Friday, June 29, 2012

Di hening pagi Jumaat

Terjaga dari lena yang lena, yang disaluti mimpi yang syaitan. Kalau mimpi yang mendatangi diri kita itu mengarut, saya andaikan terus itu mainan syaitan. Ye, syaitan dan geng-geng dia tak pernah lelah dalam mengucar kacirkan hidup anak Adam sehingga hari kiamat. Gigih sungguh syaitan yang syaitan ni.

Jam hampir 4 pagi. Saya tidak berniat untuk menyambung tidur.
Saya : saya malas nak tidur dah [saya tak perlu memanjangkan bicara kerana dia sudah maklum]Sepupu : saya tengok keadaan dulu...
Cukuplah setakat ini tidur saya. Ini sahaja yang Allah bagi untuk saya lelapkan mata. Selebihnya DIA lebih tahu apa yang tidak saya ketahui.

Sebenarnya saya ingin menulis secara berlintang pukang, secara aci tulis aje. Nak tulis malam tadi, tapi tak tertulis. Tak tahu pulak, Allah rupanya memberi masa untuk saya menulis di pagi hari macam ni. Pagi Jumaat.

Oh, sebut pasal pagi ni kan. Alhamdulillah, Irma & Redza akan akad nikah pada hari ini....... [eh 1 Julai ke?] Pasangan yang sangat ideal. Pertemuan mereka pun sangat ya Allah Subhanallah. Satu dalam seribu. Bertemu di Mekah. Sebagai junior saya doakan Eja dan pasangan bahagia hingga akhirnya. Amin. Eja ni dah memang glamer sejak zaman study dulu lagi. Budak-budak fakulti Admin and Law tahulah macam mana kisahnya. Sejujurnya saya tidak mengenali beliau secara dekat, sekadar pernah satu kem pernah satu fakulti itu sahaja. Tapi kawan-kawan saya, memang dorang biasa jugak la dengan si Eja nih. Nak je upload gambar kami beramai-ramai masa kat kem Bakri, Johor dulu. Tapi macam 'eh eh, ko tu ada hak ke nak upload gambar dolu-dolu tanpa kebenaran kawan-kawan?' HIHIHI.  Kesimpulan yang boleh dinyatakan, Allah menyimpan bidadari untuknya. Bidadari tu Irma la :) Tahniah Eja. Tengok kat fb tadi, cantik baju Irma. Walaupun tu hanya sekadar lukisan pereka je. Semoga dipermudahkan semua. Amin.

Petang tadi, masa balik dari kerja. Terfikir satu benda. Kisahnya, saya terpandang satu kereta yang sama jenis dan sama warna dengan saya. Kereta tu didepan. Terpop up benda nih 'kita selalu je tak suka kalau baju sama, tudung sama. nak-nak kalau time raya. rasa macam tak best. tak cool. rasa macam boria. rasa macam nak tanya je, kenapa ko beli baju sama dengan aku punye? kenapa baju ko sama warna dengan aku punye? tak suka ok, tak suka [sambil peluk tubuh, bibir menjuih]'. HAHAHA. Itu normal right?? Tambah-tambah kalau kita ni perempuan. Saya ngaku, kadangkala saya tak suka sama-sama ni. Macam tak best ooo. Sekali sekala jer macam ok je, cool ar pakai baju sama. SEKALI SEKALA AJE OK, dua kali dua kala, langsung tak best. Dan tadi, masa saya terpandang kereta tu, membuatkan saya tak boleh nak halang dari berkata-kata. 'Kereta sama boleh pulak kita tak marah. kenapa kita tak cakap jer, jangan beli kereta sama jenis dengan saya. sama warna dengan saya. JANGAN JANGAN OK! sungguh tak best kalau sama dengan saya. rasanya kita tak marah kan? kan? seolah-olah tak tinggal kudis pun kat diri kita. di mana perasaan tu semua pergi??'. Pelik ar, HAHAHA. Urmmm, atau mungkin entah tak tahu la. Tapi perkara ni sangat sukar dimengertikan ya deh?

Haa, lepas tu kan. Dalam 6 bulan pertama ni kan. Saya telah berjumpa [lebih tepat lagi satu tengok secara live dan yang lain tertengok dalam intenet je] dengan mereka-mereka yang sangat ala la la comel. Semuanya memakai cermin mata. 
  1. Sorang ni macam penceramah motivasi dalam radio
  2. Sorang ni sangat comel muka licin jernih
  3. Sorang ni muka angkuh tapi dalam masa yang sama nampak egois
  4. Sorang ni muka macam nombor 3 beza dia air muka je, bersih manis 
  5. Sorang ni sejibik macam nombor 4 manis, err kalau orang cakap adik beradik pun orang akan percaya
# mereka ni semua walaupun takde sebarang ikatan, memang mereka ada iras. kalau tempek gambar kat sini mesti korang akan cakap 'a'ah la sama, ada la iras dia'

Lagi apa lagi nak ditulis? HIHIHI. 

Rasanya dah tak ada kot. Ni jela.

Nanti-nanti saya tulis lagi eh.


Thursday, June 28, 2012

Watermark

Watermark adobe yang sulung
Duk saje-saje, bukak satu blog ni. Dia ajar cara-cara buat gambar bunga comel untuk kita gunakan sebagai header, watermark atau apa-apa ajelah yang kita nak. Kat tengah dia, dia letak butang. Tapi aku tak letak butang, biar macam tu je. Tulis sikit nama blog kita, lepas tu dah siap watermark nih.

Menggunakan perisian adobe photoshop. Lepas tu warna dia tu, terpulang pada kita la. Nak kuning ke, hijau ke. Kali ni aku saje try letak kaler pink and blue. Konon amek tema kaler blog sendiri la. Bila dah upload macam ni, nampak macam kecik la pulak.

Sebenarnya macam tak berapa best je percubaan ni. Ingat nak guna motif lain la [selain bunga]. Tapi untuk permulaan, anak murid kene dengan cakap cikgu dulu. Lepas dah pandai, baru boleh buat jenis yang lain pulak.

Errr.. sebenarnya dalam hati dah ada pattern yang nak dicuba, tapi tak terel sangat dengan adobe. Jadinya, terima ajelah apa yang diajar. Itu pun terkial-kial. HUHUHU.

*nak update blog malam-malam, dah tak boleh dah. curi-curi update macam ni la. 

Wednesday, June 27, 2012

Betul-betul MPS | My Personal Space

Sejujurnya sejak 3 minggu kebelakangan ini saya tidak tahu untuk memulakan. 
Memulakan penulisan di dalam halaman MPS ini. 
Hendak ditaip secara telus, rasanya itu satu tindakan yang kurang cerdik. 
Hendak dipendam di sudut hati, rasanya itu membebankan diri.

Yang terdaya saya menulis hanyalah seperti entri KOSONG.
Sekurang-kurangnya, maksudnya masih tersembunyi malu-malu disebalik tajuk itu.
Diluah tetapi tidak terlalu menelanjangkan semua rasa.

Kerana itu lah, selepas saya menulis.
Terus sign out, atau menjelajah ke ruang blog mereka yang lain secara sepintas lalu.

Di saat mereka di luar masih tidak mengetahui apa rasa saya, kamu di MPS sudah mengetahui walaupun sekadar membaca secara sepintas lalu atau tak lalu.
Walaupun tak faham apa yang cuba disampaikan. HIHIHI.
Di sini banyak lakaran rasa dihambur sementelah saya tidak begitu gemar meluah rasa-rasa berunsur EMO di dalam FB. 
Saya seorang yang terbuka tetapi sebenarnya sangat tertutup.
Konservatif.
Ya, tertutup untuk berkongsi semua rasa tanpa tapisan.
Tapi kadangkala saya share jugak.
Biar aje lah.

sumber maya : tumblr
Ini soalan hati kita. Tapi hati kita jugak yang menjawabnya.


ye, saya amik dari tumblr jugak :)

Saya masih mengumpul segala kekuatan untuk bercerita. 
Bila masanya, entah saya sendiri tiada jawapan untuk ini.
Masih mengumpul semangat untuk terus melangkah dalam mengenal selok belok, rempah garam, hanyir busuk hati manusia.
Saya masih belajar tentang di dalam diri manusia mempunyai segumpal darah, yang sekiranya tidak dijaga, maka akan buruklah ia. Ya, darah daging itu adalah HATI.
Sungguh, saya jelik untuk memperkatakan tentangnya.
Ye, biarlah Allah mengadilinya. Menghukumnya.

Dalam akal saya, berkira-kira untuk menerbitkan buku motivasi berdasarkan pengalaman sendiri.
Pengalaman yang mungkin tidaklah teruk sepertimana umat Islam yang bermandikan darah.
Namun pengalaman ini, mengajar saya erti kehidupan.
Tengok, impian saya kadangkala besar, sebab tu saya tak gemar nak bagitahu orang. HIHIHI.

Tanpa pertolongan dan kasih sayang daripada Allah, tidak dapat saya duduk di sini.
Menaip rangkai kata untuk dicatit sebagai kenangan perjalanan kehidupan.

Urmmm, saya percaya, kejahatan tidak akan selamanya menang.
Allah itu Maha Adil, Maha Mengetahui.
Besi yang baik, manakan boleh bercampur dengan besi yang jelik.

Semoga Allah kan mengampuni semua dosa-dosa saya, yang saya sedar atau tidak.

Err, sangat emo kan penulisan ni? HUHUHU.

Sunday, June 24, 2012

Kosong

Source tumblr

  • Bertahan lah, bertabahlah untuk semua hamparan ujian yang diberikan olehNya
  • Mungkin kita tidak suka kepada sesuatu itu, padahal ianya amat baik bagi kita
  • Mungkin kesakitan pada hari ini, akan memberi kemanisan pada hari esok
  • Allah sebaik-baik pencipta, dan tiada ciptaan Nya adalah sia-sia
  • Oh Allah, Dia mendengar rintihan hamba-hambaNya di kala insan lain tidak mendengar, di kala insan lain tidak mengetahui cerita hatimu
  • Tidak diuji seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya, sesuai dengan dirinya
  • Usah ditangisi kerana Allah senantiasa ada bersamamu, hari ini & hari-hari dan selama-lamanya
  • Hidup mana tidak dilambung badai gelora, ah semua itu untuk kekuatan diri, kekuatan diri untuk mencari cinta yang lebih hakiki. Cinta yang lebih dekat dihati
.................................
Aidalela  
24 Jun 2012

Friday, June 22, 2012

Anak Aset ke Syurga



Ustaz Azhar Idrus vs Ustaz Don Daniyal

Kalau kita dengar berkali-kali pun video ini, tak kan ada rasa jemu bertandang kat hati. Makin kita dengar, makin kita segan, malu kepada diri kita sendiri. Itu adalah realiti, tak ramai yang tahu urusan menguruskan jenazah. Sebenarnya, dah pernah post entry mengenai video nih. Nak buat macam mana, rasa tak jemu nak dengar. Rasa tak jemu menghayati bait-bait kata-kata yang dilontarkan untuk kita muhasabahkan diri kita ni semua.



Surat ❤ Cinta


❤ ❤ 

Tuesday, June 19, 2012

Borneo : Enam

Dah terperap dalam draft hampir seminggu. Sebelum basi [padahal dah basi pun], moh le kita menjenguk ke Pasar Satok, Kuching.

Ini adalah kali pertama datang ke sini. Sebelum ni memang tak pernah tahu kewujudan pasar nih. Orang cakap pasar ni besar ke apa ke, memang takde maklumat, memang zero.

Pasar Satok, Kuching

Kami datang sini awal-awal pagi. Masa tu, orang pun dah ramai. Cari parking nasib baik ada parking kosong. Takde lah jauh sangat nak berjalan.


Antara buah yang dijual. Macam-macam jenis, pilih aje nak yang mana.



Kucing tipu-tipu ni berjaya menipu dan memperdaya anak buah si Nabiha. Jadinya, Nabiha berjaya memiliki kucing oren tu. Kucing ni harganya RM12 kot or RM10. Lupa pulak. HUHUHU. Pasang bateri, lepas tu ada bunyi meow meow yang sangat membosankan apabila dah terlalu kerap mengeow. Mata dia pulak, bersinar sinar kekuningan. Pandai sungguh orang yang reka kucing nih.



Buah Linbin Manis. Sekilo hanyalah RM2. Murah kan? Entah macam mana rasanya tak tahu la. Abaikan bayang-bayang dua manusia tu. HIHIHI.



Tembikai. Dorang main tompok-tompok macam tu je atas jalan. Tak alas pape pun. Tak pernah tengok tau tembikai dijual macam ni, biasanya kalau kat pasar biasa. Mereka longgok je. Nak beli satu, ambil satu. Nak beli dua, ambil dua.



Tembikai bentuk panjang. Bentuk macam labu air je.



Epal yang dah siap diletakkan dalam bakul. Jadi senang nak pilih. Harganya memang murah.



Pisang yang pelbagai. Itu pisang tanduk kot. HAHA. Main hentam aje.



Jaga-jaga la korang kalau bawak anak-anak kecil. Bila dah lalu depan mainan ni semua, mau ada yang nangis mintak mak ayah beli. 



Lemang pun ada, lepas tu pelbagai kuih muih turut dijual kat sini.



Puteri ayu yang warna hijau tu, lepas tu apam [kalau tak silap. HIHIHI]. Lepas tu tak tau la kuih apa lagi.



Sarawak memang terkenal dengan ikan terubuk. Kat sini jugak ada orang yang jual ikan terubuk panggang. Rasa betul la kot ikan terubuk. Yelah, sebelum ni pernah beli ikan terubuk masin kat pasar. Dorang bungkus cantik-cantik dalam kotak.



Suasana yang meriah kat pasar sana. Kat sini tempat jualan barang-barang basah. Ikan kat sini macam-macam jenis.



Udang dan udang dan udang.

Ok, nanti kita sambung pulak jalan-jalan kat pasar ni eh. Buat entry sebab kerja pejabat tak banyak sangat. Sementara menunggu kerja baru esok atau lusa, sempat cilok masuk dalam blog. HIHIHI. Sebelum ni jenguk dan sempat beri komen kat page orang je. Nak menulis memang tak berapa nak sempat. Masa tu ada, tapi ada benda lain yang perlu dibereskan terlebih dahulu. 

Ok jumpa lagi.



Saturday, June 16, 2012

Braces

Baru selesai temujanji dengan doktor. Sedikit. eh bukan sedikit dah, rasanya agak banyak rasa tidak puas hati. Kenapa?

Tips untuk korang sebelum buat braces. Rasanya sepanjang aku survey pasal braces, tak pernah jumpa lagi pasal hal ni. Tak tau lah kot aku yang tak habis survey buat kajian bagai. Tu sebab tadi agak terkejut ayam jugak. Frust pun ada. Geram memang la tersangat ada. Saboorrr ajelah.

Tipsnya adalah:

- Katakan anda pergi ke klinik orthodontik, nak pakai braces. INGAT! tanya dulu pasal kos dia. 
- Selepas dah dapat tahu pasal kos dia, korang biasanya akan diberi penerangan panjang lebar la. Biasa macam tu la.
- Eh, apasal tetiba tulis dalam bentuk macam ni nih??

Ok, kita sambung.

Pasal kos. Seperti yang korang sedia maklum, kos untuk membuat orthodontik ni agak mahal. Harganya berbeza-beza mengikut negeri dan juga klinik. Kalau di Terengganu, harganya agak mahal. Manakala di Kuantan, di KL, atau Selangor, harganya agak munasabah. Dulu kosnya adalah RM3k untuk area Shah Alam. Sebab budak bilik dulu, masa belajar pernah pakai braces dan kosnya adalah RM3k. Jadi tak terasa la sangat sebab mereka gunakan duit loan PTPTN. 

Dan sekarang kosnya memang meningkat. Bukan sikit tau, tetapi BANYAK. Bila dah dihuruf besarkan tu, menunjukkan memang banyaaaaakkkkk!

Ok, katakan kos yang diberitahu oleh doktor anda adalah RM3k. Ini contoh la kan, anda sepatutnya + perlu + mesti + harus bertanyakan. Adakah kos itu meliputi semua? Apakah itu semua? Semua itu maksudnya rawatan sepanjang kita memakai braces, rawatan yang dah termasuk perkhidmatan doktor kepada kita. Rawatan itu termasuk retainer ke?

Ini kerana, kos RM3k itu sebenarnya tidak meliputi kesemua kos tersebut [retainer + bla bla bla]. Jadinya anda akan mengalami kejutan apabila dah nak habis proses pemakaian braces, dah nak buang braces, anda dimaklumkan kos-kos lain. HAAA????

Masa tu memang anda akan rasa geram giler. Like me la. Memang tersangat geram.

Sebab itu lah, persoalan yang jelas dan jawapan yang jujur amat penting dalam hal ini.

Ini kerana ianya melibatkan kos yang besar. Sangat besar bagi mereka yang tidaklah berkemampuan sangat. HUHUHU.

Saya masih mampu untuk melaburkan RM3k tetapi untuk lebih daripada itu, memang di luar bajet saya. Namun apakan daya.

Oh ya, RM3k itu contoh sahaja ye. Saya memang tak nak memaklumkan kos sebenar yang perlu saya laburkan bagi perkara ini. HAHAHA. Sebab nanti saya SAKIT HATI. GERAM. Jadi saya bercerita dan berkongsi dengan anda secara overall saje. Sekali lalu ajelah. Janji anda semua dapat menerima nasihat saya nih, untuk kebaikan korang jugak. Dah saya yang terkena, jadi harapnya anda takde lah terkena eh :)

Sebab itu, maklumat mengenai kos sangat penting. Ini memudahkan anda membuat bajet dan anggaran duit yang anda akan digunakan.

Ini kerana, RM3k itu biasanya hanyalah melibatkan rawatan sepanjang di klinik tersebut dan perkhidmatan doktor sepanjang rawatan masih berlangsung. 

Biasanya, bagi mereka yang akan melakukan rawatan orthodontik, mereka perlu x-ray gigi mereka. Cabut gigi mereka [ianya bergantung, ada yang kena cabut satu batang, dua batang, tiga batang, terpulang kepada keadaan gigi anda]. Kos itu tak termasuk dalam RM3k tu.

Sebenarnya saya memang tak pernah bercerita pasal kos braces. Sebab tak semua benda saya suka share, sebab nanti orang akan cakap. Weei, mahal la apa laa. Jadi kalau bercerita dalam ni, dalam blog bisu, tak pelah. Lagipun ini pengetahuan untuk semua, tak rugi la kalau share hal nih. Sebab saya tahu, tak semua mampu nak pakai braces. Sebab kos dia tu la, MAHAL. Saya pun tak mampu, tapi sebab bayaran dia adalah secara ansuran, jadi takde la terasa sangat. Satu lagi saya fikir, kadang-kadang duit banyak dibazirkan pada benda-benda yang tak perlu. Lepas membeli itu ini, barangan tak nampak jugak. Jadi elok duit tu disalurkan kepada apa yang saya nak buat. Ok la, senang cite perjalanan kos braces macam nih lah.

Kos :
RM3k [sebagai contoh anggaran harga]
RM100 [ni untuk x-ray, cabut gigi ke apa]
Untuk buang braces perlu bayar tau, bukan FREE!
Debond : RM 400 + balance RM yang perlu dibayar [senang cite, berapa balance daripada RM3k tu yang masih belum dibayar, saje tulis clear macam ni, nak suruh korang faham]
Selepas rawatan iaitu braces anda dibuka.
Retainer pertama : Atas dan bawah [RM150 + RM150]
Retainer kedua : Atas dan bawah [RM150 + RM150]
*harga tu hanyalah anggaran saja, saya tak tulis harga betul la sebab nanti bertambah geram. HAHAHA. tapi debond tu harga sebenar RM400. Pokai den! 

Jadi korang boleh kira berapa kos dia kesemuanya : bukan RM3k tau, tapi lebih dari itu. 

Sebab tu la saya sarankan anda semua tanya betul-betul mengenai kos bagi rawatan nih. Kalau tak, memang ternganga sungguhlah. Kerana kita akan bajet RM3k itu aje, dan tak bajet kos-kos lain yang sangat menjulingkan mata itu. HUHUHU.

Ye, saya memang tengah pening + geram sebab tak tahu kos yang sikit-sikit itu yang memang membuatkan bajet dah lari sungguh nih. GRRRR!

Botak kepala macam ni. 



Friday, June 15, 2012

MPS Page

Bila takde kerja, nilah hasilnya. 
Hasil daripada tangan yang gatal.
Buat page untuk suka-suka.
At least ada kenangan untuk page sendiri.
Dengan malu-malu jari like MPS sendiri. HAHAHA.
Takpe lah, dah page kita kan? kan?
Padahal mana ada orang nampak pun.
Lepas tu tak letak lagi username dia.
Nantilah.
Setakat ni, rasanya cukup sampai kat sini dulu.
-______-




Masa dan Kematangan Kehidupan

Masa kita kecil-kecil dulu, kita hanya memikirkan KESERONOKAN. Bangun pagi mandi ke tak mandi ke, kita tak peduli sangat. Mandi bukan pra syarat untuk menyekat kita daripada bermain-main dengan kawan-kawan. Pakai baju sempurna ke tak, tak menjadi hal jugak. Main aci redah aje. Dulu, bukan ada yang kisah kau pakai seluar pendek ke, kau pakai baju kurung tak pakai kain ke, kau tak pakai tudung ke. Tak ada orang kisah. Yang kita kisah hanyalah dapat bermain bersama kawan-kawan seperjuangan. Perjuangan kita adalah sama, bermain selagi hari masih siang.

Permainan tradisional macam congkak, kita rela bersusah payah menggali lubang lepas tu ambil batu yang kecil-kecil untuk bermain congkak. Tak cukup dengan itu, kita main getah. Macam mana? Getah yang biasa digunakan untuk membungkus nasi tu, kita jalinkan menjadi panjang. Lepas tu terus main getah. Main masak-masak, guna pasir buat kuih, buat biskut, buat kek. Kreatif sungguh memanipulasikan pasir.

Semasa sekolah rendah, kita masih tak tahu apa-apa. Masih lagi di dalam alam keseronokan. 

Masuk ke sekolah menengah. Kita berasakan PMR adalah penentu kehidupan kita. Apabila melepasi PMR, kita berasakan SPM adalah permulaan kehidupan kita. Berasa sangat takut jikalau tidak mendapat keputusan yang baik, cemerlang di dalam SPM. Terasa kalau SPM gagal, maka akan gelap gelita la kehidupan kita selepas itu.

SPM ditinggalkan, kita mula melangkah lebih ke depan. Mula memasuki menara gading. Di sana, kita mula nampak bahawa banyak pancaroba yang perlu ditempuhi.

Ketika itu, hati kita mula berubah. Terasa tidak sabar untuk melangkah ke alam pekerjaan. Bermacam rasa kat dalam hati. Ada yang cakap, kerja lebih seronok, ada yang cakap belajar adalah seronok. Pada masa yang sama, kita seronok berada di alam belajar. Tidak perlu memikirkan bos marah, kerja pejabat tidak siap. Kita hanya berfikir hanyalah pasal study, assignment masih tak siap, esok ada kuiz, lusa ada kelas, tulat ada exam. Ruang lingkup kita tidak begitu besar. Sangat terhad dengan status pelajar. Tambahan pula, semasa awal 20 ribu an, masih tidak berleluasa lagi FB, masih tidak lagi berleluasa astro, tidak berleluasa lagi blog. Dunia tidak begitu luas, tapi keseronokan itu senantiasa ada.

Pagi petang, siang malam kita masih mampu untuk berseronok. Kawan-kawan yang ada semuanya satu aliran. Gaduh-gaduh kecil, masam-masam muka itu lumrah. Namun di dalam hati tiada dendam kesumat, tiada yang seekstrem yang entahapa-apa. Semuanya masih nampak elok.

Apabila kita selesai belajar, yeahh! Kepayahan hidup mula dirasa. Mana nak cari kerja. Masa dulu-dulu hanya mengharapkan kerja kerajaan. Aliran swasta di intai jugak, tetapi lebih memberatkan kerajaan. 

Alhamdulillah, satu perkara telah selesai.

Bila pergi dan pulang dari kerja, memang akan melintasi sekolah rendah dan juga menengah. Pada masa itu, kita akan melihat diri kita. Betapa masih kita tidak mengerti tentang hidup. Apa yang ada dengan budak sekolah rendah? Bila dipandang dengan sekolah menengah, terasa urmmmm.. masih tidak punyai apa-apa. Tetapi ketika kita masih berada di alam sekolah menengah, kita dah terasa seperti orang besar. Wah!

Kita sudah berada di hari ini. Hari yang mana mengajar kita mengenali manusia yang pelbagai ragam.

Saya tak tahu samada perlu menulis perkara ini atau tidak, namun buat masa sekarang. Saya rasa, saya nak sangat menulis pasal hal ini. Esok hari, kalau saya rasa macam tak perlu jer, mungkin saya akan DRAFT kan aje penulisan nih. Cukup sekadar untuk diri sendiri.

Alhamdulillah, tak semua orang Allah didedahkan dengan hal ini. Sehingga hari ini, saya berpeluang mengenali HATI MANUSIA. Hati yang baik, dan juga hati yang jelik.

Seorang perempuan dan seorang lelaki.

Cukup molek kan? Sepasang yang dapat saya kenali. 

Saya percaya kita semua ada hati, kita semua ada perasaan kita semua ada pegangan hidup masing-masing. Namun masih ada yang terbabas di dalam menjaga hati.

Percaya atau tidak, di zaman yang dah kira moden la jugak kan, masih ada lagi yang mempercayai sihir dan perkara-perkara yang merosakkan. Masih lagi. Saya juga tertanya-tanya, di mana iman dan rasional hati mereka. Ye ye, saya tahu. Persoalan iman bukan kerja kita. Tetapi saya yakin, sekiranya seseorang itu masih mempunyai sedikit iman, tentu mereka akan menimbang baik buruk perbuatan mereka.

Saya menulis secara umum dan ini hanyalah sekadar penulisan untuk direnung oleh diri sendiri.

Perempuan, bila disebut perempuan ... apabila perempuan lain lebih sedikit, maka dengki la dihati. Sungguh gagah berani berjumpa bomoh untuk melakukan sesuatu yang terkutuk. Sehingga hari ini, saya tak faham perkara ini. Namun saya hanya berfikir sekadar angin lalu. Kerana bagi saya, jawapan tepat yang saya cari tentu takkan ditemui.

Bagi lelaki pula, tak ramai saya rasa la kan mempunyai ilmu yang mengarut di dalam diri mereka. Tapi ada yang mengamal ilmu yang salah. Untuk apa?? Mungkin kepuasan diri mereka, mungkin. Betapa bodohnya mereka bertuhankan syaiton. Sedangkan Allah adalah segala-galanya. 

Sehandal mana pun mereka, bagi saya Allah lagi Maha Hebat. Maha segala-galanya. Allahuakbar.

Penulisan ni mungkin teremosi selepas saya terlihat Perangi Sihir oleh Pak Engku.

Yang penting, kita sebagai manusia biasa. Senantiasalah menjaga diri. Dekatkan diri kita dengan Allah, insyaAllah ketenangan itu ada. Pengharapan kita padaNya, semoga kehidupan kita adalah baik-baik sahaja.

Masa dan kematangan kehidupan mencelikkan mata dan akal fikiran kita. Apabila kita memandang ke belakang, semuanya itu ilmu untuk mematangkan diri dan hati kita. Tak semua yang indah itu indah. Tak semua yang buruk itu buruk. Yaa, boleh la dikatakan, sedikit dugaan yang diberikanNya kepada kita  sebagai hambanya sebenarnya mempunyai hikmah yang sangat BESAR untuk kita.

Oleh itu, jadikan dugaan ujian mehnah ke atas diri kita sebagai satu loncatan semangat untuk terus bangun dan bangun, berdiri dengan berharap kepada Nya. Ya, hanya kepadaNya. InsyaAllah, Allah itu kan tetap bersama-sama kita. Percayalah dengan sepenuh hati, jangan ragu-ragu :D

Semoga Allah mengampuni dosa-dosa kita. Amin

*nak tulis pasal Pasar Satok, Sarawak tapi dah tertulis pasal benda lain


Wednesday, June 13, 2012

Satu Entry Banyak Cerita

Awas! Anda sekarang berada di zon yang tidak begitu menyelesakan. Cerita yang dipaparkan mempunyai makna yang tersendiri. Namun ianya tidak spesifik dan merangkumi pelbagai aspek. 



Bulan Mei yang lalu, ada kawan pejabat pergi menunaikan umrah. Dikasinya shawl ni. Senang nak pakai sebab kain dia agak keras dan senang nak bentuk.



Pesan supaya dibeli kurma ajwah. Alhamdulillah tercapai jugak hajat tu. Rupanya harga kurma ini agak mahal. Kalau RM10 tu kan, adalah dalam beberapa biji aje. Kalau satu tupperware berbentuk rectangle macam tu, harganya RM50. Fuh, terkejut jugak pada mulanya bila dapat tahu pasal harga kurma nih.



Pelangi di petang hari. Errr, korang nampak tak? Tak? Tengok betul-betul-betul.
Nunggg di sana.



Ayahanda dapat jam jugak, padahal bukan guru pun. HAHAHA. Takpelah, buat kenangan.




2 minggu lepas, kenduri merebak dengan cepatnya. Macam cendawan di siang hari. Antara door gifts yang berjaya dikumpulkan. Cup cake tu sedap giler. Memang sangat menjadi dan terasa kecoklatan dia.



Dapat 5 keping duit emas. Bila bukak ada coklat. Bila dah ada depan mata tu,terus ngap sekali suap macam tu je. Kan best kalau ni emas betul yang tak tipu-tipu. Bankrap la tuan umah nak kasi emas!



Monday, June 11, 2012

Diari Pendek

10 Jun 2012 | Ahad | Petang lepas balik dari kerja

  • makan kismis sorang-sorang, Afiq berjalan ke sana ke mari. Dia dah pandai berjalan. Dah hampir sebulan la dia start berjalan. Memang tak larat nak kejar. Jadi cara yang senang, kita goncang kismis yang ada dalam tupperware. Afiq dah tertarik bila dengar kocakan kismis tu. Mungkin macam bunyi music bagi dia la kot. Sambil senyum terus datang dekat kita. Hulur sebiji kismis ke mulut dia. Senyum lepas tu dia datang lagi. Eh Afiq nak lagi eh? Sebenarnya dia suka makan kismis.
  • Lepas tu, kami berdua ralit makan kismis. Kismis yang ada kat dalam mulut kita pun diambilnya. Aku memang nak tergelak giler. Ketawa kat situ jugak. Afiq pun ketawa gak. Lepas satu satu dia amik. Aku lagi la (lagi suke) saje letak dalam mulut nak bagi dia amik. Kami ketawa sama-sama. Ummi dia tak tahu apa yang kami ketawakan, sebab dia tengah solat
  • Kalau lah ummi dia tahu Afiq makan kismis dari mulut aku... HAHAHA. Mesti dia cakap, bertuah adik ipar aku. WATCHAAA~!! LOL. Kalau depan abang sendiri, aku tak takut nak buat macam ni kat anak dia.
  • Sebenarnya dulu saya pun pernah makan makanan dari mulut arwah mak. Dia pernah cakap, masa kecik semua tak geli amik makanan dalam mulut dia. Sanggup korek lagi makanan tu, bila besar semua tak nak amik macam tu kan? 
  • Memang betul pun... sebab masa tu kita kecik lagi. Tak reti nak geli atau berasa kotor kan? Memang sanggup amik makanan lepas tu suap ke mulut sendiri :)

Dah, abis dah diari ni.. pendek kan? :D

Saturday, June 9, 2012

status

kadang..
kita tak suarakan hasrat di hati..
tapi Allah mengetahui dan membantu
mempermudahkan hasrat kita itu [source: fb SKSS]

*betul tu, sebab Allah lebih tahu apa yang ada dalam hati kita


Friday, June 8, 2012

Borneo : Lima

Macam biasa, kalau cerita pasal jalan-jalan yang libatkan 3/4 hari di sesuatu tempat, urrmmm memang akan melarat sampai 2 3 bulan. HAHAHA. Tak tahu macam mana nak maintainkan post cerita satu persatu episod. Senang cerita, boleh habiskan cerita dalam masa yang singkat. 



Laksa Sarawak. Kami singgah makan selepas melawat Muzium Kucing [tengok balik Borneo : Empat]



Sempat melawat ke Muzium Sarawak. Cantik bangunan dia, err bila tengok lukisan kat dinding nih :)



My bapaknda. Kadang-kadang nampak macam muda umur 50 an je. Padahal dah nak 70 tahun. Alhamdulillah. Masih sihat. Semoga kesihatan yang diberikan oleh Allah akan digunakan untuk menambah bekalan di SANA. InsyaAllah, Amin amin amin.

Oh ya, masa ni ayah yang mintak amikkan gambar untuk dia. Yelah, first time datang sini, harus di ambil kenangan *_*



Bila masuk muzium.



Dapur zaman dulukala. Siapa yang pernah guna dapur kayu, mesti familiar dengan suasana macam ni. Saya sendiri sempat menggunakan dapur kayu. Lepas tu, susun kayu cantik-cantik kat bawah rumah. Dulu la, urmmm tak semua orang memiliki pengalaman sebegitu.



Antara barang-barang dulu kala yang dipamerkan di muzium.



Yang ni sistem barter. Dulu pernah belajar Sejarah. Sistem barter memang fofular. Popular, tak boleh ke nak tulis elok-elok? HEHEHE. Kalau kita ada barang A, orang tu pulak ada barang B, jadi mereka boleh tukar-tukar barang. Tu la dipanggil sistem barter. 



Setem dari zaman bila entah. 



Model menunjukkan model pemerintahan jepun.



Peta lama. Ejaan masih lama. Pulau Kapas di eja Pulau Capas. Pulau Redang jadi Pulau Radang. Dungun dieja Dongon. Kelantan di eja Calantan. 



Model kecik tiba-tiba buat gaya spontan. HAHAHA. Mula-mula kan, Nabiha angkat tangan kiri, lepas tu dia toleh belakang, terus tukar tangan. Terus angkat tangan kanan. Comel sangat bila tengok gaya spontan tu.




Pasu lama-lama.



Catatan buku tunai. Semua perbelanjaan di tulis kat sini. Kebanyakkannya di tulis dalam Bahasa Inggeris. Tulisan cantik sangat.

Ok, cukup sampai kat sini. Nanti kita sambung cerita lain ye.



Monday, June 4, 2012

4 Jun 2012 | 2 Syaaban 1433

Mengikut kalendar Islam saya dilahirkan 2 Syaaban, sekarang masih bulan Rejab. Jadi masih ada baki sebulan kurang lebih untuk hari lahir saya. 

Mengikut kalendar omputeh pulak, 4 Jun. 

Alhamdulillah, tiada kata yang dapat digambarkan. Rasa bahagia, rasa sedih, rasa terharu, rasa yang bermacam rasa kat dalam hati. Bergenang airmata apabila membalas satu persatu komen di dalam fb , lebih-lebih lagi bila baca ucapan dari family. Sedih sebab banyak sebabnya.

TQ SEMUA ATAS DOA DAN HARAPAN YANG DITITIPKAN

Alhamdulillah, Allah masih bagi lagi peluang untuk menikmati kehidupan di dunia yang penuh dengan dugaan ni. Mehnah di sepanjang jalan hidup saya, memang sangat-sangat berduri. Namun, saya sentiasa yakin yang kadang-kadang ujian yang diberi oleh Allah itu yang mana adakala menyebabkan kita menangis. Terasa tak mampu merentas duri, tapi pahatkanlah di dalam hati, di celah-celah duri itu ada mawarnya. Ada manisnya. Allah lebih tahu. Hikmah nya ada, tetapi kita tidak tahu.

Dengan peningkatan usia nih, tipulah kalau saya cakap tak mahu berubah ke arah yang lebih baik. Yeah! Hati begitu nekad untuk berubah dan terus istiqamah di dalam perkara-perkara yang baik. Mungkin apa yang saya buat dalam hidup ni tak banyak jasanya kepada diri sendiri. Tapi tak mengapalah, kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua.

Biasanya apabila hari lahir menjelang, saya akan bercuti hoyeahh! Kali ni tak boleh, kena kerja. Kebetulan kemasukan pelajar Diploma adalah pada hari nih. Jadinya cuti tu kemudian ajelah. 

Malam tadi saya bermimpi arwah mak bersekali dengan ayah. Nak cerita tapi tak faham sangat mimpi tu pasal apa. 

Sebenarnya ulangtahun kelahiran ni, takdelah seexcited macam zaman-zaman study dulu. Mungkin kita dah besar. Dulu memang tunggu jam 12 malam, berderet la sms masuk. Sekarang, sebelum 12 dah tidur sementelah esok kerja. Plus, banyak benda lain yang perlu diutamakan. Ucapan dah tak tepat 12 malam lagi, semua dah berubah. Kita sendiri pun berubah.

Masa Zohor tadi semasa rakan pejabat bagi ucapan 'selamat hari lahir aida + ucapan lain.. '. Terpegun sat, sebabnya serius, kepala tak ada pun simpan 'heiii hari ni birthday saya tau'. Bila orang bagi ucapan baru sedar balik. Lepas tu barulah teringat nak berdoa sempena hari lahir untuk umur yang bertambah dan berkurang nih. HUHUHU

Lagi satu, biasanya arwah mak saya selalu akan ucap selamat hari lahir sebab dia dah tahu kalau saya cuti, mesti ada sebab. Kadang-kadang dah nak petang, dia pun akan cakap 'ooo patutlah cuti, hari ni hari lahir Daa. Selamat hari lahir, semoga rajin-rajin, jadi anak yang solehah'. Arwah mak memang jenis INGAT, daya ingatan dia tajam perihal angka-angka kelahiran anak dia. Bukan setakat kalendar omputeh, malah kalendar Islam. Siap ingat, lahir jam berapa, berapa Muharram berapa itu berapa ini. Orang sekarang jarang macam tu, errr mak kamu macam tu tak?

Alhamdulillah, malam ni hujan mengiringi kami di rumah Allah. Semoga kita semua terus beristiqamah dalam benda-perkara yang baik. Sungguh istiqamah tu bukan senang, sebab banyak sangat nafsu yang ada dalam diri kita nih. Terpaksa berperang tembak peng peng! Booomm! Kalau iman kuat tu takpe lah, ini iman naik turun macam bursa saham. Berdoa banyak-banyak moga Allah sentiasa ada bersama-sama kita. Amin.

Sorry la memang random je menulis. Nak cepat, sementara line masih berkeadaan baik dan sihat.

_____________

Dari hati : 
Aidalela | 4 Jun 2012
Nak tunggu 2 Syaaban



Gerhana Bulan Separa 2012

Datang kerja, sampai di traffic light. Kat depan sana bangunan tempat kerja. Eh eh berkabus je hari nih. Sampai ke tempat parking, keluar kereta, sah kabus agak lain pada hari ni. Biasa takde lah berkabus macam nih. Pandang depan atas sekeliling, nampak memang berkabus. Tengok, berapa kali saya tulis berkabus sebab nak tunjukkan nak yakin kan bahawa hari ni memang berkabus. HAHAHA.

Hey~! Selepas teringatkan sesuatu. 

Hari ini ialah

GERHANA BULAN SEPARA

Cepat catat note ni :

4.49 petang : dia start sikit-sikit

7.03 malam : kemuncak gerhana

9.17 malam : berakhir

Ada terbaca pasal ni beberapa hari yang lepas, dan kalau tak silap di masjid Putrajaya mereka akan lakukan solat sunat gerhana. Ini dalam surat khabar yang tulis eh, maknanya tak kisahlah mana-mana pun kita berada, tak semestinya di Putrajaya aje, kita masih boleh lakukan solat sunat gerhana.

Nah, saya paparkan berita tersebut. Yeah! 

KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) meminta semua masjid dan surau mengadakan solat sunat "khusuf" berserta khutbah sempena gerhana bulan separa Isnin ini.
    
Ketua Pengarahnya Datuk Othman Mustapha berkata, fasa pertama gerhana itu dijangka bermula pada 4.49 petang (waktu Malaysia) dan mencapai tahap kemuncak pada 7.03 malam.
    
"Gerhana dijangka berakhir pada 9.17 malam. Justeru, umat Islam disunat menunaikan solat sunat "khusuf" berjemaah disertai dengan khutbah gerhana," katanya dalam kenyataan.
Dipetik Bernama, beliau berkata, Jakim akan menganjurkan solat sunat itu di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Masjid Putra di Putrajaya, Masjid Negara dan Masjid Wilayah Persekutuan di ibu negara selepas solat Maghrib.
    
Menurutnya, Seksyen Falak jabatan itu dengan kerjasama Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia akan mengadakan aktiviti cerapan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin pada hari berkenaan.
    
"Orang ramai terutama penduduk Putrajaya dijemput menyaksikan fenomena alam semula jadi serta menunaikan solat sunat itu," katanya.

Err, nampak tak perbezaan maklumat yang saya bagi tu. Jadi, amik yang tepat eh.
Semoga kita dapat rasai sama-sama. Urmmm, macam mana agaknya eh? Sebab tak pernah alami.

Sunday, June 3, 2012

Burger BAKAR

Pagi : Bangun subuh, tido semula HEHEHE. Tau tak elok tido lepas subuh, namun dilayan jugak mata tu. 

8.30 pagi : Bangun, kemas rumah. Bersih pinggan mangkuk, mengemas sikit-sikit kat dapur. 

10.00 pagi : Panaskan bihun goreng, goreng keropok. Semua ni disebabkan LAPAR. Perut dah terasa pedih jadi kena la diisi dengan makanan.

Jemur baju bapakanda.

Tonton tv.

Tonton tv.

Mengadap lappy.

Membaca surat khabar online.

Tonton tv.

Err, banyak membuang masa kan? Ah saya memang TEREL bab-bab macam nih. 

12.00 tengahari : Jalan-jalan Cari Makan

Agak jarang boleh mengadap tv di hari Ahad, maklum lah kat Terengganu Ahadnya berkerja. Jadi ini macam misi membalas dendam la kononya. Melepak macam tokey besar. Dahla tu, mulalah timbul bibit-bibit kemalasan nak pergi kerja esok hari. Cuti 3 hari memang membunuh rasa rajin. Jahat kan? Tapi rajin pulak nak mengupdate cerita sampai dua kali buat entry hari ni. 

Ok, tadi saje menguji keimanan selera dengan mengadap pelbagai makanan di JJCM. Berani pertaruhkan perut dan sanggup telan liur bila tengok pengacara makan. Nasib baik dua pengacara ni takdelah best sangat cara makan dia. Biasa-biasa aje, kalau dulu kan, si Maria Tunku Sabri. Memang cari nahas la kalau tengok dia makan. Berselera benor. Dia makan takdelah gelojoh, tapi cara makan dia tu menyebabkan kita akan rasa EEEEE, NAK JUGAK BOLEH??? Sentap sendiri tengok cara dia kunyah, sedut air minuman. Tak lapar boleh berubah menjadi lapar bilamana tengok dia makan.

Tadi, kebetulan pulak dipamerkan sajian yang begitu menggoda dan menyelerakan. 

~ ~ BURGER BAKAR ~ ~ [saje letak ~ nak kasi nampak berasap terbakar la konon]

Burger yang menjadi perbualan di fb semenjak dua menjak nih. 


Tengok sanggup print screen lagi kat tonton. Sebab nak tunjuk macam mana rupa paras burger meletoppp nih. Tinggi macam klcc. Dahlah banjir, penuh cheese. Memang TERBAKAR sungguh la kite bila tengok macam nih. Arggghhh! Tak tahan nak rasa, kalau dekat rela beratur, rela berdiri menguji stamina diri. Sayang dua kali sayang, burger ni kat Ampang. Jauh benorr la dek non. 


KL No Mercy Ronaldo. Nama diberi bersempena musim bola. Nama tak boleh tahan kan, kalau tulis dalam surat beranak ni confirm ada salah tulis. HAHAHA. Oh ya, harga burger ni dari RM19 - 20. Puas hati kalau macam nih. Nampak tadi dia takdelah kedai besar, macam warung aje. Dibuka jam 6 petang - 11 malam. Rupanya takdelah lama sangat dorang berniaga, ingatkan sampai 1 pagi ke, 3 pagi ke. Rupanya sebelum 12 malam dah tutup.




Mereka siap gunakan termometer untuk cek daging yang dibakar ni. Kelas kan? Entah mana dapat idea buat burger macam ni, tak tahulah. Yang ni salah satu contoh daging yang dorang dah cucukkan menjadi bangunan 3 tingkat. Nak jugaaaakkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

12.30 tengahari : Melodi

Entah apa ntah yang melodi cite, tak bagi perhatian sangat. 

Layan lappy.

Layan tv.

2.00 petang : NONA



Kenal tak budak nih? Saya suka sangat tengok lakonan dia. Antara dia dengan Mia Sara tu, saya bagi dia 4 bintang setengah, Mia pulak 4 bintang. Kenapa? Dia lagi keletah dan pot pet dari Mia. Memang sangat pandai bercakap. Padahal umur baru 5 tahun kalau tak silap. Bercakap macam orang dewasa.



Nama pun cantik Puteri Balqis Azizi. Time ni dia tengah buat dialog tak boleh blah. Kepochi je. HAHAHA.



Masih dalam dialog. Geram sangat kat dia, dia takde la comel macam Mia. Masing-masing ada kebolehan kan? Puteri Balqis siap ada cita-cita lagi. Besar cita-cita dia, nak kasi orang kerja sebab tu dia nak jadi Pengarah ke apa entah. Perasan tak, banyak sangat ENTAH yang aku tulis, sebab tak letak dalam kepala. Nampak sangat amik point penting-penting je. Keletah dia, eee geram nak cubit sampai nangis.



Salah satu lakonan adik Balqis. Pernah berlakon dalam Mr. Labuci ke apa entah, yang lakonan lelaki tu haa dengan RCW. I tak minat sangat RCW. Eh tetiba. 



Tak kenal budak ni siapa, tapi comel la jugak.



Mak dia Dr. Budak ni suka bergaya, biasalah budak-budak perempuan, biasanya memang suka bergaya. Jikalau di asuh di ajar lama-lama suka menjadi kesukaan menjadi hobi.




Lagi aksi si comel.




Kembang ropol-ropol skirt dia, warna macam pelangi.




Ini pulak turn Mia. Lakonan dia dalam cerita waktu petang tu. Apa tajuk entah.




Petah jugak, tapi tak boleh lawan kepetahan Puteri Balqis.




Sangat comel macam Snow White. Sayang mutu gambar pulak kurang memuaskan.



Cita-cita nak jadi doktor. Wuish! Berani jugak si Mia ni eh dengan darah semua tu. Masa ni dia kat mana ntah, dengan patung untuk latihan kedoktoran. Olok-olok jer tapi nampak keseriusan dan keenjoyan Mia dengan dunia perubatan.

Boleh tahan diari aku hari ni, penuh dengan aktiviti errrrr.. 'BERFAEDAH'

TATA