Tuesday, April 12, 2011

Definisi BAHAGIA


Tak tahu nak start dari mana. Terasa excited giler nak bercerita. Pagi tadi, lepas hantar ayah aku ke tempat keje. Lepak-lepak dulu kat umah. Lepas tu, siap-siapkan diri pergi umah mak cik aku. Jumpa cousin aku. Sambil tu, main-main dulu dengan Arif si budak kecik yang umurnya adalah lebih kurang 2 tahun kot. Baru pandai berjalan. Tapi malu-malu nak bergurau dengan aku. Bila aku tengah telefon, Arif datang dia kuis kan kertas yang aku pegang. Senyap je, sebab Arif tak pandai cakap lagi o_O

Baca Kosmo jap, lepas tu menanti panggilan telefon untuk buat insurance kete. Dalam pada tu duk sembang-bincang-gebang dengan cousin aku. Cukup ke tak ongkos nya nanti? Huhuhu. Aku paling tak suke menunggu dan di tunggu. Sungguh menyakitkan hati. Sejam dah berlalu, terasa membazir masa je. Orang tu cakap nak tolong, jadi aku tak ar susah payah nak ke sana ke mari. Kononnye la..

Blah dari umah mak cik aku tu, aku ke Bandar. Bagi aku, lebih baik buat sendiri daripada mengharapkan orang lain. Dah la lambat gilerrrs! Lagipun selagi kita boleh buat, baik kita redah je. Tanya orang kalau tak tahu.

Sampai kat Bandar, dalam bank untuk lebih tepat lagi. Heheheh. Adalah sorang mamat ni datang bersama wife dia. Dahlah datang lambat, potong pulak queue aku. Hangen gak. Tapi aku tak rasa nak marah. Aku tengok je kat mamat tu. Nak bagi dia sedar akan kesalahan dia. Tapi bukannya sedar pun. Ni 1st impression aku lah kat mamat nih. Wife dia kat sebelah aku, tengah ribakan anak dia. Aku tak tengok wajah wife dia tu. Nanti kan, ringan je mulut aku cakap ‘husband awak tu memang macam tu ke? Main redah je queue orang?’ Tapi aku malas ar. Lagipun aku cuti hari ni, jadi tak ar rushing mana. Takde apa nak dikejarkan.

Sampai kat kaunter kan, bile turn aku. Tengah-tengah nak settlekan hal aku. Akak kat kaunter tu pergi cari dokumen untuk aku. Eh si mamat tu datang. Dari jauh dia cakap mintak akak tu cancelkan apa yang dia nak buat. Akak kaunter cakap ok. Lepas tu [hahahhaha. semua benda aku nak tulis. biaq pi la] akak tu cakap kat kawan dia, yang mamat tu nak cepat. Tak nak tunggu sedangkan dokumen untuk dia dah ready dah. 

Lepas tu aku cakap ar kat akak tu yang mamat tu potong queue aku. Sebab tu dia nak cepat. Akak tu dan-dan je mintak maap kat aku sebab dia layan mamat tu dulu. Aku tak kisah sebab bukan salah akak tu. Lepas settle semua hal aku, terasa happy giler sebab ingatkan tak cukup budget tadi. Rupanya ngam-ngam, ada balance lagi T_T. 

Ok, cukup untuk pengenalan entri kita pada hari ini. hahhahaha. Panjang giler.

Tadi kan, lepas balek dari bank. Tempat yang aku paling suke-suke-dan-suke lepak adalah tempat yang ada buku. heheh. Masuk dalam Pustaka Sri Intan jap. Belek-belek-baca buku. Dari satu majalah ke satu majalah. Tapi tadi, tak terasa nak beli majalah. Tengok Nona tadi, tebal gile majalah dia. Sebab apa ntah, harga dia adalah dalam RM11.90 kot, kalau tak silap la. Kalau silap, kene denda jalan itik eh? Cover depan si mizz nina. Lawa gile. Suke tengok muka dia. Belek Nur, tapi tak rasa gak nak beli. Belek Pengantin, ntah sape ntah cover dia. Lupe. hehhehe. Harga adalah dalam RM14.90 kot [ntah-ntah tertukar harga Nona dengan Pengantin. hihihi]. Semua majalah ni aku tak beli, sebab terasa cam mahal lah. hahahha. Time angin kedekut aku datang, jangan cite ar. Memang aku tak beli punye. Free reading cukup. hik.

Aku pegi kat rak lain. Tup-tup! Yeeaaaaaaahhhh!!! [rasa dah lama tak main tukar-tukar kaler nih] 




Jumpe buku ni. Tak sangka sungguh Encik Abd. Jalil Ali [saje je buat skema tulis encik kat depan] ada buku sendiri. Sebab biasa aku baca penulisan dia dalam paper Sinar Harian je, kadang-kadang dalam majalah yang aku beli. Lagipun dia under karangkraf kalau tak silap. Kalau korang selalu baca hasil tulisan dia kan, banyak benda yang boleh kita cedok. Ilmu dan pengalaman dia, tak boring. Mungkin hasil garapan penulisan dia kot yang ada aura tersendiri. hehehhe. Eh, try la beli buku ni. Tak mahal, dalam RM13.00 je. Rupanya dia dah keluarkan 3 siri buku. Yang ni yang 2nd, yang 1st aku tak beli. Urmmm, next time la kot. Tengok la macam mana nanti.

Tengah-tengah pegang buku TTKM, ternampak pulak buku nih..



Haaa?? Ada buku jugak ke??? Double gumbira hati ini. Sebelum ni, time balek keje, aku selalu dengar Keluarga Sakinah dalam radio. Memang aku cukup-cukup suka dan minat sangat dengan Prof. Dato' Dr. Sidek Baba nih. Kata-kata dia, pergghh! Cair jap. Aku selalu duk berangan dan fikir, macam mana ye dia dengan keluarga dia. Dari apa yang aku dengar, cara dia solve masalah. Sangat-sangatlah gentleman. Sungguh kebapaan sekali. Kalau korang dengar kan, memang tak kan rasa bosan. Sebab motivasi dia, cukup buatkan kita rasa tenang. Pendek kata, dia seorang bapa yang baek dan sangat-sangat understanding [aku agak je].


Inilah dia wajah yang memang dari dulu lagi aku nak tengok. Memang nak sangat tengok. Dan tercapai jugak hasrat aku. hehhee. Dulu aku ingatkan dia ni, pakai kopiah. Macam ustaz-ustaz gitu.. Klise gile pikiran aku. Harga dia adalah dalam RM10 hinggit sahaje. Err, itupun kalau korang suka pembacaan motivasi. Kalau tak, korang boleh beli buku lain. Contoh majalah ujang ke, gila-gila ke [dah lama tak beli majalah ni. best!]

Tak sabar nak baca dua buku nih x__x


Hari ni cuaca agak terik, panas la jugak. Jadi kita minum air susu ni untuk menambah tenaga. Rasa susu ni sedap giler, sebab semalam aku beli yang dalam botol terasa tak sedap sangat. huhuhu. [dah berapa kali duk tulis gilerrr nih].



Tiramisu. Pelengkap hari ini. Sebenarnya balas dendam. Sebab aku nak makan kek lain, tapi dapat kek lain. Yang ni pun, masih tak menepati selera, tapi takpelah. Nanti-nanti aku beli lagi yang lain.

Oh ya, definisi B A H A G I A aku adalah dengan memiliki 2 buah buku itu. Itu je. hehhehe.



2 comments:

  1. mmg bahagia...wah..mcm best je buku n tiramisu tu..nak nak...:-)

    ReplyDelete
  2. UMMI_KHALISH :
    buku tu memang best. err tiramisu laaaagi best sebab sedap. kikiki.

    buku tu tak habes baca lagi. buku tu lebih tekankan untuk yang dah kawen la. huhuhu. nak pinjam tak? :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.