Friday, December 16, 2011

Siri III : Melaka


Selamat malam semua. Plan nak habiskan semua gambar kat Melaka, ada dua siri lagi. Kalau rajin lah, kalau tak kita akan skip. eh :) Makin lama pending ceritera, nanti mood melayang. 

Ok, selepas kita menjelajah ke bahagian bandar Melaka, kita jelajah lagi sebahagian lagi kawasan yang ada kat situ.



Tak dapat nak bercot cet sebab tak sure kat mana ni. Nak pergi A Famosa ke apa. 


Time ni kami atas beca, laju. Laju giler sebab turun curam. Masa tu angin agak kuat, jadi bahang kepanasan agak kurang terasa. Kalau nak tahu, kat Melaka sangat panas. Cuaca memang terang elok, kerana bahang panas tu, sampai berdenyut-denyut kepala. Memang terasa beda kerana Terengganu sejuk di simbah hujan, datang Melaka panas di simbah cahaya mentari. Fuhh! Rasa menyesal jugak sebab tak beli topi comel. Namun rasa menyesal tu hadir sekejap jer, lepas dah masuk bas, dah tak ingat pasal topi 0_o




Lepas dah sampai ke destinasi terakhir untuk beca, kami diturunkan kat Dataran Pahlawan kalau tak silap. Maaflah, nama tempat-tempat kat Melaka ni saya tak letak dalam kepala sangat. hik hik hik. My bad. Nun di sana kelihatan Menara Taming Sari. Untuk naik ke atas sana, ongkosnya adalah RM10 sahaja. Jadi pakat naik secara beramai-ramai. 



Bergerak ke sebelah kanan, boleh nampak kapal besar kat bawah. Kami tak pergi dekat kat kapal tu, sebab beca tak bawak pergi sana. Nak jalan kaki tak larat plus kejar masa untuk bengkel. Jadi tengok dari jauh sudah memadai.



Jari kecik Shakila menunjukkan bangunan yang ada. Mulut comey dia asyik 'umi itu.. umi ini'. Dua beradik ni comey, kalau bergambar dia akan ikut jer perlakuan kita. ha ha ha. C O M  E Y sangat!



Kawasan bandar Melaka. 



Kita berpusing pulak ke sebelah lain. Tapi yang ni tak menarik sangat. Urmmm, boleh lah untuk cuci mata.



Cantik bila tengok deretan kereta nih. Motif gambar takde lah sangat, main tangkap jer. Bila tengok balik gambar ni, rasa macam kita berubah menjadi raksasa besar nak pijak semua benda kat bawah tu. Grrrrr~!! Raksasa datang menyerang secara perlahan-lahan.

Dah jelajah semua tempat kat atas sana, turun perlahan-lahan. Berbaloi jugak lah untuk mereka yang nak tengok pemandangan bandar Melaka dari atas. Cumanya kalau nak naik untuk kali kedua, rasanya perlu fikir banyak kali :) . 



Ha ha ha. Chop dalam entri lalu, tak sure ini apa. Sekarang dah PASTI sangat-sangat, ini adalah kereta bomba. Ngee! 



Hellooooo!


Dah tamated + idea kering kat tangki.

he he he



1 comment:

  1. tak pe idea kering.. nanti2 dtg lah balik idea tu :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.