Sunday, November 3, 2013

Kepangkuan Hati

30.9.2013
Alhamdulillah. Ada kesempatan untuk menulis. Sebenarnya, saya dah menulis separuh [hampir siap] entry ni. Tapi tertidur semasa menulis, lalu kesemua yang ditulis hilang begitu saja. Yang ada hanyalah tajuk sahaja. Nak tak nak, saya terpaksa menulis semula dan idea semestinya berbeda dengan yang mulanya.

Minggu lalu, saya mencari password bagi facebook yang lama. Dahlah tak tahu password yang mana. Main try and error sampailah 'your email and password didn't match with any account'. LOL! Lebih kurang la kot macam tu. Ayat yang tepat saya tak pasti.

Selepas beberapa kali, akhirnya dapat saya tembusi ke akaun tersebut. Semasa dah dapat log in tu kan, terdapat 51 friends request. Bukan ini yang saya nak tengok.

1,2 }


8.10.2013

Baru dapat sambung..

Lihatlah betapa caca marbanya nak hasilkan entry ni. HAHAHA. Dan saya perasan, penulisan sejak kebelakangan ini macam mempunyai intipati yang sama. Tengok/bacalah entry di bawah-bawah ni. Padahal tak rancang pun. Entry kali ni pun, masih lagi di ruang lingkup perihal diri dan juga sekeliling.

3.11.2013

Berbulan bulan untuk satu entry. Kan saya dah cakap, masa saya terkekang. Ah abaikan alasan demi alasan tu. Kau bilang beribu kali pun, hanya engkau yang kan mengerti.

Ok. Pasal facebook. Facebook lama saya dah saya deactivated selepas saya berjaya tembusi pada bulan 9 yang lalu.

Saya rasa kekok di fb sendiri. Terlalu banyak cerita yang saya rasa, saya tak perlu tahu. Saya rasa saya terlalu tegas di dalam hal ini. Tapi biarkanlah. 

Dulu kan, saya seorang yang sangat memikirkan perasaan orang lain. Contoh, si A ni saya kenal namun tak rapat. Dia add dalam fb, saya accept. Lepas tu kan, saya terfikir kembali. Untuk apa dia di dalam fb saya? HAHAHA. Nak unfriend saya tak sampai hati. Kesian. Namun itu semua berubah. Pada bulan 9 tu la kan, saya unfriend terus beliau. Yelah, buat apa nak ikut rasa emosi melampau sangat kan? Dia lelaki, saya tak kenal malah tak pernah bercakap apa pun. Kalau korang try buat apa yang betul mengikut diri sendiri, mengikut sebab musabab yang kukuh. InsyaAllah hati akan 'ok je unfriend orang'. 

Nak cerita pasal kakak 2 saya. Dia pun sama dengan saya. Dipendekkan cerita yang panjang. Dia cakap kat saya 'jahatnya mu'. Saya tanya dia 'mu kenal dia?' Kakak saya jawab 'dok, tapi kesian kat dia kalau unfriend'. Tengok, tengok sama je macam saya. HAHAHA. Tapi saya kejam lagi la kan. Saya yang ambil tindakan unfriend perempuan tu. Budak perempuan tu baik, ok je sebab dia kawan adik lelaki 4 saya. Tapi kakak 2 saya tak kenal dia secara personal dan kakak saya bukan seorang yang add orang lain sesuka hati dia. 

Saya pun dah tak pasti apa saya nak tulis dalam entry ni. Maklumlah dah lama benar terperap dalam draft.

Bagi saya, facebook saya adalah sangat personal. Untuk akaun kedua [selepas yang pertama saya nyahaktifkan dia] saya menerima beberapa request dari kawan yang memang saya kenal. Namun saya abaikan. Kerana apabila ianya berbentuk personal, cukuplah mengenali saya di dunia realiti. Tak perlulah nak bermaya-maya. Saya sendiri bimbang dengan status atau gambar atau link yang saya kongsikan mungkin tidak berapa kena/selesa di mata kawan-kawan yang ada kat dalam fb.

Ini kerana, kalau kita dah jadi kawan dalam fb. Nak tak nak terpaksa tengok apa yang kawan kita upload. Kalau blog, kita ada option samada nak baca atau tidak. Jadi itu yang kita kena fikirkan juga.

Sebab itulah, keputusan saya untuk tidak aktif di akaun pertama adalah keputusan yang betul dan agak tepat [bagi saya lah]. 

Dan kalau saya tidak menerima pelawaan untuk berkawan di dalam fb, itu tidak bermaksud saya putus tali silaturrahim di alam realiti.

Sekian.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.