Wednesday, August 10, 2011

Cinta Masjid Putih


Bunyi macam suwit je kan? Macam jelah, padahal tuan yang menaip perasan. Eh bukan tuan, tapi puan. Eh bukan puan jugak, tapi cik. Ah! pape jelah. Kalau nak dinyatakan secara taipan, memang tidak akan sama dengan apa yang dirasakan [eces!]. 

Kalau kamu nak tahu kan, Masjid Putih ni dah tak asing lagi bagi saya sedari waktu study lagi. Kalau cuti semester kan, lepas je turun dari bas, biasanya kami lebih selesa berhenti kat masjid ni untuk solat subuh. Nanti saya tunjuk eh, masjid putih tu macam mana. Ok, untuk menghuraikan lebih jelas lagi penceritaan ni, meh saya habaq noo. Dulu kami ni, takde la sampai berjemput oleh ayah masing-masing bila pulang cuti semester. Kena berdikari. Kena ok. Macam saya, ayah saya tak reti bawak kete. Lesen pun takde. Manakala ayah my bff pulak, Naa, ayah dia ada kete, tapi kadang-kadang keadaan memaksa dia naik bas. Jadi biasanya kami akan nantikan bas, sebelum masing-masing pulang ke destinasi masing-masing [banyaknye masing-masing kan?].

Banyak jugak cite yang berkait dengan masjid ni tau. Pernah satu hari tu kan, lepas je kami turun dari bas, urmmm..terserempak pulak dengan orang tak betul. Lari tak cukup tanah dibuatnya. Dahla si Naa tu penakut sikit. hi hi hi. Dengan beg baju yang berat, kalau satu ok la jugak. Ini tak, penuh kiri dan kanan. Macam pelarian yang takde tempat tinggal. Entah apa la yang kami isi time tu, urmmm.. Musykil. Kat Masjid Putih ni la kami bertumpang, rehat, solat semua.






Masjid Tengku Ampuan Zaharah kalau tak silap nama betul dia. Nama glamer dia Masjid Terapung. Letaknya di Kuala Ibai. Cantik masjid ni. Kalau datang time malam, rupanya macam ni. Ada lampu neon menyinari masjid ni. Kalau guna dslr kan, lagi perghhh hasil dia. Bile ek boleh dapat dslr? [berangan je la. hu hu hu]

[tetibe je kuar pasal masjid terapung. he he he]




Cinta Masjid Putih

Masjid ni la yang saya cite tu. Semuanya putih, agaknya sebab tu nama dia Masjid Putih kan? Eh, sat noo. Masjid ni ada nama khas dia la.Tapi ana lupa la apa nama dia. hu hu hu. Urmm.. kalau nak tahu, bila korang masuk kat dalam masjid ni kan, akan ada satu perasaan indah ada kat hati. Bunga api letup-letup gitu. he he he. Rasanya semua orang ada la perasaan ni bila masuk kat sini. Payah nak cakap macam mana. Sebab ianya tak kan sama. Bila saya tulis pasal masjid ni kan, jangan la salah sangka pulak ye. Bukan nak tunjuk baik, saya bukannya pergi hari-hari ke masjid ni. Tapi masjid ni banyak kenangan dia. Sebab mula dari study kan, sampai la besar macam sekarang T_T

Kalau keluar dengan kawan kan, kalau tak sempat nak balik umah. Singgah je kat sini. Dulu tak tahu pun masjid ni ada ruang utama. Biasanya saya solat kat ruang sempit je, penuh dengan telekung. Last year, masa Ramadan kan, masuk je kat dalam masjid ni, baru la tahu rerupanya ruang solat utama dia lagi selesa. Cantik, sejuk je. Macam ni je lah, bayangkan macam kat Mekah. he he he. Betul, macam tu la suasana dia. Sebab tu la kan, kalau datang terawih kat sini. Kalau ada makcik kat sebelah, saya rasa nak menyandar je kat bahu makcik-makcik yang ada. Sebab dulu, saya suke sandar kat bahu mak saya. Jadi kadang-kadang datang perasaan ngada-ngada tu. Saya boleh je buat macam tu, tapi mesti kene tonyoh kepala ngan makcik sebelah. Apekehal budak ni nih?? ha ha ha. 

Urrmmm, masjid ni kan, nak kata binaan dia moden ke apa, takde la jugak. Biasa je. Tapi kita rasa best dengan masjid ni. Dulu takde ekon pun masjid ni. Kalau tak silap, tahun lepas kot atau tahun 2009, dorang dah renovate lagi ok berbanding sebelum ni. Dipasangnya ekon, aku bajet je la, sebab sebelum ni kan, solat kat ruang biasa. Bila dapat solat kat ruang utama, nyaman je. he he he. 

Kalau nak cite, memang panjang, mau setebal buku teks budak tadika nih. Jadi kite skip-skip je la ek. Lagipun kalau saya start bercerita plus berangan, mau boleh sampai khayalan peringkat tinggi nanti kan. ngee~!



Pokok ni pulak, apa motifnye? Haa, kalau nak tahu, bila kita lalu jalan masjid tu kan, kita akan lalu jalan ni. Cantik giler pokok-pokok ni dengan lampu kelip-kelip. Bayangkan lampu ni, dia buat ala-ala hujan turun cenggitu. Eh, kenapa saya rasa tulisan saya mendatar je? Argh! Perasaan je ni. Ok, sambung. Kalau tengok real kan, lagi cantik. Kamera saya, kamera 'mahal'.. jadinya, gambar memang la meletops! he he he.

Ok, jumpe di lain entri ya! Selamat bersahur. Take care. 

m y p e r s o n a l s p a c e | xoxo




No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.