Saturday, February 25, 2012

Menantu B+

Ada 3 cerita menarik yang disiarkan kat dalam tv yang nak dikongsikan, tapi yang ni yang latest. Rabu lepas, balik dari kerja melayan si Afiq dan tertengok pada tv cerita Menantu B+ kat TV9. Dah separuh jalan dah, tapi macam menarik aje ceritanya.

Masa ni aku melayan dengan bapakanda aku. Hairan jugak melihat ayah aku terkekeh-kekeh duk gelak. Cerita pasal nak cari menantu. Bila tengok si pelakon, memang nampak kelakar jalan cerita dia.  

Cerita ni dilakonkan oleh Amy Mastura [Sahara], Usop Wilcha sebagai ayah, Fiz Fairuz sebagai calon menantu, seorang lagi pelakon lelaki tapi aku tak kenal, sebagai calon menantu jugak dan sorang lagi pelakon namanya Zizan Nin.



Ayah yang dulunya polis pencen. Jadinya dia memang sangat mengambil berat calon menantunya. Ada satu scene, Zizan Nin nak ajak si Sahara keluar. Si Zizan ni datang rumah dengan confidentnya, si ayah tanya. Nak bawak anak dia pergi mana. Dengan senyum manis zizan cakap nak bawak pergi karaoke. Mau tak marah si ayah ni bilamana dengar macam tu. hi hi hi.

Ada satu malam tu kan, ayah Sahara yang angkat/telefon si Fiz Fairuz ni dengan tujuan utama nak mengintip dan mengorek maklumat. Mak oiii, memang kelakar. Siap tanya darah jenis apa. Si Fiz jawab darah jenis B+. Si ayah senyum-senyum. 

Lepas tu, barulah faham yang si ayah ni nak cari menantu berdarah B+. Ada jugak macam tu eh.



Masa ni ayah aku tergelak-gelak. Aku gelak jugak sebab masa ni kan, si Fiz ni kepedasan. Ayah dia masak pedas sangat. Dan yang menambah gelak ayah aku, rupanya sebelum ni ayah Sahara dah pernah masak jugak, tapi masin. Kali ni terlebih pedas. Adoii! 

Dan antara ketiga-tiga calon menantu ni kan, si Fiz telah menjadi pilihan Sahara. Kenapa? Ok, ada satu adengan ni kan, si Zizan nak ajak Sahara keluar dengan niat nak meluahkan rasa hati kat Sahara ni. Tiba-tiba Fiz terbuka pintu bilik tu. Fiz, Sahara dan Zizan ni satu pejabat. Jadi tak jadilah niat si Zizan ni. Dan tiba-tiba pulak si Sahara dapat call daripada sape entah, aa jiran dia yang ada anak lelaki [calon menantu jugak tu]. Bagitau ayah dia ada kat hospital, lupa pulak sebab apa. Nak darah B+. Eh, cerita drama betul lah, semuanya ketiga-tiga lelaki ni semuanya berdarah B+. 

Yang membezakan mereka ialah si fizz tak takut darah dan boleh menderma dengan jayanya, si zizan pulak mabuk darah. Pening dan dia pulak yang doktor bagi ubat. Si calon menantu ke tiga tu pun sama, mabuk darah lepas tu pengsan. Si fizz lepas tu kan, luah perasaan dia kat Sahara and Sara setuju nak kawin. 

Cerita ni best tapi aku pulak yang tak best bercerita pasal cerita ni. Kalau nak tonton dengan lebih lanjut dan dengan lebih jelas dan tersusun, boleh tengok kat you tube kot. Mungkin ada, mungkin tak. Tak sure pasal tu. 

Ok, tamat sudah cerita B+.

1 comment:

  1. cerita bunyinya best. kalau sendiri tonton tentu lebih best.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.