Thursday, February 9, 2012

Cerifidra

Cerifidra atau panggilan panjangnya Cerita Filem Drama ni sebenarnya dah lama terperap dalam stor. Petang ni sesi kemaskan stor. 

Filem :

Banyak jugak cerita menarik rupanya yang saya tonton minggu ni. Pertamanya cerita Hafalan Salat Delisa [HSD]. Yang ni memang best, banyak pengajaran yang boleh kita ambil. 

Mulanya dah tengok promo dalam tv, tapi oleh kerana tidak melanggan Astro First, jadinya tak berpeluang untuk menontonnya. Hari demi hari berlalu, tetiba satu hari tu [hari Jumaat] ternampak cerita ni pada blog anak Pakcik Osman. Bagai orang lapar dihulurkan makanan, cepat aje jari klik pada cerita HSD nih. Bukan apa, nanti kan lambat-lambat dorang remove pulak videonya ni ha. Takut akan jadi isu macam Ombak Rindu, bising dalam paper, last videonya ditarik balik. Best ke Ombak Rindu tu? Sempat tengok dalam 15 minit macam tu je. Itupun tertengok kat rumah orang lain. 

Filem HSD ni berdurasi 1 jam 40 minit lebih macam tu. Layan aje dari mula sampai akhir. Tak tahu nak cakap macam mana. Sangat memberi tauladan dan pengajaran kepada mereka yang menontonnya. Ketabahan, kekuatan hati, hidup berpaksikan kepada Yang Satu, urmmm.. banyak kalau nak ditulis. 


Sesiapa pun tak kan tahu di dalam kehidupannya, di hari depannya dia akan berdepan dengan ujian yang sangat hebat. Si Delisa yang kuat, sangat memberi inspirasi kepada diri. Si kecil yang masih tak tahu apa-apa namun kental jiwanya meruntun hati penonton. Cerita menarik ini turut menarik airmata keluar dari kepompongnya. Cerita ini tidak menyajikan atau memasang umpan perempuan menarik untuk menarik penonton menonton cerita nih. Tapi saya tetap tertarik untuk menontonnya. Korang tengok lah cerita ni, best. hi hi hi. Tetiba teringat aku sibuk duk promo cite ni kat sepupu. Tak tahu lah dia tengok ke tak.

Sinopsis HSD, tapi saya cerita sikit-sikit ajelah, tak best kan cerita semuanya, nanti basi. Delisa ni anak bongsu dalam keluarga dia, sangat comey ini budak. Selalu gaduh dengan kakaknya Aisyah. Oh tak sangka si Nirina yang pegang watak ibu. Memang menjadik, menjadi ummi yang sangat baik dan rapat dengan anak-anaknya. Sejuk mata memandang. Semua anak dia perempuan. Yang sulung namanya Fatimah, Aisyah dan Delisa. Sorang lagi, gwa kelupaan dong.


Part paling meruntun hati, sedih giler masa nih. Delisa cakap 'Delisa cinta ummi karena Allah'. Kalau korang tengok memang secara automatik sedih datang kat hati. Betul, tapi kalau korang jenis jiwa kental. Mungkin tak kot.

Nak tahu kesudahan dia macam mana, boleh gugel pakcik gugel dengan kosa kata Hafalan Shalat Delisa. Sangat bagus untuk ditonton dengan anak-anak, seisi keluarga, dan secara tidak langsung ada ilmu dan pengajaran yang boleh kita amik daripada cerita nih. Anak-anak mesti suka cerita ni, percayalah ibu-ummi sekalian.

Drama :

Rasa senyum sorang-sorang bilamana menonton cerita nih. Saya lupa bagaimana cerita ni sebenarnya, mula-mula memang tengok, lepas tu tak tengok dah. Malas ar nak layan. Malam ni, saya layan cerita ni, eh minggu lepas pun layan jugak, tu sebab sambung malam nih, nak tahu jugak macam mana cerita dia.

Mula-mula hairan kenapa mereka duduk serumah, lepas tu auntie dia pulak sporting giler! Eh peliknya. Lepas tinggal beberapa episod, lepas dengar cerita orang ramai. Ooo mereka dah kahwin rupanya. Entah macam mana jalan cerita dia, saya tak tahu. Yang saya tahu lagu dia best! 'aku bukan tak cantik, aku bukan tak baik' la la la .. Jalan cerita dia sempoi menarik jugak, sebab nampak macam real jer.

Vanilla Coklat, kalau nak tahu lebih-lebih macam biasa, gugel jugak. Info sekarang mudah, semua kat hujung jari. Nak cerita lebat-lebat, saya tak menontonnya dengan setia. Jadi eloklah cari sendiri ya.


2 comments:

  1. nk tgk wuwuwu... vanila coklat terlepas episod selasa lepas linetenet tak ok huhu...

    ReplyDelete
  2. aida..dua2 cite dilla layan...filem tu mmg terbaek..dan VC so sweetttttttttt....
    Hanis aka mak buyung mesti tengok tau....hihi.....

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.