Sunday, January 2, 2011

Sekolah Sudah


Wah! diam tak diam, esok dah pun start skolah balek. Mesti pening mak ayah nak layan kerenah anak-anak. hehehhe. Esok jugak, dah kene masuk keje balek. Diam tak diam, dah abes cuti 3 hari. Bile cuti lama, maka agak lemau la diri ini. huhuhu.

Bile tengok berita kat TV3 tadi. Kami duk gelak je. Sebabnye macam-macam ragam budak darjah 1 yang dorang rakam. Best aje tengok. Ada yang suke, muka monyok cam ayam berak kapur pun ada, yang selamba.. pendek kata macam-macam ada la.

Haaa, esok anak buah aku masuk sekolah. Dah darjah satu dah. Tapi tak tahulah camne nanti gayanya. Almaklumlah, gayanya ala-ala ayu gitu. Dahla suara serak-serak basah. Tapi takpe, sebabnye nanti dia sekolah sekali dengan akak-akaknye. Urmm.. ok la tu kot. Tapi tak boleh agak jugak, sebabnye anak buah aku ni si Ateh = Nu Nujbah Taqiyyah memang RATU AIRMATA sikit. Takut tak boleh nak sesuaikan diri aje kat sekolah tu. Yelah, dari PASTI [err, ni nama tabika dia dulu. hehehhe] nak pulak masuk sekolah rendah. Dahla environment dia lain, time dia pun lain. Baju pun lain. Kena pandai-pandai la berdikari.

Tapi seingat aku la, haaa. Ni nak bukak sejarah la sikit. Time aku dulu, rasanya aku ok je. hahahhaha. Arwah mak aku pi hantar masuk kelas. Time tu kene masuk kelas 1 Kemboja kalau tak silap la. Lepas tu, mak aku balek tinggal aku terkulat-kulat dalam kelas. Tapi biasalah, budak-budak dulu daya semangat juang tinggi la sikit. heheheh. Ilek je, tak nangis pom.

Eh, eh. nangis lah. Ala, itu pun gara-gara cekgu muzik aku yang tegurkan aku. Mau tak nanges, time tu [eh, banyak sangat 'time' aku gune] kami satu kelas kene tampal lirik lagu kat buku. Lepas tu, aku sambil nyanyi-nyanyi [lupe ah tajuk ape lagu tu] duk menempek lirik tu. Tiba-tiba datang Cekgu Mokhtar [muke sejibik cam cina, dahla putih, pakai spek] datang-datang terus sound kat aku

'banyaknye gune gam' . Ape lagiiii. 'waaaaaaaaa'

Nampak pulak dia yang aku gune gam terlebih la sikit. hahahahhaha. Terus nanges. Dah la nanges kuat tak hengat! Ala, masa tu mane la reti malu. Kalau tak, masakan ada budak berak dalam seluar. Bukan aku tau. BUKA BUKAN BUKAN. Haa, dah tiga kali bukan tu. Maknanye bukan aku lah. Ish! hahahhaa. wes! aku ingat lagi, budak laki. hahahhaa. Ok tak baek gelakkan dia.

Lepas tu, masuk aje Cekgu Faizah, baek tau cekgu ni. Dia baek ngan arwah mak aku. Masuk aje cekgu ni, terus aje dia tanya. 'Sape ek yang nanges tadi?? sampai dengar kat dalam bilik guru'. Aku diam je. Terkulat-kulat je. Maklumlah, baru 7 tahun. Dahla mak ayah jauh duk kat umah. Ada abang and kakak pun macam takde [padahal satu sekolah]. Arh. time tu takdenye nak ngada-ngada pi ngadu pada abang kakak semua. Biasanye, kene marah ke ape ke dek cekgu. Jarang sangat la ngadu-ngadu.

Tak macam budak zaman sekarang. Kene cubit sikit dah kecoh. Pi buat skolah sendiri ar kalau nak kene tatang cam minyak yang melimpah. Cubit sikit saman, lempang sikit penjara, terajang sikit. Whhopppss! ini sudah lebih sudah. Macam prinsip orang zaman-zaman dulu kan, buat la nak buat camne ngan anak dorang. Yang patut marah, marah. Kirenye mengajar dengan penuh hikmah. Cekgu diberi kuasa untuk mendidik anak-anak dorang.

Dulu pernah gak budak-budak kelas aku kene lempang ngan cekgu. Fuhh! gilo ar. Darjah 4 tu. Dah kene lempang ngan cekgu. Aku ingat kes dia, tapi malas ar nak tulis. hehehhe. Aku lak, pernah gak kene pukul ngan pembaris time tu dah besar dah. Form 3 kooo. Malu la kejap. Pastu takde perasaan la.

Cumenye kan, mak ayah zaman sekarang ni [redo aje la bile baca entri nih. hehhehe] tak sama cam dulu. Mungkin masa, dorang pun sibuk bekerja. Eces! terasa cam mak-mak la pulak. Bukan ape, dulu mak aku selalu pergi sekolah tanya or bagitau masalah anak-anak dia kat cekgu. Kalau anak malas nak pi skolah sebab takut cekgu. Eh, selamba aje dia pi jumpe cekgu tu. Bagi tau depan-depan kat cekgu tu tentang anak dia. Bukan aku tau, adek aku. Lepas tu biasanye dorang akan slow talk, cari penyelesaian. Lepas tu ok je adek aku pi skolah. Dulu kalau ponteng skolah, ala takat duk bawah pokok je. Hahhahahaha. [Eh, bukan aku tau] Takdenye pi lepak-lepak masuk cyber main game ke hape. Sekarang ni dah advance dah budak-budak.

Tapi yang pentingla kan, doa mak ayah kite kat kite. Doa dorang tetiap hari tu la yang menjadi pendinding diri kita. InsyaAllah sangat-sangat mustajab.




Ha nina, jangan main kat longkang. Masuk kelas, cekgu dah nak start ngajar nih. Jap je, dah nak masuk darjah 5 [eh, ke darjah 4??]



Ok, tahun ni dah 3 orang dah masuk sekolah rendah. Acik didi masih kat PASTI.

Mesti dorang dah tidur dah. Baju baru kasut baru semua baru, semangat musti mau baru jugak.






2 comments:

  1. teringat zaman sekolah dulu2..hokhok..syo0o0k nyeerr....akhaz..

    ReplyDelete
  2. memang manyak syook kalau zaman skolah.. cite banyak kali pom tak pe :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.