Monday, May 28, 2012

Perlu ke tajuk?

Mungkin kali ni tiada bertajuk. Duk menengung tak buat apa. HA HA HA. Besar ketawa eh?

1. Lapang
Kalau masa sibuk, sibuk la nak masa lapang. Aku macam tu lah [kata ganti nama aku supaya lebih feel] Bila dah lapang macam ni, tak tahu apa nak buat. Duk tercongok depan komputer. Bukan takde kerja, ada tapi dah diselesaikan tadi. Urmmm, pengisian kerja pada hari ni hanyalah sekadar 30% sahaja. Errr, mungkin 15% aje kot. Tahan gelak bila tengok angka lima-belas-percent tu. Amboihhh.

2. Blog
Aku perasan, dah bukan perasan pun dah. Memang YA pun. Aku jarang melontarkan komen-komen di dalam kotak kecik pada halaman blog orang. Tak tahu la ngape. Yang aku tahu, komen aku biasanya kadang-kadang dalam hati aje. Kalau tak tahan sangat barulah 'cantiknya gambar nih'. Tengok, komen gambar je. Tak komen pada cerita yang tuan punya tu tulis. Macam aku cakap tadi, kadang-kadang komen dalam hati. Kalau komen kadang-kadang meleret, nanti kan macam entahpape je. Aku lebih suka membaca dan kalau komen tu, adalah seketul dua. Tak banyak. Bagi aku tiada paksaan dalam hal ni.

3. Follow
Dulu kan, selalu je ada contest, aku rasa musim kot. Sekarang dah agak jarang la. Kalau nak masuk contest anjuran satu-satu blog tu kan, mesti dorang akan mintak follow. Bagi aku, aku tak suka sangat dengan peraturan macam tu. Dulu pernah jugak masuk contest, jadik follower secara gagahnya. Lepas abis contest tu, aku unfollow. HA HA HA. Jahat giler perlakuan. Jangan silap faham tau. Aku TAK SUKA kalau follow blog dengan hati tak rela. Honestly, dulu [banyak giler ayat DULU ni kan?] aku main follow je blog. Sekarang, dengan pertambahan usia. Aku lebih suka follow blog yang aku rasa suka, blog yang menarik, blog yang ada ilmu yang boleh aku kutip, blog yang best. Payah nak beritahu kriteria blog best sebenarnya. Senang cakap, mana yang aku follow tu, kirenya dalam kategori BEST lah *_O

Terima kasih pada followers aku yang kadang-kadang aku fikir, aku tak adil sebab jarang-jarang je jenguk semua yang di dalam list tu.

4. Bajet BEST
Pernah terjumpa dengan seseorang yang aku rasa, dia ni mungkin termasuk dalam golongan tu. Lelaki ok, so yang perempuan tak usah risau eh. Ni lelaki yang duduk negara mana entah. Kenapa aku cakap macam tu? Kerana terjadi satu insiden yang aku rasa 'sampai macam tu sekali?'. Sedangkan dunia realiti sebenarnya adalah keutamaan kita dan bukannya dunia maya macam nih. Setakat mengisi masa lapang ok lah.

Ramai lagi bloggers perempuan yang hebat-hebat, tapi mereka still cool je.  Sebab tu aku payah sikit nak respect pada orang yang kadang-kadang pelik sungguh pada keutamaan 'macam mana nak buat RM melalui blog, macam mana nak bagi traffic tinggi'. Woo, dulu aku tak tahu langsung pasal traffic ni tau. Tahun lepas barulah tahu kita boleh tengok statistik tu semua. he he he. Ketinggalan banyak. Mungkin itu cara orang tersebut, tak salah. Aku tak kisah pasal nak cari duit tu. Yang aku kisah pasal ala-ala bajet best tu aje la. Mungkin mereka yang senang dipergunakan/mudah tertarik/suka dengan cara dia takkan rasa pape. Tapi aku kureng sikit. Sebab tulah, kalau kita tak jumpa, tak kenal seseorang tu, kita takkan tahu perangai seseorang tu. Nak cerita tapi rasanya macam tak perlu lah. Sekadar menaip di angin lalu macam ni kire ok lah. Namun pada aku macam 'pokcik, lu ni macam entah lah nak cakap. Kelakar pun ada, kalau perempuan tu tak kisah la kan. Ini lelaki'. 

Oh jangan terasa ok. Sebab ini adalah daripada pengalaman yang benar-benar dilalui. At least, pernah jumpa orang macam ni. Kalau boleh tak nak jumpa kan? Tapi ada lah sebab musabab ALLAH temukan kita dengan pelbagai ragam manusia nih. Tak sampai berapa bulan aku follow blog dia [masa tu blogspot tengah meriah. Ramai baby baru kat blogspot tumbuh. he he he], lepas tu aku terus klik stop following this site.

Mesti korang akan fikir, 'macam mana kalau orang buat macam tu [unfollow] kat ko?'. Terpulang kerana apa yang kita buat tiada paksaan. Bukannya mereka kalau unfollow/buat macam tu, mereka akan hilang kerja ke apa. Lagipun pengisian MPS ni sendiri hanyalah berkisarkan hal-hal peribadi sahaja. Ecewah! :)

Dan kata-kata emas ialah 'kadang-kadang lebih baik tak kenal daripada kenal. lebih baik tak tahu daripada tahu'. Kadang kadang la kan. Semua benda ada baik dan buruk kan?

Eh, panjang pulak nombor 4 ni. Mungkin luahan hati tu pasal panjang.

5. Dah nak maghrib. Dari office sampai ke rumah, baru siap entry ni. Fuhhh! 



Saturday, May 26, 2012

Putrajaya

Mengepost gambar lama-lama dari memory card N70 ke dalam badan lappy si hitam manis. Rasanya macam dah pernah upload gambar ni kat dalam MPS. Macam je lah, tapi tak sure pernah ke tak. Alasan biasa : Lup* malas ar nak tulis penuh ayat ni, nanti asyik cakap lup* lama-lama kan jadi kenyataan. ha ha ha. Tetiba datang rasa takut bila teringat ayat seram 'cukup 40 kali ko cakap malas malas malas malas, lama-lama ko betul-betul MALAS!'. See, kita adalah apa yang kita fikirkan. Kalau angin motivasi datang, memang macam ni. Otak lancar duk menganalisis macam-macam hal. 

Oh ya, berbalik pada gambar lama. Sangat lama, adalah tahun lepas kot. Kot. Selesai transfer kat dalam lappy, lepas tu belek semula satu satu gambar yang ada. Yelah, dah hampir setengah tahun tak transfer gambar ni semenjak handphone ni rosak. 



Kasut ni dah rosak. Time ni kasut ni masih menjalankan tugas dia sebagai sepasang kasut. Cantik + selesa giler kasut ni, ha ha ha. Puji kasut sendiri. Eh ni kasut ke? Main taram je ko ni eh? :)




Sambil lepak-lepak kat sini, sambil duk menskodeng orang main kayak. Macam seronok jer, petang-petang main kayak. Macam enjoy giler life mereka. Penat balik kerja, lepak sini, release tension. Pusing 40 round, ha ha ha. Pengsan kalau buat 40 round. Tangan mau naik kematu. Berkayak memang best. Sangat best!



Berjalan-jalan sambil menikmati suasana petang. Nun jauh kat sana masjid Putrajaya. Kalau diberi peluang kerja kat sini, aku NAK! Seriyes! Timba pengalaman banyak-banyak, errr ini antara cita-cita yang tak kesampaian nih. Impian je. he he he. Sebenarnya, semua gambar yang di ambil ni sementara menunggu my boss pergi ke suatu tempat. Kami ke sini kebetulan nak jumpa dengan boss lama kalau tak silap. Lepas tu kami borak-borak pergi makan kat cafe kat sebelah. Kue tiow dia sedapppp! Lepas tu balik semula ke The Zon hotel. 



Friday, May 25, 2012

Borneo : Empat

Selepas ke Serikin, berjalan-jalan di pasar sana. Kami ke Muzium Kucing. Tak tahu pulak kucing pun ada muzium. Matahari menegak tak menegak la jugak, adalah dalam tengahari macam tu kot, kami ke sana dengan bersemangat. 



Saje nak pamer air bandung yang sedap pernah ku jumpai. Memang sedap, rasa macam soda pun ada. Macam bandung tak bandung, sedap la senang cite.



Unser bergerak melalui jalan yang meninggi, muzium ni letaknya kat atas bukit. 



Moto Untuk Masyarakat Berbudaya. Ini bangunan yang dalamnya ada muzium kucing.




Pandangan kat luar. Cantik boleh tahan la lanskap dia.



Cuaca ok, mengamit pengunjung untuk ke sini.



Kebetulan ada staf yang sedang gigih memenarikkan Sudut 5S kat situ.



Ini senarai pengurusan DBKU. Dewan Bandaraya Kuching Utara



Ini la dia Muzium Kucing tu. Siap ada kepala kucing sebagai gerbang untuk ke dalam. Kat dalam macam-macam rupa kucing dorang pamerkan. Hello Kitty pun ada tau. Banyak gambar yang kami ambik masa kat dalam sana. Penuh satu kamera kami duk klik klik. Tapi sayang, semua gambar kucing tu ada kat dalam kamera my brother. Belek-belek kat dalam folder, urrrmmm tak ada pun gambar kucing. hu hu hu. Hari tu tak ambik terus semua gambar tu dengan abang besar tu. 

Oh ya, kalau korang nak masuk kat dalam nak bawak kamera. Korang kena bayar adalah dalam RM5 kot. Lepas tu kalau untuk video cam, lain pulak harganya. Tu sebab semua gambar ada kat dalam kamera abang besar. 



Meooowwww!!



Sudahnya, kami setakat tangkap gambar kat luar aje. Dah jenuh nak posing, dah tak larat nak senyum. Naik cramp rasa mulut. 

Urmm, nak tunjuk gambar kucing, gambar takde. Ok la nanti kita cite pasal perkara lain pulak ek.

Selamat berhujung minggu.



Wednesday, May 23, 2012

Borneo : Tiga

Untuk rujukan entry terdahulu, boleh aje klik di bawah:



Malam ni baru terhegeh-hegeh nak update. Sejak dua menjak ni, payah sikit nak update belog. Sedang menjadi orang nomad kekdahnya. Bertahan untuk sementara waktu, pujuk hati kepada hati sendiri. Eh ewah! :)



Masa hari pertama atau kedua macam tu, kami selalu ke sini makan-makan. Makanan dia boleh lah tahan. Sedap lah jugak. Hidangan kat atas ni dipanggil midin. Urmm, midin goreng kot. 



Waterfront, sebelah sana lagi meriah dengan orang ramai berjual beli. Cantik pemandangan bila dah nak malam.Time ni dah nak maghrib. Sekali pandang macam bukan kat Malaysia. Dua kali pandang macam kat Hong Kong, tiga kali pandang nampak cantiknya lampu tu semua.



Perjalanan ke Pekan Serikin. Pagi-pagi lagi kami dah siap-siap nak ke sana. Rasanya kalau pergi kerja, urmm takdelah se awal macam ni. hi hi hi. Semangat punya pasal nak pergi merayau. Masa ni kabus masih tak sempat nak nyorokkan diri lagi. Nyaman sungguh dengan suasana pagi masa tu. Nak ke Serikin ambik masa dalam 1 jam lebih jugak. Err, satu jam kot. Tengok, bab-bab masa ni aku sokmo fail!



Ini daerah Bau. Tak sangka dapat sampai kat sini. Jauh tinggalkan rumah kat Terengganu sana. Feeling lelebih plak, padahal ni berapa bulan lepas ntah. Biasa budak ni. Masa ni hampir jam 7 lebih pagi kot macam tu. Pergi awal sebabnya nak ke sana dahlah jauh, nak beli itu ini lagi. Mau berejam-jam.



Kami sampai kat sana, isi perut dulu. Kasi kenyang-kenyang perut, dodoikan perut dulu. Lepas tu barulah bergerak berjalan seluruh kawasan pasar nih. Dahlah panjang, luas macam-macam barangan yang dijual. Jenuh jugak duk menapak. Tapi kira ok lah, aku tak kisah sangat bab-bab berjalan cuci-cuci mata nih. Kalau ikut hati, barang-barang kat atas ni, mau aje dibawak balik. Tapi payah nak bawa. Tudung saji tu nampak macam memiliki ketahanan yang jitu. Kerusi-kerusi rotan tu semua, memang mengamit hati. 'Datang lah ke sini, marilah beli kami'. 'Tak boleeehhhhh', detik hati dalam badan nih. 



Nabiha terpedaya terpesona dengan kapal merah. Melangut jer kat depan, akhirnya tewas jua. Kapal berharga RM5 ini dibelinya. Senang aje nak mainkan kapal nih, letak aje minyak masak kat corong kapal tu kan. Lepas tu cucuh dengan api, terus jalan. Kreatif 9 bintang kasi kat pencipta kapal ni. Inovatif sungguh. Aku tak terfikir nak buat benda-benda ni semua. 




Gitar pun ada jual. Kalau adik aku tengok nih, mesti dia suka. Padahal dia bukanlah terel main gitar pun. Setakat pegang gitar terel lah. Semua barangan yang kat atas ni, aku tak tanya harga. Setakat memotretkan gambar kat dalam memory card aje. Sebagai kenangan untuk diri sendiri :)



Sapa-sapa yang nak main drum, boleh cuba lepas tu boleh beli. Harganya? Entah tak tahu.




Bunga-bunga yang ada. Tak banyak sebenarnya bunga yang ada. Aku rasa ni ajelah kot bunga yang ada. Erk! banyak pulak duk ulang ayat sama. hu hu hu. Dorang letakkan bunga ni sekaligus macam tu je dalam bakul ni. Nak kata segar sangat, takde lah sangat. Biasa-biasa aje.



Walaupun tak lah sesegar susu cair nestle, tapi cantik sungguh bilamana dah menjadi gambar. Kirenya semua bunga-bunga ni sangat fotogenik. Cantik kan ros kuning nih?



Macam-macam warna. Lupa nak cium, wangi ke tak. Sekarang bunga dah tak wangi macam dulu dah. Wangi biasa-biasa aje.



Cenderamata yang ada dijual. Macam-macam barangan kayu. Dahlah buatan dia teliti. Puji macam nak rak je, tak beli pun. 



Antara barangan yang lain. Kalau korang jenis suka mengumpul koleksi pelik-pelik, mesti korang akan beli.



Hampir separuh hari jugak kami kat Serikin tu. Tengahari kami gerak balik. Singgah sat kat gerai/warung jualan yang ada kat tepi jalan. Banyak jugak dorang jual hasil tanaman. Suasana kampung sungguh. Best jer.    Kami berenti sekejap je, lepas tu sambung perjalanan semula.



Keychain anak-anak buah. Sebenarnya malas nak ingat pasal keychain nih. Masa dorang duk belek-belek keychain, aku tak fokus sangat. Aku lebih rela hati pergi pusing-pusing kat kedai-kedai baju, kedai yang lain. Bila dorang tunjuk masa kat dalam kereta. MENYESAL TAK SUDAH. Dah lah cantik giler. Murah jer RM2. Yang pasti CANTIK + TAHAN LASAK. Korang pilih aje nak keychain bentuk yang macam mana. Lepas tu, bagitau nak tulis nama apa. Dorang buat time tu jugak. Tulisan dahla cantik. Eeeee! Geram. Kat Serikin aje yang ada keychain macam nih, kat bandar Kuching takde. Aku cuba sedapkan hati dengan 'takpe, ada kat Kuching nanti. Ada kat waterfront'. Sudahnya?? Hampeh, langsung takde. Nak buat macam mana, takde rezki. Urmm.

Ok lah, sampai sini dulu. Menaip dalam keadaan tergesa-gesa nih. Main taram je.




Sunday, May 20, 2012

20.05.2012

Bukak blog sekejap nak post pasal hati sangat gumbira.
Mr./Ms. N70 saya sudah sembuh dari kecederaan.
Alhamdulillah

Friday, May 18, 2012

Kata-Kata Manis Untuk Dikemam

Islam Adalah Cara Hidup

1. Jika kita marah. grrrr - TOPUP wuduk untuk menyejukkan jiwa

2. Jika kita bingung - KLIK doa agar tenang hati

3. Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa

4. Jika kita gagal :( - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat. Chayoook!!

5. Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar

6. Jika kita bersedih. sob sob sob!  - SELECT ibu bapa untuk meluahkan perasaan

7. Jika kita berdosa - UNDO perangai itu dan lakukan solat sunat taubat

8. Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya hati bersih

9. Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan

10. Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE sikap baru dan bertaubat nasuha

Declaration: Kata-kata ni di copy dari majalah GenQ. Tapi dah di edit sikit-sikit :)

Thursday, May 17, 2012

Blind Spot

Malam semalam coverage tak berapa bagus. Kalau perasan, entry sebelum ni nampak macam tergantung macam tu je. Plan nak sambung semula la kononnya, tapi aku tak rasa nak sambung. Jadi memang tak nak sambung ar. 

Kalau sebut memandu, semua orang memandu. Namun sedar tak sedar kita banyak buat silap. Ok la senang cerita, saya cerita ek.

Masa : 7.50 pagi
Lokasi : atas jalan menuju ke tempat kerja
.....................................................................................................................................................
Masa I
Jam dah menunjukkan 7.35 pagi. Minyak dah kelip-kelip tanda mintak 'nak minyak, hauslah rasa tangki nih'. Jadi kenderaan terus dipacu ke stesen minyak. Selesai mengisi minyak, jam ditangan ditoleh sekilas. 'Urmm, ada masa lagi'. Minyak ditekan sedang-sedang aje, meter mencecah 80. Kadang-kadang 85. 

Setibanya dipersimpangan lampu isyarat di sebuah sekolah menengah, ternampak satu kenderaan ni mencelah di tepi-tepi lorong yang sepatutnya tak boleh masuk. Nak mudah cerita, sepatutnya dua lorong aje, tapi dah jadi tiga lorong angkara kereta putih yang bernama Jazz binti Plat A ini dah masuk kat situ. Aku just tengok, mula-mula tak perasan sangat pemandu ini adalah perempuan.

Bila lampu bertukar hijau, kereta tu terus memecut laju ke depan. Memang laju jugaklah, aku rasa mungkin dalam 100 sebab aku bawak dalam 80-85. Tapi tak kisah pun, sebab kereta dia Honda. Oklah tu ;)

Aku dibelakang sekadar memandang aje. Boleh tahanlah dia memandu. 

Masa II
Kereta diperlahankan dan dihentikan setibanya di persimpangan lampu isyarat kedua. Macam tadi jugak, kereta putih tu masih di lorong paling kiri. Lorong tak sah kerana itu bukan lorong yang betul. Lorong betul hanya ada dua, lorong ketiga tu biasanya motorsikal atau kereta yang kata orang berada dalam kategori 'nak cepat atau seumpamanya la'. Time ni barulah perasan, pemandu itu adalah perempuan. 

Masa III
Perjalanan diteruskan. Terpandang satu kereta putih [putih jugak] bernama Satria Neo di depan. Kami berada dipersimpangan ketiga, lampu merah. Banyak kan persimpangan? Memang, hampir 5 lampu isyarat yang perlu ditempuhi untuk sampai ke tempat kerja. hu hu hu.

Lepas lampu hijau, aku terus memandu tak berapa amik pot sangat la dua kereta ni. Cuma masa aku pandang cermin kereta sekilas. 'Eh tadi laju sangat si Honda Jazz ni. Ni slow la pulak'. Bicara aku sendiri. hi hi hi. Ngomelan ni bukan nak berlumba ke apa. Aku bukan suka-suka nak lumba nak tekan minyak. Tak. Tengok keadaan, kalau dah lembab sangat, aku potong je. Kalau bawak 40-60 untuk keadaan biasa, memang sori la der. Aku akan potong. Nak makan angin, sila ke tepi lane kiri. Memang korang bagus bawak 50 tapi tak bagus untuk yang bawak 60 ke atas. Aku lebih suka bawak santai. Biar kereta takde depan dan belakang, rilek je. hi hi hi. Bajet jalan macam sendiri punya. Di sini terdapat unsur pentingkan diri sendiri sebab nak jalan lengang supaya pemanduan tak terganggu. Eyh! Mana bolehhhh! =)

Masa IV [MASA KECEDERAAN NAK KENA KAD MERAH]
Menuju jalan dua lorong yang mana terdapat lorong kiri iaitu pintu masuk ke sebuah universiti jiran kami. Aku berada disebelah lane kanan. Menoleh seketika dibelakang, ternampak kereta Honda Jazz, nampak kereta Satria Neo putih. Pandang lagi nampak kereta Honda Jazz yang masih jauh lagi, adalah kira-kira selang 4 5 buah kereta. Satria Neo tak nampak pun. Bagi signal pelan-pelan masuk kiri sebab lorong kiri sikit je keretanya. Tiba-tibaaaaaaaa...

*



*



*




*



PONNN! PONNNNNN!!!

Aku pandang ke belakang, 'weyh! giler tukar lane bilamana kereta dah dekat' ayat ni untuk diri sendiri. Spontan je kuar. Rupanya Satria Neo ada kat belakang. Memang sepatutnya aku TAK BOLEH TUKAR LALUAN TIME TU. Sebab dah takde ruang, ngam-ngam aku tukar laluan. Imagine camnilah, kereta aku hanya ngam-ngam loloskan badan untuk ke lorong sebelah. Bonet Satria Neo dengan badan kereta aku mungkin dalam separuh lengan je. Memang satria tu MARAH GILER KAT AKU. Kalau aku kat tempat dia, aku pun sama. Hangin wei. Dah lah masuk lambat je, lepas tu kereta belakang dah agak rapat. Masih gatal nak tukar lorong. Dalam marah-marah kan, dia bagi aku masuk :p

Sebenarnya blind spot telah terjadi, RUJUK RAJAH 2 DARI KANAN. Sebab tu aku tak perasan kereta satria neo ni kat belakang. Aku perasan kereta Honda Jazz tu je. hu hu hu.

Admit : Memang silap aku.



Satria Neo bengang nak giler. Aku dah selamat masuk lorong kiri, dia tak jadi duduk lorong sama aku, eh dia masuk lorong kanan. Main tekan-tekan minyak kat sebelah aku. Aku tak pandang pun kat sebelah. TAKUT. hu hu hu. Lepas tu aku dah jadi GERAM!! 'Weii, aku tak sengaja la. Aku tengok belakang ko takde. Tup-tup ko ada belakang. Kalau tahu ko ada belakang, aku tak tukar la lorong macam tu'. Tapi dia dengar ke? Dia tahu ke masalah kita macam tu? Dia tahu ke punca kita menukar lorong macam tu? TAK KAN??

Jadinya, pemandu Satria Neo memang berhak rasa nak marah. Mungkin difikirnya kita sesuka hati nak main tukar lorong macam tu. Dahla dia tu lelaki,kita ni perempuan. Mana boleh berani macam tu. Bahaya! Eces.

Keadaan menjadi tegang. Kat depan, kereta pulak lambat giler. Kat sebelah kanan, satria ni dah main tekan-tekan minyak macam tu. Apakehal??? Nak marah sebab tukar lorong tadi? Memang patut marah, tapi AKU TAK SENGAJA LA WEY!

Last, aku potong kereta depan melalui jalan kiri. Kalau nak tahu, jalan kiri ni luas jadi memang boleh potong disebelah tu. Sekarang, aku kat depan, kereta slow tu kat belakang aku, kereta satria neo selang dua atau tiga buah kereta slow tu. Nampak satria neo mengejar dari belakang. Aku bawak maintain macam biasa. Sebab aku nak gi kerja, bukan nak berlumba. Bukan nak carik pasal.

Masa V
Kereta aku diperlahankan bersedia untuk diberhentikan sebab lampu isyarat merah. Kereta satria tu disebelah kiri sebab dia akan membelok ke kiri. Eh sempat tau dia perlahankan kereta nak tengok sape pemandu yang entahpape nih. kui kui kui. Aku memang tak layan ar. Kat belakang aku kereta Honda Jazz tadi. 

Sekali Honda Jazz tu satu tempat kerjalah pulak. Lain pejabat. Mesti dia bilang 'bahyanya drive kereta'.

Kesimpulan dari cerita panjang berjela ini ialah: 
Kita sering kali cepat menuduh sesuatu perkara seperti macam-macam la sebelum mengetahui punca sebenar. Punca sebenar BLIND SPOT. Kesan kepada punca ini amat besar dan memang membahayakan diri sendiri dan pengguna lain. Terima kasih untuk satria neo ni sebab bunyikan HONNN untuk aku. Kalau tak, aku tak tahu dia ada kat belakang. Cuma mungkin dia fikir aku sesuka hati nak tukar lorong. Sebab tu dia GRRRRR!!! Aummm! [bayangkan naga keluar api]. ha ha ha.

[sedar tak sedar kita banyak buat silap. er aku la bukan kita]



Wednesday, May 16, 2012

16 Mei 2012

Selamat Hari Guru 2012 untuk semua guru-guru. 
Terima kasih yang tidak terhingga di atas jasa baik yang telah diberikan sepanjang kami bergelar pelajar.
Dari A - Z diajarnya kita. Dari mengenal Alif sampai la ke Ya.



Saturday, May 12, 2012

Borneo : Dua

Terasa nak sambung cerita pasal Borneo. Jadi mari kita bercerita. Masa hari pertama kami di sini. Kami terus ke Santubong. Banyak maaf lah sebab tak berapa tahu sangat kawasan ni. 

Perjalanan untuk ke sana boleh tahan lama jugak, urmm adalah dalam setengah jam kot, atau hampir satu jam. Fakta masa memang saya tak alert. Jadi tak boleh nak bagi gambaran tepat jangkamasa yang di ambil untuk sampai ke sana.




Ni pemandangan dari dalam kenderaan. Pantai Santubong kalau tak silap nama dia. he he he. [kalau ada he he he tu, nampak sangat 50/50 tak yakin] 



Kami dah sampai ke Damai Sentral. Sekarang sedang menuju ke dataran helang. Nampak macam kat Langkawi kan?



Model sedang menikmati udara pantai. 



Model-model lain sedang beristirehat di bawah helang yang besar.



Suasana pantai. Tapi tak ramai sangat orang.



Cuaca panas takde lah panas mana, tapi boleh tahan la. Gambar ni ditembak dari jarak jauh. Sebab tu tak berapa nak jelas.



Larian daripada dua model. Siapa yang menang? Takde pemenang.



Kampung Budaya Sarawak terletak di depan Damai Sentral. Dulu masa datang sini, tak perasan la pulak adanya Damai Sentral. Kami tak masuk pun kat dalam Kampung Budaya ni. Ambik gambar je kat luar. Tak rasa ralat sangat la walaupun tak masuk kat dalam ni sebab dah pernah masuk masa datang dengan trip pejabat dulu. Kalau nak masuk kat dalam ni, better pakai kasut yang flat. Bukan apa, senang sikit nak berjalan kat rumah panjang tu. Lantai dia dibuat daripada buluh, kalau pakai high heels memang cari penyakit la.




Dah puas bergambar kami singgah beli air. Walaupun sekadar bukak jualan macam ni je kan, tapi nampak macam berbaloi la jugak. Kalau nak tahu, air kelapa dia SEDAP + PURE. Bukan jual dalam plastik macam biasa tau, tapi dorang jual dalam botol air mineral. Senang nak minum. RM2 satu, tapi berbaloi. Air lain yang mereka jual, air limau kasturi dan air tebu. 




Damai Sentral. Lepas nak balik baru amik gambar :)



Sekali lagi gambar Pantai Santubong. Sekali pandang nampak macam bahaya jer, nampak kawasan ala-ala paya bakau je. 



Ketika melalui kawasan kampung. Nama tempat ni? Tak sure lah, tapi bila tengok kat handphone tertera Taman Santubong. Perasan tak sekolah kat sana? Macam best jer sekolah kat tepi gunung Santubong. Siap berbatu-batu lagi dalam sekolah. Lengkap dengan asrama tau, masa ni pelajar sedang berlatih bola baling. he he he. Pandai-pandai je cakap bola baling, tapi rasanya betul la bola baling. Bayangkan korang jadi guru, lepas tu kena transfer ke sini. Erkkk! Nampak macam best, tapi tapi.. sanggup ke??? 

Nanti kita sambung lagi episod lain eh :)

note: 45 minit diperlukan untuk publish cerita ni. grrr! semangat giler ni nak cari broadband baru. tapi tak tahu la yang mana lebih ok dari celcom. oh celcom, promote macam bagus tapi indah khabar dari rupa. hu hu hu.



Thursday, May 10, 2012

Jom Candat Sotong~!

Ya Allah, tak tahu lah kenapa malam ni terimbau kenangan zaman silamto. ha ha ha. Mungkin siang tadi, sepupu cakap dia mau ke laut untuk mencandat sotong, maka kenangan itu makin terselak dan terimbau-imbau dalam kepala. Best gilo. Oh ya, sepupu kite tu perempuan tau. 

Urmm, biasa sangatlah kan kita ni bercakap pergi bercuti sana-bercuti sini [percutian bajet murah/ditaja], jalan-jalan sana, jalan-jalan sini. Cerita pasal makan, cerita pasal keluh kesah, pasal entahpape, luahan hati yang kadang-kadang panas, kadang-kadang sejuk kadang-kadang entah. hik hik.

Itu cerita biasa, jadi kita tinggalkan yang biasa itu. 

Beberapa tahun yang lepas, sempat ikuti aktiviti mencandat sotong. Dua kali je, lepas tu arwah mak tak bagi dah. hu hu hu. Ada alasan dia la ;p



Ni saje tunjuk gambar zaman perang dulu. Tahun 2007, lama kan? Kami pergi ikut aktiviti pejabat. Plan, kumpul duit, bot pulak kalau tak silap bayar minyak aje kot. Bot tu free sebab kepunyaan tempat kerja kami. Ecewah! Bunyi macam bagus. Eh memang bagus pun. hi hi hi. 

Gambar satu aje lah, sebab banyak sangat gambar menarik yang boleh dipertontonkan. Tapi tak mo ar tamak-tamak. Upload satu cukup! Bila tengok gambar, terus terasa macam kat dalam bot. Eh ke ini dipanggil kapal? ha ha ha. 

Sekarang kita ke tahun 2008. kalau tak pernah mencandat tu. Marilah merasai detik-detik hebat itu. Tak tahu la, aku memang rasa hebat dengan diri sendiri bila pergi mencandat. Serius! Sangat perasan hebat! ha ha ha. Pasai apa ceq cakap lagu tu? Meh ceq cerite noo.



Perjalanan mencandat merentasi monumen-monumen di Taman Tamadun Islam. Cantik, masa ni tak tahu la dah buka pada pengunjung ke tak.



Lihat di sana, Masjid Kristal.



Itu pulak Riyaz Heritage. Ala tempat orang biasa buat monsoon cup tu la. Ni pandangan dari laut. Ayat berterabur tatabahasanya.



Jam menunjukkan lebih kurang 6 lebih petang. Masa ni kami dah bergerak menuju ke laut. Muara mula ditinggalkan. Tengok kat belakang tu, nampak beberapa buah bot untuk turun ke laut mencari rezki. Macam kami-kami ni.



Masa trip ni kan, pakcik dan Adik 3 turut sama pergi mencandat. Seronok giler. Adik 3 masa ni masih belajar lagi kot, yang pasti masih bujang. ha ha hacheemmm! Kenapa bawak pakcik dan adik? Walaupun ni aktiviti pejabat, tapi korang bebas nak bawak sape-sape pun. Jadi aku bawak mereka berdua ni. Tengok tu, pak teh tekun duk tengok peralatan candat dia.



Adik 3, Pak Teh dan suami kepada rakan pejabat sudah memulakan aktiviti mencandat. Tak tahu macam mana? Senang je, korang just turunkan candat korang ke dalam laut. Lepas tu, sentiasa goyang-goyangkan tali, lebih kurang macam henjut sikit-sikit la tali tu. Tujuan dia, nak rasa samada ada sotong yang dah terlekat kat mata candat ke belum. Kalau nak tahu, bila dapat sotong, kita akan rasa tali yang kita pegang tu kan, menjadi berat. Time tu korang 'karai' la tali tu. Tak tahu nak guna istilah apa, urmmmm.. Ok, karai tu maksudnya korang naikkan tali tu ke atas. 



Ok kat sini korang boleh nampak, sotong dah dinaikkan. Sotong takde la besar mana. Kecik je. Nampak tak yang ada warna merah tu? Itu candat satu. Janggut sotong melekat pada mata candat tu. Tak payah pakai umpan pun. Yang baawah tu pulak, itu gambar candat. Kalau korang tak kenal lagi lah.



Malam menjelma. Hujan rintik-rintik. Takut-takut ayam jugak tau. Dah beberapa peserta mula mabuk-mabuk laut. Memang lembik kami dibuatnya. Mengalir airmata tau. hu hu hu. Ikhlas cakap la kan, masa ni memang rasa nak lari nak naik darat. Nak balik rumah, nak tidur rumah. Tobat tak mo pergi mencandat dah. Dengan pening nya, Allah aje yang tahu. Uweek uweek tu biasa la. Memang bot tak jalan dah, statik je. Tapi sebab statik tak berjalan tu la, ia akan beralun-alun. Makin mabuk la jawabnya.

Kalau pandang kiri kanan, nampak banyak cahaya berkerlipan dari bot-bot orang lain. Malam kat laut meriah tau. Banyak pengalaman berharga yang kami dapat. Susah payah mencari rezki. Bukan senang, sangat payah tapi tak mustahil kalau kita berusaha dengan doa kepadaNya.




Sotong yang baru dinaikkan biasanya berwarna cerah. Memang tak tahu la nak cakap macam mana cantiknya sotong ni. Subhanallah. Sebelum ni memang tak tahu tau. Nampak tak dalam perut sotong tu? Ada putih-putih kan? Eee.. geram nak mencandat lagi. 



Bila dah lama-lama tu, sotong akan berubah menjadi putih. Macam biasa kita tengok kat pasar tu la. Seronok bila kita duk perhati dia bertukar wajah. Kalau nak tahu, Pakteh aku paling banyak dapat sotong dalam bot ni. Dia memang berbakat dalam hal ni, sebab dia biasa mencandat, turun ke laut bersama-sama kawan-kawan dia. Jenis buat kerja sendiri, cari rojoki halal :)



Keesokannya, kami dah beransur-ansur nak balik. Yeayyyyy!



Suasana pagi masa kat laut, hanya Allah je yang tahu. TENANG SANGAT-SANGAT. Dengan angin yang lembut berdesir, dengan udara yang sejuk, bersih. Memang sungguh mengagumkan. Saya pasti nelayan mesti merasai perasaan yang sama. Feel lain macam sikit. Gigih kan nelayan? Membelah badai bukan senang, hanya yang cekal aje yang mampu. Banyak guna kudrat tenaga. Tak boleh bayang mereka yang mencari rezki di laut.



Dalam perjalanan nak balik. Ini bot kami. Besar jugak bot ni. Sebenarnya kami pergi dua bot. Tapi aku naik bot yang ini. Sebab macam tak ramai je orangnya. Selesa sikit la. Happening sebab ada pakteh and adik sendiri. Seronok la tak terasa macam aktiviti pejabat, tapi dah macam aktiviti kami sendiri.



Dah hampir sampai ke jeti. Kami pakat gambar kenangan. Seronok tak boleh nak cakap. Kata orang, kalau pergi sekali, dua kali, tiga kali, empat kali pun. Kenangan tu tetap berbeza. Setiap kali pergi, mesti kenangan yang terhasil amat MANIS macam GULA-GULA KAPAS. Mmmphhh! 

Sampai sekarang [refer pada yang baju askar tu. Hai Encik Fadzil. hi hi hi] selalu jugak tanya. Bila nak mencandat? See. Betapa kenangan itu sangat bermakna bagi kami semua. Lepas naik darat, pakteh agihkan sikit sotong pada yang tak dapat tu. Kesian jugak, pergi sama-sama tapi takde rezki. Yelah mencandat ni bukan boleh kita agak. Ada rezki kita, ada la. Yang penting, yang ada sama kita rasa.

Ok dah, tu je cerita pasal mencandat.