Friday, February 24, 2012

LASBELA I


Alhamdulillah, ON lappy malam ni kan, eh eh. Bila bukak you tube, elok aje. Takde lah langsung tak boleh bukak, terkejut jugak. Try upload gambar dalam MPS ni kan, pun sama. Takde lah slow semacam. Kalau tak, satu gambar pun tak lepas. Kalau bukak blog orang lain kan, urmmm tak nampak apa pun. TERSANGAT PERLAHAN! Memang menyampah giler rasanya bila ingat. Sebab tu la, post benda-benda yang macam tu aje. Itu pun kat office time nak balik kerja aje. Memang menguji kesabaran bila line slow macam tu. Bayar macam biasa aje, tu yang terasa tu. hu hu hu. Lama jugak macam ni, hampir 2 minggu. Tapi sekarang Alhamdulillah, tak ar rasa ralat bayar bil.

 Bulan lepas masa 19 - 22 Januari 2012, tempat kerja ada buat LASBELA [Lawatan Sambil Belajar] ke Bandung. Adik 4 selalu perli, eleh pergi Bandung, Indonesia je.. orang pergi lah oversea betul-betul. Ya Allah, dia ingat kakak dia ni cop duit agaknya. Ini pun tempat kerja sponsor tau. Kami pergi beramai-ramai dalam 20 orang macam tu lah. 



Pagi dah nak bertolak ke Bandung. Saya sukakan suasana pagi macam ni. Tenang sangat-sangat. Layan diri sendiri :)



Kelakar muka naga nih. Try buat sodoku/soduku/sudoku mana satu eh ejaan yang betul? Tetiba jadi confuse. hik hik! Aku buat suka hati aje, janji nombor tak bertindan kat dalam tu. Rasanya cara aku silap. he he he.



[hirup udara segar. Eh bukanlah, udara aircond]



Saya sukeeeee!! Meredah awan di dalam perut burung besi.



Suka sangat dengan suasana ni, masa ni kan, matahari baru nak munculkan diri dia. Cantik sangat. Sempurnanya ciptaan Allah.



Matahari mengintai dari celah awan sambil tersenyum [terbayang pulak cerita teletubbies]



Makan nasi lemak. Sedap jugak.

Dua jam berlalu sampailah kat Bandung. Macam biasa, udara dia nyaman.

Saya rindu dengan suasana kat sana. Kunjungan untuk kali ketiga ni, dah tak macam dulu. Kali ni memang fokus nak tengok dan hayati kehidupan mereka.



Kat sini, kehidupan mereka sangat lah sederhana. Ada yang susah, ada yang senang, ada yang biasa-biasa aje. Tapi yang saya kagumi ialah semangat kental mereka dalam mencari rezeki. Tak kira kecil, tua muda atau bagaimana, mereka gigih mencari rezeki demi kelangsungan hidup mereka. Gambar ni kan, diketik ketika di dalam bas. Pemandangan biasa di sana. Masa ni kan, masih awal lagi tapi budak muda ni dah siap sedia untuk menerima pelanggan di gerainya. Apa yang mereka boleh jual, mereka jual. Mereka tak tunggu kena ada kedai besar, kena ada kelengkapan bagai. Tak! dengan kudrat mereka pun dah memadai.



Awan lagi. Cantik dan cantik.



Tengah buat demo. Tapi rileks aje, takde kecoh-kecoh sebab polis berkawal. Tourist guide cakap, biasa berlaku macam ni. Firt time tengok  macam ni. 



Terjumpa, ternampak, terberkenan pulak dengan Juke | Nissan ni dan terus jadi pujaan hati. Bestnya kalau dapat ni kan. Berangan boleh lah, tak pasti pulak harganya berapa. Mesti mahal giler. Kat Malaysia rasanya tak pernah nampak lagi kereta ni. Ala-ala swift tapi laaaagiiii cantik dari swift. 



Hujan membasahi bumi Bandung. Masa ni nak ke mana entah. Banyak sangat masa kat dalam bas. he he he.

Ok, nanti kita sambung cerita lagi eh. Nak sambung buat kerja pulak :)




3 comments:

  1. Cantik sungguh gambar awan tu :)

    * masalah kita sama. broadband yg suka 'menyelowkan' diri..

    ReplyDelete
  2. NONG ANDY :
    cantik kan? :)

    *brokbeng ni sembuh tatkala diriku bergelut dengan benda lain yang lagi penting untuk dibereskan..huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. hahaha..

    kadang aku rasa nak 'talak' jer brokbeng ni hehehe..

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.