Monday, April 11, 2011

Cikgu Stopa Yang Hot!


Sape suke tengok layan you tube?? Mesti korang suke kan? hik. Tak ar, sebenarnya nak sambung entri lepas, nak join contest mama shifa, nak join GA wan. Tapi malam ni tak sempat kot. Sebab daya aku menulis agak selow T_T.  Jadi aku nak share benda takde pekdah ni dengan korang [tapi best tau! nak menjawab jugak]

Dulu, aku ingat you tube ni tajuk lagu. hehheheh [nerd giler] Tapi aku tak berapa suke sangat layan you tube. Sekali-sekala je bukak, tu pun kalau ada lagu-lagu best dan kadang-kadang terasa nak tengok wajah si penyanyi. 

Malam Sabtu lepas, lepas layan maharaja lawak gilerr. Kebetulan adek 2 datang umah lepak-lepak tengok tv. Eh, tak best kan nanti maharaja lawak dah takde kat 105. Pandai betul la astro ni nak pow duit rakyat malaysia yang tak berapa nak ...... Dia suke-suke hati buat strategi kalau nak tengok maharaja lawak kena langgan astro mustika eh? ke astro warna? Ee, tak kuasa nak langgan benda-benda stupid duniawi macam nih [hangen je tetibe]. Bile tulis duniawi? apa yang korang fikir? hehehe. Aku saje je tulis x_x

Ok, ok kite sambung balek. Suke sangat menyimpang dari entri yang sebenar.

Malam tu aku, adek 2 [tukang cari video] dan abang 2 pakat duk tengok video ni. Aku tak pernah tahu, tak sangka ada video macam nih. Gelepor suke tengok video ni. Jom kite nonton Cikgu Stopa sama-sama ya ibu, bapak sekalian.

#Gelepor = ketawa yang melampau [dok baek ketawa melampau ye anak-anak sekalian] tapi ia jugak boleh bawa maksud yang lain iaitu menggelupur. hahahha [berat kalau jadi cekgu gini, pening anak murid]





Zizan nampak lucu giler, selekeh pun ada. Tapi aku suke baju dia yang green kaler tu o__O 
Ok, kat sini aku explainkan sikit bahasa/dialek terengganu ye [tiba-tiba terasa nak jadi cekgu tuisyen]
Cikgu Mustafa kalau kat terengganu terus akan jadi Cikgu Stopa. Macam jugak nama-nama lain, contoh Amran, terus akan jadi Merang. hahhahahah. Indah sungguh kan? Jadi elakkan memberi nama kepada anak-anak yang boleh ditukar atau yang mempunyai potensi tinggi untuk ditukar dengan dialek terengganu dan menjadi sangat udoh.

#udoh = huduh hodoh/tak cantik

Bahasa terengganu sebenarnya susah untuk diikuti atau ditiru dialeknya kerana kebiasaannya lidah-lidah orang luar agak keras dan adakala bile disebut loghat terengganu ia menjadi sangat menyakitkan hati. hahahha. Contoh dalam video tu, yang Nabil tu. Over giler. Lepas tu Khairiah tu yang cakap 'makang ikanggg'. Eh hellooo! Sebenarnya orang terengganu tak cakap makanggg ikanggg macam tu. Lidah terengganu ada kesopanan dan kelembutan yang tersendiri. hehehhe. Dulu kan, masa study dulu. Ada kawan baek aku. Suke sangat cakap 'makang ikang.. makang ikangg'. Rasa nak tenyeh je muka dia. Over giler. Sangat-sangat menyakitkan hati aku. Biasanya aku akan cakap 'mu jangan cakap ar bahasa aku gitu. bukan betul pun. G teganung bukan gitu. mu je over'. Haa, kalau nak tahu dialek-dialek lain, korang kene bayar [hahahha. malam-malam terus jadi mata duitan]

Ok, kita terus ke video yang lagha ke dua. Patutnya ada satu lagi video, tapi adek aku cari tak jumpe. Owner dia dah delete kot video tu.

Kenal man belon tak? hahahha. Kesian pun ada [sebab selalu kena buli], lawak pun ada bila tengok dia. 



Kami gelak pasal rambut dorang ni yang macam mop lantai, dah la muka jadi lawak semacam je. Lepas tu yang paling kami tak tahan bila si mamat masuk. Dahla rambut cun habes. Selak-selak rambut cam iklan sunsilk plak. Muka cam apa, lawak lawak. Time man belon datang, lawak giler. Bila dah bukak baju. Gelak tak tahu nak cakap. Rambut dahla panjang giler. Seram jugak bile tengok lama-lama. 

Aku tau, mesti ayat ni akan keluar kat minda korang kan? 'apalah yang lucu sangat dalam video ni. biasa-biasa je. tak lawak pun. nampak cam lawak vodo ada la'.. [atau apa-apa je lah. sebab aku pun tak tahu pe korang fikir. hehhehe] Sebenarnya kami memang tak boleh tengok benda-benda lawak macam ni. Mesti gelak ramai-ramai. Tapi bagi korang yang memang berada di dalam kategori serius, mungkin video ini umpama korang sedang melihat satu dokumentari cara-cara membuat bangunan. hehehehe. Nampak cam pedas sikit ayat ni. Tapi betul, sebab lain orang lain pulak perangai dia kan? 

Aida minta permisi dulu la yek dah lewat sangat ni  T_T

p/s: jangan selalu serious, nanti cepat uban. hikhik..





No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.