Saturday, March 20, 2010

Sapu aje

Entri yang berunsurkan bebas.. dah lama tak update belog.. banyak benda nak di sebarkan tetapi mood untuk menulis agak menipis.

Jumaat yang lepas, mood agak rajen untuk mengemas majalah yang memang agak bersepah kat dalam kotak dan juga di atas rak buku.

Debunya jangan cite la, dah lama tak membelek. Ada antara majalah yang dibeli tak dibaca mana pom. Kenkadang lebih suke tengok gambar, haa.. lepas tu, barulah dibelek ceritanye pulak..

Last, tak tau pe yang dibaca..huhuhu..


kite asingkan majalah ni mengikut kategori dia.. hehhee.. sape senior kat bawah..yang junior kat atas..


sebahagian majalah yang sempat dikemas.. lepas tu, mood dah menjadi ..hehhee.. malas!



Pada suatu petang yang dulu juga, kebetulan ayah ada belikan ikan.. ikan kecik-kecik.. ikan kembung.. hehhee.. dan bile difikirkan .. pe salahnye kalau ikan-ikan ni kite buat 'ikan celup tepung = ICT'.. arwah mak dulu selalu buat ICT nih.. dan kalau ikan selayang yang dibeli agak banyak.. dia akan buat kerepok lekor goreng or rebus.. sedap! dan menu wajib lain biasanye akan dibuat 'calong ikan' .. ala.. macam fishball la jugak.. benda-benda simple ni, sempat la dipelajari.. hehehe..

Dan biasanya pada hari ahad.. yang mana biasanye adanya pasar minggu.. haa! memang akan ada tom yam! sedap.. sebabnye ada kaki ayam.. pada yang tak suke.. mesti geli kan? hehehe..

Ok.. untuk melaksanankan menu kite pada petang tu.. hehhe.. kenalah cari resepi untuk membuat ICT.. arwah ada bagi resepi..tapi lupe plak letak kat mane.. nak cari cam lambat je.. so, kite gugel.. gek gek gek! seb baek jadi.. eh! tak.. pada mulanya agak cair.. dan lepas aje abang komen.. terus tambahkan tepung beras..yang ni nak bagi lebih pekat..ok, kat sini kite sharekan resepi dia ek..jangan gelak! fokus aida fokus! hahahahaha..

Menu : Ikan Celup Tepung Bahan-bahan:
  1. Ikan.. tak kisah la ikan kembung ke.. ikan selayang ke.. janji ikan.. tapi cari la yang kecik-kecik..isi dia lebih manis berbanding ikan yang gedabak besarnye..
  2. Tepung beras
  3. Garam
  4. Kapur makan.. bukan kapur tulis tau.. jangan cari pasal..
  5. Air
  6. Telur
  7. Kunyit
Rasanye dah cukup kot bahan-bahan tu..hehhee..

Cara-cara dia plak:
  1. Memula kite bersihkan ikan..urmm.. ok! kite anggap je ikan tu dah dibersihkan..Kite amek tepung beras, campur air, campur telur..letak aje kunyit.. semuanya.. garam secukup rasa..dan sedikit kapur yang kite cairkan dengan air..
  2. Lepas tu bile dah dipanaskan kuali.. haa.. boleh lah celupkan ikan tu kedalam bahan-bahan yang kite buat tadi.. pastikan tepung yang kite buat tu..tak delah cair mane.. sebabnye nanti tepung tu, payah -pulak nak melekat kat ikan.. nanti jadi tak cantek..
  3. Ok.. bile dah celup ikan kat dalam tepung.. boleh lah goreng semua ikan-ikan tu.. tunggu je sampai masak dan boleh angkat..
  4. Hehhehe.. boleh la makan.. dan ikan ni paling best bilemana dimakan time masih panas! uh! hot! :D

* sorilah, resepi cincai jer.. amatur katakan..hehhehee..




Dan bermula bulan lepas.. urmm..lebih kurang bulan Januari kot.. lupe plak bile tarikh beli anak ikan nih..hehhee..

Lahai..teringin la pulak.. eh! dah lama teringin nak beli akuarium untuk ikan.. dah survey tapinye.. hangat-hangat tahi ayam jer.. nak dijadikan cite..kebetulan keluar sama-sama mak teh dan juga sepupu aku.. singgah la kejap kat pasar tani.. dah nampak ikan-ikan ni semua.. cantik!

Dan-dan tu jugak sepupu aku nak beli ikan nih.. takdelah mahal mana.. dalam RM5 kot.. so, pe lagi.. aku pun angkut la jugak sekor.. impian dah menjadi realiti.. alang-alang ikan dah ada..kite beli kan aje makanan ikan.. harganye RM1 je.. makanan dia maseh bertahan sampai sekarang tau walau kecik aje botolnye.. adalah sepanjang jari hantu..hahhaha.. ye ye je.. lebih kurang la..ha! kalau korang perasan..tudung dia kaler putih..kat dalam gambar atas..

Dan yang sadis.. ok la mengaku.. terus terang.. memula ikan ni dibeli..memang la bersemangat.. siap bagi makanan..cukup-cukup tau.. tapinye .. yang jadi masalah.. rajinnye hanya sekejap..hehehe..

Yang kelakar, yelah time tu manelah nak tau kan.. tak penah bela ikan katakan..aku tabur makanan ikan ni bebanyak.. abang and adek aku perasan.. urmm! terus kene marah.. hahhaaa.. aku bajet..bile dah tabur bebanyak.. nanti bile dia lapar..senang la dia nak makan, sebab makanan dah ada..huhuuhu.. sadis betul budak nih!

Pada minggu pertama, pernah la jugak tukar air kat balang nih.. air import tau..hehhe.. sebabnye tukang kedai tu cakap.. ikan ni akan cepat mati jikalau di isi air paip.. so, termakan la kata-kata jurujual tu.. taruk lah air mineral..hahaha...

Dan sampai sekarang, dah tak penah aku tukarkan air kat dalam balang nih..seingat, time CNY bebaru nih.. adek 3 yang balek bercuti tolong tukarkan air.. lepas pada tu .. tak bertukar airnya dan baru aje semalam kot.. sebelum adek 4 balek ke kampus.. Dia sempat tukar air untuk ikan-ikan nih..gilas lama tak tukar air.. yang best! air dia tak delah kotor mana.. urmm..dah jadi konpius.. maknanye..ikan-ikan ni boleh aje hidup dalam air paip..hurm!

Senang cakap.. mungkin sifat penyayang lebih menular pada adek-adek aku..hehhehee..yelah! dorang suke kucen.. wah!

Setakat nih, ikan ni maseh selamat selepas diselamatkan oleh ayah or adek aku daripada di eksperimenkan oleh anak-anak buah aku.. kalau tak.. harus dah selamat kat dalam kuali.. isk isk!

*tak sangka entri ni panjang!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.