Sunday, March 6, 2011

Burung Belatuk


Masa kecik-kecik dulu, bile dengar burung belatuk sedang bertukang [lebih biasa memanggilnya burung tukang. hik]. Mesti dalam kepala terbayang rumah dia yang comey, siap dengan dapur, katil, serba lengkap.

Biasanya dulu time adek-adek masih kecik, bile adek-adek nanges. Arwah mak akan cakap "syyhh! diam, dengar tak? tu burung tukang tengah bertukang?". Aku yang kat sebelah mak pun akan pasang telinga dengar burung tu duk mematuk. Time tu kami tidur ramai-ramai je. Budak kecik. Lepas tu, adek-adek yang menangis akan terdiam, sebab takut. hahaha. Kalau ikutkan, memang best sangat 'music' dari tukangan burung ni. Bunyi dia cam tenang je, yelah malam-malam hari duk mematuk pokok.

Selalu jugak fikir, tak sakit ke paruh dia tu? tak tumpul ke? hahahha. Budak-budak punye imaginasi.



Hasil gugel. Burung belatuk ni sedang mematuk pokok kat luar umah. Kalau tengok jam, hampir 12 malam. Bunyi cengkerik jangan cite la. Lagi bersahutan. Tapi sekarang ni, bunyi burung tukang ni melebihi segalanya. Rasa nak record je bunyi dia. Tapi tak boleh la, sebab malam ni keje masih tak siap. Tapi idea dah agak tepu. Jadinye, bile dengar bunyi burung tu. Terasa nak buat entri ni o_o



Lebih kurang macam nilah rupe katil yang aku cite tadi. Lepas tu, boleh jemput kawan-kawan datang umah. Bestnye. Dalam cite katun, selalu je ada benda tak logik, sampaikan ada jugak pengaruh fantasi katun yang terbias kat diri. hehehhehe. [seb baek ada picture woody woodpecker]

Ok, la. Keje tak siap, tapi entri siap. hehehhe. Esok kene sambung balek, saya nak 'back to a normal life'. Oh! cepatlah berakhir semua ni. Selagi tak bertitik noktah, saya tak kan cite.

Ok, take care semua. Selamat tidur.



4 comments:

  1. ahaha comey je...
    pstt..dah lama tak tgk woody woodpecker...

    ReplyDelete
  2. kat umah ni ade gak bunyi..
    tapi kat dapur..
    kung kang kung kang.. hahah

    ReplyDelete
  3. betul tu..kecik2 dulu sellau gak dengar cerita burung belatuk...hehhe....

    ReplyDelete
  4. HANIS MY :
    hahhaa. comey kan katun tu.


    LINE HITAM LINE PUTIH :
    memang, pepagi pun masih duk kung kang kung kang. agaknye umah dia tak siap lagi la tu :)


    HONEYBUNNY :
    tula, dulu2 cite camni lah di dongengkan. hehehhe

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.