Thursday, March 22, 2012

Berus Gigi untuk Braces | Pendakap Gigi

Sedikit pelik kerana membuat entry di pejabat.
Sekarang lunch hour.
Tapi kat luar hujan lebat, malas nak keluar.

Hurmm.

Semalam cari pictures ni tapi tak jumpa.
Rupanya ada kat dalam folder 101MSCDF.
Patutla..

Ok, hari tu masa bulan 2 [cite basi.. hu hu hu]
Pergi ke klinik gigi, macam biasa ada appointment untuk braces.
Hari Sabtu, jam lebih kurang 9.30am.
Tapi sampai-sampai dah ramai orang.
Tunggu hampir satu jam.

Doktor panggil masuk dalam bilik.
Ok, lepas tu cek semua didi. hehehhe
Doktor tukarkan getah, yuhuhu.
Tapi yang tak yuhunye, sebelah kuning, sebelah lagi biru.

Hahahahha. Nampak macam kelakar giler
Segan nak senyum.
Tapi lama-lama takde hal la.
x_x

Dalam seminggu tu, didi terasa agak ketat.
Sebab doktor ketatkan gigi bahagian bawah dan juga atas.
Makan makanan yang boleh di telan je.
Tapi takde la sampai tak boleh makan makanan.
Boleh, cume perlu berhati-hati jelah.
Sebab dia terasa agak sakit sedikit.
Sedikit je ok :)





Ok, ini adalah berus gigi untuk orthodontik. Berus didi dia lain macam sikit la. Biasanya colgate lebih pofulas di dalam bab-bab ortho macam ni. Ini kelihatan gambar pemegang berus gigi itu [suke gune didi sebab nampak lebih supan :) ngee!] Berus biasa pun kite kene gunakan jugak. Bukan hanya berus ni je tau. Kiranya kene spare dalam 2 berus macam tu la T_T.




Tengok, berus dia macam turun naik gitu. Ada yang tinggi, and ada yang rendah. Dia sesuaikan ikut bracket kot [andaian sendiri]. Jadinye, kita senang nak mencuci didi kite. Lepas tu dia macam petak kecil je, selesa la bile menyental memberus didi tu.


Harga untuk berus didi ni ialah RM5. Tapi hari tu dia bagi RM4 je kot. Diskaun sikit. hehehhe. Orang bagi diskaun kite amek aje lah.



Yang ini adalah peralatan tambahan untuk tujuan pembersihan. Yang ni macam berus gigi jugak tapi lebih berbentuk .. hurmm, kecil dan keluli dia tu lagi halus. Arghh! tensi sebab payah nak explain [lenkali saya akan explain ye]. Ok, yang ni kite gunakan lepas memberus gigi tadi. Kite boleh gunakan untuk errr. errr, bersihkan celah-celah yang berus gigi kite tak sampai. Err, mana-mana permukaan gigi yang tak bersih. Tak berapa faham bukan? Ok, saya tak reti nak explain dengan details. hehehhe. Yang ni harga dia, adalah dalam urm, kurang dari RM10 kot [lupe plak]. Tapi sangat best untuk digunakan sebab dia kecil, tirus macam tu. Jadi senang nak guna.

Ok, la. Ini entri pendek je. Lenkali [banyaknye 'lenkali'. huk!] saya akan update lagi pasal braces eh [segan bile cakap pasal didi nih]. Er, sebenarnye word didi tu saya perolehi dari adek 3 saya. Selalu kalau kami keluar [kadang-kadang je bergurau camni] atau lepak dalam rumah/jumpe budak kecik ke ape/pape je la akan cakap 'eeee.. adok didi or didi tunaing' hahahaha. Orang yang dengar tak kan paham apa yang kami cakapkan/maksudkan. Wink! Err, maksud dia kan .. [tiada gigi atau gigi kuning]. Ok, lagi lama menulis lagi ntahpape. Lari topik sudah.

Dhaaaa.



3 comments:

  1. x_X.. mak aii pelbagai mak nenek kena guna nak gosok gigi!.. kansel pakai braces..huhu

    ReplyDelete
  2. TOK ESAH :
    hahahaha. ok ok.


    ILHAMARMAN :
    hahhaha. biasa je la, nampak je banyak camni. alah bisa tegal biasa. yuhuuu! :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.