Friday, December 3, 2010

Kawen Adek 2

Assalamualaikum wbt.

Haa. ari tu dah janji nak cite pasal kawen adek 2 saya. Line tengah elok, hujan kat luar umah. Ada kaitan ke? ada la, biasanye kalau hujan lebat line agak sewel. huhuhuhu.

Ok la, pada 17 November 2010 lalu, selamat la kami sampai ke Kelantan. Drive adalah dalam masa 3 jam. Time tu bawak dalam 80 - 100 km/h jer. Aku rasa dah laju gabang dah. Tapinye adek 2 cakap aku bawak kete cam itik. ceh! bukan ape. takut la nak bawak laju2. Nanti kan kalau eksiden lagi, sape nak jawab. dahla ada 2 penumpang kat dalam. huhuhu. siriyes! limit kete skang ni just 100, itu pun kadang kala aje cecah 100, biasanye akan di slow down 80 camtu je. 80 minimum. always 80 je. Tapinye still sesetengah orang cakap "laju la aida bawak kete". Naek heran gak pada penonton yang tak dipinta tu. heheheh. 80 laju ke?? Tak kesah lah, sebabnye hanya yang biasa naek kete and bersama-sama saya kat dalam kete tu selama berjam-jam lebih mengenali diri saya. Setakat yang tengok dan tak pernah naek kete ngan saya. Urm, tak ambil pot sangat lah. Kenapa? pernah dengar tak kata-kata nih .. Kite hanya akan kenal seorang sahabat apabila kite tidur dan bermalam dengannya. lebih kurang la, kata-kata Lukman Hakim kalau tak silap aku [kalau tak silap]. Aih, panjang plak cite tentang nih. Ampun!



Sampai kat Kelantan pada hari Khamis, malam. Pas tu kami terus ke homestay [dah tempah dua rumah] selepas tu, terus siap-siap untuk majlis akad nikah. Lebih kurang jam 830 kot. kami ke masjid dan tunggu tok imam datang. Time tu kami lepak-lepak aje la kat luar and dalam masjid.

Jam 9 lebih, tok imam datang. Yang bestnye, tok imam nih punya la panjang tazkirah dia. Memang best! kami pompuan yang duk kat belakang duk gelak-gelak sebabnye terasa cam dalam cerita Geng Surau.

Orang-orang laki yang duk kat depan plak, senyum dan adakala ketawa. Memang payah nak describe cam ne situasi tu. Tapi memang sempoi.


Alhamdulillah, dengan sekali akad adek 2 dah jadi suami orang. SAH! so, dia dah ada tanggungjawab baru. Eh, bebudak lelaki skang ni kan. Memang kawen awal kan?? kan? dapat aje keje, dah ada calon. kawen. Tak payah fikir "ala, muda lagi.. enjoy dulu" fuyyoooooo! hihihi. Bagi aku elok percepatkan benda yang elok. Yelah, kawen ni kan sunnah Rasulullah. Nak terang banyak-banyak, korang lagi terel dari aku. hehehheh





Ni keesokkan harinya, nak pergi umah pompuan. Duk perbetulkan sampin. Ayahanda aku plak tukang senyum & gelak je. Naseb baek ada kazen ngan pak teh aku. Dorang tolong betulkan. Aku dan kazen pompuan?? tengok dan tukang gelak jugak kat dalam kete. hehehhe.





Heheheh. merahnye mak ngah. siriyes! merah betol. Tak banyak sangat bergambar dengan pengantin sebabnye lebih banyak amek gambar dorang je [memang la, dah namanye big day dorang] Kebetulan adek 1 dan adek 4 tak datang, jadinye aku bergambar dengan adek 3 aje lah. Jadinya, skang ni dah tinggal lagi 3 yang single. Agak-agak tahun depan, siapalah ek yang akan naek pelamin? Urmmmm. adakah Adek 3??? can't wait.

Semoga ikatan perkahwinan ini berbahagia dan diberkatiNya sehingga akhir hayat. Dapat anak-anak yang soleh dan solehah. Amin :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.