Friday, April 29, 2011

Sunway Lagoon Bukan, Bukit Gambang Resort City Pun Bukan


Petang-petang duk melayan Royal Wedding [countdown] pun best gak. Layan belog petang-petang pun ok gak. Yelah, biasa kalau update belog, malam hari je. Hari ni tak keje, sebab Jumaat. Jadi memang heaven la duk rileks je kat umah. Pekena lak air sirap. Rasa macam permaisuri sungguh.

7 hari yang lepas, kami sempat berpeluang ke satu tempat yang sungguh best. Kene kenang sepanjang hidup [selagi boleh]. Kenapa? Sebab 1st time tengok ayah aku berenang. Yok, kite terusin aje.. hehhehe.




Saje je besarkan gambar ni. Sebab nak kasi nampak air dia yang jernih macam kaca. Dari jauh nampak kehijauan. Bagi budak-budak bandar, mungkin Sunway Lagoon tempat yang paling best untuk dorang. Sebab kat sana payah nak cari pantai. Kesian kan? Dulu kan, bila tengok Sunway Lagoon dari tingkap sunway piramid [kalau tak silap, sebab dah lama dah] memang terasa dan teringin sangat nak masuk kat dalam sunway lagoon tu. Sebab tak pernah pergi, bila tengok dari tingkap tu kan, nampak penuh manusia kat sana. Semua nampak happy giler duk mandi-manda. Biasa la, benda yang tak pernah kita rasai tu tentu akan nampak macam seronok. hehhehe.

Ok, lupakan sunway lagoon. Tempat ni, namanya Hutan Lipur Lata Payong. Mungkin agak asing bagi korang dan juga aku sendiri X_x. Tapi sangat berbaloi dapat kenal tempat nih. Sesuai sangat untuk release tension atau berlibur bersama-sama keluarga tersayang. Kos nak ke sini takde la banyak mana. Parking free, nak masuk ke sini free, takde bayaran pun. Sebab ni kampung orang je. hhehehhe.




Teringin jugak nak pergi Gambang Water Park kat pahang sana. Tapi tak de kesempatan lagi. Tapi bila tengok air terjun kat sini. Terus lupa akan Gambang. Hebat sungguh penangan ni kan? Tengok ar, air dia, macam tak terusik langsung dengan pencemaran [terasa skema tahap ketat sungguh tulis entri ni. hehhehe] Haa, ni bukan Sekayu yang glamer tu. Ini tempat lain yang di cadangkan oleh kakak ipar saya T__T




Budak-budak kecik yang tak takut air. Padahal air dalam la jugak untuk budak-budak macam dia. Budak-budak ni baru je umur 6 tahun. 



Cuaca sangat ok!




Ikan panggang, budu, buah pelam yang diracik, lada, tembikai. Perghhhh! Takde lauk yang lebih sedap melainkan nih. Ikan singgang pun ada. Kalau diikutkan aku bukan peminat budu, walau memang asal kat Terengganu. Tapi hari tu kan, terasa terliur giler nak makan. Sempat ambik sesudu dua budu tu. Sedap, tapi masin. huhuhuhu. Yang ni, semua ni mak teh yang buat. Mak cik aku dah pesan awal-awal, yang dia akan masakkan untuk aku bertiga. hehhehe. Suke sangat ler teman. Bawak pinggan je, tapi sampai sana. Dah ada pinggan polisterine. Jadi guna yang tu je la. hehehe.





Bukan setakat tu tau. Ada sup tulang, sambal belacan. Sedap sedap dan sedap. Kalau nak tahu, aku memang suke sangat-sangat pada sup tulang ni. Yang ni masakan mak kepada akak ipar aku. Dulu masa bulan Ramadan kan, family akak ipar aku ajak kami berbuka kat umah dia. Dia buatkan sup tulang, dengan muka tak malu. Aku tambah nasi dengan jayanya. heheheh. Sup tulang dia macam kat kedai. Lagi best dari kat sesetengah kedai.



Abang 2, adek 4, baju biru tu cousin dan ayah aku. Syok giler duk tengok dorang mandi-manda. 



Dan yang paling syok lagi kan, ayah aku terel berenang. Seumur hidup aku, ni la kali pertama aku tengok dia berenang [kalau ada mak aku lagi best T_T]. Sebelum ni, memang kami tau yang dia pandai berenang. Tapi tak pernah tengok. Kali ni kan, kami semua duk gelak tengok dia. Sebab macam tak nak naik, asyek berenang je. Siap buat u-turn lagi. hahhaha. Lawak giler bila tengok. Semestinya ayah aku cam happy benor la datang sini. Padahal mulanye kan, dia tak nak datang [50/50 je]. Siap tanya "kat mane tempat tu? kat mana tempat orang yang mati lemas?" Ayah aku seorang yang sangat-sangat.. Entahlah, tak tahu nak cakap macam mana. Protective kot. Sebab masa dia tengah-tengah berenang aku jerit "ajar la saya berenang" Jawab dia "tak boleh, air dalam". Lepas tu, aku, adek 4 dan abang 2 pergi kat air yang agak deras. Tapi cetek je tempat tu. Best lepak-lepak situ. Tapi ayah aku siap datang panggil kami semua, dan suruh ke tempat yang airnya lebih tenang. Seperti kat gambar atas tu la. Kat sini je yang kami boleh mandi. hahahhaha. Kelakar, sebab risau sangat. Kami saje je buat-buat lambat nak beredar dari tempat air deras tu. Bila dah kena marah, barula sorang-sorang beredar. hehehhe. 




Hati-hati. Sangat kena berhati-hati sebab kat sini ada jugak batu yang licin. Sakit giler sebab aku jatuh kat atas batu. Berdarah la jugak kaki nih. Time tu dah sehabis berhati-hati dah, tapi dah nak jatuh, nak buat camne kan. Sakit jangan cakap ar. huhuhu. [p/s: suka tengok view macam ni. kuasa Allah yang menciptakan alam secantik nih]

**Nanti aku sambung balek entri ni. 



Ok, sambung balek. Kalau korang perasan. Nampak tak dua lelaki kat sana tu? Haa, kat situ air deras sikit. Tapi cetek je. Lenkali, kalau pergi lagi. Aku nak lepak situ je. hehhehe.



Lagi bukti air dia sangat jernih. Boleh nampak pasir dengan jelas  T_T




Sempat bakar ikan. 



Ingatkan tak ramai yang pergi. Rupanya keluarga akak ipar aku aje dah 3 family, aku 1 family, mak cik aku 1 family. Happening. Siap pasang khemah lagi. Tempat ni dah biasa bagi family akak ipar aku, tapi bagi kami agak asing la. Sebab kami lebih tahu Sekayu berbanding air terjun kat sini. Tapi yang kami dimaklumkan, kat sini lagi best berbanding Sekayu. Dorang cakap sekayu air dia dah keruh dah berbanding air kat sini.




Dan lagi bukti air jernih, tengok jelas batu-batan kat bawah. 




Kanak-kanak riang ni adalah dari keluarga akak ipar aku. Patutla kereta dorang penuh. hahhahaha. Mandi sampai bibir bertukar biru. Mau tak biru, air sejuk macam air batu. 




2 comments:

  1. wah jernih nyer air terjun di. kat negeri mn ni??heee sorry geog failed :)

    teringin nak pi :)

    ReplyDelete
  2. MARLIA MAYA :
    memang jernih sangat air dia :) oo, tempat ni kat setiu, terengganu. hehhehe. nak pi ke? jauh ni tau T_T

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.