Wednesday, October 31, 2012

3 Hal


Ada 3 Hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang :
1. Kemarahan,
2. Keangkuhan,
3. Dendam.

Ada 3 Hal yang tidak boleh hilang :
1. Harapan,
2. Keikhlasan,
3. Kejujuran.

Ada 3 Hal yang paling berharga :
1. Kasih Sayang,
2. Cinta,
3. Kebaikan.

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak pernah pasti :
1. Kekayaan,
2. Kejayaan,
3. Mimpi.

Ada 3 Hal yang membentuk watak seseorang :
1.Komitmen,
2. Ketulusan,
3. Kerja keras.

Ada 3 Hal yang membuat kita sukses :
1. Tekad,
2. Kemahuan,
3. Fokus.

Ada 3 Hal yang tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki,
2. Umur,
3. Jodoh.

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yang PASTI :
1. Tua,
2. Sakit,
3. Kematian.

*sementara waktu rehat, ini antara artikel yang dibaca-terbaca di dalam fb. Belum sempat berlama-lama di blog. HUHUHU


Saturday, October 27, 2012

Ada cerita? Tak ada?

Memang tak ada cerita pun. Tapi disebabkan saya buka blogger.com. Belek blog orang. Lepas tu broadband kakak 2 saya pulak sangat laaaajuuuuu, sampai terpop up rasa kagum 'eh cepat nya'. Seronok sangat seronok. Broadband sendiri dah tak boleh guna sebab tak bayar bil. Bulan ni kenapa entah bil tak sampai ke tangan lagi. Tak tahu la kat mana bil tu sekarang, itu sebab la bil broadband tertunggak. Semua bil-bil lain, Alhamdulillah dah settle. Semua dah dibayar. Seronok lagi, sebab baki $ boleh bajet untuk perkara-perkara lain.

Sebetulnya, tak ada cerita nak diceritakan. Tapi nak menulis. Alang-alang meminjam, eloklah sampai berjam kita gunakan broadband ni. 

Mula-mula, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA. Semoga korban dan amalan yang kita lakukan, diterima oleh Allah swt. Yang penting kena ikhlas kerana Allah. Bukan sebab nak menunjuk-nunjuk ke apa. Tahun ni kami tak buat apa-apa pun. Akikah tak buat, korban pun tak buat. Tunggu daging aje sampai ke rumah. Tahun depan, kena cari lembu dengan lebih dan lebih awal lagi. Dah cari awal, tapi masih juga tak sempat. Semua dah penuh. Tak ada rezeki la nampaknya tahun ni. InsyaAllah tahun depan, semoga ada jalan untuk kami buat korban.

Kakak 2 sampai rumah malam tadi, dia ada bagitahu yang anak dia Adaa bagitahu dia. Adaa tak nak jadi lembu, nanti kena sembelih. HAHAHA. Macam-macam kan pemikiran budak-budak ni.

Dialog-dialog kelakar lain, haa ni semua dialog anak-anak buah:

1. Bawa anak buah ke surau masa terawih. Lepas tu terdengar dia duk menyembang dengan budak-budak perempuan kat situ. Budak perempuan tu tanya, 'Awak anak sulung ke?' Sasha jawab 'bukan anak sulung, saya anak Firdaus'. HAHAHA. Aku nak tergelak bila dengar jawapan Sasha. Memang la dia tu anak Firdaus, tapi budak perempuan tu tanya macam tu. Sebab Sasha ada cakap, adik saya ada kat rumah. 

2. Masa raya, saya ada tulis nama di setiap sampul duit raya. Lepas tu, memang la saja-saja je tulis nama Sasha tu SASA. Adik dia pulak saya tulis PIYA je, padahal sebetulnya Fiya. Lepas tu, si Sasha datang cakap kat saya 'Chuda eja salah ni, bukan Sasa. Tapi Sasha'. HAHAHA. Lepas tu eh datang pulak si Fiya. 'Chuda chuda, nama Fiya pun salah. F lah, bukan P. Fi ya, bukan Pi ya'. HAHAHA. Serius saya tergelak. Sampai tahap tu mereka alert nama mereka. Padahal bukan apa-apa pun. Saya cakap, lain kali chuda eja betul-betul. Ketawa kecil Fiya, dia cakap kat Nabiha. Chuda eja nama salah. HEHEHE. HAHAHA. Mesti dorang ingat aku tak reti mengeja la tu. Fuh!

3. Dada cakap kat Fiya and Sasha, apa la 'Chuda chuda, Cikda lah. Macam la chuda tu cucu dia'. HAHAHA. Aku sendiri tak pasti, apa kaitan chuda dengan cucu. Mungkin sebab Chu kat depan kot. Mesti korang pun pelik kan, kenapa ada yang panggil Chuda, ada yang panggil Cikda or aku lebih suka tulis Chida mengikut sebutan budak-budak nih. Sebenarnya, aku rasa orang lain tak macam aku. Ya, saya ada dua nama untuk anak-anak buah panggil. Sebetulnya saya lebih sukakan anak-anak buah panggil Chida. Macam lebih best je. Macam ok je. HEHEHE. Saya pun kadang-kadang sekejap berchuda sekejap berchida. Mana-mana pun hentam ajelah. Orang sama je :)

4. Yang ni dialog dengan anak buah yang paling sulung. Macam terharu pun ada, macam alaaa. Urmm. Masa tu kami cakap-cakap pasal study sebenarnya. Lepas tu Nina cakap 'kakak lemah bahasa inggeris, yang lain senang je'. Pertama terharu sebab dia mengaku macam tu, dan sedar dia lemah BI. Nada dia macam jauh sangat. Wa wawawa.. Bila tiba time serius, boleh tahan juga nada dia :) Tapi ok lah, bagi saya. Budak darjah 6 dah boleh tahu mana mata pelajaran yang dia lemah. Kalau saya dulu kan, urmmmm langsung tak tahu. HAHAHA. Main hentam keromo je. Tak tahu la macam mana, tunggu ajelah result UPSR nanti. Harapnya semua ok. Amin

Ok, dah tu je. Kalau nak tulis semua, memang panjang. Selamat bercuti.



Thursday, October 25, 2012

Bunga

Dah lama nak share pasal benda ni. Agaknya kan, bila last korang dapat bunga? Kalau saya, last dapat bunga masa hari konvokesyen zaman pop yeh yeh dulu. Dah lama sangat-dan-sangat. Hari ni memang nak bercerita pasal bunga aje. Bukan pasal anak buah dah. Tak nak ar bercerita pasal Afiqqq je memanjang. Tau la dia tu isi banyak. HAHAHA. Jahat sungguh aku.

Ok, serius. Bercakap mengenai bunga. Memang sudah pasti raaamaaaai perempuan sukakan bunga. Wah jiwa-jiwa gitu ;p Saya respect kalau perempuan tu, pandai jaga bunga. Dulu masa study, ada sesetengah kawan-kawan dapat bunga dari pakwe [pakwe la sangat], pandai ooo mereka jaga. Bunga tu kan terletak aje dalam plastik comel-comel je. Lepas tu siap gantung kat dinding. Yang paling best, bunga yang digantung tahan sampai bertahun-tahun. Bukan berbulan-bulan, bukan berhari-hari. Tapi bertahunnn oo. Ya Allah, macam mana dorang boleh buat macam tu? 

Seingat saya, bunga yang saya dapat time konvokesyen tu kan. Arwah mak yang jaga. Dia gantung kat dalam bilik. Bunga tu kering dan berderai. HAHAHA. Tak sampai kot setahun. Rasanya macam sekejap je la bunga tu ada depan mata. Saya memang langsung tak jaga, entah. Tak reti. Dapat bunga memang la seronok macam ada bunga api je kat dalam hati. Tapi bila tiba nak jaga tu, urmm mula lah terkial-kial. 

Ingat kan, boleh la juga lawan siapa terer jaga bunga hidup, sampai jadi bunga mati lagi kering dengan kawan baik tu. Rupanya tak terlawan aku nih. Dia lagi terer jaga bunga.

Sebab tu lah, memang dah nekad kat diri. Dah tak nak orang kasi bunga dah. Cukup lah, sebab terasa membazir nya bagi kat diri ni. Bukan reti nak jaga. Happy tu memang lah happy. Tapi entahlah, macam rugi. Sebab bunga akan layu jugak kan? Rugi tapi suka tengok bunga. Tangkap gambar bunga, indah indah sungguh.

Ok, kalau nak tahu header kat yang terkini ni terpampang sejambak bunga gerbera merah. Oo sangat cantik. Suka gilerrr. Saya tak tahu kenapa, tetapi saya tahu saya sukakan bunga gerbera ni. Nama bunga ini baru saya ketahui minggu lepas, tengok posting date pasal header tu. Haa hari tu la dapat tahu selepas gigih mencarinya di merata-rata di internet. Kegigihan mencarinya berbaloi. Akhirnya dapat juga tahu nama bunga ni [riang gembira tapi tak adalah sampai nak lompat binatang]. Terus abadikan dan menaik taraf menjadi header MPS ni. Comel comel. HAHAHA. Suka tau. Sebelum ni, saya tak pernah ambil tahu tentang nama bunga ni. Hanya sekadar, saya tahu saya sukakan bunga ini. Bukan bunga ros. Bunga ros tu lah, ala bunga yang kononnya lambang cinta itu. Bukan bunga tu, bagi saya bunga tu boleh la. Biasa-biasa aje. Tapi gerbera ini agak luar biasa bagi saya. Mungkin sebab dia cantik kot, pada pandangan saya yang buta bunga nih.

Gerbera yang pinky gitu. Dahla lembut cantik pulak tu

Gambar bunga tahun lepas. Sebenarnya ini bunga hiasan bagi konvokesyen. Lepas konvo dah berakhir, bergambar apa semua. Hari dah lewat, pegawai yang incharge dewan dan dekorasi kasi ambil bunga. HAHAHA. Suka gilerkk ok!! Siapa la yang tak nak kalau orang kasi bunga. Free pulak tu. Eh kiranya yang saya cakap dapat bunga last masa saya konvo tu tak betul la eh? HAHAHA. Kalau pasal bunga memang yang dalam kepala, hanya time konvo tu je yang saya dapat. Cantik berbungkus dalam plastik. Bunga segar dari ladang. Mau tak ingatnya. Seronok nya time konvo masa belajar dulu. 

Ini bunga kira tak aci la, sebab ini bunga yang bukan khas untuk kita. Tapi tetap suka, sebab ada si pink di sana. Nampak tak sekuntum tu haa? Cantik kan? Saya ambil kerana ianya free dan kerana si pink itu ada. Kenapa sekuntum? Kerana bunga ini macam tak banyak sangat la dorang letak. Dia macam cucuk sikit-sikit je. Jadi siapa yang nak ambil, memang kena beringat-ingat. Sebab tak banyak, jadi kena la ambil sikit aje. HAHAHA. Pendekkan ayat, bunga sikit sila jangan haloba nak ambil bunga tu macam la boleh makan.


Lagi bunga yang saya bawa balik. Dua je pun. Tapi gerbera dapat satu je. Bunga-bunga ni masa 1st day saya bersemangat. Lama-lama, saya macam bunga berubah menjadi layu dan maka, bunga itu mati. Saya tidak ambil peduli. Tegar kau aida nayakan bunga. Err, bukan macam tu. Cuma hayat dia tak panjang. Lumrah alam, macam sekarang ni haa. Hari hujan. Tiba-tiba pulak.


Tengok date korang tahulah bila saya start sukakan gerbera. Ini tahun 2006. Gigih mencari zaman tok kaduk nak letak juga dalam entry ni. Bunga ni diselenggarakan oleh arwah mak kita. Dia la letak air tak nak kasi layu. Saya hanya pandai cakap 'lawo lawo. cantiknya bunga ni'. Itu aje, yang lain-lain, boleh tapi tak pandai sangat nak membela bunga. Oh yang berdiri sambil tersenyum comel tu, macam biasalah. Model kelas pertengahan. Angah, ala anak buah saya tu. HAHAHA. Saje je buat ayat macam ni, konon korang kenal. Bunga ni pun, bunga konvo juga. Malu weh asyik mention bunga hasil kutipan je memanjang. Nampak sangat tak pernah beli bunga sendiri. Tak nak ar beli bunga, baik beli makanan. Perut pun kenyang, nanti dia menyanyi suka hati.

Ok lah, itu aje nak share pasal bunga ni. Akhirnya siap juga penceritaan bunga ni. Dah karang 19 hb lalu tau, tapi keadaan diri agak berserabut dengan kerja kat depan mata. Jadi, memang terpaksa memilih antara dua. Lalu saya pilih kerja sebagai pilihan pertama dan entry ni, pilihan ketiga. Eh kenapa ketiga?? Suka hati la nak cakap kedua ke, pertama ke. Start ngarut doh nih. Ok jumpa lagi eh di lain masa. 

Saya tinggalkan dengan pesana, sila kira berapa kali saya typo?? Usah di layan la pesanan ni. Ok, papai.


Saturday, October 20, 2012

Hebak Mung Orang Ppuang


Sementara menantikan orang sistem sampai, beleklah fb. Terjumpalah 'kehebatan' ini. Otak memang agak letih sekarang, tapi masih ada sisa-sisa tenaga untuk senyum pabila baca seloka ni. 

Hebatnya Perempuan

Petikan dari ceramah Ustaz Azhar Idrus (UAI)
Loghat Terengganu.(Yang kurang faham boleh tanya ye)

ooo orang puang ...

mung bangung pagi , mung gerok suami ,
mung ajok suami berjemooh , mung jd makmung ,
mung masok , mung gosok baju suami ,
mung sedie kasut stokeng untuk suami ,
mung kuca tea , mung ato suami ke pitu pago , mung cium tangang ye ...

mung mitok maah ...
mung dok rehak ...

mung basoh baju pulok , mung pon lipak baju ,
mung kene tunggu van ikang pulok , mung beli laok maok ,
mung masok pulok , mung siang ikang ,
mung potong sayor , mung ggoreng ...

mung letih ...
mung dok rehak ...

tengohari , anok anok balik ,
anok tu lepo beg ngate , mung sabo ,
anok tu wak bising , mung redho ,
anok tu wak hhanya , mung senyum ,
anok tu nangih , mung tetak manih ...

mung taboh ...
mung dok rehak g ...

mung hidang makang tengohari ke anok ,
mung tukang suap , mung tukang basuh ,
mung tukang lap , mung tukang kkemah ...

sapa petang ...
mung dok rehak ...

suami pulok balek , mung belari cium tangang ye ,
mung  mitok maah , mung  hidang ke dye minung petang ,
mung bagi senyumang ke ye , mung hiborkang ati ye ...

mung letih ...
mung nyando tepi meseng nyo ...

garib tibe , mung ajok suami g ddengo kuliah ,
mung sedie juboh suami , mung sarong ppioh suami ,
mung hiborkang lagi , lagi dan lagi ...

mlm tibe , mung jd permaysuri ,
mung bahagiakan suami , mung jd bidadari ...

dengan jalan ninglah mung akang dapak syurge ...

*hebak mung orang ppuang* :)


Thursday, October 18, 2012

Kedekut®

Agaknya memang dah lumrah alam. Budak-budak yang berusia 1 tahun lebih, akan berdepan dengan 'kedekut'. Kalau nak manis sikit, kita tukar ayat kedekut tu kepada 'belajar menyayangi apa yang menjadi hak dirinya'. Itulah yang sedang dilalui oleh Afiq. Bila dia ada makanan. Uish, tak nak kasi pun tau bila kita minta. Siap tolak-tolak lagi tangan kita. Yelah, takut kita ambil makanan dia. Elleh. Tahulah dia tengah ada makanan. Nak eksyen pulak. Kalau kita cakap kat dia ' Afiq.. nak sikit'. Saje je dia buat-buat tak faham. Lepas tu larikan makanan dia. Sorok makanan kat belakang badan. HAHAHA. Woooo time dia ada makanan. Lupa diri eyh. Afiq mungkin lupa akan pepatah ni, ada hari ada batas. Lupa la pulak macam mana pepatah ni. Nanti bila Cuda ada makanan, taulah Afiq nanti. HAHAHA. Dah tahu dah, Afiq mesti datang dekat-dekat dengan mulut ternganga-nganga. Dah boleh baca dah. Afiq Afiq.. Comel jer. *tak boleh nak melayan blog sangat.. Masih ada kerja yang belum selesai. Inipun online through handphone je. HUHUHU




Monday, October 15, 2012

Catatan Untuk dikenang ...

... di hari tua nanti.

Urm, dah tua-tua nanti kalau umur panjang, boleh baca balik entry yang tak ada motif ni. Eh ada lah. Mana boleh tak ada pulak.

  • tone warna bagi kalendar agak tidak menarik. Warna untuk kalendar saya tak jumpa, tapi mainan warna untuk header, eh boleh pulak jumpa eh? ;p
  • tukar header sebab saya cepat bosan tengok header yang sama aje. Ada je benda yang nak ditukar. Kalau nak tahu, header yang saya pakai sebelum ni, sebenarnya tak siap pun. Tapi tak tahu nak tukar macam mana. Dah la tak boleh nak tukar warna title untuk blog tu. Serius saya tak suka kombinasi warna sekarang ni. Tapi background blog pun tak boleh tukar. Dah save tapi dia macam still tak berubah-ubah. Saya pulak yang berubah menjadi agak hangin. Hangin sepoi-sepoi bahasa je
  • perut lapar. HAHAHA. Sempat lagi
  • Apa masalah dengan template blog ni sebenarnya, dah jenuh cari solution dia tapi masih tak jumpa sampai sekarang. 
  • Ok, serius saya teramat lapar
  • Tak best ar melalut tanpa tujuan macam ni, mungkin modal nak menaip tak ada. Nak menggoreng rasa nya minyak tak cukup.
  • Sekian, terima kasih
  • Oh ya, cuma nak save the date hari ni saya tukar header baru. Itu aje motif untuk catatan ni.

Sunday, October 14, 2012

Pendek je

Kadang-kadang macam bosan aje bila gunakan ayat, sekarang masih kat pejabat. Cliche sangat ayat tu. Lantas berfikir mahu gunakan ayat apa selain daripada ayat tu?? Ok, memang sekarang masih di pejabat. Masih dalam proses menyiapkan jadual bagi semester baru nanti.

Sebenarnya, tak ada apalah sangat nak menulis kat MPS ni. Hanya menyia-yiakan masa yang ada. Mungkin agak rugi di situ, tetapi apalah kiranya jikalau ianya dapat melepaskan keserabutan untuk seketika. Bila dah tulis ayat serabut, ianya bukan membawa serabut sangat pun. Sekadar ayat berbasa-basi. Apalah sebenarnya tujuan entry ini dibuat? Adakah sekadar ingin melempiaskan rasa bosan yang mana kat dalam kepala duk berlegar-legar 'apa lagi nak buat nih???'. HAHAHA. Padahal banyak lagi perjalanan tugasan ni. Buka blog tutup blog. Tak tahu apa yang dicari, sebab kat dalam kepala masih ada plan yang perlu dibereskan.

Tapi kan, kenapa eh asyik sibuk aje menulis pasal kerja. Macam sibuk benor mung ni. Macam orang lain takdok keje. HAHAHA. Tulis la pasal benda lain. At least, lari la sikit dari memikirkan kerja. Kerja ini memang menguji, mungkin kerana saya masih belum cukup ilmu. Masih belum dapat kenalpasti trick sistem. Abaikan aje lah. Tak perlu pun ditulis perkara ini.

Dah dua hari tak dapat tengok Masterchef. Biasanya kalau hari Sabtu, sanggup tercongok kat depan tv melayan MC. Tapi kekangan masa tidak mengizinkan. Padahal dah tengok dah siaran pada malam hari, nak juga tengok ulangan dia. Macam-macam perangai yang ................. terpaksa di kosongkan sebab kalau tak tulis pun, semua orang dah boleh nilai sendiri perangai peserta MC kali ni.

Che Lah adalah salah seorang peserta yang saya paling tak suka. Macam 'eh dia ni'. HAHAHA. Itu dulu, sekarang dah lain dah. Suka tengok dia. Sebab macam itu la dia kot. Etiqa pun ok, beauty with brain. Cara bercakap nampak la orang ada ilmu. Tak ada lah main ayat-ayat kasar. Izyan pulak, dia biasa aje tapi dia sebenarnya ada aura tersendiri. Dulu-dulu kan, masa awal-awal episod tak boleh nak kenal juga perangai mereka ni. Lama-lama barulah sikit demi sikit true colour dorang keluar. Si Nina pun ok, nampak cool aje. Sama aje lah dengan Ammar tu. Mereka ni ada talent la untuk jadi juara MC. Salah sorang daripada mereka mesti akan jadi juara, tapi tak tahu la siapa. Entah dan tidak tahu mengapa perihal MC ini ditulis. HAHAHA. Takpe, at least ini komen untuk peserta MC musim kedua. Nanti musim ke 3 lain pulak komen dia.

Thursday, October 11, 2012

Makanan untuk gemukkan semangat!

Memang agak seksa menahan rasa mengantuk yang membadai di mata. Sebelum ianya berubah menjadi ombak menghempas mata menjadi lebih tertutup, terimalah satu makanan yang bukan untuk dimakan tetapi untuk dibaca. Makanan ini penting untuk menggemukkan semula semangat kita semua yang mungkin dah beransur menjadi suam-suam, mungkin juga terumbang-ambing di jalan yang berliku [err kalau yang dah bersemangat waja setiap hari pun masih boleh membacanya. no problemo ok]. 

KEHIDUPAN adalah ujian dan cabaran. Semuanya memberi pengalaman dalam menghadapi hari-hari mendatang bagi mendewasakan kita. 

Sebagai umat Islam, kita hendaklah banyakkan bersabar di atas ujian dan terus menguatkan keimanan kepada Allah. Kita hanya boleh merancang dan berusaha, tetapi yang memberi adalah Allah.

Kita hendaklah sentiasa berbaik sangka dengan Allah kerana Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang dan sentiasa memberi rahmat-Nya kepada setiap makhluk-Nya.

Yakinlah dengan kuasa dan rahmat Allah. Sekiranya kita bertambah dekat dengan Allah, maka Allah sentiasa bersama kita. Ini pernah dikatakan Nabi saw dalam hadis yang bermaksud: “Aku selalu mengikut sangkaan hamba-Ku. Aku sentiasa bersama-samanya. Ketika ia mengingati-Ku dalam dirinya, Aku pun mengingati-Nya dalam diri-Ku. Jika dia mengingati-Ku di hadapan orang ramai, Aku pun akan mengingatinya di hadapan orang yang lebih ramai. Jika dia mendekati-Ku sepanjang sejengkal, Aku akan mendekatinya sehasta. Jika dia mendekati-Ku sehasta, Aku akan mendekatinya sedepa. Jika dia mendatangi-Ku dengan berjalan kaki, Aku akan mendatanginya dengan berlari.” (Riwayat Bukhari).

Artikel ni, saya baca di Metro. Oleh kerana saya tersangat gemarkan bacaan yang berunsur motivasi, maka eloklah saya postkan artikel ni untuk saya baca di lain masa dan untuk kamu-kamu juga. Semoga ada manfaat yang boleh kita ambil di setiap bait kata-kata yang diberi.


Tuesday, October 9, 2012

Pameran

Pameran keusahawanan kot. Nama pameran memang dok letak kat dalam kepala sebab duk sibuk teruja benda lain. HAHAHA. Dekpom nama panjang sangat tek. Keusahawanan nape ntah. Malam ni malas nak menulis dalam bahasa baku. Nak tulis dalam bahasa negeri den juga. Dan dan terkeluar den. Apo kono ey mek? Ok lah, kita berbalik kepada benda yang nak dikongsikan nih.

Pagi Jumaat lalu, kalau rajin boleh menyelongkar entry bertarikh  tak ada maknanya kalau rajin, itu berkenaan pasar borong. Tak perlu merajinkan diri. Tak perlu. Sebab tak post cerita pasal ke Pameran IT kat TTC. Cepat sangat masa berlalu, sampai dok sedar. Sampai berterabur 'eh pergi pameran IT, dah 2 minggu lepas, cerita pameran Keusawanan ni, yang last week punya'. HAHAHA. Naik berpinor la mata korang semua sebab tak faham. Apa yang cuba disampaikan ni??? Apaaa aida?? Tak mengapa, kalau dok faham. Dok apa, ianya tidak menjejaskan apa-apa. 

Abaikan intro yang panjang tu.

Eh, tadi cakap nak tulis dalam bahasa ibunda. Betul, tapi itu tadi lah. Sekarang tak. Tadi kan, terasa macam tersekat-sekat aje bila nak tulis. Sekarang tidak lagi. Urm kita tulis campuran aje la eh.

Di hari Jumaat selepas melepak-lepak bersama-sama sepupu. Jam 11 lebih balik rumah. Dah berjanji untuk ke TTC nak tengok pameran. Doh sebab bersemangat bila dapat tahu ada coklat, ada cup cakes, ada MAKANAN kat pameran ni. Suka. Suka makanan.

Masa sampai, jalan sesak. Kami pergi sebelum solat Jumaat, adalah dalam 12.30 pm macam tu. Aih, sedih bila tengok suasana yang tidak berapa menyenangkan mata. Tak macho ar kalau dah jam 1 pm, tapi kaum-kaum adam masih berkeliaran kat dalam dewan pameran. Tak cantik tau. Patutnya masa tu, korang kena lah  dah nak pergi ke masjid ke, dah ada dalam masjid ke [contoh la kan]. Ini tak, masih lagi merewang-rewang kat sana. Bersangka baik, mungkin mereka lambat sikit kot. Mungkin :) Ini yang malas nak keluar jalan-jalan time orang nak bersolat Jumaat. Sebab mata akan melihat suasana yang owwh ;( tak best ar. Serius!

Ok la, tinggalkan bab itu. Kita ke bab yang seterusnya. Parking masih ada lagi, jadi agak senang nak park kereta. Sementara menantikan kawan saya yang comel tu sampai, habis setengah plastik kacang aku makan. Dah bosan makan kacang, mata duk melilau pandang padang kat depan mata. Namun Idah dok sapa-sapa lagi. Lambat Idah ni eyh. Bazir masa ni eyh. Jadi eloklah kita ke ruangan tepi dewan. Ada juga orang menjual barang-barangan. Terpedaya, lalu terbeli satu gaun. Eh, jap. Apa entah orang panggil baju ni. HAHAHA. Abaikan aje lah, janji dah terpedaya dengan diri sendiri beli baju. Dok mahal mana pun. Ok la, sebab memang tengah cari pun baju jenis gini. Kira ok lah, dok nyesal pun.

Idah sampai, kami masuk dalam dewan. Ya Allah, apa punya panjang aku tulis ni. Dari sekolah sampai sekarang, tak habis-habis menulis semua benda. Maafkan saya. 

Rasa nak tergelak bila tengok Nat Geo Wild dalam Bahasa Melayu. Kelakar giler. Macam suara kartun spongebob. 

Biasanya orang malas nak membaca tulisan yang panjang aida, kecuali mereka yang mempunyai daya aura penulisan yang sangat hebat. Ya hanya penulisan yang hebat [menarik hati] sahaja yang membuatkan mata seseorang itu akan meneliti dan membaca dari ayat ke ayat sampai ke penghujung. Kalau tak, mesti scroll down tengok gambar aje kan? Saya suka membaca penulisan yang ada aura, kalau tak honestly, saya memang tengok gambar aje. Boleh tak kalau kita cut aje tulisan ni aida? Tak nak la main cut-cut. Dah tulis, tulis aje lah. Benda ni normal. Bukan pelik pun. 

Oleh itu korang layan gambar eh 0_o

Bila masuk dewan, mata melilau sebab dok tahu nak start kat mana dulu. Sebelah kanan ke atau sebelah kiri?? Lalu keputusan di ambil 'kita gi belah sini ar dulu, lepas tu kita pusing'. Plan baik sokmo. Biasa ni.

Terkejut sebab semua tempat boleh kita rasa makan. Kalau rasa lekat bila makan tu, boleh aje pergi minum air. HAHAHA. Eee, dok malu ngat. Doh, orang beri peluang gitu. Lepas tu bila kita lalu aje kat kedai dia, peserta keusahawanan tu akan panggil 'rasalah ni, ambik lah ni'. Sampai terpaksa tolak dengan baik. Sebab tak larat ar nak rasa semua benda. Sikit-sikit cukuplah.

Dalam banyak-banyak gerai pameran, kami tertarik dengan satu gerai ni. Ya Allah rasa macam dalam cerita kartun. Hansel & Gretel tu. Semua nampak comel. 

Kalau dok caya, tengok ar diri gambar ni semua.

Yang ni gerai yang mula-mula kami nampak. Cantik giler. Bukan setakat berseni, tapi teliti sungguh kerja tangan dia. Cerewet tu nak buat patung tu. Memang nampak macam menakutkan sikit muka-muka patung tu. HAHAHA, nampak macam susah hati je muka-muka keluarga ni, tapi lawo. Siap satu keluarga bersantai goyang kaki. Tetap cantik. Saya sendiri, tak terfikir nak buat fondant cake gitu rupa. Bukan saja tak terfikir, malah tiada dalam senarai impian pun. 

Nampak tak tolong jangan sentuh tu? Tak boleh ar tengok pesanan tu, diri ini terasa semakin 'nak cuit je kek tu'.


Di gerai ke dua, lagi cantik rupanya. Kat sini kaki kami mula terpaku agak lama. Gerai ni betul-betul best. Ini salah satu contoh cake yang boleh kita tempah. Comellllllllllll! Baby tengah tidur dalam buai ke atas katil dia? Comel sangat. Oh ya, harga bagi semua kek ni adalah bermula dari RM150 dan ke atas. 


Antara himpunan yang ada pada hari tu. Cup cakes, lepas tu ada fruit tart.


Lagi kecantikan yang dipamerkan. Yang ini kalau tak silap, macam alatan menjahit. Ada benang, ada butang. Sayangg oo nak makan. Cuma kan, kalau fondant cake ni biasanya dia cepat kotor. Senang sangat habuk nak melekat. Kalau ada peluang, try la perhati betul-betul.


Olololololo. Sila perhatikan kombinasi warna yang digunakan tu. Hijau I suka, pink pun i boleh la, suka la jugak. Kombinasi sangat ngam. Lepas tu, err agaknya kan, memang wajah patung macam tu kot. Muka keras mata bulat. Kelakar. 


Sila pilih, sila pilih. Murah-murah aje. Murah-murah pun, saya beli 1 aje cup cake. Saja nak merasa macam mana la agaknya eh 'red velvet' ni. Dalam dunia blog, asyik sebut nama dia. Kita tengok gah ke idok? 


Kami dah beransur dari tempat makanan semua tu. Ini dewan sebelah, ada menjual barangan rumah, set-set kayu buluh, macam-macam lah. Ini untuk buat nama. Tahu Idah ambil gambar candid, dok suka candid. Tapi malas ar nak layan, nak layan cari nama aje. Kalau nak tahu, nama dah banyak habis. Tinggal huruf Q, huruf X, urmm sapa la nak guna huruf tu semua. Oh ya, kebetulan sepupu birthday nya jatuh pada 5 Oktober hari tu. Jadi, tak tahu nak kasi apa. Kita kasi yang ini ajelah. Biasa-biasa aje, tapi janji aku suka benda-benda gini. Kata orang, baik kita bagi benda-benda yang kita suka kat teman-teman kita. Memang akan rasa sangat berpuas hati. Kepuasan tu timbul walau nilainya mungkin tak ada lah tinggi mana. 


Berehat menjamu red velvet. Berapa bintang yang boleh kita bagi? Urmm, 3/5 kot. Biasa aje rasa dia, yang tu kek biasa. Rasa tepung macam biasa tu. Lepas tu yang kat atas tu, macam kastard kot. Krim yang tak manis sangat. Bolehlah. 


Biskut semperit. Antara biskut kegemaran. Rasa biskut ni, agak manis. Rangup. Macam rasa biskut yang cair kat dalam mulut. Itu aje, keaslian dia agak tersasar la sikit. HIHIHI. Nak explain keaslian tu, memang tak ar. Sebab rasa setiap orang kan berbeza. Ya, saya cerewet bab-bab rasa, padahal masak tak terel pun. HAHAHA. Pandai komen je. Ok aida, boleh keluar sekarang.


Hasil nama yang dibuat tadi. Happy Birthday Na. Saya sayang awak. Sayang lia jugak. Nilah sepupu yang rapat suka duka sama-sama. Cuma huruf I tak cantik. Uduh ar warna hitam. Tak terfikir pulak, patut dan wajib ditukar kepada warna light purple macam yang saya punya. Sebab nama mereka siap awal, last baru nama saya siap. Jadi yang last tu, dia kasi untuk nama saya, warna I yang boleh diterima akal. Tak adalah hitam macam tu. Ish, dok comel, bila siap baru perasan 'kenapa dok tukar??'. Namun, rasa bersalah itu diabaikan, malas ar nak fikir lebih-lebih.

❤ 

Ok dah habis dah. Penat kan membaca esei panjang-panjang macam ni. Nasib baik tak masuk exam, kalau tak mesti cikgu dah cakap 'tulis sikit-sikit dah la aida'.


Burger Bakar Terengganu

Pagi-pagi buta dah type entry. HAHAHA. Bersungguh benor.

Semalam balik dari kerja. Rasa nak makan burger bakar. Sebenarnya dah tahu akan kewujudan gerai burger bakar di bumi Kuala Terengganu. Dah tahu dah, sebab terpandang signage yang menyatakan 'mek, kat sini ada jual burger bakor, mari la menabung kat sini. menabung kolesterol, minyak, lemak dan macam-macam. moh ler kita'. Err, tapi tak ada la panjang macam tu signage tu, isi pentingnya adalah memberitahu ada burger bakar. Itu aje. 

Walaupun dah tahu, tapi tak terbeli-beli sehinggalah petang semalam.

Kalau nak tahu, [update : 22 Feb. 2014 : saya ambil keputusan untuk buang lokasi dan nama kedai ini]. Kata orang, kata orang la, bukan kata saya. Kat [update : 22 Feb. 2014 : juga saya buang nama kedai ini] ni, makanan dia boleh tahan. Betul ke tak, entahlah. Saya tak pernah melepak kat [update : 22 Feb. 2014 : saya buang nama kedai ini].

CATATAN : update 22 Feb. 2014 : saya mengambil keputusan untuk membuang nama kedai dan lokasi kedai ini kerana, pada 17 Feb. 2014 setelah sekian lama tak pergi membeli burger bakar ni. Saya dan sepupu beli sebanyak 2 burger. Namun yang kami dapat hanyalah burger sahaja. Tiada french fries lagi sebagai additional. Kiranya, macam tak berbaloi la kan. Elok saya buang nama dan lokasi agar mereka yang membaca dan teringin nak cuba burger ini tak salah faham dengan entry ini. Saya cadangkan kalau korang tinggal di KL/Shah Alam, cubalah burger kat sana. Kat sana berbaloi mungkin disebabkan ramai persaingan. Jadi dorang buat yang terbaik untuk customers. Kat Terengganu tak banyak saingan, jadi kalau buat 'gitu-gitu' pun orang tetap datang walaupun tak berapa memuaskan. Terima kasih

Ok kita berpatah balik pada burger bakar nih.

Hari tu terliur sangat bila melihat burger ni kat Jalan-jalan Cari Makan. Hari ni, jom kita nikmati rasanya. Macam mana eh.

Beli bungkus aje. Harga RM6.50 untuk setiap burger. Saya beli yang biasa-biasa aje. [update: ayam dan daging. Cuma yang ayam saya tak sempat makan]. Paling mahal ialah RM20 kot. Untuk cheese kena tambah RM1. Woo. Baik beli cheese sendiri. HIHIHI. Dasar nak jimat.


Rupa burger bakar. Macam ni la, ala dia balut tak balut sangat la, dia alas dengan kertas tu. Lepas tu terus masukkan kat dalam paper bag macam tu. Burger tak rosak, masih indah dan cantik sempurna bila dihidangkan. Sedap kan? Kan? Kaaaannnn??


Dia asingkan sos black pepper tu kat dalam satu bekas kecil. Gambar burger saya edit nak kasi sama dengan real. Sebab pencahayaan handphone saya tak begitu menjadi. Kat dalam handphone warna cantik giler, tapi bila dah transfer kat lappy ni, warna dia menjadi luntur. Oh marilah kita guna Vanish! Tetiba Vanish disebut-sebut, jangan tersedak sudah.


Banjir tak hingat, kalah dan menangis kalau kelab burger-burger fast food tengok ni. Mesti dorang nak join persatuan burger-burger bakar lepas ni. HAHAHA. Ya, inilah pandangan yang lebih rapat. Muka ke muka burger bakar. Aroma menusuk hidung, errr apa lagi, teruslah ke agenda makan-makan. HIHIHIHI.

Nak cakap ini aje : rasanya boleh tahan sedap. Daging dia besar dan tebal. Daging homemade, kat dalam daging tu siap ada macam rempah kot. Daging tak berbau, errr maafkan saya McD [refer entry bawah, sila sila] awak terpaksa akur bahawa daging awak berbau agak kuat. Berbau lembu, eh tak tak. Berbau daging. HAHAHA. Bukan apa, bila gunakan word 'lembu' terasa macam kasar la pulak. Tapi itu hakikat dia la.

Kalau nak sedap, boleh tambah cheeseeeeee! Urmm, yum yum.

Ok itu aje, saya sudahi dengan 'lain kali boleh try lagi'. Oh ya, jangan makan kerap sangat benda-benda [makanan] macam ni. Tak elok sangat untuk kesihatan kita. Itu pesanan yang selalu saya ingatkan kat diri sendiri. Dan sekarang, nah saya turunkan pesanan tu untuk anda juga :)


Sunday, October 7, 2012

Jom main nama negeri

Tak tahulah korang pernah main ke tak mainan ni. Tak tahu juga korang panggil permainan ini dengan nama apa. Tapi saya, memang panggil permainan ni main nama negeri. HAHAHA. Entah macam mana dapat nama ni, tak tahu la. 

Biasanya permainan ni kami main time malam-malam. Yang jadi geng ialah adik-beradik je. Ambil buku latihan, pen. Terbongkok-bongkok buat column. Lepas tu, start main. 

Paling best, biasanya kami akan mulakan dengan huruf yang berterabur. Kadang-kadang mengikut alphabet. Lepas tu, kalau huruf yang macam payah je kan. Mula la sorang-sorang buat perkataan mengarut. Mengarut tak hingat! Bila ada aje perkataan kami tak biasa dengar. Terus cakap. Dok aci! Dok terima perkataan ni. Adok perkataan gini, bla bla bla. HAHAHA. 

Walaupun macam tu, tetap seronok main sampai penuh page. Rasanya budak-budak sekarang dah tak layan kot benda ni. Mereka lebih suka layan interrrrnett. Maju oo budak-budak sekarang. Janji maju dalam benda-benda yang positif :)

Gambarajah di atas dilihat dan di ambil secara tangkas ketika melayari fb sebentar tadi. 


Saturday, October 6, 2012

Samurai Eyahhh!!

Terasa nak makan burger samurai McD ting ting! moh lawan pedang [terbayang lompat-lompat ala ninja. time ni la nak terbayang ninja dengan pakaian hitam dia tu]. Punyalah semangat berkobar-kobar nak makan, dah lama tengok iklan nih. Macam sedap terliur. Terus ambil kunci kereta, start kereta menuju ke restoran segera tu. Sampai kat sana, berderet kereta kat lane drive thru. Jam pulak, lagi beberapa minit nak ke angka 9 malam. Time tu baru teringat, kalau beli before 9 pm, kita dapat murah. McValue dinner. Harap juga dapat order sebelum jam 9. Tapi masa tu 50/50. Kereta tak boleh nak bergerak, sebab kat kaunter 2 untuk ambil pesanan tu kereta dah sendat.

Masa tu, berharap macam tu jelah. Dapat dapat, tak dapat sudah.

Last, dapat juga order dengan harga murah.

Keinginan makan begitu meninggi, jadi ambillah yang double samurai. Terus ambil double. Yang biasa tak nak ambil. Balik rumah, bila dah makan. Ooo, daging ni agak kuat baunya. Bau 'sangat daging' sekali. HAHAHA. Dah nama pun daging, memang la bau dan rasa daging aida oii. Lepas tu, macam tak ada apa sangat la. Biasa-biasa aje. Untuk beli kali kedua? Urmmm, rasanya tak kot. Cukuplah ini sekali. 

samurai la sangat.

Friday, October 5, 2012

Pengat Ubi Keladi

Minggu lepas, ada ditulis pasal membeli ubi keladi kat pasar borong. Ubi yang dibeli, tak di usik pun oleh penghuni rumah. Padahal beli tak banyak mana pun. RM3 aje. Sebab tu la, kalau kita beli RM1, tentu orang akan fikir 'wuishhh! kedekutnya. ada ke beli RM1 jee!'. Kan? Macam kedekut. Padahal hakikat sebenar, sampai kat rumah kadang-kadang yang dibeli sebanyak RM1 itu, yang dibeli untuk family, kadang-kadang tak dapat sambutan pun. Tak ada yang makan pun, kadang-kadang sampai basi. MEMBAZIIRRR! Saya selalu berdepan situasi membazir apabila tibanya pasar malam. HUHUHU. Sebab itu lah, saya biasanya akan membeli berdasarkan keadaan rumah saya. Bukan mengikut cakap orang 'uissshhh! sikitnya beli, beli la banyak sikit'. 

Pernah tak korang berdepan dengan situasi, pejabat ada buat makan-makan. Lepas tu lebihan makanan masih bersisa. Lantas semua kawan-kawan siap sediakan plastik untuk bungkus makanan bawa balik ke rumah. Pernah kan? Ke tak pernah? Macam saya pernah berdepan dengan situasi macam tu. Apabila kawan-kawan nak bungkuskan makanan, dia akan tanya 'cukup ke?'. Biasanya saya akan jawab cukup. Sebab kadang-kadang bawa balik berjenis-jenis pun membazir juga. Nanti tersadai aje kat atas meja makan. Sangat membazir walaupun makanan tu FREE! Padahal makanan tu, mungkin boleh menjadi rezeki kepada mereka yang lain. Free bukan tiket untuk kita angkut borong bawa balik rumah. HAHAHA. Bila tengok ayat borong, macam seram juga weyh! Macam angkut makanan bawak balik rumah dengan lori. Kejam giler. LOL. Arwah mak saya selalu berpesan, kalau ada orang nak bungkuskan makanan, jangan ingat kat diri kita aje. Ambil setakat yang perlu. Selebihnya, bagi-bagi kan dengan kawan-kawan yang lain. Setiap kali berdepan situasi macam ni, nasihat ni la yang datang berlegar-legar kat kepala. 

Berbalik kepada cerita pokok tadi, err bukan pokok daun kayu tau. Pokok ok okok. Ok dah jangan merapu di petang Jumaat ni. Ubi keladi yang dibeli itu hari, disimpan dalam peti. Sehari kemudian, kakak ipar buat pengat ubi keladi. Semua orang makan sampai habis.


Rupa pengat

Pengat ni lemak-lemak manis. sedap!

Lain kali boleh beli lagi ubi keladi ni.


Wednesday, October 3, 2012

Wordless Wednesday #4

sumber : fb

Selepas 3 tahun

Macam mana eh nak mulakan cerita nih. Ya Allah, selepas 3 tahun dia menghilang dan menyepi selepas perkara MLM ini [bacalah kalau nak tahu kisahnya]. Kan? Tiada siapa menduga dia akan kembali kepada saya.

Malam tadi, selepas menonton tv, saya terlelap dan terlelap sampai ke sudahnya. Hanya mencelikkan mata apabila jam menunjukkan 4 pagi. Dan hanya apabila jam ke angka 6 baru lah saya bingkas bangun. HIHIHI. Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk hidup pada hari ini. Alhamdulillah, masih ada nikmat kesihatan yang Allah pinjamkan. Masih ada nikmat mengelipkan mata, tersenyum. Oh banyak sungguh nikmat yang ada [sekali sekala bila ingat, memang benda ni la yang difikirkan bila bangun. Bila tak ingat, terus bangun menonong macam tu. HAHAHA]

Selepas dah bersiap semua, saya lepak depan tv9 Tanyalah Ustaz. Hari ni topik adalah berkenaan Taubat.

Sambil tu, tangan saya siap-siap handbag, peralatan yang nak dibawa macam beg telekung semua. Handphone hitam saya capai. Melihat ada satu mesej masuk. Dihantar malam tadi, tapi saya dah tidur. Bila dibaca, saya tak tahu nak cakap macam mana perasaan tu. Yang ada hanyalah 'kalau kita betul-betul, biasanya orang itu yang akan datang pada kita'. Sebab tu la, selagi kita tak buat salah tak buat apa, jangan takut. Ingat Allah ada bersama-sama dengan kita disetiap detik. 

Berbalik kepada link MLM tu. Dalam entry MLM tu saya ada nyatakan, bahawa kawan saya tu dah tak pernah hubungi saya selepas kejadian memujuk untuk join MLM. Dan sekarang, pada hari ini, pada pagi yang indah tadi saya mendapat mesej dia, membaca mesej dia. 

'Salam, apa khabar. Saya mintak maaf lama tak hubungi awak. Daripada XXXX'

Urmmm. Apa lagi yang perlu saya tulis eh. HEHEHE. Urmmm, Ya Allah. 

Urmmm.

Urmmm..

Urmmm.. sehingga sekarang saya masih belum membalas mesej tu. Tak tahu apa yang perlu ditaip. Saya ok aje, kerana saya tidak pernah menganggap dia musuh saya. Sebab dia adalah kawan baik saya masa kat sekolah dulu tau :) Cuma masih terkejut dengan kehadiran mesej yang langsung saya tak jangka tu.

Ada juga niat nak tanya 'macam mana MLM awak?' HIHIHI. Macam kejam sangat je soalan tu. 

Ya Allah, tak tahulah macam mana. Sungguh, banyak nikmat Allah bagi kat diri yang kerdil nih. Alhamdulillah, syukur.

Entahlah, yang saya nak cakap dan tulis juga kat sini ialah SAYA SAYANG BLOG MPS NI [Err, jangan tengok header blog la, sebab gambar saya tersilap removed. Nak gantikan dengan header lain, tapi asyik tak jadi je. Tinggallah macam tu je]. Kerana ianya betul-betul My Personal Space.. novela of my life. Semua cerita perjalanan hidup saya, suka duka, tercoret di sini. errr, tapi tak adalah semua 100% tulis kat sini. Kita hidup bukan secara maya, tapi realiti :)


Monday, October 1, 2012

Tragedi September

Dah berhari-hari rasanya tak menulis kat MPS ni. Faktor utama adalah kerana ada beberapa perkara yang saya buat yang membuatkan tak sempat melakar sesuatu untuk dikenang di sini.

Entry ni memang berkisar pasal Afiq aje tau. Si anak buah yang dah semakin membesar, memberat, membulat. Antara kerenah yang mula ditunjukkan oleh Afiq di usia 1 tahun 4 bulan ialah:
  • dah pandai menangis dengan suara yang kuat, mungkin tanda protes kalau kita angkat dia dari baldi yang berisi air. Suka main airrrr! padahal mana boleh, sekejap-sekejap tak apa la juga. Nanti kan selsema ke apa.
  • bila kita makan, dia akan datang sama. kadang-kadang makanan tu untuk kita, tapi dia tetap ngangakan mulut dia. makcik dia terpaksa bagi sebab kesian. mau tak kesian, datang dekat dengan mulut ternganga-nganga. HAHAHA. padahal dah banyak dah Afiq makan, mana aci makan yang Cida punya
  • dah pandai sepah-sepahkan barang aku dan juga barang-barang rumah dan juga barang dia sendiri. geram sebab kita ambil dia buang, kita ambil dia buang, kita ambil dia lariiiiiiiiiiiiiiiii. oh pandai eh
  • dah banyak ayat yang dia pandai sebut. bukan ayat formal yang kita faham. bukan. yang ni bahasa yang kita langsung tak faham. agak ketara semenjak dua tiga hari ni. dia asyik nak bercakap aje dengan kita. ada juga isyarat yang kita faham, ada juga yang langsung saya tak faham. Afiq nak cakap mende ni eh??
  • Afiq macam biasa, urrmmm rasanya ramai budak-budak macam ni kot. suka tengok Nat Geo Wild. terlopong duduk diam aje. mata kelip tapi dengan kadar yang kadang-kadang. khusyuk sangat la tu kononnya. suka tengok Indahnya Iman, tengok orang azan. pemandangan biasa kan, kalau kat tv ada azan, dia akan lari laju-laju semata-mata nak duduk depan tv nak azan [padahal letak tangan kat telinga aje]. sebab tu la bila azan, kalau dia kebetulan tengah minta makanan ke apa, cepat-cepat cakap kat dia 'Afiq, cepat gi bang [azan], masuk waktu doh ni'. HAHAHA. dia lari kedek-kedek dengan muka ye ye oi je
  • bila naik motor batman dia kan, mulut akan bunyi-bunyi. motor akan di angkat, dibawa laju-laju. macam-macam dia buat. semakin besar, semakin macam-macam


bersama Afiq budak debab berisi padat. Gerammm~!!!
Malam semalam. Rasa terkejut. Afiq yang dah semakin pandai, dah semakin banyak ragamnya, dah semakin keletah, dah semakin banyak akalnya membuat sesuatu yang membuatkan diri ini agak terkejut. Sungguh tragedi September. 

'Hei kenapa dengan Afiq ni??' itu aje persoalan yang bergema di kepala.

Ada ke patut dia datang, lepas tu pukul dengan tangan kecil dia tu kat muka aku. Memang agak terkejut sebab sebelum ni tak adalah macam tu. Heyyy! Afiq [dalam hati aje sebab terkejut]. Lepas tu, siap sepak dengan kaki. Tapi tak adalah kuat mana pun, tapi still terkesima. Lepas tu terus dia pergi dekat-dekat dengan Ummi dia. Kami sama-sama terkejut. Ummi dia marah, lepas tu eh dah pandai rupanya. Dia berdiri tegak aje, lepas tu mimik muka mencebik sebab dah nak menangis. Lama-lama menangis. Ya Allah, dah pandai dah tahu respons apabila kena marah. 

Nasihat ummi dia 'kenapa Afiq macam ni nih? jangan buat macam tu, tak baik'.

Tak pernah tau dia macam ni. Sebab tu rasa hairan, terkejut. Nak marah tapi tak jadi nak marah sebab kepala ligat melayan persoalan, kenapa Afiq ni??

Agaknya ini proses pembesaran kanak-kanak kepada lebih kanak-kanak. HAHAHA. Agaknya la kot. Apapun, di doakan agar Afiq membesar dengan baik. Amin amin amin.