Wednesday, March 28, 2012

Cerita Hari Rabu

Skema la pulak tajuk entry ni. 

Bebelan : I
Hari Ahad kot, ke hari Isnin macam tu la. Pada pagi tersebut, memandu kereta ke tempat kerja. Ternampak la satu insiden yang menyebabkan rasa nak marah sangat pada si pemandu yang entahpape nih. Ada satu kereta, berwarna oren, berplat dot xx dot xx. Kelihatan telah mencelah dengan laju di jalan yang agak sesak.  Agak-agak ar, kalau jalan lengang aje boleh la nak bawak laju. Ini tak, bila pagi jalan memang tak berapa nak lancar. Semasa kereta oren tersebut mencelah, dia lupa akan dua penunggang motorsikal yang berada di sebelah kiri. Memang sangat-sangat sipi aje dengan penunggang motor tu. Tanpa memberi signal mau ke kiri, terus mencelah masuk ke kanan. Mungkin terasa hebat! Gah bilamana dapat buat macam tu. 

Masa tu, aku main agak aje, dua-duanya mesti orang tua. Sebab bawak motor dalam 65kmj je dan pakcik tu pegang palang besi motor belakang tu ha. Biasa kalau orang tua, dia kan suka pegang palang besi motor macam tu :) Bilamana aku dapat memotong motor penunggang tu, terasa kesian sangat. Betul la dia orang tua, tapi salah bukan dua orang tua, tapi seorang tua dan seorang lagi anak dia kot. Agak aku lagi, mesti mereka dalam perjalanan nak ke tempat kerja.

Tahukah kamu berdua, kamu nyaris dilanggar? 

Lepas tu, aku teruskan perjalanan. Bajet nak cari kereta oren tadi. Tapi dah lesap, tak tahu dia masuk simpang mana. Tujuan aku? Aku nak tengok muka si pemandu tu. Bawak kereta macam orang ........ 

Tadi pagi, cari lagi kereta tu. Kot-kot terserempak ke apa, tapi dah takde.

Cerita : I
Tengahari tadi, pergi ke bandar. Masa nak balik ke kereta berjalan di belakang seorang wanita. Nak kata dah berumur tak jugak, adalah dalam 40-an kot. Dia pandang belakang. Aku senyum. Dia berpaling lagi, aku pandang.

Dia tanya, oh sorry. ha ha ha. Ini cerita yang aku tak boleh cerita. Ayooi, macam mana boleh lupa. Bila dah sampai dialog ni, baru la teringat. hu hu hu. 

Bukan apa, dia tanya soalan yang agak sensitif [bagi aku la]. Nak ditulis rasanya aku sendiri segan. Mungkin bagi orang lain, apa yang dia tanya tu, biasa-biasa aje. Tapi tak nak ar. ha ha ha. 

Cuma yang boleh aku bagitahu, dia cuma mintak aku tolong tengokkan baju dia aje. Bukan baju apa pun, baju kurung yang dia pakai tu je. Cumanya, eh cuma lagi ;) rilek aje wanita ni tanya pada orang yang dia sendiri tak kenal tentang itu. hi hi hi. Tapi aku takde hal. 

Cerita : II
Lepas balik dari bandar, singgah membeli air tebu. Kebetulan aku membeli dengan kuantiti yang banyak, maka penjual tu cakap.

Nah amik air ni. Buat upah datang membeli. Senang nak faham, beli air 5 percuma 1.

Ha ha ha. Agaknya dia ingat, aku ni datang membeli air untuk kawan-kawan, lepas tu mesti penjual tu kesian tengok aku. Penuh air kat tangan. Padahal aku memang nak beli air untuk diri sendiri, alang-alang aku beli ajelah untuk yang lain jugak. Bukan lah datang dari pejabat semata-mata datang beli air yang dikirim oleh kawan-kawan.

Terima kasihlah penjual. Semoga murah rezki, murah rezeki untuk anak-anak yang masih kecil tu :)



Tuesday, March 27, 2012

Before


kadang-kadang kita tak terkawal semua benda nih. kerana adakala kita terlalu cepat mengikut emosi, terlalu cepat mengikut sedap hati, terlalu cepat membuat terjahan, terlalu cepat menghukum, terlalu cepat dan terlebih cepat dari cepat ...

Sunday, March 25, 2012

Jap, tak tahu nak letak tajuk mende

Dalam hati menguntum senyum, ecewah! Otak ligat nak menaip cerita, tapi jari beku tak buat apa-apa. Terperam aje cerita ini di dalam minda. Bukan dalam draft blogger tau, dalam minda sendiri. Bajet nak tulis sekali dengan cerita kucing, tapi tak jadi. Cari gambar punyalah lama, last-last masa terbuang kat tempat lain. Ralit pulak duk mengedit gambar, padahal gambar sama je. Suka sangat main-main tone colour.

Macam mana nak start ni? Urmmm dari yang mana dulu eh. Ok, kita start dari yang ni dulu eh. Eh, tetiba terasa macam bercakap seorang diri la pulak. ha ha ha.

SMS

A : Assalamualaikum lama tak dengar berita. mu sihat ke? ..................  [sms ni adalah pada 18 Feb. 2012]
*memang sangat confuse, siapakah dia ini ya?? 

A : cer ingat. kawan mu yang cun sekali. hok kepala gila macam mu.. [sms ni pada 10 Mac 2012 giler lama barulah aku reply balik sms A, tapi aku ingat akan SMS ni, cuma tak TERBALAS aje]
*time ni dah boleh agak dah..

A : hahah.. ni aku sayang mu. memang hok cun berkait rapat dengan aku. aku ada kampung. tadi rasa selisih dengan mu kat terowong SMART. hahahah
*menipu sungguh, padahal mana ada lorong SMART kat Terengganu.. ha ha ha. 

A : aku lalu ikut kampung mu maring [semalam]. masuk 1 1/2 doh. .... fb mu mende [apa]?
*aku reply bagitau fb namanya puteri aida lela. ha ha ha. memang ke sudah la dia tak jumpa fb aku tu

A : aku geram. dari malam lagi cakap gitu. aku ada batu 6. cuti seminggu..
*aku lupa, apa ntah yang aku ulang soalan kat dia. ha ha ha. bengang je member nih.

A : aku duk zimbabwe. betul tak fb mu? aku takde fb. orang glamer tak perlu fb dah. ke gane? hehhehe
*aku tau, soalan aku mesti ntahpape, sebab tu jawapan dia ntahpape jugak. selalu macam tu, orang glamer la sangat. ha ha ha. aku dah cakap kat dia, glamer + cun + jelita, semua engkau angkut. ha ha ha. 

Sorry, semua balasan untuk sms si A langsung takde dalam handphone. Kalau tak korang bacalah jawapan aku yang memang mengarut

Note : kami dah hampir dua tahun kot tak jumpa. Lama kan?


CALL

B : Assalamualaikum aida... bla bla.....
Aku : Wslm, bla bla bla...

Note : dah 11 atau 10 tahun kot kami tak jumpa. ke 9 tahun, macam tu lah.. tak sure..


CALL

Tapi tak sempat nak angkat

Lalu aku balas SMS je..

C : Wslm, saje call coz lama tak dengar cerita.. Alhamdulillah, saya sihat.

C : Ye, takpe. Lama-lama nak dengar jugak cerita member-member.

C : Keje ok je....

C : ................

C : .....................

C : Baguslah awak. Tinggi tarbiah awak. Saya je yang tak sabar dalam dugaan Allah

C : Ye insyaAllah.. best sangat bila ada yang support saya ........................................... Tq aida..

C : Ok aida, nak ucap selamat malam.. Ada masa kita sambung [ke sembang? sebab dia guna bahasa sms] lagi. Tq mesej dengan saya. Assalamualaikum..

Kawan aku yang ni agak matang la berbanding aku. Sebab tu, cara aku berbeza bila bercakap dengan dia. Sebab tu mana yang boleh bergurau hu ha hu ha, kita layan dengan cara sepatutnya. Mana yang tak berapa bergurau, kita layan dengan cara lain. Yang mana ok aje, kita layan dengan ok aje. Jangan main aci redah aje. Ala, macam kita jugak kan, ada jer benda yang kita tak suka. Jadi jangan nak buat benda yang kita tak suka tu. 

Note : dah setahun kami tak jumpa. sekejap je masa berlalu.. hu hu hu



Hati saya menguntum senyum bahagia kerana mereka menghubungi saya hampir serentak. Wah wah, macam mereka berpakat aje, padahal tak. Oh ya, mereka semua kawan lama ketika di sekolah rendah, menengah dulu tau. Sebab tu la, saya sayanggggg sangat akan ukhuwah yang terjalin ni. Harapnya berkekalan sampai akhir. Amin


[yang aku ................................ tu, aku dah skip sms/ayat mereka. he he he]





Saturday, March 24, 2012

MLM

Dua tiga hari di akhir minggu ini, saya terbaca perihal MLM. TERBACA dari blog orang lain. Saya ralit baca pengalaman orang yang telah masuk MLM. Ada jugak pembacaan yang saya skip, yang mana saya rasa tak perlu baca. Saya fokuskan pembacaan mengenai pengalaman sebenar mereka yang pernah join MLM. 

Bila saya membaca MLM ni kan, otak saya hanya fikirkan seorang insan ini. Kawan baik saya semasa saya bersekolah dahulu. Entah apa cerita agaknya dia. 

Marilah kita mengimbau kenangan, dulu saya pernah menulis tentang dia di sini ...LINK..... Ini petikan entri yang saya tulis dulu [gigih mencari entry lama] disebabkan TERBACA pasal MLM.

Jika dulu aku hanya berkias, memang aku sangat suka berkias apabila melibatkan perihal yang aku rasa perlu berkias. he he he. Sebenarnya, kawan aku tu ajak masuk MLM. Nama projek tu aku lupa. Memang kawan aku datang pada waktu petang, dan dia time tu kan baru aje join MLM ni.  

Masa dia datang tu 2009, kawan dia yang lebih bercakap nye, dia hanya diam dan mengangguk kepala kadang-kadang tersenyum. Hari ni 2012, aku baru mengerti, aku buat kesimpulan. Mereka yang baru join MLM dah diajar agar jangan cakap banyak biar ketua yang cakap/promote. 

Kawan kepada kawan aku tu kan [aku namakan XX la senang, nama betul pun aku tak tau]. Dia cakap macam-macam, dia cakap dia dapat ribu-ribu padahal masuk tak sampai setahun lagi. Lepas tu, dia cakap sekarang dia plan nak hantar ayah mak dia pergi Umrah, lepas tu hidup dia dah senang la apa la sejak masuk MLM ni. 

Aku tolak dengan baik. Lepas tu dia pujuk lagi, dia cakap takpe, yang lain-lain dia uruskan. Aku cakap aku sibuk, dia cakap dia dan kawan-kawan lain boleh tolong. Aku tanya dia, kalau saya tak boleh jual penapis air tu macam mana? Aku saje nak tengok dia jawab macam mana. Eh, dia jawab kawan-kawan lain akan sentiasa menolong aku. Wah.

Sebenarnya aku kurang gemar pada bisnes, sebab aku tak reti dan tiada bakat. 

Aku layan walaupun dalam hati Allah aje yang tahu. Masa ni kan, si XX tu dah cakap kena buat loan dalam 20k. 20K ok, BUKAN dua puloh hinggit, TAPI 20k. Pada aku yang bukan hidup senang goyang-goyang kaki ni, memang sangat besar angka tu. Besar sangat bagi aku. Bukan semudah itu untuk membuat pinjaman pada sesuatu yang tak pasti.

Kawan aku dah buat loan pada masa tu. Yelah, kan dia dah join MLM tu kan. Masa pertemuan dekat rumah aku tu, si suami XX ni nak tengok slip gaji aku. Aku PALING TAK SUKA ORANG LUAR YANG AKU TAK KENAL, SESUKA HATI NAK TENGOK ITU INI. TAPI AKU TIADA RUANG NAK LARIKAN DIRI, NAK BUAT HELAH/TIPU CAKAP SLIP TAK ADA. AKU TAK RETI NAK MENGELAT. HUHUHU. TAPI AKU ADA PENDIRIAN YANG MEREKA TAK TAHU. 

Aku masuk bilik dan tunjukkan slip gaji aku. Bersemangat si suami XX tu cakap dah boleh buat loan ni. Dah ok, macam-macam la. Aku memang geram bilamana tengok riak wajah ketiga-tiga manusia tersebut. Pelik, macam tak pernah jumpa slip gaji. Padahal bukan gaji besar pun. Memang aku hairan. Entahpape.

Pendekkan cite, pada petang tu mereka tak berjaya memujuk aku untuk join mereka.

Seminggu kemudian, aku terima panggilan telefon lagi sekali. Eh si XX ajak keluar. Dia cakap nak jumpa aku lagi sekali, kali ni dia bawak geng dia yang lain pulak. Masa ni kawan aku tak join.

Aku setuju untuk jumpa, dan kami setkan tempat, masa. Aku bagitahu semua benda ni kat sepupu aku. Aku sebenarnya sangat rapat dengan sepupu, ibarat macam adik beradik la. Dia jadi peneman aku dan pelindung bagi aku. Sebab dia lagi reti nak berhadapan dengan manusia sebegini [padahal dia lagi muda dari aku]. 

Masa jumpa tu [eh sori panjang pulak cerita ni], kami bual-bual, makan-makan. Masa ni geng si XX siap datang dengan kononnya dia telah berjaya. Macam biasa, DUIT jadi mainan kata-kata pujukan. Oh tolonglah, kalau DUIT yang jadi umpannya. Aku mintak sorii banyak-banyak lah, aku bukan orang yang tepat untuk digulakan dengan $$$$. Aku bukan seorang yang bercita-cita nak cepat kaya. Bagi aku, aku bersyukur dengan apa yang aku ada. Tak kaya tapi bahagia. Bahagia tak boleh dibeli dengan wang ringgit. Bersyukur sangat-sangat dengan kehidupan aku yang biasa-biasa aje nih.

Akhirnya mereka hilang idea untuk berkata-kata, sebab aku berkeras tak nak join bisnes tu. Mereka cakap sayang la tak join, itu la ini lah.

Dan hari ni, aku bersyukur sangat-sangat dengan keputusan dan pendirian yang aku buat beberapa tahun dulu. Allah telah menyelamatkan aku. 

Cumanya, aku terfikir bagaimana agaknya kawan aku tu. Dah berjaya ke dia? Dah miliki gaji puluh-puluh ribu ke? Dah senang goyang kaki ke? Sebabnya, selepas dia datang ke rumah aku, SAMPAI SEKARANG dia TAK PERNAH hubungi aku lagi.

Aku jugak tak hubungi dia. Bagi aku, persahabatan itu tetap ada. Aku tetap di sini macam zaman sekolah dulu. Tapi untuk berkawan dengan baik seperti dulu, tak mungkin. Sekadar bertegur sapa mungkin. Aku tak sekejam tu nak bermusuh dengan dia :)

*update: saya edit semula entry ni, saya buang petikan entry lama tu..huhuhu.. entry lama masih ada [cari sendiri, sebab kalau saya bagi link, terasa KEJAM nye saya sebagai seorang sahabat buat macam tu, memang saya tak bagitahu nama dia, tapi saya tak sampai hati. ada benda yang saya tak suka simpan dalam hati lama-lama buat jeruk tapai, sebab banyak lagi benda lain yang saya fokuskan dalam hidup saya] 



Friday, March 23, 2012

Fitrah Manusia

Manusia akan menemui titik akhir keseronokan dalam kehidupan, dan mula mencari kebahagiaan atau 'sakinah' sebenar dalam kehidupan apabila Sang Pencipta memberi cahaya hidayah-Nya dalam mencari hakikat kebenaran. Kebanyakan mereka yang berhijrah pasti merasai injakan perubahan yang mereka alami, dan mereka yang masih kekal dalam kebahagian dunia pasti merasa hairan tentang perasaan yang tidak mungkin dapat diungkapkan dengan bait perkataan.
Ibrah Dari Kisah Seorang Sahabat
Dari jauh aku lihat dari kejauhan. Lagaknya seperti aku pernah mengenalinya suatu masa dahulu, namun aku kurang pasti sama ada dia adalah insan yang ku kenali dahulu. Lalu tanpa sedikit rasa malu, aku mendekatinya dan menegurnya."Assalamualaikum". Lelaki berkenaan berpaling kepadaku lantas menyambut salamku."Wa'alaikumussalam". Aku kaget, benarlah dia adalah kenalan ketika di universiti dahulu. Subhanallah.Sungguh aku terkesima dengan kebesaran Allah Yaa Rabbul Izzati.

Masakan aku tidak terkejut, peribadinya sangat berubah, tutur katanya, akhlaknya. Benarlah bahawa ini tanda kasih sayang Allah kepada hamba-Nya. Rozmi (bukan nama sebenar) merupakan antara kenalan ketika aku di Universiti dahulu, pada awal perkenalan dia sangat terkenal dengan sikap yang suka melawak, percakapannya yang sangat kasar, bertukar-tukar teman wanita dan baginya Islam itu hanya agama yang dianuti sejak lahir dan tidak lebih sekadar dari itu. Jangan ditanyalah tentang tuntutan agama, jauh sekali. Kalau dahulu bahasa gurauan kami "Kalau Rozmi solat, tanda nak kiamat lah" dan diiringi dengan gelak sorak rakan-rakan lain. Apabila masing-masing bergraduat, sejak itu kami terputus hubungan,dan hari ini Allah menemukan kami dalam situasi yang diluar jangkaan.
Kami meluangkan masa hampir sejam di kedai minum. Sungguh aku cukup kagum dengan dia. Antara kata-kata yang cukup terkesan adalah,"Manusia ini akan menemui satu titik, titik untuk mencari hakikat kebahagian sebenar". Sungguh aku antara insan yang sangat gembira, benarlah firman Allah:

Kepunyaan Allah-lah segala apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikan,nescaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu.Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendaki-Nya dan menyeksa siapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.- Surah Al-Baqarah (Ayat 284)
Mungkin insan yang kita lihat kini, bergelumang dengan maksiat tetapi kita masih tidak tahu pengakhiran hidupnya. Tiada yang mustahil Allah memberi keampunan pada akhir hayatnya dan ini bukanlah sesuatu yang mustahil bagi Allah.
Kita tetap memiliki dan dimiliki Allah.
Source :: iluvislam


Thursday, March 22, 2012

Mr. Tutti Frutti

22 Mac 2012 | Kuala Terengganu : Sape sangka dah ada Tutti Frutti kat Terengganu. Ohoiiii! Kajian yang dilakukan oleh diri sendiri menunjukkan bahawa, TF ini telah dilihat pada 2010 di negara jiran kita. Rasanya pada masa tu, TF ni masih lagi tidak popular di negara kita. TF ni di bawah anak syarikat Naza. 

Namun demikian pada tahun 2011 telah menyaksikan pertumbuhan yang agak pesat si TF di setiap negeri yang ada di negara kita. Sebelm tu mungkin dah ada kat negara kita, tapi tak semeriah sekarang. Sekarang, lepas satu, satu cawangan dibuka. Pada akhir tahun 2011, Kelantan telah membuka francais TF di sana. Wah, lagi cepat dari Terengganu eh. #kajian ni bukan ada fakta pun, sendiri buat kajian jer :p

Pada waktu petang yang kering-kering cuacanya, kami selepas mendapat berita pembukaan kedai yang glamer diperkatakan ini, secara beramai-ramai pergi membuat food testing. Eh eh, ha ha ha. Kami beramai-ramai telah ke sana, ke kedai TF untuk mencubanya.

Yelah, dah orang cakap sedap la apa lah. Maka kita yang tak pernah merasa ni kan, gigihlah membawa duit yang cukup-cukup makan tu ke sana [banyak pulak ayat 'sana' malam ni].



Bukan makanan yang bombastik pun. Sekadar TF yang mana rasanya bolehlah. Ada jugak perisa yang tak berapa nyami nyummyyy! Oleh itu jangan pilih perasa itu. ha ha ha. Lupa nama perisa tu. 



Ini si comel Cinote yang punya. Semuanya coklat. Gelap, tak menarik. hi hi hi.


Bismillah.. dengan rasminya buat kali pertama merasa TF. urmm.. [banyak maksud urmm ni tau]

TF yang di atas ni mempunyai topping yang sangat menarik hati sesiapa yang memandang, adalah kepunyaan saya. ha ha ha [gelak macam gergasi yang duduk dalam gua cite Ahmad Albab]. Jangan marah ye kawan-kawan, saya asyik puji cantik memanjang. Siriyes, sangat menarik. Apa yang perlu dilakukan, kita amik semua perasa yang ada. Lepas tu campur semua bahan yang ada. Oh ya, saya tak amik buah. Total dia : RM11.60 kot.



Kalau nak tahu tentang faedah untuk kesihatan kita la kan, boleh baca sini. 

Lain kali nak datang lagi? Urmmm, tengok lah dulu. Kalau setakat nak bergambar ok aje, boleh datang lagi. Eh eh, pulak dah! ha ha ha. 

Maka kami  saya keluar dari kedai itu dengan hati yang berwarna-warni. Hati orang lain tak tahu la warna macam mana. [Entah apa warna-warni pun tak tahu lah].

P/S: dibuka dari 12 tengahari - 12 malam



Berus Gigi untuk Braces | Pendakap Gigi

Sedikit pelik kerana membuat entry di pejabat.
Sekarang lunch hour.
Tapi kat luar hujan lebat, malas nak keluar.

Hurmm.

Semalam cari pictures ni tapi tak jumpa.
Rupanya ada kat dalam folder 101MSCDF.
Patutla..

Ok, hari tu masa bulan 2 [cite basi.. hu hu hu]
Pergi ke klinik gigi, macam biasa ada appointment untuk braces.
Hari Sabtu, jam lebih kurang 9.30am.
Tapi sampai-sampai dah ramai orang.
Tunggu hampir satu jam.

Doktor panggil masuk dalam bilik.
Ok, lepas tu cek semua didi. hehehhe
Doktor tukarkan getah, yuhuhu.
Tapi yang tak yuhunye, sebelah kuning, sebelah lagi biru.

Hahahahha. Nampak macam kelakar giler
Segan nak senyum.
Tapi lama-lama takde hal la.
x_x

Dalam seminggu tu, didi terasa agak ketat.
Sebab doktor ketatkan gigi bahagian bawah dan juga atas.
Makan makanan yang boleh di telan je.
Tapi takde la sampai tak boleh makan makanan.
Boleh, cume perlu berhati-hati jelah.
Sebab dia terasa agak sakit sedikit.
Sedikit je ok :)





Ok, ini adalah berus gigi untuk orthodontik. Berus didi dia lain macam sikit la. Biasanya colgate lebih pofulas di dalam bab-bab ortho macam ni. Ini kelihatan gambar pemegang berus gigi itu [suke gune didi sebab nampak lebih supan :) ngee!] Berus biasa pun kite kene gunakan jugak. Bukan hanya berus ni je tau. Kiranya kene spare dalam 2 berus macam tu la T_T.




Tengok, berus dia macam turun naik gitu. Ada yang tinggi, and ada yang rendah. Dia sesuaikan ikut bracket kot [andaian sendiri]. Jadinye, kita senang nak mencuci didi kite. Lepas tu dia macam petak kecil je, selesa la bile menyental memberus didi tu.


Harga untuk berus didi ni ialah RM5. Tapi hari tu dia bagi RM4 je kot. Diskaun sikit. hehehhe. Orang bagi diskaun kite amek aje lah.



Yang ini adalah peralatan tambahan untuk tujuan pembersihan. Yang ni macam berus gigi jugak tapi lebih berbentuk .. hurmm, kecil dan keluli dia tu lagi halus. Arghh! tensi sebab payah nak explain [lenkali saya akan explain ye]. Ok, yang ni kite gunakan lepas memberus gigi tadi. Kite boleh gunakan untuk errr. errr, bersihkan celah-celah yang berus gigi kite tak sampai. Err, mana-mana permukaan gigi yang tak bersih. Tak berapa faham bukan? Ok, saya tak reti nak explain dengan details. hehehhe. Yang ni harga dia, adalah dalam urm, kurang dari RM10 kot [lupe plak]. Tapi sangat best untuk digunakan sebab dia kecil, tirus macam tu. Jadi senang nak guna.

Ok, la. Ini entri pendek je. Lenkali [banyaknye 'lenkali'. huk!] saya akan update lagi pasal braces eh [segan bile cakap pasal didi nih]. Er, sebenarnye word didi tu saya perolehi dari adek 3 saya. Selalu kalau kami keluar [kadang-kadang je bergurau camni] atau lepak dalam rumah/jumpe budak kecik ke ape/pape je la akan cakap 'eeee.. adok didi or didi tunaing' hahahaha. Orang yang dengar tak kan paham apa yang kami cakapkan/maksudkan. Wink! Err, maksud dia kan .. [tiada gigi atau gigi kuning]. Ok, lagi lama menulis lagi ntahpape. Lari topik sudah.

Dhaaaa.



Tuesday, March 20, 2012

2 vs 2

TQ : gugel

Nampak macam senang nak buat, tapi agak susah untuk dipraktikkan. Dalam susah ada senang dalam senang ada susah. Dalam kehidupan ada sudah dan senang. Berusaha! Sekurangnya berusaha daripada tidak melakukan apa-apa.

[nak menulis panjang-panjang, tapi tiada ayat]




Friday, March 16, 2012

Hati Berimpian

Dah lama nak tulis pasal impian hati ni. Tak tahu la kenapa, nak sangat pergi ke tempat ni semua. Macam best jer. Mungkin sebab tak pernah pergi kot, tu pasal rasa nak pergi. Kalau nak diceritakan, memang tak tercerita sebab banyak sangat impian.

Jadi kita tengok impian kecil-kecil ni yang rasanya macam boleh tahan jugak weh. Kalau dapat pergi semua, whoaa! Tak tahu nak cakap macam mana lah. Rasa tak jejak hati ni kat tanah. he he he.

pstt : Ehsan gambar adalah dari menggugel di gugel

 1# Bukit Tinggi

Best sebab macam kat oversea. Ewah-ewah, werangan tak hingat. Ok la tu, tak boleh pergi jauh-jauh, dapat pergi sini pun dah banyak OK dah :)

Kalau ada rezeki, dapat datang sini boleh ambik gambar banyak-banyak. Tengok, tujuan dia nak ambik gambar je. Bukan bertujuan boombastik sangat. Ayoaa! Agak-agak kan, sejuk ke tak eh kat sini??


Kalau tak silap, ini taman Jepun. Betul ke tak, hentam aje lah. Yang ni masih kat Bukit Tinggi. Oh ya, BT ni kat pahang kalau tak silap. Tengok, BT pun tak tahu letaknya kat mana, tapi ada hati nak pergi.


 2# Cameron Highlands

Whoaaaa. Tak tahu nak cakap apa. Dah pernah pergi dua or 3 kali kot. Tapi semua tu macam tak berapa menikmati sangat la. Tak ada gambar dalam ladang teh. Nak jugak feeling rasa macam pekebun teh. Kutip-kutip daun teh sambil bawak bakul besar kat belakang. Best + seronoknya la kalau dapat buat macam tu.


Wink! Marilah kita sama-sama mengutip strawberry yang manis, masam. Macam-macam ada. Dulu masa datang kan, jenguk dari luar aje. Tak masuk pun dalam kebun ni semua.



Yipp! Ini yang penting. Nak makan aiskrim stoberi. Nak makan semua pasal stoberi. Walawah walaweh. Macam mana tak tahu kewujudan ni semua. Ada aiskrim la apa la. Semua ada, tapi seriuos, memang tak tahu semua benda ni ada kat sana [malu pulak. hu hu hu]

Teka kat mana nih? Tengok gambar ni ha..


 3# Krabi, Thailand

Ye. Saya TERINGIN SANGAT-SANGAT NAK PERGI SINI. Siap caps lock lagi ni ha. Dua tahun lepas, ternampak gambar ni di dalam blog seorang perempuan, dia pergi sana. Sangat terlopong daku melihatnya.


Pantai dia jangan cakap la, memang pasir tu melepak putihnya. Rasa macam urrmmm, tak ada kata-kata yang boleh digambarkan dengan rasa ni.



Ni map dia. Ooo kat situ aje Krabi. Dulu, aku ingat Krabi tu nama pantai. hu hu hu. Rupanya nama tempat.


 4# Karambunai, Sabah

Bila sebut Karambunai, teringat akan pantainya. Tu je yang menyebabkan nak sangat pergi sana. Menikmati pandangan matahari dan langit di waktu petang. Eh, bunyi perlakuan macam jiwa yang jiwang-jiwang la pulak. Tapi aku sukaaa! Sebab? Dapat tangkap gambar.


 Antara resort yang ada kat sana. Tengoklah pantai dia tu. Pasir dia, boleh buat biskut raya. he he he.


Nampak tak mana si Karambunai? Dekat aje rupanya dengan Kota Kinabalu. Bila sebut aje KK, terasa kesejukan dia :) Macam la pernah sampai kat Sabah.



5# Mauritius

Ha ha ha, giler hebat punya impian. Yang ni sebenarnya memang tak akan sampai la. Dah la jauh, lepas tu memang tak nampak bayang-bayang atau gambaran akan dapat jejak kaki ke sini. Sekadar pasang impian cukuplah. Pantai dia memang cantik. Sebenarnya aku suka tang tu aje.


Meh kita tengok sikit map Mauritius ni. Rupanya kat Madagascar. South Africa? Nampak macam tak jauh jer. Lepas tu tak jauh jugak dari Kenya. Ala terbayang pulak orang Kenya, ha ha ha. Mozambique. Whoaa! Tak familiar la dengan peta ni. Cumanya negara-negara tu biasa la dengar.

Last-last kan,

 6# Mesra Mall, Kerteh, Terengganu

Gelak dulu sebelum orang lain gelak. Konon pasang impian nak pergi macam-macam tempat. Padahal kat sini pun tak pernah sampai lagi. Kalau drive dari rumah adalah dalam 1 jam lebih atau 2 jam kot. Ni la satu-satunya mall yang ok yang pernah wujud kat negeri Terengganu. Yelah, asyik-asyik Giant, Mydin tu aje yang ada kat Terengganu.


Lebih kurang macam ni la bangunan Mesra Mall tu. Biasa aje pun. Tak payah la nak bandingkan dengan shopping complexes kat tempat lain. Memang tak boleh nak berdiri sama tinggi la. huk!

Kalau dapat pergi semua tempat ni kan, tentu seronok, lompat bintang la kite :)

Eh, Raja Lawak final rupanya malam ni. Langsung tak tahu.

Ok tata titu.



Tuesday, March 13, 2012

S M I L E

Kadang-kadang kita boleh ketawa tanpa sebab.
Kadang-kadang hati kita boleh berbling-bling tanpa sebab.
Kadang-kadang kita dilimpahi oleh rasa bahagia. Ya Allah :)
Kadang-kadang kita rasa segala ujian/mehnah yang diuji kepada kita, kita boleh hadapinya dengan senyuman.
Kadang-kadang kita entah tak tahu nak cakap apa.. hi hi hi.

#Penangan dengar lagu yang best! Lagu sedih tapi rasa sangat happy dengar lagu ni. Comey jer. Lagu apa? Nanti saya postkan eh. 

Duhai si My Personal Space | MPS.

Kamu nak tahu tak, tuan kamu pada ini hari kan.. dia


Rindu nak sepak bola, nak main futsal.
Jap tadi, tertendang bola si Afiq, semua rasa tu datang.
Rindu giler nak berlari kat dalam gelanggang raja tak lawak futsal. 
Rindu kat rumput tipu-tipu kat futsal court.
Dah lama tak pegang benda hitam, ala-ala getah warna hitam kat atas padang tu. Kecik je benda tu. 
Sape main futsal tau la benda alah ni. Kalau dapat benda hitam tu kan, biasa aku cuba nak cubit-cubit dengan niat nak cerakinkan jadi bertambah kecik. Sebab geram! :)

Dulu-dulu bolehlah nak berlari kat padang tu dengan tak malu. 
Eh, malu tapi boleh lagi berlari macam pelari kebangsaan peringkat kampung. 
Eh ada jugak macam ni eh? ha ha ha 
Sekarang malu lagi meningkat dengan banyak. 
Kan best kalau semua penonton adalah wanita.
Barulah tak malu nak main futsal.

Pagi tadi, dengar dalam radio. Motivator tu cakap 'jangan sibuk nak jadi orang lain, jadilah diri sendiri'. 
A'aa kan, kita selalu aje fikir best nya kalau macam ni, best nya macam tu. 
Macam tak bersyukur dengan apa yang kita ada. 
Padahal manusia ni ye lah kan, diberi betis nak pulak peha 4 ketul. 
Aik! Mana boleh macam tu. 
Haloba giler.

Aumm cakk!!
Bulatkan mata tu sikit.
Kalau usik budak-budak mesti takut. 
Comey je kalau budak-budak tunjuk muka takut dan gerun. 
Apa lagi eh nak ditulis? 
Urmm, malam ni kan tak tahu nak buat apa lepas menonton Vanila Coklat.
Ending dia happy. 
Happy ending. 
Nak membaca rasa rajin agak tidak membukit, graf turun dengan mendadak.
Selalu aje macam tu. ki ki ki.
#kenyit mata. 

Hati saya tenang, gembira, bahagia.
Alhamdulillah atas rasa ni.
Walaupun saya masih tak memiliki kamera dslr lagi, tapi tak mengapa.
Saya dah bersyukur sebab tadi dapat makan nasi lemak. 
Makan nasi lemak di waktu petang.
Makan dengan tumis dia aje. 
Sedap.

Oh ya, saya ada beberapa agenda yang perlu dilunaskan.
Manyak lama sudah tertangguh. 
Malu dengan diri sendiri.
Harapnya akan ada jugak penamat dia nanti.
Chayokkk chayook diri sendiri.
Dah melalut sungguh ni.
Seronok kan kalau menulis spontan dan aci redah aje macam ni.
Terasa banyak la pulak idea nak berlari keluar dari kepala nih.
Kalau kita plan nak tulis tu kan, idea macam tersumbat aje.

Malu kalau entry ni budak-budak pejabat baca. ha ha ha.
Eh tapi takpe, sebab dorang tak tahu MPS ni wujud.
Dah terlebih rajin buat entry ni kiri dan kanan.
Kasi pening diri sendiri.
Dahla, marilah kita log out dari blogger ni.

Tettt!!!



Monday, March 12, 2012

1 :: Festival Pelamin & Rias Pengantin 2012

Panjang pulak tajuk kali nih. Tadi, masa pergi ke tempat kerja, kiri kanan banyak sungguh bunga manggar. Tanda pesta ops! bukan pesta, tanda kemeriahan air sirap dan nasi minyak kembali lagi. Wah, bila sebut air sirap, sinonim sungguh dengan kenduri kawin-kawin. Nasi minyak air sirap, urmmm. Pasangan ideal. Dah jangan banyak buat andaian dan fikir, kenapa tak air sarsi dengan nasi putih di kenduri kawin. Kenapa tidak nasi ayam air orange? Lagi best rasa dia. Nak jugak air sirap cap bunga ros :)

Oleh kerana sekarang sudah cuti sekolah, maka ramailah pasangan mempelai mengambil kesempatan untuk melangsungkan perkahwinan. Jadi, di sini saya sertakan pelamin yang mungkin boleh kasi idea untuk anda. Kedengaran macam pemilik butik pengantin la pulak, padahal tak pun. Pengunjung festival aje, hi hi hi.

Kami ke festival ni pada bulan lepas masa bulan dua. Bulan februari, kalau lupa boleh cari entry pasal Gen-Q. Ha, buku tu saya beli kat sini lah.



Pelamin besar ni dipamerkan betul-betul depan pintu masuk. Masuk aje dah nampak pelamin ni. Masa tu dah rambang mata, nak start pusing kat mana? Dari arah timur ke selatan, atau dari utara ke timur? Barat ke timur? Nak mula dari mana nih? Kami buat keputusan, dari timur kami ke selatan, lepas tu ke barat lepas tu utara dan timur balik. Cukup satu pusingan untuk le tour de pelamino. yOKkkk!



Sangat cantik. Like berpuluh kali untuk pelamin ni. Sebab apa cantik? Sebab ada teddy bear yang comel tu. Ada bunga yang diperbuat dari kertas. Rasanya d-i-y la tu. Kombinasi dia cantik, cuma kalau diperhatikan, ianya agak sarat. Tak tahu nak cakap sarat macam mana, tapi mata ini cakap sarat tapi cantik. Ecewah, bajet juri awam o_O



Kita close up kan dia. Cantik kan? Lampu chandelier tu terletak aje. Jangan jatuh atas kepala pengantin sudah. hu hu hu. Sempat lagi fikir yang aneh-aneh aku nih. Bergantungan, bergayutan kiri kanan si anak-anak beruang tu. Mana entah perginya mak dan ayah dia. Kena buang dari keluarga agaknya. 



Pelamin yang kedua. Cantik jugak. Simple jer, cuma bunga kat bawah yang di kiri dan kanan tu agak besar. Kalau dibuang dan hanya letakkan bunga-bunga yang ditaburi la tawar, lagi cantik kot. Lagi simple, senang pun senang kawan-kawan dan kita nak bergambar. Takdelah berserabut dengan bunga. 



Saya suka HIJAU! Hijau itu saya. Eceh, tetiba pulak buat statement yang tak perlu. Saje je nak bagi ayat nampak panjang dan banyak dalam entri ni. ki ki ki. Jangan tiru perangai macam ni. Pelamin ni cantik. Eh, perasan tak. Kerusi untuk pengantin, lebih kurang aje kan? Sama pesen je. Keluar dari perut ibu = kilang yang sama agaknya. Agaknya aje. Tak semestinya betul. Eh, tinggalkan pasal perut la hape tu. Meh kita tengok pelamin nih. Yang ni cantik. Simple aje. Bunga-bunga matahari takde. Kire cantik la, dengan kain tirai hijau lumut macam tu. Nah 5 bintang untuk kamu pelamin.



Kita kasi bukak itu lampu ajaib aladdin. Ha,barulah naik seri pelamin nih. Penataan cahaya penting untuk naikkan mood pelamin. Eh, naikkan seri pengantin. Dalam gambar, sure muka nampak licin bak telur rebus yang dikupas dengan teliti. Kalau kupas tergopoh-gapah, tak teliti. Tak cantik jugak telur tu. Macam permukaan bulan. Lubang-lubang. Time ni lah, nak verangan macam Lisa Surihani. Bila lagi kan? Semua kamera tertumpu kat kita aje, jadi buat la sehabis yang baik. Senyum sampai lenguh otot.  


Pelamin yang ni pun cantik. Biru dan putih, sesuai sangat kan? Tak boleh nak cakap banyak-lebar-panjang, dah cantik dah. Kire 5 bintang jugak untuk kamu.



Rupanya, setiap pelamin ada konsep dia. Bila tengok balik gambar ni, baru lah tahu tema untuk pelamin biru dan putih ni, Cinta Melayu Terakhir. Macam tak best sangat bunyi dia. Jiwang sangat. Pandai-pandai pulak komen pasal nama konsep orang. hu hu hu. Ampun :)



Pelamin yang sungguh fairy tale. Dah terlebih angan-angan kalau macam nih. Kalau perasan, pelamin ni bentuknya ala-ala kereta kuda macam tu. Kiri kanan yang bulat tu roda. Cantik jugak pelamin ni, dia gunakan fresh flowers dan bajet hampir 4 ribuan. Tapi berpatutan la sebab dia sekalikan dengan pakej meja beradap, perhiasan dalam bilik. Apa entah lagi. Kire oklah bagi yang mampu. Saya mampu tengok aje. hi hi hi. 

Oh ya, untuk pelamin ni kan, banyak jugak makan space tau. Ruang tu kena besar, kalau dibuat kat dalam dewan. Ok lah, kalau nak buat kat dalam rumah. Urmmm.. kena fikir banyak kali. Mungkin perlu buang itu buang ini, lalu jadilah pelamin togel.



Bunga manggar mercu 'eh ada majlis kawin lorr!'



Kat tepi pelamin tadi, siap ada payung yang sangat seksi. Jarang sungguh kain dia. Payung perhiasan aje tu, jangan guna semasa hujan sudah. Lencun la jawabnya nanti. Cantik kan? Biasan cahaya memang menarik.



Hantaran yang disediakan. Siap berbasikal lagi. Sape nak ipad? Nah hantaran ni. Ambillah kalau boleh. hi hi hi. 

Maka berkumandanglah lagu, selamat pengantin baru, semoga kekal abadi, bahgia ke anak cucu akhir hayat. semoga murah rezki. Lagu ni sedap arh! Macam makanan la pulak sedap-sedap. Cikgu BM baca mesti kene marah. 

Untuk yang nak kawin, bakal pengantin, nanti saya entrikan lagi gambar untuk korang eh.

xoxo



Sunday, March 11, 2012

Doa


Doa itu ialah ibadah
Jangan kedekut untuk menadah tangan kepadaNya.



Friday, March 9, 2012

Iklan Ribena

Rayyan suka sangat tengok iklan comel-omey-nye dia nih.
Sampai ternganga mulut tengok iklan ni.
Bila duk layan iklan ni dengan dia, bila saya amati betul-betul, memang sangat comel ribena-ribena tu.
Patutlah Rayyan suke tengok. ngeee!

Iklan ni bukan versi Malaysia. Jadi lagunya lain la sikit. 

Beza iklan Malaysia dengan ribena UK.

r. UK: Iklan dia gambar lagi comel [sebab tu letak r.uk punye]
r. Malaysia: dia dah edit sikit gambar comel tu

r.UK: lagu dia best jugak
r.Malaysia: lagu dia lagi besstt sebab dah biasa dengar 'sungguh ceria, semua bahagia..' [nak letak versi malaysia, tapi tak pandai letak dua video sekaligus, kalau tak boleh compare]



Enjoiceee!!



Wednesday, March 7, 2012

Jualan Sehabis-Nak Perabis-Habisan

Waktu: jam berdetik ke jam 8 lebih malam ketika kami sekeluarga nak pergi makan
Tempat: di tepi jalan tak berhari raya



Pesanan penaja itu: Jualan habis-habisan Desa Murni

Komen/pandangan pembaca yang membaca bunting: Memang sangat murah giler jualan kat Desa Murni, sebenarnya jualan ni dah berlangsung dari bulan lepas. Sempat pergi sekali pada satu hari tu, tapi sayang barang [anak skarf] yang nak dibeli tu dah habis. Maklumlah harganya 90 sen aje. ha ha ha. Confirm la macam pisang goreng yang kepanasan. Mau tak habis, sapa yang tak rambang mata lihat harga macam tu. Lepas tu, kain pasang pulak ada yang harganya kurang daripada RM30. Pandai pilih, memang berbaloi lah kalau membelinya. 

Untuk tudung pulak, ada yang harganya kurang daripada RM10. Pendek kata, datang ke sini, lepas tu pilih dengan hati-hati sebab ada jugak yang tak berapa elok. 

Kalau musim nak raya, memang penuh kedai ni. Baju melayu yang sepasang tu, harganya lebih kurang RM50 je, kalau baju melayu aje pulak, RM30 macam tu la. Memang sangat murah, kain pun ok, jahitan pun ok. Ramai orang akan datang cari keperluan hari raya kat sini [termasuk saya. hi hi hi].

Mood: kurang rajin




Sunday, March 4, 2012

RM2

Lewat petang selepas balik dari kerja beberapa hari yang lepas. Singgah sekejap kat pasar basah. Alang-alang dah melewati gerai kuih-muih, terasa nak membeli kuih untuk si ayah la pulak. 

Pembeli: Nak kuih ni. Berapa eh?
Penjual: 3 dua ringgit..
Pembeli: haa? 3 seringgit? [sebab kedengaran macam 3 seringgit dan logik sangat 3 seringgit]
Penjual: tak, 3 dua ringgit
Pembeli: [mahalnyeeee! biar betul] err, nak 2 ringgit [nak kensel tapi macam terlampau. ha ha ha]

Sesi jual beli dah selesai.

Tapi otak duk ligat berfikir, sapa cakap kat Terengganu makanannya semua murah-murah? Tak semua macam tu. Ada jugak mahal tak hingat! Kadang-kadang rasa memang tak logik langsung. Adakala harganya jauh lebih mahal daripada bandaraya seperti Kuala Lumpur. Saya terfikir, pada 2012 harganya sudah sebegitu, bagaimana nanti akan datang? Pokoknya di sini, bukan berkira mengenai harga dan makanan. Yelah, ada orang cakap jangan berkira jikalau mau membeli makanan. Saya akui tentang hal itu.

Namun yang menjadi persoalan rawak bagi saya ialah mengapa harganya terlalu mahal untuk tempat yang kata orang, tak padan langsung dengan makanan. Persoalan ini mungkin tidak akan timbul sekiranya, harga itu berpadanan dengan makanan tersebut. Kata orang, dah nak makan beli ajelah atau nak murah buat sendiri! ha ngko, sila jawab.

Note: mungkin ada lagi kedai yang jual murah, tapi susah nak jumpa sekarang



Kira-kira 2 3 bulan yang lalu, semasa kami ke Perlis. Kami teruja giler dengan harga makanan kat sana. Murah sungguh tahap gaban! Kalau mata terang hi hi hi, anda semua boleh tengok harga nasi lemak ialah RM1.00. Kami pulak yang naik hairan, murah terlampau. Sate pulak ada yang 20sen, ada yang 30sen satu cucuk. Mau tak terkujakisme terkejut dibuatnya. Walaupun murah, rasa dan lauk dia boleh tahan. Sampai rasa menyesal tak beli 2 bungkus, sebab kami bajet kalau harga murah, mesti rasanya pun ala-ala gitu aje la. Rupanya tak, tapi kena pandai pilih gerai la. Kalau tak, nan adoo jugak. 

Seronok jugak sebenarnya berpeluang menikmati suasana dan saat 'biar betul 20 sen satu cucuk'. hi hi hi. Teruja kami, cuma yelah. Lain tempat lain ragamnya. Jangan terasa noo ;)




Saturday, March 3, 2012

I'm Old Enough

Siap-siap nak balik dari kerja, teringat kat satu cerita yang dah lama tertangguh. Dari satu hari ke satu hari, dari satu bulan ke dua bulan nak story morie tapi tak berkesempatan. Tadi tengok jam hampir pukul 1 pm. 'Cerita I'm Old Enough'. Try bukak TV3 kat pejabat ni, tapi tak boleh. 

Bukak balik folder lama, 'urmmm, hutang cerita mesti dilangsaikan sebelum balik, eheh!'.

Masa Sabtu 23 Januari yang lalu, tertengok pada satu cerita yang comel gilor ok. Rasanya dah pernah tengok cerita ni, tapi dulunya kalau tak silap, disiarkan pada waktu petang macam tu. Memang best cerita nih, dahla budak-budaknya imut-imut [comel].

1


Budak perempuan ni baru berusia 2/3 tahun kalau tak silap. Diberikan tugasan untuk membeli barang-barang kat kedai yang letaknya jauh tak jauh, tapi boleh tahanlah untuk budak-budak kecik macam gini. Melangkah dengan penuh yakin untuk membeli dua benda kalau tak silap. Ayah dia sebenarnya tak berapa confident nak lepaskan si anak pergi ke kedai sorang diri. Harunya kan, si ayah siap intai dari jauh anak dia nih, kot-kot apa -apa jadikan.



Sampai ke kedai dengan selamat. Comel sungguh dengan beg mickey dia tu, lintas jalan sorang-sorang. Masa ni dia dah sampai kedai, dah siap beli dah pun.



Tapi dia lupa satu barang ni. Terus menonong aje dia balik. ki ki ki. Oh ya, nama si kecik tomey ni Aimi. ha ha ha. Nasib baik ada subtitles kat bawah tu.



Sampai rumah, ayah dia peluk dia, rasa gembira anak dia selamat. Ayah kagum anak dia boleh jalankan tugasan dengan baik. Terharu pulak, si emak cool aje. 

2


Lepas si Aimi berjaya dengan task dia tu. Kali ni tiba giliran si kakak dan si adik untuk diberi tugasan. Adik dia nama Kozue. Kakak comey. Semua budak-budak comey kan? Masa ni si adik jalan belakang, lambat-lambat, tengok si kakak siap cakap 'Kozue, ikut saya'. Eeeee! Comey ganda-ganda.



Masa ni kan, mereka lalui jalan yang sibuk. Lebih kurang macam kat pasar malam/minggu macam tu. Orang ramai, jadi Kaori terpaksa pimpin adik dia. Gigih sangat dia sebagai kakak. Sampai ke kedai kan, si Kaori ni kan dia beli 6 tauhu [kalau tak silap, dah lupa-lupa ingat ni]. Sebenarnya dia perlu beli 2 aje. Jadinya memanglah berat tauhu tu untuk dia bawak. 



Si adik dah jalan depan masa balik ni. Si kakak masih kat belakang. Sebenarnya, tauhu tu berat. Jadi si kakak dah tak berapa nak larat membawanya. Kakaknya pulak, tak mintak tolong adik untuk sama-sama bawakan, dia tanggung sorang-sorang aje. Kesian sangat time ni. Si Kaori ni kan, dia dah tak tahan lalu dia nangis kuat-kuat. Si adik toleh belakang tengok akak dia dalam kesusahan. hu hu hu.



Si kakak menangis, si adik pergi dapatkan si kakak. Comey + touching! Tengok lah tu, plastik yang ada kat tangan dia. 




Si Kaori bagitahu kat adik dia, yang tangan dia sakit. Yelah 6 tauhu, mana tak sakit. Tangan budak-budak pulak tu. 



Sambil nangis, mereka balik rumah. hi hi hi. Comey sangat!! Tak tahu la dah berapa kali saya bilang comey. Sebab terlalu comey mereka ni semua. Tapi si Kaori ni sangat tabah dan bersemangat, walau air mata jadi galang gantinya, dia tetap berusaha bawak tauhu tu sampai rumah.

Wah, cepat tonton I'm Old Enough kat tv sekarang, err kot-kot sempat lah kan. Saya dah lama tak berkesempatan menontonnya selepas 2 bulan yang lepas. hu hu hu. Kalau nak tahu camne cerita dia kan, boleh try gugel kat dalam tenet. Tapi tak banyak sangat la, banyak yang Thailand aje. Mungkin saya tak tengok betul-betul kot ;).

*upload gambar kat pejabat kan, line sangat pantas amat! tak sampai satu minit dah settle. fuh~!