Monday, February 8, 2010

Bandung 3

Ok.. kite sambung lagi cite nih.. kene abeskan cecepat.. nak cite benda laen plak.. :D

Masuk hari ke dua.. kami ke Gunung Tangkuban Parahu.. sebenarnye, malam tu dah plan nak ke mana-mana.. sebabnye senang.. dapat jimat masa yang agak suntuk.. bertolak dalam jam 9 pagi kot.. terus aje ke sana.. jalan dia memang agak berliku.. naek pening dibuatnye.. ala-ala Cameron Highlands.. sejuk, nyaman aje.. best!


gunung ganang sanggup diredahi.. uish! tapi ikhlas la cakap, semakin kite naek bukit meredah semuanye.. bau kat situ agak menusuk kalbu.. uh! Allah aje yang tahu.. busuk.. dan dikatakan bau belerang gunung berapi.. sampaikan terpaksa menutup hidung.. betol-betol tak tahan..


Yeayyyyyy! dah pom sampai..see.. time ni kami kat atas.. kalau perasan.. puncaknye yang satu lagi ada kat sana.. jom!





yang dipanggil Kawah Ratu.. dah tak aktif rasanye.. lepas tu, pernah meletus kira-kira puluhan tahun yang dulu.. kalau info ni tak silap la kan.. sebenarnye kalau real.. korang boleh lihat asap daripada kawah tu.. tempatnye betol-betol cantek.. cam dalam lukisan aje.. korang datang la sini ek.. tak rugi..


time kami jenjalan kat atas.. tetibe adalah dua budak comey nih.. cam budak Tibet kan? sebenarnye abang dia memula datang kat my brother.. siap bitau kat bawah sana ada kawah.. tapi dia tak sempat nak cite abes.. time tu aku datang.. oohh! patutlah dia lelari cepat-cepat.. memula dia tak nak bergambar.. lepas aje aku amek gambar dorang.. aiks! tetibe abang dia boleh cakap..
"Tante..sekali lagi.. hehehhe.."
ok je.. tang posing ni la aku nak gelak.. memula malu, pastu eksaited gamaknye.. :D urmmm..lupe plak nak tanya nama..budak ni friendly.. petah.. dia ada kedai makan tau kat atas nih.. tapinye, memalam takde la orang tidor kat sini.. sebabnye bau belerang akan menjadi bertambah kuat and bahayakan kesihatan.. biasanye, petang dorang akan turun dari tempat nih.. wah! cam best je..
kabus dah mula menyelubungi kawasan sini.. sejuk!
menuruni bukit.. banyak kedai-kedai cenderamata kat tepi.. naek rambang mata tau.. sebelum ni pernah terbaca yang dorang akan paksa or pape la kat orang luar.. tapinye, Alhamdulillah.. tak de la pulak camtu.. tapi kesian plak bile dia tanya..
"tak nak beli ke? yang dua lagi kamu dah beli.. yang saya belom lagi".. tak tahan beb!
camne nak beli..yang pakcik sorang ni dijualnye stoberi.. memang keadaan tak mengizinkan untuk membeli.. banyak lagi tempat kami nak pergi.. pastu kami memang akan ke stoberi park.. so, berlalu dengan perasaan kesian.. hu hu hu..
dan mereka jugak boleh aje kite mintak tolong amekkan gambar kite.. yelah, kalau setau aku.. ada sesetengah tu, lepas aje dorang amek gambar kite cecuri.. dorang akan jual pada harga tertentu.. jadinyer, terpulangla..nak beli ke tak.. tapi kalau dengan kamera yang kite punye..InsyaAllah..tak payah bimbang..dorang memang TOLONG BEBETOL, TAKDE CAJ..



tengok.. kabus maken tebal..

lepas aje selesai merewang-rewang kat gunung sana.. terus aje ke stoberi park.. Kebun Wisata Strawberry..wah! teruja.. nak jugak tengok..camne tempat dia kan..ok dah sampai!




hahahha.. pak supir begitu rajen sekali mengoffer diri untuk menangkap gambarku.. apalagi..sementara orang laen duk masuk dalam kebun, aku tak delah plak terasa nak masuk kebun.. terus aje berposing-posingan kat depan mobil yang mengangkut kami.. tq pak Rahman..eh! untuk pengetahuan korang.. mobil ni best tau..selesa sangat-sangat.. tapi tak pernah nampak kat Malaysia.. ke aku yang tak terbuka mata..hehehhe.. kat sini semuanye Toyota.. cari gak kot-kot ada si Kancil aku kat sini.. hmppphh! tak de la..hahaha.. perasan!



Ini stoberinye.. tapi untuk dijual tau.. masam la jugak..tapinye, tempatnye memang tak boleh lawan Cameron Highlands tau.. kat sana lagi happening ngan barang yang memacam rupe..



kat depan plak.. betul-betol seberang jalan sana.. wah! lautan menghijau ladang teh.. cuaca nyaman.. tak panas.. memang tenang sangat-sangat.. tapi kami tak ke ladang teh.. terus aje ke Kampong Daun untuk mengisi perot.. oleh kerna Kampong Daun agak jauh.. jadinye..kite sambung ke entri 4.. hehehhee..

2 comments:

  1. wowww...seronoknya....best2...nak g xmpu..tgk gmbr ja la..ihih

    ReplyDelete
  2. kalau mahal tak mampu gak.. ni ada tiket murah.. kumpul duit sikit2.. kalau tak.. tak pegi gak..

    nanti ila leh pegi gak.. :p

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.