Friday, March 26, 2010

7 in 1

Assalamualaikum dan Selamat hari Jumaat.. pegi semayang Jumaat tak?? soalan untuk lelaki sahaja.. hehhee..

Ok lah.. dalam entri yang lepas.. dah lama lepasnye.. huhuhu.. me ada bitau ada banyak benda yang akan dilalui untuk dua tiga minggu yang akan datang.. dan dek kerna kesibukan dan ditambah kemalasan plus idea yilek.. maka dah hampir sebulan.. barulah sempat nak mengepos cite best itu..

Pada bulan Mac yang memberi maksud bulan TIGA ini.. banyak benda dah berlaku.. 7 in 1..

1. Ngam-ngam.. bile mana me akan ditukarkan kepada seksyen lain.. no more GADIS LATIHAN.. but now GADIS GOVERNAN.. :D syukur! at the right time me dapat arahan untuk pertukaran ni.. menerima dengan tangan terbuka luasssss.. sebabnye, ada banyak benda yang dah di plan untuk dilaksanakan.. urmm.. belum abes dengan berita gumbira itu.. ada lagi berita gumbira yang datang.. adek 2 plak dapat offer keje.. Alhamdulillah.. syukur! tak sia-sia naik turun bas pegi interbiu.. dah dapat keje.. kalau tak silap baru aje mulakan keje baru dia on 9 Mac kot.. makanya, tinggallah kami bertiga aje kat umah.. just me, abang n ayahanda.. dah tak de orang yang nak pegi pasar.. hahhaa.. tugas tetap dia pegi pasar tau! apepom, moga dia selamat kat KL sana..

2. Dan pada 15 Mac jugaklah.. sepupu lelaki kawen.. wah! maseh muda tang tang lagi tau.. baru aje 23 tawon..tapi dah jadi husband orang.. bagus! dulu.. me penah bercita-cita nak kawen time umur 24.. hahhaa! suwit kan?? tapi tak de jodoh lagi.. doakan ye!

3. Pada bulan 3 ini jugaklah.. pada ari Khamis 11 Mac kot.. or 4 Mac.. kereta mak cik dah sampai.. hahhaa.. gumbiranyer.. yelah, after accident dulu, kete kancilku diguna pakai oleh mak cik ku.. huhuh.. so, skang ni..takde la kami share kete lagi.. terasa bebas! nak pegi mana-mana.. kalau takde kenderaan.. payah bangat nak pegi mana-mana.. seksa tau..

4. Dan Alhamdulillah pada 17 Mac yang lalu.. maka InsyaAllah pertambahan ahli keluarga saya akan berlaku lagi.. syukur! nanti akan di storikan lagi eh.. buat masa ni, tak boleh nak disharekan lagi.. yelah..kite hanya mampu merancang..Allah yang menentukan..

5. Dan lagi gud news nye.. adek 3 saya dah dapat menempah sesuatu yang memang menjadi IMPIAN kuuuuu.. huhuhu! super duper yeayyy!! hahaha.. tq.. appreciate sangat segala penat lelah adekku meredah hujan untuk menjadikan impian saya menjadi TADAAAA.. KENYATAAN! i'm not dreaming ok!

6. Sepatutnye, saya juga akan menambah kegumbiraan lagi.. tapi kegumbiraan itu saya holdkan dulu.. hahhaha.. boleh ke buat camtu?? boleh.. yang ni sangat-sangat boleh.. hehhehe..

7. Alhamdulillah..tak sabar untuk... hihihi..


Ok.. got to go.. nak pegi umah mak cik kat sebelah.. kebetulan mak cik aku ada buat kenduri untuk sambut pengantin baru.. ala kazen aku tulah.. hope rumahtangganye kekal aman bahgia diberkatiNya sampai ke akhir hayat.. Amin

Saturday, March 20, 2010

Sapu aje

Entri yang berunsurkan bebas.. dah lama tak update belog.. banyak benda nak di sebarkan tetapi mood untuk menulis agak menipis.

Jumaat yang lepas, mood agak rajen untuk mengemas majalah yang memang agak bersepah kat dalam kotak dan juga di atas rak buku.

Debunya jangan cite la, dah lama tak membelek. Ada antara majalah yang dibeli tak dibaca mana pom. Kenkadang lebih suke tengok gambar, haa.. lepas tu, barulah dibelek ceritanye pulak..

Last, tak tau pe yang dibaca..huhuhu..


kite asingkan majalah ni mengikut kategori dia.. hehhee.. sape senior kat bawah..yang junior kat atas..


sebahagian majalah yang sempat dikemas.. lepas tu, mood dah menjadi ..hehhee.. malas!



Pada suatu petang yang dulu juga, kebetulan ayah ada belikan ikan.. ikan kecik-kecik.. ikan kembung.. hehhee.. dan bile difikirkan .. pe salahnye kalau ikan-ikan ni kite buat 'ikan celup tepung = ICT'.. arwah mak dulu selalu buat ICT nih.. dan kalau ikan selayang yang dibeli agak banyak.. dia akan buat kerepok lekor goreng or rebus.. sedap! dan menu wajib lain biasanye akan dibuat 'calong ikan' .. ala.. macam fishball la jugak.. benda-benda simple ni, sempat la dipelajari.. hehehe..

Dan biasanya pada hari ahad.. yang mana biasanye adanya pasar minggu.. haa! memang akan ada tom yam! sedap.. sebabnye ada kaki ayam.. pada yang tak suke.. mesti geli kan? hehehe..

Ok.. untuk melaksanankan menu kite pada petang tu.. hehhe.. kenalah cari resepi untuk membuat ICT.. arwah ada bagi resepi..tapi lupe plak letak kat mane.. nak cari cam lambat je.. so, kite gugel.. gek gek gek! seb baek jadi.. eh! tak.. pada mulanya agak cair.. dan lepas aje abang komen.. terus tambahkan tepung beras..yang ni nak bagi lebih pekat..ok, kat sini kite sharekan resepi dia ek..jangan gelak! fokus aida fokus! hahahahaha..

Menu : Ikan Celup Tepung Bahan-bahan:
  1. Ikan.. tak kisah la ikan kembung ke.. ikan selayang ke.. janji ikan.. tapi cari la yang kecik-kecik..isi dia lebih manis berbanding ikan yang gedabak besarnye..
  2. Tepung beras
  3. Garam
  4. Kapur makan.. bukan kapur tulis tau.. jangan cari pasal..
  5. Air
  6. Telur
  7. Kunyit
Rasanye dah cukup kot bahan-bahan tu..hehhee..

Cara-cara dia plak:
  1. Memula kite bersihkan ikan..urmm.. ok! kite anggap je ikan tu dah dibersihkan..Kite amek tepung beras, campur air, campur telur..letak aje kunyit.. semuanya.. garam secukup rasa..dan sedikit kapur yang kite cairkan dengan air..
  2. Lepas tu bile dah dipanaskan kuali.. haa.. boleh lah celupkan ikan tu kedalam bahan-bahan yang kite buat tadi.. pastikan tepung yang kite buat tu..tak delah cair mane.. sebabnye nanti tepung tu, payah -pulak nak melekat kat ikan.. nanti jadi tak cantek..
  3. Ok.. bile dah celup ikan kat dalam tepung.. boleh lah goreng semua ikan-ikan tu.. tunggu je sampai masak dan boleh angkat..
  4. Hehhehe.. boleh la makan.. dan ikan ni paling best bilemana dimakan time masih panas! uh! hot! :D

* sorilah, resepi cincai jer.. amatur katakan..hehhehee..




Dan bermula bulan lepas.. urmm..lebih kurang bulan Januari kot.. lupe plak bile tarikh beli anak ikan nih..hehhee..

Lahai..teringin la pulak.. eh! dah lama teringin nak beli akuarium untuk ikan.. dah survey tapinye.. hangat-hangat tahi ayam jer.. nak dijadikan cite..kebetulan keluar sama-sama mak teh dan juga sepupu aku.. singgah la kejap kat pasar tani.. dah nampak ikan-ikan ni semua.. cantik!

Dan-dan tu jugak sepupu aku nak beli ikan nih.. takdelah mahal mana.. dalam RM5 kot.. so, pe lagi.. aku pun angkut la jugak sekor.. impian dah menjadi realiti.. alang-alang ikan dah ada..kite beli kan aje makanan ikan.. harganye RM1 je.. makanan dia maseh bertahan sampai sekarang tau walau kecik aje botolnye.. adalah sepanjang jari hantu..hahhaha.. ye ye je.. lebih kurang la..ha! kalau korang perasan..tudung dia kaler putih..kat dalam gambar atas..

Dan yang sadis.. ok la mengaku.. terus terang.. memula ikan ni dibeli..memang la bersemangat.. siap bagi makanan..cukup-cukup tau.. tapinye .. yang jadi masalah.. rajinnye hanya sekejap..hehehe..

Yang kelakar, yelah time tu manelah nak tau kan.. tak penah bela ikan katakan..aku tabur makanan ikan ni bebanyak.. abang and adek aku perasan.. urmm! terus kene marah.. hahhaaa.. aku bajet..bile dah tabur bebanyak.. nanti bile dia lapar..senang la dia nak makan, sebab makanan dah ada..huhuuhu.. sadis betul budak nih!

Pada minggu pertama, pernah la jugak tukar air kat balang nih.. air import tau..hehhe.. sebabnye tukang kedai tu cakap.. ikan ni akan cepat mati jikalau di isi air paip.. so, termakan la kata-kata jurujual tu.. taruk lah air mineral..hahaha...

Dan sampai sekarang, dah tak penah aku tukarkan air kat dalam balang nih..seingat, time CNY bebaru nih.. adek 3 yang balek bercuti tolong tukarkan air.. lepas pada tu .. tak bertukar airnya dan baru aje semalam kot.. sebelum adek 4 balek ke kampus.. Dia sempat tukar air untuk ikan-ikan nih..gilas lama tak tukar air.. yang best! air dia tak delah kotor mana.. urmm..dah jadi konpius.. maknanye..ikan-ikan ni boleh aje hidup dalam air paip..hurm!

Senang cakap.. mungkin sifat penyayang lebih menular pada adek-adek aku..hehhehee..yelah! dorang suke kucen.. wah!

Setakat nih, ikan ni maseh selamat selepas diselamatkan oleh ayah or adek aku daripada di eksperimenkan oleh anak-anak buah aku.. kalau tak.. harus dah selamat kat dalam kuali.. isk isk!

*tak sangka entri ni panjang!

Wednesday, March 10, 2010

Si Rojak Betik

Dim dom! bunyi loceng.. eh! bunyi jam.. tanda dah 445 pm..
Terus zass ke punch card.. 447 pm.. cepat dan tangkas bukan?

Amek handbag, bag..

"Dah nak balek dah.. hehheheh"
"Awalnye.."

"OOO.. nak pegi beli rojak betik kat pasar.." *senyum jerk..
"Makan kene leklok.. dengar la nasihat nih.." *sedang menghadapi masalah kesihatan.. hope get well soon..
"Okiesssss..." *dah melaung dari jauh.. hehhehe..

Time kat pintu..

"Awal balek.."
"Hehehehe... nak pegi beli rojak betik kat pasar.." terus turun tangga.. kedek kedek..ish! cam itik jer..

Ketika dalam perjalanan ke pasar.. dah siap plan nak beli berapa..

Kalau satu tak cukup nih.. okies! dua bungkus untuk aku.. hahahha.. makan cam ape..dua jugakla untuk abang 2 and dua untuk ayahanda.. set!

Ok, dah sampai.. parking kete jap.. *oh ya! sangat suke hati sebabnye, dah tak perlu membonceng motor dengan adek 1 lagi.. :D pegi keje sesama.. sungguh seronok.. sebab ada driver.. hehhee..

Masuk ke dalam pasar..

Ikan? urmm.. ada lagi...ayam? urm.. tak yah la..

Terus je ke gerai rojak.. fuh! semangat..

Raba-raba handbag.. aiks! ala.. biar betol nih..huhuhu..

Raba.. cari mencari...manenye wallet aku????

Ala.. dahla depan-depan gerai rojak nih.. kite ke tepi la sikit.. Akak tu dah tengok semacam.. dah standby nak amek plastik.. huhuhu..

Agak lama duk mencari wallet.. uh! konpem tak de.. yang ada duit-duit syiling aje.. hahahhaa.. dah la tu.. duit syiling dah siap asing dalam envelope lagik.. nape dalam envelope? adalah.. huhuhu.. uish! nak makan rojak betikkkkk... huhuhuhu..

Sempat berfikir..

Kalau gune duit syiling.. tak cukup RM6.. aduish! hahahhaa.. selalu je lawak sentol time tersepit cenggini.. TERTINGGAL LAGIKK!

Tak kan nak beli satu bungkus je kot?? mesti akak tu leh detect yang aku ni takde duit.. hahahha..

Uwaaaa.. camne nih???

Ok.. muke perlu selamba even dah bercampur FRUST!! nak makan rojak betikkk..huhuhu..

Last, try call adek 1.. kot-kot dia still kat opis lagi.. boleh suruh dia amek wallet..bateri henpom pulak pengsan.. adoiiiiiiii!! terputus hubungan komunikasi yang paling penting di saat itu..hampa seperti lagu To'ki..

Pegi kat kete.. masuk kete.. balek umah..

Hahahhahaa... eeeee, geram pada diri sendiri.. tengok.. kan dah tak boleh nak makan rojak betik.. nak makan dua bungkus kunun! satu pun tak nampak bayang.. hik hik hik..
Dahla tu.. siap bitau opismate.. "balek awal nak beli rojak betik.." hahhahaha.. malu i.. takpe, esok kite cuba lagi.. :D



Muke frust tak boleh makan rojak betik.. hihihihi.. dah lama tak membelog.. alih-alih wajah dah jadi cam Dian.. hehehe..



p.s: Ya Allah Ya Tuhanku, jauhkan aku dari sifat MALAS, LUPA dan iri hati.. Amin..

Tuesday, March 2, 2010

Kling kling kling!

Haa.. penah dengar tak loceng beskal? hehehhe.. dulu.. zaman dulukala, beskal ada loceng.. memang best! kalau naek.. leh bising-bising dengan loceng..

Cite pasal beskal kan.. last week sempat join explorace kelab yang opis punye..Kelab Pejabat Pendaftar.. fuh! best.. dah lama gilas tak naek beskal.. even ayah aku ada beskal.. tapi tak naek-naek pom.. ayah aku je yang naek.. maklumlah, motor dah takde.. kene curi.. lagipom dulu, pembonceng tetap dia.. arwah mak aku.. skang ni dia plak jadi pembonceng.. hehehhe..



Ok! ini beskal ayah aku.. cantek kan kaler dia.. lepas aje abes explorace, esok hari terus ayah aku pi tukar tayar.. dah memang tahap 'botak' punye tayar.. :) nak pinjam lagi la kalau cenggini..hehehe...

Eh, beskal ni kan.. ayah aku beli sama-sama ngan arwah mak aku dulu.. dorang turun bandar and beli beskal nih.. pegi naek motor.. time nak balek.. arwah mak aku yang kene bawa beskal nih.. hahahha..lucu! sebab mak aku penah cite kat kami..yang ayah aku bimbangkan mak aku.. yelah.. naek beskal.. kiri kanan.. tengah ke tepi.. nak kayuh, tapi tak pandai.. dah hilang skill.. hahahha.. dulu mak aku terer naek beskal tapi sejak dah lama tak naek.. dia dah lupe..kalau kaki tersepit kat lidi beskal tu kan.. benda tu dah biasa.. nak-nak adek-adek aku yang suke nak ikut mak aku..mesti ada sejarah kaki tersepit.. hahaha.. budak kecik katakan.. ish! panjang lak cite bab-bab sejarah beskal nih.. hehehe..

Eh! aku naek semangat tau sebab baru aje baca blog sorang lelaki.. yang mana bagi aku inspirasi untuk menulis.. yelah, aku ni..nama je menulis.. tapi segan..heheh..


Time nih, baru aje nak mulakan kayuhan.. si baju hitam adalah orang penting pada pagi Sabtu 27 Februari 2010 yang lalu.. ish! tarikh lengkap tu.. hehehe..kami main tak jauh.. dalam kawasan kampus je.. seb baek kampus UMT ni takde lah besar mana..

Yang best! dapat kenal kat mane hatcheri ikan kelah.. selama ni, memang tak pernah explore kawasan kampus..



Yang ni dah selesai dah explorace kami.. semua duk ilek-ilek nantikan result.. memang suspen beb !



Ok! udah siap mengayuh.. memang penat ditambah plak dengan sinaran mentari yang memang terik.. skang kan musim panas.. fuh! boleh saket kepala tau..

Tahniah pada Sahara punye group sebab dah menang.. so, dapatlah collect point kan? urmm.. bagi group Everest.. oh! ini group saya..hehehe.. takpe..dah dapat no 3 dah cukup oraiiitttt..ada banyak lagi peluang nak menang..yang penting kite enjoy!!! dua group lagi.. cube di masa akan datang yerk..hehehe..