Sunday, January 31, 2010

Bandung 1

Report untuk mesyuarat dah pom siap.. tapi tak tau la betol ke idak..hehhee.. pas tu, entri ni dah terbengkalai agak lama.. tak sempat nak menulis.. banyak keje menanti bile dah balek cuti.. otak dah naek lemak.. cuti memang la best, tapi bile dah balek opis.. hehehe.. faham-faham ajelah.. :D

Back to my entry..Plan nak pegi ke Bandungnya dah lama.. setahun yang lalu.. hahaha.. balek dari Bandung cam macam balek dari Amerika? hahahhaa.. next time pegi Mak Chili plak.. pst! nak tukar tudung size S boleh? he he he.. dah lari topik plak..

Ok, nak dikatakan terlalu TAKSUB akan shopping, mungkin bukan aku.. window shopping mungkin la.. prinsip wasatiah cukup! cewah! tapi bilemana dah dapat tiket murah.. everyone can fly! ces.. pomot tanpa untung tau.. so, kite pi ajelah..orang cakap Bandung tempat shopping.. ye ke?

Bile dah sampai sana.. barulah tahu camne nak bawa diri and camne keadaan negara orang lain. Nampak cam dekat aje kan? tapi budaya nya berbeza.. makanan dia, cara percakapan dia.. banyak plak membebel.. kali nih, marilah kite berkongsi ilmu yang tak seberapa nih.. *siyes la pulak..

Bertolak pada pagi Isnin 25.01.2010.. kelam kabuts nak ke airport.. ntah pe yang dibuat..tak tahulah.. terasa cam dalam kete F1 pom ada.. kecut gak perut den.. Alhamdulillah, ngam-ngam selamat sampai kat LCCT..

Trip kali ni kami pegi berenam.. patut nye ada 3 couples..abang n SIL aku, and kawan dia.. tapi husband pada sorang akak tu tak dapat pegi.. so, aku jadi peneman untuk Kak Umi for 4 days.. FOC ok! hahahha..Seb baek Kak Umi aku dah kenal, sebabnye dia penah datang tido kat umah.. takde la segan sangat..

Pada petang ahad sebelom pegi, dah sesiap pegi tukar matawang kepada rupiah.. wah! cam OKB la pulak.. hahhaa..

Lebih kurang 2 jam lebih kot barulah sampai Bandung.. tengok! nampak sangat tak prihatin.. he he he.. waktu kat sana lambat satu jam dari Malaysia.. duk asyek telek jam je.. kire masa..


Yang ini kene isikan dulu..pastu ada satu tu kite kene pegang .. hahaha.. macam cekgu ajar bebudak la pulak.. jangan kasi hilang tau.. nenti jenuh nak kene buat report ape ke benda.. pada korang yang dah biasa pegi over the sea.. heheh.. tentu tak jadi hal punye.. bagi aku yang baru 1st time ke negara orang.. urm.. eksaited plak! tetibe je..Kak Umi la yang banyak duk bagi nasihat or cite pe yang patut..


Ting! satu je yang terlintas kat kepala.. cam sinetron dalam tv je.. betol-betol padat penempatan dorang.. uish!


Nak bezakan airport Malaysia ngan airport luar.. owh! jauh bezanya..

Budak-budak baru balek dari skolah.. pakaian dorang cantik..dah la comey-comey orangnya.. siyes! sales girl pom dah macam model.. gojes! tapi saya suke lihat ITU.. pe dia? nanti saya cite kan.. heheh..

Van yang amek kiteorang memang selesa.. namun sistem sistem trafik kat sini..MasyaAllah.. terkejut la jugak.. naek pening dibuatnya..cam takde peraturan langsung..korang nak buat pe? buat je la.. hahaha.. tapi yang pasti, lelama bile dah masuk hari kedua ketiga..dah naek sonot tau.. sebabnya dorang amatla bertimbang rasa and bertolak ansur..korang nak masuk simpang? kete plak banyak tak renti-renti? no problem.. korang pegi aje..cam lucu and suspen je.. tapi tulah realitinya.. dua lanes dah jadi 3 lanespastu camne laju dorang bawak.. sempat brek tau.. takde emergency brek lak tu.. padahal dah berhimpit-himpit gilas dah tu..part ni aku suke tengok..hehehe.. waduh pak! cam dalam cite katun plak..

Ok! kalau nak melintas.. tak payah nak berlari 100m gaya bebas.. laju mana dorang bawak kete or motor ke ape ke.. dorang akan bagi laluan untuk korang melintas.. so, melintas la dengan aman sambil tersenyum.. jangan buat peace dah la.. janganlah try buat kat Malaysia.. kan tak pasal-pasal mati katak.. haa.. kalau korang berlari time nak melintas.. yang ni menurut kata pak supir la kan.. nanti kene.. kene langgar kot.. cool!


Dah sampai sana.. ni la makanan 1st yang kami temui.. nasi padang rupenye.. aku dah masuk hari kedua.. makanan dah hadam..barulah dapat tau cenggini rupenya nasi padang..ingatkan nasi biasa cumenya banyak pilihan lauk.. uh! pening nak pilih lauk mane yang hati berkenan.. sedap!

Nama restoran yang kami singgah pada hari pertama di Bandung..urm.. sederhana pom leh dijadikan nama ek..

Okla.. kite sambung lagi la di entri yang laen.. dah naek jenuh upload gambar.. tenet seloww cam ape.. seb baek aku sabar.. hhehehe.. ces!





Friday, January 29, 2010

Sudah sampai

Alhamdulillah.. dah selamat sampai ke Malaysia.. macam la pegi jauh.. hahaha.. yang pasti tak sabar nak balek umah sendiri... urmm.. dah lama gilas tinggalkan kampong.. ces! baru aje seminggu.. hehehhe..

Okla.. akan di update lagi..

See u soon.. *smile

Friday, January 22, 2010

Izinkanku berehat tuk seketika

Patutnye entri ni dah selamat di tulis pagi tadi.. namun disebabkan line yang agak yo yo.. so, ini malam barulah boleh di tulis..


:D bacaan doa-doa.. tapi honestly, tak tengok bebetol lagi tau.. TQ pada Ju yang sudi bagi hadiah yang cukup bermakna ni pada Kaida.. wah! terasa malu.. hu hu hu.. patutnye aku yang patut bagi something kat dia.. ini dah terbalek.. oh! lupe.. Ju = budak praktikal kat seksyen kami.. tapi hanya sempat 2 minggu aje di seksyen kami.. dah dapat keje lain dah.. good luck Ju.. jangan lupe kami di sini.. ('_')




Urmm.. mentang-mentang fast food lover.. sampaikan cadar kene gambar fast food.. hahaha.. ok! abang aku ada sound.. jangan ngengada nak menderma pada israel.. urmm.. tapi, kalau ikutkan.. banyak benda kene boikot.. ah! yang penting.. lepas ni nak cari lagi cadar yang comey-comey.. hobi yang maken ku lari.. maken mendekat dengan diriku.. (' _ ') eh! nape lagu siti cam tak bape best! ops.. sori.. out of topic.. sure, ct punye fans marah if dorang baca nih..hihihi..



Wahai ayam-ayamku.. eh! ngengada nak ngaku ayam aku.. hahaha.. ok! sebetolnye ni semua ayam peninggalan arwah mak aku.. ok la, nak share la pe perasaan tuan ayam dedulu.. aku dah boleh rasakan pe yang mak aku rasakan di masa lalu.. * di masa lalu .. hehehe..

Dulu kan, bilemana mak aku cakap.. kesian ayam lapar..aku just.. urmm..ok! takde kesan kat hati.. hu hu hu.. but, now aku dah tau.. nak-nak bilemana.. saat aku bukak aje tingkap dapur.. dorang dah berlari-lari datang kat bawah tingkap tau.. cam tau-tau aje aku nak bagi makanan.. memang terasa sangat yang dorang ni lapar.. eh! bukan dorang.. tapi ayam-ayam la.. ok! tengok.. ayam-ayam ni sabar menunggu makanan.. kesian sangat..



Nahhhhh!!! makan nih.. jangan rebut-rebut.. kene pesan camtu, sebab selalu sangat ayam-ayam ni bergaduh time nak amek makanan.. patuk kawan-kawan.. tak baek la.. hahaha.. sebab aku dapat rasakan..bilemana dah kene patuk..confirm la saket..tapi tak tau la mereka ni camne.. sonot tengok ayam-ayam ni makan..makan kekenyang..


Eh! gambar ni tetibe je kat bawah..hahaha.. ok! ni adiah time maen baling belon time family day.. hihihi.. dah besar-besar barulah merasa maen mainan nih.. sonot and suspen.. yelah, bile belon dah terjatuh .. silap haribulan, habes lencun kamu punye baju.. fuh!


Adus! bagi mereka yang suke makan ketam.. memang la walla.. tapi bagi aku.. urmm.. tak gemar la.. isi dia payah nak korek.. harapkan kulit aje besar keras.. isi dia..huhuhuhuh.. haaa.. yang pelik tu.. cam terasa seram nak pegang.. hehhee.. cam lipan pom ada.. cam ape pom ada.. ayahanda aku cakap.. udang lipan.. owh! so, pesanan untuk ayah aku.. hahaa.. nak gelak bilemana ketam yang dia beli bercampur-campur.. yelah, orang lelaki maen taram aje belinye.. ok! jangan beli udang lipan tu lagi ye.. seram!


Last, untuk ayahanda + abang 1 + adek 2 + adek 4 (yang dah nak balek ke kampus esok hari)

# take care .. korang masaklah ape yang patut .. jangan jadikan umah macam umah bujang.. hahaha.. musti korang merdeka kan? dan pasti, mesti korang akan rindu aku.. ahhaha.. benda yang best bilemana BUAT AYAT PERASAN TAHAP BERBULU dengan kamu semua.. :D
jangan lupe bagi ayam makan.. * pesanan ini akan ku beri secara live pada esok pagi..hari-hari.. nanti dorang luper..

urmm..ok lah, izinkanku berehat tuk seketika..


:: TAKE CARE ::

Sunday, January 17, 2010

Tak semua jahat!!

Sedang elok-elok bersantai sensorang kat umah..tetibe ada bunyian "Salam.. amir ada?" wah.. berdialog la pulak.. he he he..

Erk.. buka aje tingkap kecik..eh! semua tingkap umah aku kecik la.. hahaha..

Aku : Nak cari amir ke?? dia takde..
Tetamu : a'aa.. nak bagi wallet dia..
Aku : haa?? eh! jap-jap.. * kene kuar nih..

Aku : kawan amir ke?
Tetamu : bukan.. saya nak bagi wallet amir.. terjumpa kat tepi kubur tadi.. duit semua berteraburan..
Aku : oo.. * terkezut .. dia memang biasa pegi kubur.. * aiks! ni kubur mane nih? Err.. kubur mane?
Tetamu : kubur Pengkalan Arang.. cari no tel tapi takde.. yang ada i/c nye aja.. jadi kami carilah pandukan alamat tu..
Aku : * urmm..bukan kubur mak aku.. mungkin kebetulan lalu la tu kot..

dialog bersambung...

Satu ilmu yang aku dapat.. tak semua orang jahat.. maseh ada orang yang berhati baek..mulia? urmm..baek sudah cukup kan? sekarang, dah jarang kite nak jumpa dengan lelaki yang ..ops! orang yang sanggup mencari rumah yang tak dikenali..semata-mata untuk memulangkan apa yang dijumpai.. * kalau boleh kembalikan dan cari balek si empunya barang la kan.. tambah-tambah tadi..dua-dua nya lelaki.. maseh muda.. sebab tu la..aku sangkakan kawan-kawan adek 2 aku..

Yang paling entahpape.. adek 2 aku rerupanya..tak sedar dia punye wallet jatuh! boleh?? bile dah aku send sms.. dia maseh blur2 katak.. uiks! bile dah teraba-raba poket.. urmm..barulah sedar and tersengih.. takdelah banyak mane duit kat dalam..* yang ni cite dia bilemana dia balek umah ye..hahaha..

Alhamdulillah! rezeki kamu maseh ada lagi la dek...


KataHati : jagalah barang leklok tau..

Friday, January 15, 2010

Wah! semak sungguh

Weekend ni.. memang teramat semak.. penuh dengan agenda penting yang perlu dilaksanakan..fuh! tadi dah selesai satu agenda.. cam terlepas hutang juta-jutaan plak.. lega sesangat.. Alhamdulillah..

Banyak benda nak dibuat.. esok dan hari-hari esok.. dan lusa..dan tulat..hehehe

  • oh! ya.. LNPT belom diselesaikan.. bila mo siap meh? deadline dah 18hb tau.. huwarghhh!
  • esok juga merupakan Family Day untuk opis.. dah bape kali plan..tak jugak menjadi..at last, berjaya jua akan dibuat.. hope berjalan dengan baek..
  • urrmm.. kursus juga akan muncul pada Isnin nanti.. preparation maseh yo yo.. tak bape abes lagi.. InsyaAllah ahad nanti disettlekan..
  • pastu ada la pulak appointment..dah la esok.. huhuhu.. takut la jugak.. pulus dah kurang nih..
  • kete still tak berbasuh lagi.. entah bile ntah mo hantar pi salon.. hahahaha.. dah lama betol tak hantar pi snow wash.. dah hampir setengah tahun.. SETENGAH TAHUN meh.. wah! terasa malu nak bawak.. hahhahaa.. pasir kat dalam dah boleh tanam pokok durian..hahaha...ok, ada masa nanti kite pegi eh..
  • oh! maseh belom selesaikan hal-hal peribadi yang laen...kalo buat list.. mau 3 4 pages meh.. so.. kite buat aje mane yang penting..
  • letih meh...

Nak tambah lagi?? udah la.. cukupla untuk setakat nih.. tulis bebanyak.. lagi banyak kene fikir.. hahaha.. kite fikir sesatu.. * ayat penyedap hati.. hahahhaa..

Daaaa.. epi weekend u ols..

Monday, January 11, 2010

Nota Untuk Ayahanda

Kehadapan ayahanda yang disayangi.. he he he..
Sewaktu nota ini ditulis.. saya baru aje selesai basuh pinggan mangkuk dan ayahanda pula baru aje selesai makan-makan..

Tak tau la sedap ke tak lauk yang saya masak..
Harapnye sedap menjilat jari.. hohohoho.. impossible! hahahaa..
Sorilah kalau ikan tadi saya tak balikkan dia.. saya tak tau.. hihihihi..
Saya geram bilemana Adek 2 cakap.. "Fail"
Abang 2 cakap "bolehlah" hahahha.. berpura-pura betol la..
Saya dah surf tenet tau.. tengok camne resepi asam pedas.. yang dorang masak.. memang menggoda nafsu makan.. tapi bilemana saya buat.. tak menjadi pom.. frust di sini tau ayahanda..
Nanti saya belajar tambah skill masak-masak eh..

Urmmm...
Saya terasa agak penat.. :D
Saya terasa nak baring-baring.. tapi dah maghrib..
Saya terasa lapar.. tapi nanti la dulu.. ish! perangai suke menangguh makan perlu dihentikan! ok.. esok akan berubah.. hehehe

Ayahanda tau tak..
Malam tadi.. bukan takmo pergi klinik cam yang saya janjikan tuh..
Tapi dah hampir 9 malam saya duk menunggu..kalau kite pegi klinik.. mesti kite punye turn lambat..

Saya tau.. ayahanda balek lambat sebab pegi tengok orang kampong yang saket.. saya tak kesah.. yang saya kesah kan.. lagi lambat kite ke klinik.. lagi lama kite menunggu.. ais! nanti nak tido lagi.. hahahahaa.. dahla pepagi pukulan bantal dah hinggap kat badan saya.. ayahanda tak tau.. Abang 2 pukul saya dengan bantal.. ces! hahahahaa... orang suruh kejutkan aje pepagi.. dia punye teknik.. menyakitkan hati dan saya tak boleh nak control gelak.. padahal dalam masa yang sama.. saya geram!! saya nak ikut jejak Abang 2 dan Adek 2.. err! ok.. azam harian saya bertambah lagi satu.. hahahha..

So, ayahanda faham kan sebab kite tak ke klinik malam tadi..
Bukan sebab AJL la.. kan saya dah janji.. dah siap siaga dah nak pegi.. hehehehe...
AJL sekadar selingan je..

Ok.. malam nanti, sebelum jam 8 pm.. kite ke klinik eh.. eh! dah nak jam 8 meh!
Saya tau ayahanda takut nak jumpe doktor..
Ayahanda takut kaki ayahanda kene "korek" hahahahaa.. InsyaAllah, takde pape la..saya kan ada sama.. nanti saya temankanlah ayahanda time jumpe doktor.. err! kalau boleh masuk sama la.. kalau tak.. ayahanda pandai2 la.. kalau takut sangat! jerit aje nama saya.. hahahaha.. ok! merepek..

Oklah.. saya tinggalkan nota ni dengan lambaian .. hahaha.. ayahanda tau tak, bilemana saya melambai pada ayahanda pepagi kan.. saya terasa seolah-olah saya ni maseh form 5.. hahahhaa..

Wokes! mau siap-siap dulu..