Friday, August 26, 2011

Nekbat

Warning : Entri yang dah lama terperap, baru nak lepas bersiaran 

Hari ni nak share satu cerita yang best dan resepi yang best. Suka bajet resepi best, padahal takde la best sangat. Tapi ok la :)

Cerita
Sebelum ni kan, ada pernah cakap pergi ke pasar borong [LINK]. Semasa pergi ke pasar tu kan, sempat beli nekbat kononnya nak buat pencuci mulut selepas berbuka puasa.

Tapi ada cerita yang sangat tak best, tapi Allah gantikan dengan cerita yang best. 

Apa dia? Jom baca [ha ha ha, macam iklan apa ntah].

Perkarangan orang menjual sayur-sayuran:

Me : mak cik nekbat ni ada jual sikit-sikit tak?
Makcik : ada..yang ni RMXX yang ni RMX.. [sori tak ingat berapa ringgit harga nekbat yang makcik tu cakap]

Bila makcik tu cakap boleh beli dengan kuantiti yang sedikit. Aku cakap ar nak RM1. Dapat lah 4.

Makcik : seringgit?? tak pernah orang beli seringgit.
Me : [rasa nak BLAAHHH SECARA TERUS~!! Paling aku tak suke orang yang cakap lebih kurang macam tu. tapi aku tak bergerak dari tempat tu. huk] 
Me : dah banyak tu makcik seringgit, dah cukup untuk keluarga saya

Makcik LAIN aka CUSTOMER LAIN TETIBA MENYAMPUK : ala, kita bukan nak makan sangat kan? sekadar nak rasa je kan. bulan puasa ni, mana lah makan banyak sangat.
Me : [sejuk sikit hati].. a'aa makcik. bukan makan banyak mana pun. memang sekadar nak rasa je nih.

Lepas urusan jual beli selesai. Balik umah.

Selang beberapa hari kemudian.

Terasa nak masak nekbat yang dibeli tu. Sebab nekbat tu, kita kene rebus dulu sebelum boleh makan. Ngee~!

Amik periuk, letak periuk kat dapur. Letak air, letak gula. Terus pergi cari nekbat.

Bila jumpa, nampak satu plastik ni kan. apa pulak benda ni eh? memang pelik. memang tak perasan/ingat yang dalam ni ada nekbat. Bila bukak plastik, TERKEJUT GILERR! Rupanya nekbat yang dibeli haritu.

Cuba tengok macam mana nekbat ni bertukar wajah.



Dah rosak dah nekbat ni. First time tengok nekbat jadi macam ni. Berhabuk, pendek kata memang tak boleh nak makan. Bila fikir balik, mungkin rosak sebab tak letak dalam peti. Takde rezeki.

Lepas tu pergi tutup api. Gula dan air yang dipanaskan tadi, terus dijadikan air gula.

Dan beberapa hari kemudian [eh, panjang pulak aku bercerita. hu hu hu].

Pergi la ke pasar tu sekali lagi. Niat asal nak cari ketam [LINK].

Masa kat pasar memang lalu depan makcik yang jual nekbat tu. Kelihatan dia sibuk dengan urusan jual nya.

Sebelum balik, terfikir untuk berpatah balik ke dalam pasar. Nak beli nekbat. ngee~! Yelah, hari tu tak boleh makan, sebab dah rosak. hu hu hu.

Cari punya cari, ternampak orang jual nekbat. Terus cakap kat adik tu, nak nekbat RM2 [itu hari beli RM1 dapat 4, kena sound, jadinya yang ni aku tambah singgit lagi tentu akan dapat 8 kan? cukuplah sorang satu untuk family nanti]. hi hi hi 

Masa adik tu tengah letak nekbat dalam plastik kan. Aku terperasan. Alamak!

Me : nak dua ringgit je..
Budak tu : dua ringgit la ni kak
Me : ooo ye ke?

Kalau korang nak tahu, banyak giler dua ringgit tu tau. bukannya 8 tapi 12 biji.

Terkejut la jugak bila dapat banyak tu. Bila fikir dan fikir balik. Nampak tak? Itu hari aku hilang semua keempat-empat nekbat sebab kerosakan yang melanda pada diri nekbat tu. Sekarang Allah ganti balik 4 nekbat yang rosak tu [senyum]. Nampak tak? Sebab tu lah, dalam kehidupan kita, jangan terlalu bimbangkan dengan rezki. Jangan memandang dengan hati yang jengkel dengan kepunyaan orang lain. Kerana Allah sudah menetapkan rezki untuk semua hamba-hambaNya. Jadi usah beriri hati, usah busuk hati dengan apa yang orang lain ada. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Kita selalu lupa dan kurang bersyukur dengan apa yang kita ada, tetapi kita selalu risau dengan apa yang kita tiada [p/s : untuk diri sendiri jugak].

Sekarang kita ke agenda masak-masak pulak ye.

Resepi 
Masak nekbat yok!


Panaskan air dan gula dalam periuk. Letak gula dalam 5 sudu macam tu. Nanti takde la manis yang ampun! Air pulak, agak-agak je, jangan terlebih air. Oh ya, yang ni saya masukkan sirap sikit tau, sebab akak ipar cakap nanti kaler dia cantik. Merah-merah gitu mak ngah. Saya ikut ajelah :) Sebab tak pernah masak dan letak sirap sebenarnya.

Korang letak jugak daun pandan nak kasi aroma lagi wangi dan segar. wa wa waaa.



Masukkan nekbat yang dibeli tu ke dalam periuk. Contoh sepertimana yang tertera di atas sana. Haa, tengok tu, nekbat tu dah mula nak kembang. Sori lupa nak amik gambar nekbat yang dibeli, jadi tak boleh nak tunjuk beza nekbat yang belum di masak dan telah di masak.

Kita biarkan aje. Biar dia masak. 


Dah pun siap. Senang je nak masak nekbat ni. Tak sampai 30 minit pun. [Balance nekbat lagi 4, urmmm. Tak tahu bila lagi nak masak. huk!]

Sekian, entri bercampur dari saya.

he he he.


Salam sayang:
Aidalela | MPS 
b a l  i  k l  a  h



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.