Sunday, January 31, 2010

Bandung 1

Report untuk mesyuarat dah pom siap.. tapi tak tau la betol ke idak..hehhee.. pas tu, entri ni dah terbengkalai agak lama.. tak sempat nak menulis.. banyak keje menanti bile dah balek cuti.. otak dah naek lemak.. cuti memang la best, tapi bile dah balek opis.. hehehe.. faham-faham ajelah.. :D

Back to my entry..Plan nak pegi ke Bandungnya dah lama.. setahun yang lalu.. hahaha.. balek dari Bandung cam macam balek dari Amerika? hahahhaa.. next time pegi Mak Chili plak.. pst! nak tukar tudung size S boleh? he he he.. dah lari topik plak..

Ok, nak dikatakan terlalu TAKSUB akan shopping, mungkin bukan aku.. window shopping mungkin la.. prinsip wasatiah cukup! cewah! tapi bilemana dah dapat tiket murah.. everyone can fly! ces.. pomot tanpa untung tau.. so, kite pi ajelah..orang cakap Bandung tempat shopping.. ye ke?

Bile dah sampai sana.. barulah tahu camne nak bawa diri and camne keadaan negara orang lain. Nampak cam dekat aje kan? tapi budaya nya berbeza.. makanan dia, cara percakapan dia.. banyak plak membebel.. kali nih, marilah kite berkongsi ilmu yang tak seberapa nih.. *siyes la pulak..

Bertolak pada pagi Isnin 25.01.2010.. kelam kabuts nak ke airport.. ntah pe yang dibuat..tak tahulah.. terasa cam dalam kete F1 pom ada.. kecut gak perut den.. Alhamdulillah, ngam-ngam selamat sampai kat LCCT..

Trip kali ni kami pegi berenam.. patut nye ada 3 couples..abang n SIL aku, and kawan dia.. tapi husband pada sorang akak tu tak dapat pegi.. so, aku jadi peneman untuk Kak Umi for 4 days.. FOC ok! hahahha..Seb baek Kak Umi aku dah kenal, sebabnye dia penah datang tido kat umah.. takde la segan sangat..

Pada petang ahad sebelom pegi, dah sesiap pegi tukar matawang kepada rupiah.. wah! cam OKB la pulak.. hahhaa..

Lebih kurang 2 jam lebih kot barulah sampai Bandung.. tengok! nampak sangat tak prihatin.. he he he.. waktu kat sana lambat satu jam dari Malaysia.. duk asyek telek jam je.. kire masa..


Yang ini kene isikan dulu..pastu ada satu tu kite kene pegang .. hahaha.. macam cekgu ajar bebudak la pulak.. jangan kasi hilang tau.. nenti jenuh nak kene buat report ape ke benda.. pada korang yang dah biasa pegi over the sea.. heheh.. tentu tak jadi hal punye.. bagi aku yang baru 1st time ke negara orang.. urm.. eksaited plak! tetibe je..Kak Umi la yang banyak duk bagi nasihat or cite pe yang patut..


Ting! satu je yang terlintas kat kepala.. cam sinetron dalam tv je.. betol-betol padat penempatan dorang.. uish!


Nak bezakan airport Malaysia ngan airport luar.. owh! jauh bezanya..

Budak-budak baru balek dari skolah.. pakaian dorang cantik..dah la comey-comey orangnya.. siyes! sales girl pom dah macam model.. gojes! tapi saya suke lihat ITU.. pe dia? nanti saya cite kan.. heheh..

Van yang amek kiteorang memang selesa.. namun sistem sistem trafik kat sini..MasyaAllah.. terkejut la jugak.. naek pening dibuatnya..cam takde peraturan langsung..korang nak buat pe? buat je la.. hahaha.. tapi yang pasti, lelama bile dah masuk hari kedua ketiga..dah naek sonot tau.. sebabnya dorang amatla bertimbang rasa and bertolak ansur..korang nak masuk simpang? kete plak banyak tak renti-renti? no problem.. korang pegi aje..cam lucu and suspen je.. tapi tulah realitinya.. dua lanes dah jadi 3 lanespastu camne laju dorang bawak.. sempat brek tau.. takde emergency brek lak tu.. padahal dah berhimpit-himpit gilas dah tu..part ni aku suke tengok..hehehe.. waduh pak! cam dalam cite katun plak..

Ok! kalau nak melintas.. tak payah nak berlari 100m gaya bebas.. laju mana dorang bawak kete or motor ke ape ke.. dorang akan bagi laluan untuk korang melintas.. so, melintas la dengan aman sambil tersenyum.. jangan buat peace dah la.. janganlah try buat kat Malaysia.. kan tak pasal-pasal mati katak.. haa.. kalau korang berlari time nak melintas.. yang ni menurut kata pak supir la kan.. nanti kene.. kene langgar kot.. cool!


Dah sampai sana.. ni la makanan 1st yang kami temui.. nasi padang rupenye.. aku dah masuk hari kedua.. makanan dah hadam..barulah dapat tau cenggini rupenya nasi padang..ingatkan nasi biasa cumenya banyak pilihan lauk.. uh! pening nak pilih lauk mane yang hati berkenan.. sedap!

Nama restoran yang kami singgah pada hari pertama di Bandung..urm.. sederhana pom leh dijadikan nama ek..

Okla.. kite sambung lagi la di entri yang laen.. dah naek jenuh upload gambar.. tenet seloww cam ape.. seb baek aku sabar.. hhehehe.. ces!





3 comments:

  1. bestnya tgk gambar..btl gak kan..kalau tak pernah berjalan ke tempat org kita x nampak perbezaan yg jelas dr segi budaya semua..isk3..ni ter semangat ni..hehe

    ReplyDelete
  2. wahhh..bestnya..ole2 tok ila ada x??ihih

    ReplyDelete
  3. SOLEHAH :
    tu la..memula ingt sama je.. rupenya beza.. jom ar pi bandung..hehhe..pomot!

    ILA:
    untuk ila? alaa.. nanti sis belikan yg laen eh.. :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.