Sunday, June 30, 2013

Panduan Untuk Membeli

Dewasa ini, pertumbuhan perniagaan secara online muncul bagaikan munculnya lagu-lagu baru di industri hiburan. Sangatlah banyak. Tak dinafikan ianya memudahkan kita untuk memilih dengan senang. Pilih saje yang mana berkenan lepas tu terus klik kat bank. Semudah ABC.

Bercakap melalui pengalaman, antara pembelian yang biasa saya uruskan melalui online ialah tudung, baju dan buku. Setakat ini, 3 barang ini lah yang menjadi pilihan untuk saya beli. Kasut tu, belum pernah lagi lah. Maklumlah kasut ni kan, kita kena try dulu. Selesa ke tak nak pakai. Jadi leceh-leceh macam tu, saya tak buat.

Tadi, saya membelek blog lepas tu, saya klik pada blog menjual tudung-tudung. Sedang saya membelek, eh eh. Oklah, disebabkan eh eh itulah saya membuat entry ini. Ngee!

Ok, ini hanyalah pandangan peribadi ok. PANDANGAN PERIBADI dan ianya tidak ada kena mengena dengan sesiapa melainkan diri sendiri.

Saya melihat tudung di atas, dan terpandang pada beberapa garis di atas tudung tersebut [kesan gosokan mungkin]. Sekiranya anda tidak cerewet, tentu anda akan membelinya. Saya agak cerewet. Melalui penulisan saya di sini, anda dah boleh hidu kecerewetanku itu. Apabila melihat garisan [jika anda faham apa yang saya maksudkan itu]. Saya tahu kain ini jenis yang macam mana. Apabila kita iron ianya akan ada kesan garisan atau lebih tepat lagi kesan seterika di atas tudung. Bagi saya, kalau tudung itu murah. Ok, saya tak ada hal. TAPI, kalau tudung tu berharga sedikit mahal. Saya kisah. Bagi saya, sebelum saya membeli, saya tak nak lihat kesan yang tak sedap dipandang oleh saya. Lepas beli tu, tak kisahlah sebab kita yang jaga, kita punya angkara kan.


Apabila melihat gambar di atas, saya teringat gambar ini. P/S: sila fokuskan pada tudung dan bukan pada saya yang senyum kemewek tu. LOL! Maklumlah, gambar ni di ambil oleh ayahnda saya. Dah kali ke 4 5 barulah ok gambar ni. Ayahnda saya cakap, dia bukannya reti pun nak ambil gambar. Saya tak kisah, janji saya ada kat dalam gambar. HAHAHA. 

Ok, berbalik pada tudung. Tudung di atas saya beli dengan harga RM23.90 sahaja. Kainnya cantik, jahitannya pun cantik. Soft awning dan terletak. Selesa dan puas hati dengan harganya. Tengok, price tag dia pun saya tak tanggalkan pun lagi. HAHAHA. Saje je nak kasi tau itu tudung baru. Ala, saya beli kat Desa Murni aje O_o.

Tudung syria ni pulak, saya beli dengan harga +-RM17 di tepi kedai-kedai kecil di Mydin. HEHEHE. Selesa sangat. Saya ambil size L. Tudung syria ni jahitan di tepi dia sama macam gambar kat bawah ni. Macam bergelombang ke apa. Entah saya tak tahu nak panggil apa. Itu sebab perlu gambar sebagai penerangan. HEHEH. Tudung ni kita boleh bulatkan mengikut raut wajah kita atau muncungkan sedikit kalau tak nak nampak muka tu bulat sangat. Kalau saya, saya hentam je. Senget ke apa, redah je :) Oh ya, gambar si anak buah, Afiq tu saya saje putihkan macam tu. HAHAHA. Sebab pakaian dia yang kat bawah tu aje. Pampers! LOL! 

source: tudung syria

Antara tips untuk membeli secara online. Yelah, sekurangnya kita boleh elakkan daripada menyesalnya beliii!! Eh, setakat ni saya rasa berpuas hati dengan apa yang dibeli. Kadang-kadang tambah lagi koleksi yang dibeli. Sebab? Kain yang dibeli cantik, jahitan cantik. Harga dia pun ok.

Ok, tipsnya.

1. Buat perbandingan harga antara di pasaran sebenar dan di pasaran maya. Sebabnya, kalau di pasaran maya ni, kadangkala harganya agak mahal sedikit. Kadang-kadang, harga di pasaran maya agak murah sedikit. Ianya tak tentu. Kita perlu bijak menilai harga yang ditawarkan. Kalau dah beli berhelai-helai tu, sila tanyakan tentang diskaun. Namun perlu ingat, ianya terpulang kepada penjual tersebut. Atas dasar budi bicara la. HEHEHE. Saya pernah membeli di Cloverush dan Alhamdulillah, pemilik dia senang sangat untuk berurusan. Sangat berpuas hati lah membeli kat situ. Pengalaman saya, bila kita dah beli berhelai-helai tudung kat situ, mereka bagi diskaun tau untuk pembelian yang dilakukan. Harga yang biasa saya beli adalah antara RM39-RM35 macam tu. 

2. Material. Kita perlu tengok dulu material yang dipaparkan. Sebab ada yang kita tak suka. Contoh lycra. Saya ada juga berkenan beberapa helai jubah, namun bila dah kainnya lycra [plain]. Saya tak jadi beli melainkan sekiranya kita boleh lihat dengan mata sendiri, try pakai ke apa. Faham-faham aje lah kalau kain lycra ni, bila dipakai, ianya terbentuk kat badan. Segan juga nak pakai walau nama dia jubah. Tapi, kalau lycra bunga-bunga ianya masih lagi ok. Tak ada lah nampak sangat. 

3. Biar kena pada diri. Kita selalu melihat apa yang dipakai oleh orang lain cantik. Pemerhatian saya, biasanya model yang digunakan oleh pemilik butik kadang-kadang terdiri daripada artis. Biasanya dorang ni, pakai apa pun cantik. Serius cantik. Tapi saya selalu pesan kat diri saya, tak semestinya apa yang dipakai oleh orang lain, sesuai dengan wajah kita dan diri kita. Kita perlu sesuaikan dengan diri kita. Penampilan kita. Jadinya, kalau tudung yang ropol-ropol [tudung iguana. Memang tak boleh nak tahan gelak kalau tengok orang pakai tudung ni. Setakat ni, saya memang tak beli lagi lah tudung ni. LOL!], bercorak-corak memang saya elakkan. Melainkan kalau kita cuba sendiri kat kedai. Bila dah terasa macam ok [macam ok, biasanya lepas balik rumah terasa tak ok. HAHAHA] barulah berani nak beli. 

4. Kedai biasa dan kedai luar biasa. Kadang-kadang kedai yang dah establish ni, harga dia pun wooww! Tapi kalau kedai yang biasa, harga dia berpatutan. Tak adalah sampai RM250 ke atas. Pengsan kalau beli tudung sampai beratus-ratus. HAHAHA. Serius, so far tak pernah lagi lah beli tudung yang harganya beratus-ratus. Cuma mampu memandang aje lah. Sebab bagi saya, kalau tudung tu saya boleh dapat dengan corak yang lebih kurang, dengan kualiti kain yang lebih kurang, dengan harga yang lebih murah. Maka kenapa saya perlu laburkan duit diharga yang wooww mahal itu. Disini, perlulah saya menjadi seorang wanita yang bijak. EHEHE! 

5. Selalu sedarkan diri bahawa, nafsu untuk membeli tak akan pernah padam. Kita perlu mengawal diri kita. Saya selalu berfikir, kadang-kadang corak atau fesyen yang dikeluarkan agak over namun akan ada pembelinya. Ini kerana, kita selalu rasa eh itu cantik, eh ini cantik. Eh kena beli ni, eh rugi kalau tak beli ni. Saya macam tu lah, HAHAHA. Tapi kena lah kawal diri. 

6. Jadilah orang yang lebih selektif dalam memilih ketika membeli. Saya boleh dikatakan di dalam golongan yang agak cerewet ketika membeli. Jadinya, itu sedikit sebanyak menghalang saya daripada membeli secara semborono di dalam alam maya.

7. Murah dan mahal. Ianya tidak menjadi isu sekiranya anda mampu. Saya akan teringat pesanan ini, pakaian itu adalah hasil pembawaan seseorang itu. Walaupun pakaian yang dipakai itu sama, namun ianya akan dilihat berbeza melalui gaya sipemakainya. Senang cerita, kalau ianya mahal namun anda tidak mampu untuk membawanya, ianya hanya kelihatan biasa-biasa sahaja. Namun kalau anda pandai membawa pakaian tersebut, baju RM20 pun orang akan cakap cantiklah, mana beli. Mesti mahal. Padahal murah ajoo regenya :) [beli tudung mahal tapi tak pandai nak belit-belit, last bengang! baik pakai bawal je. HAHAHA]

Yang penting, kita mesti jadi pengguna yang bijak. Sebab pilihan banyak, jadi kita tak perlu tergopoh gapah dalam membeli. Kalau ok, berkenan murah, rasa mampu teruskan niat anda.



Tuesday, June 25, 2013

Recap versi : Rojak

Bajet nak recap seminggu, tapi tak mengapalah. Terasa macam banyak benda la pulak nak ditaip [baca: nak merojak kan entry]. Terasa ajelah. Belum tentu lagi pun :). 

1. Malam tadi masa duk membelek instagram. Saya berkenankan satu dress ni. Tapi sebelum ni saya dah tahu akan kewujudan dress ni. Cantik. Memang cantik. Dalam kepala saya dah duk fikir-fikir macam mana design dia. Cuma ketika itu, hanya sempat ambil gambar sebagai contoh untuk diri sendiri. Lepas tu kan, malam tadi dress yang sama. Dari orang yang sama. Barulah saya tahu harganya. RM260. Woahh! Rupanya harga dress tu hampir RM300 rupanya. Tapi tak mengapa, sebab saya dah tahu material kain dia. Jadinya saya akan tunjuk design tu. Nanti mintak makcik/sepupu saya tolong jahit aje lah. Rasanya, kos adalah lebih kurang (bawah RM100).

Pengiraan kos : Kain - RM40
                              Upah jahit - RM30

Sebab dress tu simple giler. Rasanya saya boleh jahit kalau jahitan lurus macam tu je. Tapi bab menggunting semua tu, saya rasa saya tak mampu. Biasanya pattern untuk dress lain caranya. Makcik saya biasanya akan lukis dulu kat kertas minyak. Saya tak sure sangat lah term jahitan ni semua, tapi boleh lah imagine :)

2. Saya tak tahu lah. Dua minggu kebelakangan ini, saya sangat-sangat-dan sangat suka memasak. Suka ya, bukan pandai memasak. Tak tahulah mungkin pengaruh gambar-gambar di blog masakan kot. Western food. HAHAHA. Bila saya cakap kat abang 2 dengan kawan-kawan saya nak buat itu ini. Mereka cakap 'debor dengor. ye ke dok??' LOL! Nanti saya akan ceritakan perihal masakan yang simple ni. Bolehlah korang cuba. Cuma sekarang ni, tak boleh lah bercerita sebab laptop masih belum complete sepenuhnya. Adaptor satu hal lepas tu dengan installation tak menjadi untuk internet pun satu hal.

3. Siapa kat sini yang layan Masterchef Selebriti Malaysia 2? Mulanya kan, saya tak berapa suka dengan MCM untuk selebriti ni. Saya selalu cakap, season 2 ni tak best. Season 1 lagi best. Akan tetapi, bila dah setiap minggu kita tengok, kita akan mula rasa macam best juga la. Saya mula mengikuti MCM ni pada awal, lepas tu stop sekejap sebab tak berapa best kan dengan peserta dia. Lepas tu, bila peserta dah tinggal dalam belas belas macam tu, barulah saya follow secara mingguan. 

Dalam ramai-ramai peserta saya suka tengok gelagat Kenchana, Michael Ang [yang ni mulanya tak suka juga sebab dia macam pot pet macam tu kan, lama-lama macam ok la. HAHAHA].

Celina dan juga Che Ta. 

Celina ni bagi saya pembawakan dia memang profesional la. Dia cool je, begitu juga dengan Syura. Eh Syura kadang dia cool kadang dia menggelabah juga.

Cuma kan, tak tahu lah kenapa. Saya sebenarnya tak berapa berkenan dengan Che Ta. Memang dia bukan favourite artis lah. Saya tak ada sangat artis pujaan yang saya sanjung sangat-sangat [saje guna ayat sanjung nak menggambarkan die hard fan giler]. TAK ADA. Suka biasa-biasa aje lah. 

Itu lah kan, sejak saya tengok dia dalam dapur masterchef. Eh ok lah juga dia. Perangai dia memang macam tu, pot pet juga. Kebudak-budakan pun ada. Saya memang support dia untuk ke final. Ngee!


Malam tadi, mereka bertiga ke separuh akhir. Saya bajet Celina dengan Che Ta yang akan ke final. Rupanya tidak. Syura rupanya yang jadi juara masterchef. Eh, juara? Walaupun dah tahu result dia, tapi nak juga tengok macam mana nanti [kalaulah apa yang ditulis tu betul]. Rasanya akan jadi macam masterchef yang lepas-lepas juga, result untuk final dah tahu lebih awal.


Gandingan yang bolehlah. Sebab mereka ni macam ok aje kalau digandingkan. Sebab masing-masing dah tahu kerja masing-masing [ambil contoh cabaran memasak kat hotel untuk room service].

Apa-apa hal. Tengok ajelah final nanti.

4. Itu aje lah kot.



Tuesday, June 18, 2013

10 Rahsia

Ketahui 10 Rahsia kekal sihat dan bahagia. Tips ni boleh anda semua dapati dalam majalah Rapi keluaran Jun 2013. 

................................. RAHSIANYA IALAH

Ini versi yang saya ubahsuai. HEHEHE.

1. Belanja untuk diri sendiri
*insyaAllah nak beli bateri handphone. HAHAHA. Mungkin bagi orang lain, itu perkara biasa. Namun bagi saya. Ianya luar biasa. Tak sabar nak jengah kedai telekomunikasi

*gadjet yang dah saya senaraikan. Cuma masih belum boleh di war-warkan kerana ianya mungkin akan dibeli 1 tahun lagi, 6 bulan lagi. Urmmm, tengok lah macam mana [congak buku bank, macam jauh panggang dari api. HAHAHA]

2. Aktifkan otak anda
*saya main game candy crush saga yang sangat menyesakkan otak, eh tapi kan, sesak sesak pun otak saya bertambah aktif. Ngee!

3. Lebih berani
*kadang-kadang berani ke tandas di lewat malam hari. LOL!

4. Elakkan perasaan bersalah
*selalu juga benda ni saya alami. Namun saya adakala memilih untuk menjadi buat 'don't know' je

5. Lakukan senaman yang disukai
*tiada senaman yang dilakukan. Eh, kalau jalan kaki kira bersenam ke tak??

6. Sentiasa tersenyum dan ketawa
*sokmo la gini. Senyum tu kadang-kadang tengok tempat lah

7. Menghidu aroma lemon
*oo, baru saya tahu. so far, saya pernah hidu aroma perfume je. 

8. Cintai kerjaya anda
*saya in love sangat dengan kerja saya sekarang. Walau pun kan, ada lah komplen situ sini namun saya suka! Itu cabaran buat saya. Oh ya, mereka komplen namun last mereka perlu datang juga dekat kami. Sebab semua saling berkait. Tak perlu nak ego, tak perlu nak bajet bagus. Yang kelakar, ada juga yang segan nak datang dekat kami sebab yelah, mereka pernah buat salah. HAHAHA. Bagi saya, rileks lah. Yang lepas kita kenang lah sekali sekala, namun kerja perlu diteruskan. Tu lah, lain kali chill ok!

9. Luaskan pergaulan
*yang ni saya memilih untuk seadanya sahaja. Pengalaman membuatkan kita lebih berhati-hati

10. Kewangan yang teratur
*aiks, macam menyindir saya je ni. LOL! Ok ok, mulai bulan ni saya akan menteraturkan kewangan saya dengan lebih efficient lagi. InsyaAllah :)


Monday, June 17, 2013

Ringgit-ringgit

Ringgit ringgit yang akan bertukar wajah menjadi semakin mengecil nilainya. RM100 akan bertukar wajah ke RM50. RM50 akan bertukar rupanya kepada RM20. RM20 akan diubah kepada RM10. RM10 akan terubah kepada RM5. RM5 akan ting! kepada RM1. RM1 akan dipecah pecahkan kepada syilingan. HAHAHA. Weyy! Sungguh tak seronok kejadian biasa ini.

Baru-baru ni, kami [my cousin and me] ke Giant. Time nak membayar, sepupu saya cakap 'dekpom, resit banyak lagi dari duit'. HAHAHA. Kuwang ajaq. Kami gelak. Biasalah, belum pandai mengawal aliran trafik pengaliran wang. 

Mengapa kita berbicara mengenai ringgit pada hari ini? Ini kerana, kejadian tadi telah mempersiap sediakan diri saya untuk menukar ringgit-ringgit tersebut menjadi helaian-helaian resit yang akan memenuhi purseku. 

Kejadian itu ialah.

Tempat: Pejabat
Masa : 12.30 pm

Handphone tiba-tiba teroff sendiri. Saya naik hairan kerana ini adalah kali ke 3 4 ianya terjadi. Lantas keputusan dibuat untuk membuka bahagian belakang, bajet nak cabut bateri kot la ada yang longgar ke apa. Eh eh, bila dah dibuka casing handphone. Rupanya bateri dah menggelembung. Padahal usia handphone ni baru la setahun. Kalau pacak lilin kat atas kek, baru 1 lilin tau. Namun itu la hakikatnya. Adushh!

Maka di sini bajet untuk bulan ini.

a) Bateri handphone : RM50 [tertakluk kepada harga di kedai, tertakluk juga tawar menawar. Kalau murah, lagi baik kot. HAHAHA. Murah dan berkualiti, yang tak berkualiti saya takmo-takmo eh.]

b) Wire untuk laptop. RM120. Sebab saya beli yang murah je. Adaptor ni, saya biasa panggil wayar je. LOL! Saya dah jarang buka laptop sebab adaptor tu kita kena adjust untuk nyalakan lampu bagi men ON kan laptop. Cerewet satu hal. Bila dah anak buah terlanggar dah padam. Sakit hati lagi satu hal. Dua hal lagi, ianya akan bagi kesan kepada hard disc. Rasanya cukuplah saya kehilangan gambar-gambar kesayangan saya di dalam laptop gara-gara hard disc yang rosak [rasa sedih lagi lah bila ingat/bercakap pasal gambar ni]. Sebab itu lah, saya jarang buka laptop [ayat ulangan]. Sayang pada hard disc lagi. Sayang pada laptop yang dah berusia 4 tahun tu juga.

Rasanya ini sahajalah yang teratas di dalam bajet untuk bulan ini.

Mode: grrrr! HAHAHA.

Oh ya, saya masih belum berjaya nak install celcom broadband kat dalam lappy. Dah berjanggut duk tunggu ni. Try berkali-kali tapi tidak berjaya. Mungkin ada la tu silap dia. Tak cukup step sebab tu no internet connection. Hush!


Thursday, June 13, 2013

Afiq

Tak plan pun nak tulis kat sini malam malam macam ni. Tapi tadi masa balik kerja, bila tengok Afiq tengah main basikal jiran dia. Saya tahu ada banyak benda yang tertangguh untuk saya kongsikan. Namun selepas insiden laptopku rosak ianya tertangguh. Lama juga terbengkalainya. Boleh buat tajuk Terbengkalainya Ceridrama Afiq. Ceridrama = cerita drama. Malam dah lewat namun suara Afiq duk terkekeh kekeh lagi. Nantilah kalau keadaan laptop mengizinkan, akan saya coret penuhkan ruang MPS ni dengan cerita Afiq.

Tuesday, June 11, 2013

Musnah 147

HAHAHA. Ketawa besar. Alkisahnya kalau korang follow entry yang sebelum sebelum ni. Memang saya mengadu itu ini tentang level 147. Mengadu tentang game rasanya tak ada lah nak segan mana berbandingkan mengadu tentang perasaan. Serius! Kan?

Ok. Untuk record diri sendiri. Jadinya tak perlu nak baca sangatlah kalau korang rasa 'alaa, pasal game lagi ke?'. HAHAHA. Sorry, saya sedang dalam ketagihan. Gamemania. Eh bukan, candycrushmania.

Saya melepasi level 146 dan berjaya ke 147. Pada mula bermain, saya dikelilingi dengan anak-anak buah. Kebetulan mereka balik kampung cuti sekolah. Masa tu, hanya tinggal 1 jelly aje yang perlu dimusnahkan. Saya bajet level ni senang la kan. Yelah, first time main 147, saya hanya perlu pecahkan 1 lagi jelly untuk menang dan ke level 148.

Lepas tu, saya try lagi untuk kali ke 2. Eh eh. Makin banyak pulak balance jelly yang perlu dipecahkan. Saya cuba dan mencuba lagi untuk kali ke sa, kali ke puluh, kali ke ratus. HAHAHA. EEE! Dah sakit kepala rasanya layan level ni.

Anak buah asyik tanya, 'level 147 lagi ke cikda?'
Anak buah cakap 'Allah, dok berjaya lagi'.

Saya pulak? Tok sah ceritalah. Geram sangat. Celik mata saya main level ni sampai lebam. 

Kawan-kawan tahu saya berusaha gigih untuk level ni. LOL!!

Dan malam tadi kan, saya bermain lagi. Buat macam ni, buat macam tu. Eh eh dah tinggal 3 jelly yang perlu dimusnahkan. Rugi ar tak videokan detik epic macam ni. HAHAHA.

Bila dah tinggal 3 jelly, lepas tu moves yang ada masih banyak, adalah dalam 10 macam tu kot. Kiranya memang berpeluang cerah gemilang secerah sinar mentari la untuk berjaya level ni. Lepas tu, ada coklat and yang belang-belang. Kembungkan lantas kita bomkan dia. HAHAHA. EEEE! HAPPY OK. SANGAT HAPPY!!


Ini gambar yang saya upload kat instagram. Biasalah gembira katakan.

Caption gambar : Rasa macam dah tawan Everest je. Haha. 2 weeks + akhirnya 147 dimusnahkan. #alhamdulillah #happygiler #ccs

Ok, saya tahu entry ini sangat errr. errr. apa eh ayat yang sesuai nak cakap. Ah, tak payah cakap papelah. Janji dah lepas 147!

HOOOORAAY! HAHAHA. Childish!


Monday, June 10, 2013

Status

kepala terasa berat. Semakin memberat semakin kelam. Lalu.. HAHAHA. Ok, dalam kepala nak buat cerita dongeng. Tapi macam melampau.

Kelapa. Eh kelapa pulak. Kepala lah. Kepala, agak tepu sedikit. 

Dalam banyak-banyak benda yang perlu dirunsingkan.

Saya memilih untuk merungsingkan perihal ini.

Saya dah stuck hampir berminggu-minggu lamanya di level 147. Candy crush grr!

Kenapa ar level ni kejam sangat oo? Errr, atau pemain dia yang fail? HAHAHA.

Nantilah, saya yakin akan berjaya.

Errr, sebenarnya nak memblogkan perihal macam-macam yang lain. Tapi internet connection masih lagi gagal untuk disambungkan. Entah macam mana saya perlu settingkan ia kat laptop. Oh!

Wednesday, June 5, 2013

8 Life Lessons

What can i say : TRUE!! [smile]


masih di level 147. Tak bergerak sejak 5 9 8 hari yang lalu. LOL! Mungkin tak ada luck kat level ni, sebab hari tu dah nak berjaya dah. Tinggal satu aje lagi jelly yang perlu dimusnahkan. Namun SEDIH. Saya yang musnah. HAHAHA. Kejam sangat ar CCS ni. K-E-J-AM!!