Tuesday, April 24, 2012

Facebook Meledak

Pada mulanya ternampak buku ni dalam facebook Dr. Zaharuddin sendiri. Selepas tu masa buat rondaan kat blog, ternampak sorang akak ni dah beli buku ni. Jadinya, semangat dan perasaan menjadi teruja untuk memilikinya. Cari punya cari kat kedai, dari satu kedai ke tiga kedai. Semuanya TAK ADA. Sebesar kedai buku kat Kuala Terengganu tu kan, TAK ADA satu pun yang jual. Hangin jugak sebenarnya. Mau tak geram, buku ni agak popular la jugak walaupun baru di pasaran. 

Jadinya, saya buka balik page Dr. Zaharuddin nih, lepas tu klik pada link yang dia attach semasa dia upload gambar buku. Terus ke web PTS. Tanpa membuang masa, terus klik borong, eh bukan borong. Terus masukkan buku ni ke dalam troli. Langsung bayar. Oleh kerana kesibukan diri yang agak menyerbu diri, maka agak lambat memberi bukti pembayaran kepada pihak PTS. Jadinya buku ini agak lambat sampai kat tangan. Hampir dua minggu buat pesanan, lepas hantar bukti pembelian barulah buku ni sampai. Dorang pos kejap je, adalah sehari je. 


Buku sampai pada waktu petang. Tengah berangan-angan. hi hi hi.
[gambar upload kat pejabat, cerita di tulis masa kat rumah. ho ho ho]


Sangat puas hati. Siap ada invoice lagi. Lepas tu buku ni mereka balutkan siap-siap. Kalau nak beli online, korang belilah dengan PTS. InsyaAllah sangat berpuas hati. he he he. Promo sikit.


Alhamdulillah buku yang sampai TIDAK ROSAK. Kerana mereka dah wrapping kemas-kemas, bukan sekali tau. Berkali-kali mereka wrap dengan plastik ni. Sangat berpuas hati kerana saya sebelum ni pernah ada pengalaman dapat buku yang rosak. hu hu hu. Pernah post cite pasal buku tu. Sekarang buku tu dah habis saya baca dan berniat nak jual. Tapi tak tahu nak jual kat sape.



LEDAKAN FACEBOOK ANTARA PAHALA & DOSA

Kalau ada masa boleh lah pinjam atau beli buku ni dengan kawan-kawan. Banyak ilmu yang boleh kita dapat daripada buku ni. Kalau nak tahu, dua hari selepas menerima buku ni kan, berhenti la kat stesen minyak Shell. Masuk kat dalam, ternampak buku ni ada di atas rak buku. hu hu hu. Punyalah cari kat kedai-kedai buku. Tak jumpa, rupa-rupanya kat stesen minyak berlambak-lambak. 

Strategi pemasaran kedai buku kat Kuala Terengganu perlu di ubah la. Perlu peka dengan permintaan semasa. Ecewah. ye lah. Buku Gen-Q pun sama, punyalah besar Pustaka Seri Intan di Kuala Terengganu, pun tak ada satu pun yang jual. Nak tahu kat mana saya beli? Kat kiosk tepi jalan, berlambak Gen-Q kat situ. Tengok, kat kedai kecik jugak yang ada. Yang paling geram, bila saya tanya kat penjual buku kan. Dengan layan tak layan mereka jawab tak tahu. Ada yang mula-mula berpura-pura nak mencari, last mereka tak cari pun, mereka sambung duk menyembang. Fuhh! 'Beruntung' sungguh majikan mereka. Tak pasal-pasal terlepas geram pulak.

Ok lah, untuk korang semua, terimalah status pilihan yang ada kat dalam buku tu, yang menjadi pilihan hati :
Berbuat baik sehebat dan seikhlas mana pun, pasti akan ada manusia yang membenci dan menuduhmu dengan kejahatan. Kerana itu, elakkan beramal kerana ingin menikmati pujian ataupun menjauhkan kejian kata-kata manusia itu, tetapi jadikan ia kerana melaksanakan kata-kata Allah.



1 comment:

Terima kasih atas pandangan.