Thursday, April 7, 2011

Langsung Tak Macho!


Malam ni terasa agak rajin nak merepek. Jangan tanya ar knape. Takde jawapan. Petang dua hari yang lalu, balek keje mengikut jalan biasa, takde jalan luar biasanye kalau nak balek umah. Masa yang diambil untuk balek pun lebih kurang macam biasa jugak. Adalah dalam 15 - 20 minit. Tak la sampai berjam-jam baru nak sampai umah. Erk, itu pun kalau tak singgah pegi memana la kan. Ok, cukuplah untuk mukadimmah. Panjang-panjang pun tak de markah jugak.

Tengah-tengah best drive kan, aku selalu je perasan dengan sikap-sikap pemandu kita di jalanraya, aku tak nak ar luaskan skop pemandu di Malaysia. Aku just khususkan di jalan yang aku lalui menuju ke tempat keje je. Haa, kecik la sikit skop kan? hehehhe. Ok, sambung lagi. Moh.. 

Pagi yang hening [masa nak pegi cari nafkah ni]:
Jam 7.33am biasanye aku dah terpacak berada dengan sopan kat dalam kete. Sambil nantikan enjin kete panas. Buat apa yang patut [tak yah korang tau pe aku buat, ala.. macam ada orang nak amik tahu. huk!] Biasa kalau nasib aku baik, sampai simpang empat dan-dan je lampu hijau. Hooyeahh!! Suke la sebab dah jimat 2 3 minit kat situ. Korang ape tahu tentang strategi masa untuk pegi keje. 

Biasanye lampu kedua yakni simpang kedua yang perlu aku lalui, kadang-kadang nasib tak berapa nak baek jugak. Selalu sangat bila dah nak sampai simpang tu kan, hijau terus je bertukar kuning. Cam tau-tau je aku nak lalu. Menci la jugak. Tapi aku ok je. Sebab biasanya aku akan gunakan strategi pintar. Bagi signal kiri. Kite guna jalan kiri. Sebab nanti jalan kiri ni dia punye turn lampu hijau. kikiki. Jimat masa. Pernah terserempak dengan abang aku time buat u-turn secara haram. Habis-habis kami pandang-memandang dan senyum je.

Bila dah lepas kesemua lampu, biasanya pemanduan akan diteruskan dengan kelajuan yang telah disetkan. Tapi ada satu hari tu, adalah cik kak ni. Aku dah perasan dah dia ni, sebab kete dia belakang. Kete aku depan. Time jalan tak busyyy. Dia bawak lebih kurang 80 cam tu je kot. Aku pun bawak 80 gak, tapi aku duduk depan dari dia. Tak tahu la kenapa. Kalau korang sanggup, baca je lah entri ni. hehehhe. Time tu ok lagi. Aihhh! Ada ke patut, masa dah masuk jalan yang boleh dikategorikan agak payah nak menyelit la. Cik akak ni nak tunjuk terel. Ada ke tengah sosak-sosak cenggitu. Dia pegi cucuk-cucuk kete depan. Aku lane kanan, dia lane kiri. Woooo! Memang baran la jugak wei aku yang menengoknye. Nak tunjuk terel benor ko mandu pun agak-agak la weii. Lepas tu ada hati nak masuk lane aku. Sorrryy la fomfuan. Gua tak kan bagi punye. Takde kesopanan, memang aku tak layan. Aku punye kesabaran atas jalan ni, biasa menipis sikit. Tapi masih beradab la. Nak jugak. hehehhe.

Lepas tu tak tahu la camne dengan fomfuan tu. Tak amek port aku. Sebab tumpuan aku satu je NAK SAMPAI KE TEMPAT KEJE JE. wah! sejuk hati bila baca niat ni [patut tak boleh tulis, nanti riak, setan akan bergendang kat hati!]. Tak rajen ar nak delete. Anggap je aku tak tulis. 

Petang [ni time balek, haa. refer balek pada mukadimmah aku kat atas tadi T__T]:
Time tu, kat depan pemandu lelaki, depan-depan lagi pemandu laki jugek, eh belakang aku pun pemandu laki gak, kiri aku pun pemandu laki gak. Aku je wanita [dan-dan je tulis wanita] yang tersesat kat tengah-tengah. Ok, aku tahu kete belakang nak potong aku. Kete depan pulak sibuk duk cucuk-cucuk kete depan atau dalam erti kata lain 'nyah kau, ke lane kiri bolehh?? dah la terhegeh-hegeh'. Lepas dapat potong kete depan kan, macam ribut tsunami orang tu bawak kete. Laju gilerrr. Bajet macho ar tu, tak langsung! 

Sebab tu la masa kecoh-kecoh kat paper itu hari, yang pasal pemanduan wanita berbahaya. Bagi aku, ada betulnye jugak. Tapi lelaki pun sama je. Contoh masuk tak kasi signal, dahla tu terhegeh-hegeh bila nak tukar lane. Bawak slow aihh buat muka tak bersalah duk lane kanan. Amboi cik kak/abang, minum angin ke?? Semua sama je. Termasuk yang tukang tulis ni. Wa ilek je, sebab tak semua yang kita buat betul kan? 


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.