Tuesday, September 25, 2012

Bersembang apa saja

[maklum awal-awal noo] Nak dikatakan saya mempunyai idea untuk menulis secara spesifik. Urmmm rasanya tak ada kot untuk malam ini. Tapi saya ada banyak benda yang nak ditulis, dikongsi. Banyak sangatkkk. Ok cukup cukup. Urmm, tadi belek-belek internet untuk isi masa lapang. Tup-tup, ditambah pula dengan si Afiq yang saja je melanggar adapter lappy. Bila dah dilanggar wayar adapter tu, memang cari penyakit lah. Nak buat macam mana, wayar macam dah ada benda tak betul kot dalam saluran pernafasan dia. Selalu je semput, itu pasal sensitif. Tersentuh sikit, mati. Terlanggar sikit, dah kojol. Malas ar nak beli adapter baru. 

Tadi dah cakap terang-lagi-bersuluhkan-lampu kalimantang, penulisan memang tak spesifik [lagi sekali makluman diberi]


Satu malam, terasa sampai ke anak tekak nak makan maggi. Biasanya memang kureng melayan maggi, sebab masa kecil-kecil dulu, dah banyak makan maggi. Makan maggi macam makan nasi. Ambil stok maggi kat dalam bag. Stok? Padahal, maggi ni pun aku mintak dengan sepupu masa bulan puasa lepas. Memang tak bergerak maggi ni kat dalam bag tu. Nasib baik tak lemau. Makan maggi mula-mula terasa sedap nya wallaweh. Lama-lama selepas beberapa puluhan minit, terasa muak sikit la. Tak apa lah, at least tekak dah dapat merasa maggi. Tak ada lah lagi rasa kempunan terliur sangat.


Selalu ambil gambar menggunakan digital camera. Nak usung dslr, tak mampu lagi nak mengusung, hanya mampu melihat. Camera ni dah lama berjasa, dah masuk tahun ke 4 dah. Satu hari tu, turun dari kereta. Terdengar benda jatuh. Auhh!! Ala, terlupa camera ni ada kat riba. Jatuh, sampai patah tempat baterinya. Sedih, tapi masih boleh digunakan lagi. Cuma kena pandai-pandai tolak dan buka masa nak keluarkan bateri tu. 


Akibat jatuh, camera dah jadi renggang. Nampak sangat kesan hentakan dia yang kuat. Kasihan memang kasihan kat camera ni, tapi apakan daya. Bukan kehendakku begini. Sekarang, dah kurang dah guna camera ni, sebab lebih senang gunakan handphone. Tambah-tambah lagi, sejak camera ni jatuh, dia macam tercabut fius la pulak. HAHAHA. Dah tak berapa best, bila kita ambil gambar. Selalu sangat gambar jadi blur, shaking. Gambar kurang cantik, bukan tak cantik langsung. Tapi dah kurang cantik.


Afiq memang seperti biasa. Tak ada kerja. Budak-budak memang tak ada kerja pada mata kasar kita, tapiiii bagi dia kan, ada aje benda yang nak dikerjakannya. Di ambilnya baldi mainan dia, diletakkan atas kepala. Konon topilah tu. Mula la jalan tak nampak depan.

.... update: maaf, gambar di removed atas sebab-sebab negara. HEHEHE ...
Pernah tak korang cek kat dalam handbag, apa yang ada ek?? Saya selalu juga cek handbag, kadang-kadang naik pening. Barang banyak sangat. Tak kemas. Payah sangat nak cari benda. Kebetulan hari tu, sajalah tukar handbag. Lepas tu, duk perati kat dalam tu. Hasilnya, boleh tahan penuh handbag ni. Ingatkan dah kurang barang, dah tak berat bila nak galas. Rupanya, adoii :) Senget bahu kanan kalau macam ni gayanya.


Yang ni paling best. Selak majalah-majalah lama, nak cari resepi katanya. HEHEHE. Terjumpa borang pencarian Cover Girl ni. Ya, ini adalah salah satu impian ku. Nak jadi cover girl untuk majalah comel Nur. Rasanya borang ni dah diisi 4 tahun yang lepas kot. Sebab bila tengok jawatan tu, time tu masih di pejabat lama. Dah banyak kali dah isi, tapi tak pernah hantar. Sebab tak tahu nak bagi gambar yang mana. Konon nak cabar diri la, nak tengok sejauh mana diri ni boleh pergi. Macam tu la niatnya. Padahal dah tahu dah, ketinggian tak mencukupi untuk jadi cover. Rupa? HAHAHA. Cantik itu subjektif. Ecewah. Saya langsung tak fotogenik & sebenarnya tak fikir sangat bab-bab cantik ni, sebab lebih kepada perasaan ingin mencuba benda-benda baru. Kalau pentas akhir untuk cover girl dibuat tanpa kehadiran kaum adam, rasanya dah lama aku hantar borang ni :p

Balik kerja, ternampak satu kereta ni. HAHAHA. Bro, agak-agak la kalau nak pasang plate. Jangan la tempek yang besar-besar alam. Memang gelak sensorang dibuatnya. Kebetulan kereta ni kat depan mata, jadi sangat jelas nombor plate kereta tu. Tapi wa respect ar bro, lu berani eyh pasang plate cenggitu besorr bapoknyaa. Kelas ar mung!



1 comment:

  1. wah... betul! memang banyak cerita dlm satu n3 :D

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan.