Wednesday, September 30, 2009

.: Momen Aidilfitri :.

Salam semua..
Wahhh.. semua maseh dalam mood raya kan? Kueh raya pom maseh berbaki.. nak sikitttt bolehh?? Tak bleyyyyy!!

Haa..sebut aje pasal kueh raya ni kan..teringat la pulak time bebudak dedulu..kalau pegi beraya umah orang kan, kalau kueh raya dorang tak sedap..biasanye aku buang aje belakang kerusi…wakakakkakakaka..jangan la ikut perangai tak senonoh nih..sian kat tuan umah.. penat dorang beli-buat tu semua..tak appreciate langsung.. panjang la pulak bebel pasal kueh..

Masuk aje keje.. dah banyak keje menanti.. baru aje masuk keje sehari..tup-tup kene cuti balek.. banyak personal matters yang terpaksa diselesaikan.. ke sana ke mari.. hampir hilang sabar aku dibuatnye..dugaan! hope this week boleh bereskan seperti yang dirancang.. InsyaAllah..

Nak tulis satu satu.. memang novel la jadinya.. silap haribulan boleh jadi drama swasta la ko.. hik hik hik..

Haa..cite pasal raya-raya ni kan, kite terus aje ke pagi raya, kite cut kan cite yang tak penting..

Selesai aje semayang raya, biasa la adanye salam salam.. betul betul kat depan mata..
Ada la gadis nih.. salam dengan mak dia.. peluk cium.. Aishh~! Buat buat tak nampak ajelah.. hujan dah nak turun…

Aku? Salam aje dengan anak buah aku dan orang sekeliling tu..

Sedih? Memang la sedih.. Tuhan aje yang tau..

Usai turun surau, terus ke kubur arwah atuk sebelah ayah aku.. 1st time ke kubur dia..
Pastu terus aje ke kubur arwah mak aku.. 2nd time ke kubur arwah..

“Laki laki tak boleh nanges..” tetibe je ingat lagu superman nih.. Ala.. pe kesah? lelaki pom manusia jugak..

Tengok airmata ayah, adik adikan, kakak dan juga sebak suara abang mengaminkan doa.. terasa cam..urrmmmm…. tak tau nak explain… * “Kuatkan semangat kami..cucuri rohnya di sana..Amin”

Tahun ni tak delah sangat berjalan raya .. tunggu aje kawan-kawan datang beraya..
Yang paling best..kawan sekolah rendah dulu tau..Puan Ziela Jalil..eh bukan..Puan Ziela Said..buat terjahan datang umah aku..dah la tu..1st day raya and pepagi buta..11 pagi..so, tak de la buta mana..tak terlayan dengan sepenuhnya…sori, bizi sangat melayan kerenah dapur..bibik memang la sibuk kan?? Sori, tahun ni tak de mee goreng buat anda suami isteri..

Raya ke dua barulah keluar dari rumah untuk ke rumah sedara mara.. tu pom dua tiga buah aje..
Kak Zie berona ungu bergemerlapan – Cik Zizzie sentiasa anggun – orang di sebelah? Tak suke pic nih… ok ok! Mood minah ni dah larikk!..

Raya ke berapa ntah.. barulah terhegeh-hegeh berjalan raya ke rumah kawan.. tu pom sebuah aje tau.. seb baek Cik Zizzie sudi jadi driver..ops! bukan-bukan-bukan.. seb baek Cik Zizzie ada masa lapang..he he he..TQ pada ayah Zizzie n Zizie sebab sudi antar balek..hahhahaa..terasa cam zaman study dedolu aje..

Dikesempatan ini saya ingin ucapkan TQ pada semua kawan-kawan yang datang umah..TQ sangat-sangat.. pas tu..nape la boleh TERLUPA my best friend wedding..SORIIIIIII..banyak minum air semut kot..tu pasal asyek lupe aje..aish! takut akak tau..TQ jugak pada umah mak cik aku..even tak delah rapat mana..tapi best! Sebab biskut dahlia dia sedap..comey gilersss.. and sempat seludup letak dalam tisu bawak balek umah..hampir lerai biskut tu tau…hahhahahahaaa…malu kat kucen.. TQ pada ayahanda sebab sudi carikan tisu kat dapur.. :D
Raya memang syok..yang tak syoknyer..bile dah ramai anak buah nih..memang lah pening.. panadol satuuuuu!!
Jenis kesalahan: Di syaki menconteng meja kopi umah aku.. baru aje di syaki.. betol ke idok.. tak tau la..
Jenis kesalahan: muka dia ni lagi… Nur Auja Yumna, anda didapati telah melakukan kesalahan iaitu membuat contengan kasar diatas sarung kusyen yang baru aje ditukar..tak sampai 30 minit aku tukar sarung! Hu hu hu..sabar mak encey..sabar..Bukti jelas di tangan…

Jenis kesalahan: Sape yang ajar duduk atas meja kopi nak oiii.. dah la tu alas meja tak tau ke mana menghilang.. camne la umah tak dilanda garuda…kad merah~!!!

Jenis kesalahan: Aujaaaaa~!!!!! mengganggu sesi fotografi kami.. dahla tak suke pakai baju..tutup mata! Tapi bernafas cam biasa eh..

Jenis kesalahan: gune duit mama buat bayar game.. licik betol..sanggup bayar untuk maen game Feeding Frenzy..dah la main berjam jam..dah la tu, siap lawan tokei la pulak~!! “Mahal la..kakak tak de duit..”

Sape cakap kad raya dah ketinggalan zaman? Hahahhaa..tetibe je cam emo..tapi take mo pom..

Dah lama tak dapat kad raya esp daripada orang terdekat.. Rasa nak nanges je bilemana Adik 1 bagi kad raya untuk kami geng geng bujangan.. aish! Malu saye...ayah n adek badek lain pom dapat.. tapi tak dituntut..

I love my family.. kempen ini dibawakan oleh Ubat Batuk cap Ibu dan anak..hahahaaa..

Tadaaaaa.. woo.. kad raya kucen comey milik Adek 3 aku... ingatkan nak tunjuk ape.. uh! Eksyen betol dengan kakak dia yang tak punye pape nih..waakakakaka..sadis~! layan ajelah.. comey-comey-comey.. * kalau la anak buah aku nampak nih, mau cacat kucen nih..konpem putus tangan.. muka kene mekap ngan contengan kreatif..

Eh~! Panjang dah macam cerpen dah.. ala, baru cerpen.. bukan telenovela lagi.. kite tamatkan ajelah kisah raya kali nih..aish!


* Malam tadi sempat tengok bulan dipagari pagar sama-sama ngan ayah aku.. Subhanallah..sempat snap pic tapi tak clear...baru leh publish ini entri daaa..

Tuesday, September 15, 2009

.: Di akhir Tirai Ramadan :.

Dapor-dan-kuali..
Sejujur-jujur-jujurnyer dah naik MUAK dengan santan..hehehhe..boleh ker?
Idea dah betol-betol kemarau sejak Sabtu lepas..
OoO..masak lemak labu eh..hahaha..ni bukan Chef bertahap topi tinggi..
Usahkan topi..apron-pom-tak de.. :D

Dah tak sabar..
Nantikan abang-kakak-anak buah balek..ho ho ho .. macam budak budak aje! Malu seh!
Mau serahkan tugas memasak pada akak aku..mungkin idea dia maseh banyak lagi..
Bile teringat wajah wajah anak buah.. terasa cam nak kuarantinkan aje dorang kat dalam bilik..wakkakakkaaa.. konpem! Akan dilanda garuda...

Lusa dah start bercuti..cam last year jugak, mesti balun bebanyak cuti time raya.. :D date rasmi 17.09.2009 – 27.09.2009 .. hihihi..macam la kampong jauh sangat..

Genap..
27 Syaaban – 27 Ramadan.. dah hampir genap sebulan mak aku pulang ke Rahmatullah..Ramadan kali ni betol betol berlalu dengan cepat..

Tiada lagi....
Pemasangan pelita-lampu kelip-tanglung kat halaman umah.. Adek 4 aku tak de plak pesan belikan pelita..kali nih, suasana di bawah tak de..
Masakan mak aku di pagi raya…biasanye ada la jugak nasi dagang or nasi minyak..pilihan menu mengikut majoriti dan persetujuan ramai..

Tangan nak salam nak cium...tapi tak pe, ayah aku maseh ada..syukur!

Teman berbual untuk kawan kawan yang datang beraya atau jalan jalan kat umah..biasanye arwah dan ayah akan melayan kawan kawan aku yang datang sementara aku sediakan air..sebab tulah, kawan kawan aku..kawan kawan mak aku juga.. * kawan-kawan yang biasa aku cite n juga yang datang umah..

“aku jumpa mak kau kat pasar Ahad bulan lepas..maseh terbayang di mata senyuman arwah...” my frenz

Lain dari biasa..
InsyaAllah akan melawat kubur mak aku..sejak dia meninggal, sekalipun tak pernah lagi jejak kaki ke kuburnya..sangat jeles pada Adek 2 aku..saban petang ke kubur dengan ayah aku.. K Al-Fatihah..

Kerna kurangnya ilmu sebagai hambaNya,.tanda tanda di depan mata hati yang Allah tunjukkan hanya menemui jawapan selepas ‘tiada’.. Allah tinggalkan satu pengajaran untuk hambaNya berfikir dan renungi..selusuri tiap kejadianNya punyai 1001 hikmah.. Yang pasti bahagian mak aku dah pom selesai..Sesungguhnya mati itu pasti.. apa yang dipinjamkan Allah hanyalah sementara…namun kita sebagai insan kerdil tak kan tau bile, bagaimana kita akan dijemputNya..sekalung doa, moga awal dan akhir umur kita adalah yang terbaik dan diberkatiNya..

“Kita mungkin sedih akan kepergiannya..namun kite mungkin tak tau Allah telah menyediakan satu tempat yang lebih baek untuk arwah”..Kak Dah

Permulaan Ramadan itu adalah Rahmat, pertengahannya adalah keampunan (maghfirah) dan penghujungnya adalah kebebasan dari api neraka..

Moga bertemu lagi Ramadan tahun depan..InsyaAllah..moga amalan kita diterima dan dirahmatiNya..Amin

Salam Aidilfitri-Mohon maaf zahir batin untuk segala kekhilafan sedari atau tidak..

Semoga berjumpa lagi di lain lembaran. InsyaAllah..

Salam Keikhlasan,
Aiyda-Lela

Sunday, September 13, 2009

.: Balas Dendam punye edisi :.

Hahahaa...memandangkan minggu ni adalah minggu yang last aku keje..nak tulis bebanyak..dah macam belog masakan la pulak...amek kau~!

Jumaat – 11.09.2009 – 20 Ramadan

Sebetolnye nak buat Udang Masak Tempoyak.. sebabnye resepi tu agak mudah.. tapikan Adek 1 aku dah bagi resepi Udang Masak Lemak Cili Api..siap amek kat dalam paper lagi tau..hasilnye, memang sedap.. hehehhee..bukan nak pujilah kan.. rasanye agak mengena kali nih.. aiseh! Kembang betol la rasa nye.. hahahhahahhaa.. puas ati la neng!

Kacang Panjang Goreng Bertelur .. kalau tak silap macam ni la nama resepi tu..saket ati betol la, tak dapat sambutan tau.. hahahhaaaa.. adek adek aku siap cakap “tak yah buat la lenkali..” wkakakkakaa..dugaan kecil betol la…

Ikan keli goreng hasil tangan Adek 4 aku.. eh! Banyak betol la peranan Adek 4 aku kat dapur nih.. tak bleh jadi nih.. ish!

Menu kite yang last.. Puding Cocktail.. hahhahahhaaa.. semangat betol la pi cari bahan bahan dia..

Tengah syok memasak puding..

Adek 4 : Haaaaa… buat pudding? Hihihihihihihiii.. “dok dak ah gini”… hahhahahaaa
Aku : hahahahhaa..

Time sejukkan puding tu..

Adek 4 : Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…
Aku : * terasa tersengih sengih.. sebab dah nampak puding tu beku..hahahhaa..kalau tak, mesti naya akak tau..
Adek 4 : Biar Chef rasa dulu…
Aku : rasa ajelah, mesti tak sedap kan?? * time ni dah pasrah…


Bagi kat mak cik aku sikit.. dan yang paling best.. Adek 1 aku cakap kalau ada kuah lagi sedap.. nak tak nak terpaksalah create satu resepi yang aku tak tau la betol ke tak caranye..

Hasilnyer..puding cocktail berkuah.. :D rasanyer, bolehlah..hahhaa..kenkadang dah rasa cam main masak masak plak kat dapur..

* tak best betol bilemana menulis entri nih, Adek 4 aku curi curi baca kat belakang… hampes bilemana dengar dia ketawa…GERAM BETOL LA…pstt! menu Sabtu tak de ek..aldisebabkan tak de resepi.. aishh!

.: Wallaweh Dari Kami :.

Hari minggu ini agak sibok mengerjakan kerja kerja hakiki..dah naek letih..siriyes~! lepas raya nanti nak rest cecukup.. azam dalam hati nih.. hehehhe..

Memandangkan maseh lagi jam 3 pm.. elok kite gunekan sebaeknyer sebelum dapur memanggil namaku… yang pasti, entri ni agak panjang..tak, dah cut jadikan dua entri..so, tak delah panjang mane..

Ok la, kite terus kepada hidangan berbuka kite pada Khamis 10.09.2009 eh..

Dengan rasminyer, inilah resepi kami petang itu..

Keli Masak Merah.. wakakkakaa..tak nampak sangat kan rupe keli tu.. maklumlah, dah kene gaul ngan kuah…hasil tangan Adek 1 dan Adek 4 aku..sedap tau! Benda yang paling aku tak tahan nak gelak.. “mane cili merah? Nak buat bunga nih? Kite letak atas keli nih”…

Hiasan salad by Adek 1 aku…
Hiasan cili by Adek 4 aku..

* cili merah tak de, jadinyer dia just gunekan cili padi aje..

Kerabu Sotong.. macam biasa la, kalau yang aku punye..mesti tawar.. aiseh! Kebetulan selak resepi terjumpa la resepi mudah nih..pe lagi.. cube ajelah.. cumenyer adek 1 & 4 aku cakap.. lenkali kene letak cuka.. * ok la..next time..

Sambal Belacan .. hasil tetap Adek 4 aku.. mak cik aku siap bagi mangga untuk adek aku hasilkan belacan.. cam biasa, licin ke titisan akhir..

Kueh yang rasa manis.. hasil pemberian kawan mak cik aku..

Hihihihi.. yes~!! Wallaweh! Masak Lemak Kobis.. buat pertama kalinyer, rasa masak lemak ini amat menjadi..takla tawar macam biasa.. suke ati kite tau.. :D * dalam resepi tu ada cakap, letak ½ sudu garam.. hahahhahaa.. kalau tak sure tawar..

Pengat Pisang.. memikirkan arwah mak aku selalu juga buat menu nih.. so, dengan bersemangatnyer pergi membeli pisang lepas keje.. hasilnyer, urmmm…hahhahahaa.. mungkin santan dia dah pecah kot.. rasanye macam dah nak basi… betol betol tak kit.. tak berapa nak manis… hampa betol la, dah la pisang tu tak cukup masak.. * tak baek mak cik tu tau..dia cakap pisang nangka ni dah masak even kulit dia hijau.. tak pelah..maafkan aje la dia, lenkali dah tak mo beli kat mak cik tu lagi.. err..sempat bagi kat mak cik aku semangkuk..

* TQ pada makcik yang bagi cili free time beli kobis..padahal tak cili tak de dalam list..

Thursday, September 10, 2009

.: satu dua 3 lima ploh :.

Uhhhhhhh~!!!! mengeluh dengan kelajuan 100km/h... tak bleh lelaju sangat.. nanti kene saman.. aduyaiiiii... hangen betol la... tak tau camne meter ni boleh jadi 0118** ntah.. padahal mane ader??? seingat aku la.. meter dia baru aje 002738 or lebih kurang cenggitu ajelah dua tiga hari lepas..

Tup tup tadi.. time buka aje belog.. TERTENGOK pada meter nih.. aiseh!!!! camne leh jadi camnih... huhuhuhuhu.. kan dah jadi satu keje.. nak kene buka kaunter tu balek.. kan dah tak best!!! tak suke!

.: Dari dapur kami :.

Jap je dah pom nambelas Ramadan.. Jap je dah hari Khamis.. jap je dah nak dapat gaji balek dah.. jap je tup tup dah nak dapat BONUS..hihihi..dana aje lah..cuke cangat cangat tau.. jap je dah nak abes bulan pose.. jap je masa berlalu.. jap je.. eh eh! Hari ni balek jam 3 tau..urmm tehs~!

Terus kite ke gelanggang menu kite yok! Hasilan semalam.. hehehhee.. siriyes! Saye malu tapi nak jugak tayang.. kalau camtu dah tak malu lah kan?? Hahahaa.. bantai aje la..


Tembikai yang berfungsi sebagai tukang control bagi segala ketidaksedapan juadah..aiseh! * tutup muke dengan tapak tangan..


Yang ini pula, ayam goreng berempahkan Adabi.. oleh itu jangan takut akan rasanye kerna dijamin sedap! Hehhehe..


Kerabu perut yang diimport khas oleh adik aku dari bazar.. dijual dengan harga terkawal..


Sekali pandang tak nampak macam telur goreng.. tapi percayalah, ini adalah makanan yang bernama telur goreng.. air tangan adek aku.. rasanye? tak sempat rasa tadi.. sigh!


Salad yang menjadi pilihan dekat di hati kami.. tapi kan, kalau beli di pasar borong lagi la fresh.. uu la la wak! Murah pom murah..


Dengan malu diumumkan..lagi hasil gorengan adek aku.. terimalah menu kite yang berikutnyer… ikan kerisi goreng halilintar.. hahahhaa.. bertompok tompok dengan cili..

Menu utama kite.. Singgang Pedas Ikan Kerisi.. semangat berkobar tau.. yelah, dah dapat resepi petang tadi.. tq kak zue, kak ros n kak na.. moga bertambah ilmu masakan anda dan diharap masakan anda lebih sedap dari biasa.. pujian dari hati ni tau…

Daun kesom tak de, seb baek adek aku volunteer nak pergi amek daun tu kat umah mak cik aku.. barulah terasa lengkap bahan bahan dia.. lengkuas? kalau tak de lengkuas, tak payah letak pesan mak cik aku.. ok!

Tengah memasak.. terasa sangat was was menyelubungi kepala.. wajah yang tak pernah menyentuh SKII ini mula berkerut..hahaha..SKII.. bagus ke? Pakai Olay pom dah dikire oraitttt.. (‘ - ‘) hahahhaha.. dah lama tak buat icon cenggini… dah melalut 7cm nih.. ok! Back to our secret recipes..


Bile tenung lelama kuah nih.. terasa lain macam aje.. macam tak berapa nak jadi jer.. betol ker nih? Rasanye dah ikut abes perintah yang diberi..urrmmm.. TING~!! Haa.. selalunye kan, kuah dia kaler merah.. jadinyer, kite masukkan cili boh la sikit.. barulah nampak ok.. ok siap! Api di tutup..

10 minit sebelum azan dan bedil bergema menandakan masuk waktu berbuka puasa..

Adek 4: Wehhh.. lauk ape nih? Lain macam jer rupe..
Aku: Singgang pedas la.. * duk menahan gelak sebab dah tau nak kene kutuk... redho ajelah..
Adek 4: bawang tak masak lagi la.. camne buatnyer tadi?
Aku: wakakakkakakkakakakkakaaa.. manelah tau.. letak minyak, tumis bawang macam resepi tu lah..
- Dua orang adek aku dah jenguk periuk tu..
Adek 4: urmmm.. kene tambah lagi cili boh.. barulah nampak ok.. cili kurang la nih.. pelik semacam jer..

Adek 3: Eil..tengok kan sikit kakak kau tu..
Aku: ces! Hahahhaa.. * maka aku taruklah cili boh 1 sudu..
Adek 4: haaa..barulah ok.. ok ok~! Dah boleh tutup api..
Aku: cili boh dah masak ke? Baru aje letak..
Adek 4: dah.. kejap aje.. tak yah lelama..cili boh ni akan resap bawang tu.. jadinyer, bile kite makan.. takla terasa sangat bawang tu..
Aku: OooOOOooo.. * nanges Chef Wan kalau ada student cam aku nih..wakakakaka.. sure, pencen awal.. gantung sudip kuali terus la orang tua tu..


Nilah dia, Singgang Pedas yang berjaya disiapkan selepas merentas onak duri.. hasilnyer, bile dah makan.. terasa tawar la sikit.. * bab rasa rasa ni, aku memang tak de lesen L..errr..korang mesti pandai masak kan? Urmm.. tak de kepandaian betol dalam bab nih..

KataHati: best woooo esok cutiiiiiiii.. hip hip oyeahhhhh~!!!!

Wednesday, September 9, 2009

.: 09.09.09 :.

Sembilan - sembilan - sembilan

Tak de benda nak di cite kan lah..tapi duk nengok date ini hari yang agak cantik tersusun..maka nak jugak lah mengabadikan cite di 090909..cite ape? cite kosong.. :D

Belek belek resepi..memikir nak masak apa la ek ini petang? urmmm..cam dah tak de idea jer..hihihi..alohai! kan best kalau reti masak..campak ape pom jadi..ni tak, haru biru jadinyer..wakakakkaa..

Tapi kan, lagi senang kalau beli ajer lauk pauk kat bazar kan? tapi tu la..kite kan, tak suke nak membeli lauk kat bazar..nak jugak masak sendiri..balek aje keje, turun dapur pas tu buat keje.. * kepada mak cik mak cik kat luar..sile masukkan saya dalam list senarai menantu yer...hahhahahahaaaaaa... padahal hasilnyer, kadang kadang sempat fikir nak telan ke tak nak? huhuhuu..sadis non~!

Ok..kite tengok list la dulu eh..
  1. Masak Lemak - urmm..dah hampir setiap hari duk masak..dah naek juling dah.. REJECT
  2. Tumis Pedas - ikan tenggiri tak de, pastu dalam blog orang ni kan..dia tak letak resepi..jadi REJECT! hahahahaa..camne nak buat??
  3. Singgang Pedas Ikan Kerisi - cam ok jer..ikan ni dah ada kat umah..cume, resepi aje tak de..tapi boleh di terima..sms mak cik aku..hehehhee~! talian hayat sedia digunekan..
  4. Siakap Stim Tiga Rasa - resepi dia dah ada...ikan aje tak de..jadi next time la kite try..eces! confident aje..macam la reti..hahhahaa...
  5. Oklah, resepi yang dah diikat contract selama mana dia diperlukan..mari kite perkenalkan eh.. * bukan resepi la cik kak, ulam..ulam ke sayur?? urmm...

tadaaaaaa...ini la dia, salad kampong..hahahaa..time pergi pasar, penjual tu cakap "ni salad cameron".. * oo, ye ker?

Sekian ajelah yer ruangan dapur kite kali nih, next time kite cari lagi resepi kat masyarakat belog lain..hehehe..

KH: bile la lappy nak baek nih, dahla Mr. Brokbeng tak tau di mana letaknyer..huhuhu..

Tuesday, September 8, 2009

.: 9 September :.

Beria ia nak menulis..tapi tang tu jugak la idea tetibe berenti…Urmmm..semborono ajelah eh..oh ye! 9 september hanya sekadar title dan tak de kene mengena dengan entri kali ni..

Wadi Unung…adik aku pernah tanya “tengok wadi unung ker?” time tu tak tau sangat cite nih..tapi adalah dua tiga kali tengok cite nih..macam best! bolehlah disimpulkan sebagai cite dua sahabat karib yang melalui life yang berbeza..suke tengok Eja..walhal bukan peminat dia pom..

Upik Abu & Laura..tadi petang sempat tengok cite ni kurang lebih 10 minit kot..ni lah cite yang arwah mak aku suke sangat tengok..arwah mak aku lebih tau jalan cite ni tentang apa..yang aku tau..mak aku cakap budak si kulit gelap tu cantik..manis even kulit dia tak delah cerah mana berbanding ngan sorang lagi tu.. mulalah aku cakap “macam saya kan?”..wkakakakkaa..adek adek aku akan bluwekkk~! ok ok! Ngaku dengan rela hati..suke perasan kalau dengan family..hahahaaa..tak semena mena aku pom suke tengok budak tu..memang sweet.. * tak tau budak ni nama apa…

Pangako Sa Yo..masih ingat cite ni tak? Ala..dolu dolu memang fames amat…time borak borak ngan adek aku, dia ada bitau..arwah mak aku pernah nanges bilemana tengok ayah or atuk pada si Yna dalam cite nih..arwah mak aku cakap, saling tak tumpah macam arwah atuk aku.. * arwah atuk meninggal time aku umur 6 bulan kot..

Oklah, tamat cite pasal cite cite tv..

Khamis itu hari kan, dah siap siap nak berbuka..tup tup! Adek aku bitau nasi tak masak..huhuhuh..biasanye aku pergi godek godek kan nasi tu..tapi itu hari, terlintas kat hati je nak pi menggodek..tapi tak de action ape pom..upenyer suis tak berapa nak ok..macam tak tersentuh aje wayarnyer..sedangkan semuanye dah masak awal awal lagi..boleh senang senang duduk kat depan tv lagi.. last, kami berbuka dengan keropok aje..naek sejuk lauk pauk tunggu nasik masak…huhuhu..tak tau nak gelak ke nak nanges… * kalau mak aku ada lagi kan..sure dah tahap gelak golek golek nih..akan jadi satu insiden yang lucu amat.. tapi itu hari..nak tengok muka ayah aku pom terasa cam tak sanggup..kesian kat ayah and adek adek aku..

Semalam pulak, buatlah sayur lemak kuning..zahirnye nampak walla abes la..hehhee..tapi time makan, sungguh tawar..tak best~! Tapi adek aku cakap..dah ok bile makan dengan petai goreng bilis.. * kalau tak silap camnilah nama resepi tu kot…sebab kebetulan petai tu masin…wkakakakaaa..bukan aku yang buat ok! Aku tak pernah buat resepi tu..

Malam lepas buat pertama kalinyer pergi teraweh..aish! malu saya..hehehe..pergi surau kampong sebelah..memang kebiasaan kami suke pergi surau kampong orang lain selain kampong sendiri..tapi TAK TERDUGA..naik aje surau tu, air mata laju aje mengalir..satu perasaan yang lain sangat sangat kat diri nih..

Jemaah semuanye sebaya kurang lebih aje dengan umur mak aku..Terasa seperti arwah mak aku ada sama dikalangan jemaah lain..terasa seperti arwah mak aku di saf depan..kadang kadang terasa dia di tepi aku aje..time tu la, tersedu menanges..dah tak malu ngan orang sekeliling…kenangan teraweh tahun tahun sudah berulang kali melintas kat fikiran…betol betol tak boleh nak tahan…dongak aje kepala, cam nampak sosok badan arwah mak aku kat saf depan..konon konon pabila orang tu berpaling..tup tup wajah mak aku..jemaah lain yang batuk, kedengaran macam arwah mak aku yang batuk..bile mengantuk, dah tak boleh nak sandar kat tubuh mak aku.. geng teraweh dah tak de..dah tak de wajah yang akan senyum bilemana aku curi curi balek time malas nak buat teraweh penuh..terngiang ngiang kata kata mak aku “kita tak tau lagi akan jumpe lagi ke tak dengan Ramadan akan datang..”

Mak cik sebelah heran..sampaikan dia tanya duk kat mana? Aku bitau la duduk kat mana..dia cakap..oh! anak arwah Jah eh..aku angguk aje la…dia cakap sabar…pas semayang, ramai la pulak menyoal...lepas teraweh tak de tangan yang biasa aku salami dan cium..yang ada tangan mak cik mak cik yang aku tak kenal…dah tak ada ulasan mak aku selepas teraweh…

Time nak balek..adek aku pulak kehilangan selipar dia..hahhahhaa..normal la tu..

Ayah aku tanya time balek teraweh..”ada orang tanya tak?” Aku cakap..ada..”dia tanya tak anak sape?”..tanya, tapi orang tu dah tau dah..

Tapi kan, malam kedua aku pergi..dah tak nanges macam malam pertama..perasaan tu berbeza sangat…

KH: …yang membawa maksud KataHati..he he he..cam jiwang kan? Sebab tu suke short form kan dia…nampak la sedikit cool.. :D

Wednesday, September 2, 2009

.: Pada Suatu Hari :.

Tak faham la aku nape tenet hari nih, nak melawat umah kawan kawan pom tersekat sekat..tak leh nak buat blogwalking..kalau tak leh gak menjenguk umah orang..aishh~!

Tadi sembang ngan SIL aku..duk borak borak pasal emel terus meleret pasal anak dia..cam lucu ajer..

SIL : Cantiknya bus stop ni...Kalau ada kat Malaysia, bas datang pun tak naik..hee hee hee
ME : tu la pasal...hahahhahaa...mesti asyik duk amek gambar jer...
SIL : Sambil buat aksi 'V' ( Peace....) Nabiha pun dah pandai sebut & bergaya bila nak ambik gambor...Ajaran Cik da mmg melekat dlm sanubarinya..hee hee hee....Gerammm menengok aksinya...
ME : hahahhaa...ari tu mood dia ok jer..kite suruh dia ikut...tu yg best nak amek gambar...lagi klakar kalau dia cakap bebel bebel...comey jer..ni pic nabiha...(DAH TRY ACAP KALI TAPI TAK LEPAS GAK NAK ANTAR PIC..)
SIL : Tak de pun gambornya...
ME : Ok..dah dapat semua.Nakal betul tengok aksinya...

Salam..nama saya Nur Alya Nabiha..tapi kakak saya suke sangat panggil saya si kecik..si kenit..comey pom ia juga..hehehhee..malu sayer...hahahhaa..tapi saya tak boleh nak melawan sebab saya tak reti nak bercakap lagi..urmm..siap la, bile saya dah pandai cakap nanti..

Ya Allah, berikan aku kekuatan untuk mendaki tangga tangga ini..ingin ku buktikan pada semua orang..eh silap! ingin kubuktikan pada Cik Da akan kepandaian aku yang terselit di sanubariku ini..eces!

Menuju puncak..impian di hati..ni lagu AF..tapi ayah saya biasa pasangkan lagu Alif Ba Ta untuk saya.."lam alif yaaaa..."

Cik Da..saya pandai kan? dah sampai pom kat atas..usaha saya membuahkan sekebun bunga yang cantek...hahhahahaa...melalut~!!

Alahai lesung pipit itu...


* laaa...niat nak tulis cite Pada Suatu Hari..ni dah jauh melencong..huhuhu...

Tuesday, September 1, 2009

.: Diari Ramadan Kami :.

Teringat plak pada Diari Ramadan Rafique..time diberitahu tentang cite nih, shooting episodnyer belum abes lagi..dulu la..tak tau la, kot kot ada kesinambungan nye plak.. * Encey Acoi sile jawab bagi pihak bos kamu...

Tak mo cite pasal diari orang lain..nak cite pasal DRK * malas nak tulis penpanjang...

Isnin 10 Ramadan - 31 Ogos 2009 - National Day - cuti..hip hip horeyy! best..hehehe

Usai zohor...eces! : Naik kete ditemani adik membeli barang barang keperluan umah..menuju ke pasaraya tersohor lagi digemari ramai termasuk Pok Su..ops! silap mention nama la pulak..sori..hehehe..menuju ke Mydin senang cite nyer..

5.00 petang : macam biasa..start duduk kat dapur..paling lemah ku rasakan..tak tau nak start dari mana..nak buat ape dulu? cam blur ajer..hehhee..kalau seterer Chef Wan, tentu tak jadi hal..
5.30 petang : dah siap potong ayam..konon konon nak buat ayam masak cili api..terbayang Sheila Rosli la pulak..cam senang aje dia masak..

Santan dah habessssss...tapi tak delah monyet pergi panjat pokok kelapa..just sms order santan ngan adek aku..pepandai la dia beli..

6.00 petang : masak nasi..goreng sawi..gune kicap aje..senang banget..wkakakakaa..ni aje yang tau..

6.30 petang : santan dah ada..sambung balek masak gulai tu..cam tak berapa nak jadi jer..tapi adik aku cakap ok..kire ok aje lah even memang was was amat...masukkan ikan...hahahahhaa..plan asal nak masukkan ayam..tapi takut santan tak de, ayam tu dah selamat aku goreng...

7.00 malam : maseh terhegeh hegeh kat dapur..air dah siap..pinggan dah siap..semua dah siap..

1 minit sebelum berbuka : maseh kat dapur..selesaikan ape yang aku nak selesaikan...adek aku dah melaung dah.."Cepatttttt...dah nak berbuka nih...."

* Ayah and adik aku berbuka puasa kat surau..laaaa..tak cakap awal awal..jadi berempat aje la kami berbuka..

Selesai berbuka : semua dah berkumpul sambil kekenyangan..ces! konon masak sedap la tu..padahal adik adik aku kenyang membedal air..hahahaa..janji kenyang udah la yerk!

Borak borak pasal nak teraweh kat mane..banyak songeh la pulak adik adik aku nih..tak mo pergi surau yang ini la..itu lah..

Dorang berteraweh : aku potong kain langsir...saket gak ati, sebabnyer kain cam payah aje nak dipotong..tapi buat buat senang aje lah..senget benget kain tu..haru betol!

SAHUR

5.15 pagi : adik aku kejutkan sahur...wkakakaka..bertuah punyer kakak..tak senonoh...hahahaa..jap la..5 minit lagi eh..

5.30 pagi : bangun la jugak sebab adik aku dah goreng telur, dah panaskan gulai..air je belum siap..so, aku punye keje la tu..siapkan milo best! hehehe..tak best pom, saje perasankan diri best..tapi kalau abes, kire best la tu kan? dah dah..jangan banyak cengkadak..

6.30 pagi : iron baju keje..malam tadi malas nak iron..mandi terus pergi keje...hari ni tak payah nak tunggu adik aku bagi ayam makan nasi..kalau tak..mesti lambat nak ke tempat keje..adohaiii..skema nyer ayat..hahahhaa..belasah ajelah..dah la menumpang pc orang..sedar diri sket..ok ok! insaf..

8.00 pagi : orang gaji memulakan kejenyer...dah la, cukup la nih..dah berjelaan panjangnyer...


Hari ni nak kasi kamu makan ape ye adik adik ku????????? dah kering idea dah...urrmm..

* pc ni tak de perisian yang leh crop pic dengan cantek..dah tak cantek pic aku..huhuhu..