tanya la…

Sebelum ke hotel..kami pergi la merewang dulu…

Setelah dua jam berlalu….nilah hasilnyer….


Majalah Rapi jer….sebab In Trend tak de… * seb baik beli tau..kalau tak..aku free reading jer..hehehhee…
Hari2 yg lalu kerepok ni memang sedap…tapi tadi..tak berapa nak sedap..keras semacam + sejuk…macam makan biskut jer…betol2 mencabar ketahanan gigi dan gusi…

Kenkadang aku ada gak terpikir…biler la perangai buruk ni nak berenti…berjalan aje dah 2 jam..hasil 5.00 jer…kalau siang..maunyer makan hari…uihh! mane ada orang yg sanggup nak layan kerenah aku nih?? * tau..tp tak INSAF!

Plan nak kemas barang2 dah jadi arena window shopping survey menyevey….. * opismate aku dah mesej..tak yah datang kat hotel..nanti dia settlekan..so, aku tak menipu mak ayah aku kan??

Ni yang malas nak jalan memalam…kan dah terkurang waktu tido….dah 12.15 am….huhuhuhuhu…malasnye nak bangun esokkkkkkk….. Errrkkk…terasa segar biji mata.. * teringat kat mesej kakak aku…

Istigfar banyak2..Tido tu adalah latihan untuk mati..jadi..janganlah berlatih sangat..

Errrr….aku tetap nak tidooooo..esok nk keje…..

Wednesday, April 15, 2009

.: Moga Idris kuat :.

Saya tak plan untuk menulis blog pada ari ni...
Namun bile membacakan blog Puteri...kita seolah2 dapat rasai ape yg dia rasai * mebi tak kan sama dengan orang yang menanggungnyer....

Jujur saya katakan saya tak kuat untuk meneruskan pembacaan....sedang airmata menunggu masa untuk dijatuhkan...

Sedikit pun saya tak kuat untuk melihat gambar2 si Idris...
Pembacaan saya sekadar sepintas lalu...melihat bait2 ayat seorang ibu...sangat menyentuh hati..
Pic yang paling touching sesangat..saat si Idris terlena dibahu bibiknyer... * jangan nanges....

Anak kecil..moga dirimu kuat melawan semuanyer....InsyaAllah...

Macam kata2 kawan auntie:
setiap kejadian ada hikmah die, setiap hikmah ada pengajaran die, setiap pengajaran ada akibat die, setiap akibat ada keputusan die....... setiap keputusan adalah untuk masing2 empunya diri.......

Sunday, April 12, 2009

.: Inikah REVOLUSI?? :.

Benda yang paling best ialah OLIDEY..kerna ianyer membawa erti tak perlu memandang bumbung opis dan sudah pasti…kite betol2 jauh dari opis…marila kite tenangkan fikiran kiter...hehehehee...

Ianyer adalah hasil planning Ain n Rozie..whoaa…at last menjadik gak la arena percutian kami..hehehehe..* errr..kalo nak harapkan aku yg plan…memang tak jalan…me betol2 agak terbizi untuk 2 minggu lepas..huhuhuhu….

-------
02/04/09 : Khamis
Time : Jam menunjukkan pukul 7.30 lebih2 malam…
Status : giler letih…nak tito jer…keje tak henti2 * or aku yg saje membizikan diriku? Baju tak packing lagi..huhuhuhu

Current status : 9.30 malam….kemas baju…slow n malas…malasnye nak pergi…. * betol2 kemalasan alsebab ku kecapekan yg amat deh…

SMS ngan Rozie jap…ok..dia pom tak kemas gak lagi…

Zzzzzz…

------
03/04/09 : Jumaat
Time : Pagi…Jam menunjukkan pukul 7.00 lebih2…
Status : malas nak iron baju..ok..iron seluar jer…tudung pakai je yg sedia ada.. * betol2 rasa malas…ishh~!


Current status : tadaaaa..siap gak memacking baju bajan ku..sori Rozie..ku tak sempat pick up ur call dek kebizian mengemas n henpom ku terberada dalam beg ku…yelaa..nak naik bas jam 9 pagi..tp jam 830 ku masih terkedek2 mengemas barang…
Bukan senang nak packing even baju tak delah banyak sangat..huhuhuhuhu….


-------

Bile dah jumpe Rozie kat bus station..terus terasa… Semangat untuk berkem membara…gemuruh jiwa…waakkakakaaa….yo yo oiii jerrr…

Ain sedia menunggu kami di Kuantan…Fipah tiba dari Klang, 15 minit after kami sampai di Terminal Teruntum… Dora the explorer…hoyea!!! Hoyeaaa!!!


02/04/09 : Jumaat
Time : Petang
Status : meronda di East Coast Mall..kebizian untuk bergambaran..sampaikan orang naik heran…DATANG DARI GUA MANER LA MINAH2 NIH…wakakakkaa..


Ada kami kisah?? No hal la..lagipom dah lama sangat tak ketemu..hampir bertahun2 tau..


What's the next activities?? – Makan makan sebab betol2 dah lapar…


Nila tempat tido utk kiteorg…bile kami dah KAYA..nnti kami akan sewa hotel 5 star....hehhehehehee… * hasil cadangan ayah Ain..TQ


Kami sempat buat special video clip tau…tapi cam kelakar jer…Friendship kite dah berusia 9 tahun..ala laa laaa….

pic bunga jer : sebagai wakil diri kami...hehehehhee..

Kami belajar renang tau…. Our coach : Fipah..
Terasa amat kejakunan sekali…sebabnyer aku tak pernah mandi kolam yg open cenggini….SEGAN!
Yang pasti..kepanikan di dalam air dapat dileraikan sedikit demi sedikit…
Kolam ni kami yg punyer…wkakakaka…tak de orang pom time tuh…kami2 jer…

Next…acara SPA…tapi tak de gambar..sebab tak de pelepasan daripada LPFM…hehehhee..GILER~!


Window n shopping dengan tema : melabur la anda di semua kedai yg masih beroperasi…


Kem disambung dengan Confession of Shopaholic..whoaa..boleh la tahan kebestan cite nih… The girl with the green scarf…hehehehe…dia pilih kaler ijau u..suker suker..hehehe..

To Ain : sile gunekan credit card anda dengan penuh kejimatan eh..jangan sampai maksimum lagi…tak yah sedih2…

me : fipah : rozie : ain
At the end of the day… * terasa cam betol2 nak berpisah..sedeynyer….tamatlah kem motivasi kami selama 4 hari..hehehehe…

Small gathering yg begitu happening... Kan best kalau betol2 ada kem cenggini..Saya nak pergi lagiiiiiiiii….
* inilah sebab musabab saya cuti kawan2...hehehehee...

Wednesday, April 8, 2009

.: Ye..cuti bertunang~! :.



Sungguh poyo entri kali ini..wakakakaa..dah lame tak bukak blog..so..ni la jadinyer...


Di waktu pagi yang agak hening dan permai…ekon sepoi2 bahasa….

PS singgah kat tempat aku...tapi sat je la….

PS : aida..tengok nih… (sambil tunjukkan image kat kotak rokok…)
Me : eeee….…(gamba kanser kot! Seb baik tengok sepintas jer..)
PS : cuuutiii? Cuti tunang ke?
Me : wkakakakkakaaa….biasa laa…(jawab mesti konfiden..tapi tak leh nak control gelak…hehehhe)
PS : nak buat bile?
Me : nanti orang jemput eh….tukang basuh pinggan…(padan ngan muke ko PS…kite tengok sape kenakan sape…)

PS berlalu pergi memendekkan riwayat idopnyer…


Di waktu petang di gelanggang YM aku yang berstatuskan on9 tapi tak berapa nak aktif..huhuhuhu

TS : pengurusan tertinggi 3..pnp akademik…sokongan bla…blaa…

Hampir berminit2…aku agak lems mereply ym…

TS : lamanye taip….tulis ayat pe?
Me : mekasey…jarang ada budak baik cenggini….
Me : baru blajar menaip laa…
TS : dengar kata bertunang…betul ker?
Me : (Aishh..sorang lagi..) A’aa… ( Amin…iyakan jer…sebab malas nak layan..)
TS : dengan warga Nepal ker?
Me : (ampes betol mamat nih…) tak ar..orang dekat je…
Me : warga ganu jer…(nak kelentong lebih2 tak berapa nak pandai..)
Me : orang jauh tak nak kat kite….(best betol bile reka crite karut marut..hehehehhee)

TS : mesti TUTT! (nama terpaksa ditapis..nk elakkan kesesakan traffic..)
Me : gelak tergulek2…ha ha ha…wakakakakaka
Me : mane leh…tu si TUTT~! yg punye…tak mo ar rebut2…

TS : Frust ar…
Me : icon gelak! gelak2 lagi..sebab terbayang muke dua insan itu…wkakakakkaka (Ampun..kami dah termengumpat tentang korang berdua…)
TS : jadi Azroy ar lepas nih…
Me : terbangla helmet tuh…(kite letak icon gelak lagi…) wakakakakkaaa…


Wakakakkakaka…dengan dua insan nih.. boleh la kite goreng crite…tapi tak boleh lebih2 sangat…sebab aku tak berapa pandai nak menggoreng… or dorang dah tau crite goreng aku tu..saje je nak layaaannnn...

Wednesday, April 1, 2009

.: Beautiful Lesson :.

Just to share...

The girl in the picture is Katie Kirkpatrick, she is 21. Next to her, her fiancé, Nick, 23. The picture was taken shortly before their wedding ceremony, held on January 11, 2005 in the US . Katie has terminal cancer and spend hours a day receiving medication.


In the picture, Nick is waiting for her on one of the many sessions of chemo to end...

In spite of all the pain, organ failures, and morphine shots, Katie is going along with her wedding and took careof every detail. The dress had to be adjusted a few times due to her constant weight loss..

An unusual accessory at the party was the oxygen tube that Katie used throughout the ceremony and reception as well..The other couple in the picture are Nick's parents. Excited to see their son marrying his high school sweetheart.


Katie, in her wheelchair with the oxygen tube, listening to a song from her husband and friends


At the reception, katie had to take a few rests. The pain did not allow her to stand for long periods...


Katie died five days after her wedding day. Watching a woman so ill and weak getting married and with a smile on her face makes us think.....

**************

Happiness is reachable, no matter how long it lasts.
We should stop making our lives complicated...