Monday, March 12, 2012

1 :: Festival Pelamin & Rias Pengantin 2012

Panjang pulak tajuk kali nih. Tadi, masa pergi ke tempat kerja, kiri kanan banyak sungguh bunga manggar. Tanda pesta ops! bukan pesta, tanda kemeriahan air sirap dan nasi minyak kembali lagi. Wah, bila sebut air sirap, sinonim sungguh dengan kenduri kawin-kawin. Nasi minyak air sirap, urmmm. Pasangan ideal. Dah jangan banyak buat andaian dan fikir, kenapa tak air sarsi dengan nasi putih di kenduri kawin. Kenapa tidak nasi ayam air orange? Lagi best rasa dia. Nak jugak air sirap cap bunga ros :)

Oleh kerana sekarang sudah cuti sekolah, maka ramailah pasangan mempelai mengambil kesempatan untuk melangsungkan perkahwinan. Jadi, di sini saya sertakan pelamin yang mungkin boleh kasi idea untuk anda. Kedengaran macam pemilik butik pengantin la pulak, padahal tak pun. Pengunjung festival aje, hi hi hi.

Kami ke festival ni pada bulan lepas masa bulan dua. Bulan februari, kalau lupa boleh cari entry pasal Gen-Q. Ha, buku tu saya beli kat sini lah.



Pelamin besar ni dipamerkan betul-betul depan pintu masuk. Masuk aje dah nampak pelamin ni. Masa tu dah rambang mata, nak start pusing kat mana? Dari arah timur ke selatan, atau dari utara ke timur? Barat ke timur? Nak mula dari mana nih? Kami buat keputusan, dari timur kami ke selatan, lepas tu ke barat lepas tu utara dan timur balik. Cukup satu pusingan untuk le tour de pelamino. yOKkkk!



Sangat cantik. Like berpuluh kali untuk pelamin ni. Sebab apa cantik? Sebab ada teddy bear yang comel tu. Ada bunga yang diperbuat dari kertas. Rasanya d-i-y la tu. Kombinasi dia cantik, cuma kalau diperhatikan, ianya agak sarat. Tak tahu nak cakap sarat macam mana, tapi mata ini cakap sarat tapi cantik. Ecewah, bajet juri awam o_O



Kita close up kan dia. Cantik kan? Lampu chandelier tu terletak aje. Jangan jatuh atas kepala pengantin sudah. hu hu hu. Sempat lagi fikir yang aneh-aneh aku nih. Bergantungan, bergayutan kiri kanan si anak-anak beruang tu. Mana entah perginya mak dan ayah dia. Kena buang dari keluarga agaknya. 



Pelamin yang kedua. Cantik jugak. Simple jer, cuma bunga kat bawah yang di kiri dan kanan tu agak besar. Kalau dibuang dan hanya letakkan bunga-bunga yang ditaburi la tawar, lagi cantik kot. Lagi simple, senang pun senang kawan-kawan dan kita nak bergambar. Takdelah berserabut dengan bunga. 



Saya suka HIJAU! Hijau itu saya. Eceh, tetiba pulak buat statement yang tak perlu. Saje je nak bagi ayat nampak panjang dan banyak dalam entri ni. ki ki ki. Jangan tiru perangai macam ni. Pelamin ni cantik. Eh, perasan tak. Kerusi untuk pengantin, lebih kurang aje kan? Sama pesen je. Keluar dari perut ibu = kilang yang sama agaknya. Agaknya aje. Tak semestinya betul. Eh, tinggalkan pasal perut la hape tu. Meh kita tengok pelamin nih. Yang ni cantik. Simple aje. Bunga-bunga matahari takde. Kire cantik la, dengan kain tirai hijau lumut macam tu. Nah 5 bintang untuk kamu pelamin.



Kita kasi bukak itu lampu ajaib aladdin. Ha,barulah naik seri pelamin nih. Penataan cahaya penting untuk naikkan mood pelamin. Eh, naikkan seri pengantin. Dalam gambar, sure muka nampak licin bak telur rebus yang dikupas dengan teliti. Kalau kupas tergopoh-gapah, tak teliti. Tak cantik jugak telur tu. Macam permukaan bulan. Lubang-lubang. Time ni lah, nak verangan macam Lisa Surihani. Bila lagi kan? Semua kamera tertumpu kat kita aje, jadi buat la sehabis yang baik. Senyum sampai lenguh otot.  


Pelamin yang ni pun cantik. Biru dan putih, sesuai sangat kan? Tak boleh nak cakap banyak-lebar-panjang, dah cantik dah. Kire 5 bintang jugak untuk kamu.



Rupanya, setiap pelamin ada konsep dia. Bila tengok balik gambar ni, baru lah tahu tema untuk pelamin biru dan putih ni, Cinta Melayu Terakhir. Macam tak best sangat bunyi dia. Jiwang sangat. Pandai-pandai pulak komen pasal nama konsep orang. hu hu hu. Ampun :)



Pelamin yang sungguh fairy tale. Dah terlebih angan-angan kalau macam nih. Kalau perasan, pelamin ni bentuknya ala-ala kereta kuda macam tu. Kiri kanan yang bulat tu roda. Cantik jugak pelamin ni, dia gunakan fresh flowers dan bajet hampir 4 ribuan. Tapi berpatutan la sebab dia sekalikan dengan pakej meja beradap, perhiasan dalam bilik. Apa entah lagi. Kire oklah bagi yang mampu. Saya mampu tengok aje. hi hi hi. 

Oh ya, untuk pelamin ni kan, banyak jugak makan space tau. Ruang tu kena besar, kalau dibuat kat dalam dewan. Ok lah, kalau nak buat kat dalam rumah. Urmmm.. kena fikir banyak kali. Mungkin perlu buang itu buang ini, lalu jadilah pelamin togel.



Bunga manggar mercu 'eh ada majlis kawin lorr!'



Kat tepi pelamin tadi, siap ada payung yang sangat seksi. Jarang sungguh kain dia. Payung perhiasan aje tu, jangan guna semasa hujan sudah. Lencun la jawabnya nanti. Cantik kan? Biasan cahaya memang menarik.



Hantaran yang disediakan. Siap berbasikal lagi. Sape nak ipad? Nah hantaran ni. Ambillah kalau boleh. hi hi hi. 

Maka berkumandanglah lagu, selamat pengantin baru, semoga kekal abadi, bahgia ke anak cucu akhir hayat. semoga murah rezki. Lagu ni sedap arh! Macam makanan la pulak sedap-sedap. Cikgu BM baca mesti kene marah. 

Untuk yang nak kawin, bakal pengantin, nanti saya entrikan lagi gambar untuk korang eh.

xoxo



2 comments:

  1. wah... tengok gambar-gambar ni!

    akak rasa nak kawin sekali lagi hehehehe...

    ReplyDelete
  2. NONG ANDY :
    wahhh! hahahha. ok jugak tu, Shinta n me jadi pengapit :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.