Sunday, February 6, 2011

Tiup-tiup belon


Cerita ni sepatutnye dah dipublishkan dah lama dah. Tapi terbengkalai jer kat dalam lappy ni. Minggu lepas, lepas balek dari opis ada singgah kat kedai. Time tu dengan my cousin, niat kat hati nak beli aiskrim, tup tup!

Ternampak ini, apekah itu??




Pandangan belakang dia. Kad! he he he.


Nah ini dia! 20 sen je tau. Mainan ni la yang jadi paberet time kecik-kecik dulu. Tapi dulu lupe la, samada memang dah ada dua tiub kat dalam tu, atau ada satu je. Tapi tak kisah la, yang penting harga dia tak berbeza mana pun dengan beberapa puluh tahun yang lalu.


Macam ni lah cara nak gunakannya. Bukak bahagian belakang, sebab senang nak lipat kalau tak habes. Satu lagi, nanti takde la angin masuk. Straw tu kite pusingkan pada getah tu [tak tahu nak panggil ape :) ] Bile dah agak-agak okey, teruskan peniupan anda.



Taraaaa. Ini hasilnye. Walaupun kecik, tapi suke! Dulu sanggup kumpul duit nak beli benda alah ni. Kalau pergi kedai, wajib beli benda ni. Lepas tu main tiup-tiup dengan kawan sekampong. Yang paling best, belon ni kan bile dah kecut/bocor. Kite kecikkan dia [lebih kurang kite gumpalkan dia la]. Lepas tu, kite tenyeh kat dahi mane-mane kawan. ha ha ha. Memang best la! Sebab dia akan bunyi 'pop' ala-ala meletup gitu!



KLCC, he he he. Ini pulak adek 4 aku punye keje. Dia ternampak benda alah ni, dia amek pastu dia tiup bebanyak, cantum. Ini lah hasilnye. Kreatif!

Sebenarnye, kalau nak diikutkan feel kan. Dah tak sebest zaman kecik-kecik dulu. Time tu enjoy betol. Sekarang ni sekadar mengulit kenangan je la.



*entri ni auto-publish sebab ahad saya bekerja. tak sempat nak mengadap lappy time opis hour




16 comments:

  1. seronoknya...rindu sama itu belon

    ReplyDelete
  2. belon tu ade jual lgi ker kt kdai...?

    ReplyDelete
  3. wahh. rindu main belon nih..

    ReplyDelete
  4. hahah! sgt kreatip...pastu kalau bocor ketap pakai bibir...hahaha

    ReplyDelete
  5. SAHIDAKALIS :
    tu la pasal. best kan main benda alah ni. heheheh [mode : budak2]

    ReplyDelete
  6. JELAH :
    ada lagi kat kedai. tapi kat kedai kampong je, kat bandar tak pasti pulak. ('_')

    ReplyDelete
  7. GEE :
    tu la pasal, itu hari gatal pi beli. saje lepas rindu . heheheh

    ReplyDelete
  8. MAN YUSOEF :
    hahaha. betol2. cepat2 ketap ngan bibir kunun2 tampal la tu, tak nak bagi bocor. hahhaha

    ReplyDelete
  9. lama dah tak main belon tu ek.....best2!

    ReplyDelete
  10. wah bestlah! dulu pun selalu main jugak belon ni tiba2 teringat zaman kecik2 i likee...hehe

    ReplyDelete
  11. alaaa..!isk isk..dah lama x main ini belon..

    ReplyDelete
  12. AYUSHIDA :
    best! tapi zaman dulu2, lagi best! :)

    ReplyDelete
  13. HANIS MY :
    main benda ni, memang lupe masa depan. hahhahahha!

    ReplyDelete
  14. PUTRI_NADIA :
    memang! he he he @_@

    ReplyDelete
  15. MARDEYNA :
    tu la pasal, ni pun dah bertahun baru jumpe balek :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.