Monday, December 22, 2014

.... Sambungan 1 Hari Suku dan 1 Malam Yang Sangat Mengujakan

Enggan berlengah dalam menyiapkan naskhah cerita ini. Maka saya teruskan cerita untuk baki 1 hari keesokkannya.

1 HARI 

Kami tidak mahu berlama-lama di Negeri Sembilan. Rancangnya selepas selesai membeli, kami akan balik pada hari sama ke Terengganu. Bergegas untuk check out dari hotel kira-kira pada jam hampir 9 pagi. Kami terus meneruskan perjalanan ke Nilai 3, Negeri Sembilan. Semasa kami sampai di kawasan Nilai 3 tu kan, kedai masih tak dibuka lagi dengan sepenuhnya. Dengan sepakat kami membuat keputusan untuk mengisi perut terlebih dahulu memandangkan banyak tenaga yang kami akan gunakan nanti.

Nasi lemak dan roti canai menjadi mangsa saya pada pagi itu. Bila nak bayar, agak terkejut jugaklah apabila penjual tu cakap 'RM2'. Ha?? Beria pergi cerita kat makcik dan pakcik yang harga makanan murah. HAHA. Sebenarnya ok lah harga tu. Nasi lemak telur rebus yang dibelah 8/6 barangkali. Sambal bilis yang tak ada bilis. Roti canai dia sedap!

Terus terang cakap, makanan kat sini [foodcourt] harga dia tak adalah mahal mana. Adakala tu kan, harga dia lebih murah daripada Kuala Terengganu. Woww! Nasi goreng kampung boleh dapat dengan harga RM3.50. Sedangkan kalau kat KT harganya adalah RM4 dan ke atas.

Makcik dan Pakcik, sepupu makan nasi putih berlaukkan macam-macam. Nak tahu harga dia? RM5. Padahal lauk penuh 1 pinggan. Mak aih. Memang syurga makanan. Hanya saya yang tak makan nasi putih diketika itu.

Alasannya : 

1. Tukang masak tu pakai rantai. Saya memang cerewet bab-bab makan terutamanya apabila makan kat luar. 

2. Ternampak seorang lelaki yang kukunya sangat panjang. Euwww! Saya ingatkan dia ni kerja kat situ, rupanya pelanggan. 

Saya tak lalu nak beli makanan kat situ, itu sebab makan roti canai dengan nasi lemak je. Jangan bimbang, saya makan kat gerai orang kita [penduduk tempatan]. 

Tutup cerita makan, kita ke cerita lain pulak ye.





Kedai pertama yang menerima kesan tapak kasut kami. Padahal tujuan UTAMA kami adalah nak mencari barang-barang perkahwinan sepupu saya. Biasalah kan, kalau dah tersasar menulis, apatah lagi ketika membeli. 

Di sini, saya angkut balik 2 beg [arrow kaler merah tu] serta beg Frozen [membeli dengan niat]. Manakala sepupu saya pula, dia beli beg baldu Superman macam contoh kat bawah sekali tu ha. Kalau nak tahu, beg kat sini memang teramat murah. Ketika beg ditangan saya, sepupu saya tanya 'nok beli ke sape tu?'. Hanya mampu menjawab 'dok tau nok bagi ke sape, beli je dulu'. haha. Lepas balik rumah barulah saya decide 2 beg tu nak kasi kat anak buah yang mana.

Average harga untuk beg yang saya beli hanyalah RM16 - RM25. Murah kan?? Tahukah kalian, bahawa beg ini dijual di KT dengan 1 atau 2 kali ganda. Mana ibu bapak yang anak ramai tu kan, tentu tak mampu nak beli setiap 1 kat anak-anak mereka. Kesian dengan harga fenomena Frozen ni. Kadangkala macam tak masuk akal pun ada.

Selepas selesai membayar, kami keluar dari kedai beg ni.

Ketika melintasi 1 kedai, terpandang 1 dress. Lalu kami sepakat nak masuk ke kedai ni.





Beberapa bulan yang lalu, saya ke butik Avon dan ke butik baju di Gong Badak. Masa masuk kat dalam, saya berkenan sangat-sangat dengan dress ni. Harganya ialah RM150 sepasang. Selepas diskaun, harganya RM120. Saya bersetuju dengan harga tu. Namun kisah sedihnya, dia tak terima deposit saya RM30. HAHAHA. 

Dia cakap macam tak mencukupi % yang diperlukan untuk deposit. Semasa tu kan, duit dah saya belanjakan di Avon. Sebab tu lah saya dah tak ada duit nak bayar. Lalu saya ceritakan kepada sepupu tentang dress ni.

Esok pagi, saya ke butik tu nak bayar deposit RM50. Namun sedih berganda apabila penjual tu cakap dress tu dah dijual petang semalam. 

Saya ralat, uh tak tahu lah nak cakap macam mana.

Namun itulah kan, Allah punya kuasa. Saya sendiri tak jangka dan telah melupakan dress tu.

Tak menjangka, dress yang saya berkenan sangat-sangat tu ada di kedai ni [berkenan pada pink yang sebelah kiri tu]. Kat Nilai 3 yang jauh beratus kilometer. Alhamdulillah.

YEAAAYYYYY!!

Double yeayyy apabila harganya hanyalah RM89.90. Untung. 

HAHA.

Allah nak gantikan sekejap aje rezeki untuk kita. Cuma kita kenalah sabar. Dan sungguh, rezeki daripada Allah tu kita tak boleh nak agak macam mana. Seolah-olah jatuh kat tangan kita.




Nak tahu, beg bercorak timbul ni saya ralat sangat tak beli. Harga dia tak adalah mahal sangat. Cuma masa tu saya lebih fokuskan kepada dress saya. Nak tahu, hinggakan masa kat dalam van dalam perjalanan balik ke Terengganu tu kan, saya masih lagi berfikir akan beg ni. Dalam kepala saya 'sesuainya dengan Afiq. Afiq suka bola. Suka sangat-sangat akan bola'. Terpaksa tenangkan jiwa sendiri masa kat dalam van tu. Pujuk hati 'takpelah Aida, lain kali mu boleh beli'. Allah je tahu macam mana saya rasa. 




Selepas tu, kami singgah ke kedai karpet. HAHA. Gelak lah sebab tujuan utama bukan nak beli karpet. Tapi bila kat sini, kami memang terperangkap dengan harga yang diberikan oleh geng-geng Pakistan ni. 

Diaorang memang meniaga lah. Harga karpet yang dibeli makcik saya ialah RM500/bidang [200x290]. Lalu diangkutkan 2 bidang. 


Hanya ini gambar yang ada menunjukkan kami datang kat sini. Memang kami tak ambil 1 gambar pun beramai-ramai. Padahal kami sepupu ni suka bergambar. Nak buat macam mana kan?

Masa kat kedai karpet ni kan, kami masih ada hati lagi nak beli cermin besar gedabak ni. Kami tawar punya tawar, dapat RM80 je tau. Namun pakcik datang dan mengingatkan kami semua akan tujuan datang ke sini.

'Dok muat nak letak dalam van. Bukan marah beli, tapi dok muat. Kita ni jauh ni nak balik. Fikir, banyak lagi barang yang dok beli lagi'.

Lalu kami insof lantas membayar karpet sahaja. Eh, sepupu saya pandai. Dia bodek dapatlah 2 sejadah kecil. Saya ni kan macam biasa lah, penakut sikit. Semasa dapat sejadah tu, saya cakap minta halal la. hehe. Takut lah, sebab kita nak guna untuk solat kan?







Bila dah membeli barang-barang yang tak perlu, barulah kami ke tujuan asal kami ke sini. HAHA. Memang rambang mata. Macam-macam barang ada kat sini. Nak yang mahal? Nak yang murah? Pilih aje berdasarkan bajet anda. 

Ada 1 kedai ni kan, bunga telur dia memang tip top. Sangat terkini! Kedai lain tak seterkini macam dia ni. Kat kedai-kedai lain, saya main rembat aje tangkap gambar. Entah macam mana kat kedai tu kan, saya siap tanya boleh ke tak tangkap gambar? Dia cakap tak boleh. Alahai. Kalau tak, boleh tunjuk kat sini.

Namun saya tidak khuatir, sebab saya dah ambil business card dia. Kalau nak datang lain kali, boleh datang kat kedai tu lagi. HEHE. 

Kami beli paper bag, cenderamata untuk tetamu 4 kotak. Jadi memang selesai misi kami untuk hari tu. Naik jenuh juga menapak dan menziarah dari 1 kedai ke 1 kedai nak cari barang-barang ni semua.


Pada jam 5 petang lebih, selesai lah kami membeli. Kami sempat berjumpa dengan adik 2 saya kat sini. Kebetulan dia ada family day kat Port Dickson. Dia turun Nilai sekejap sebelum balik Terengganu.






Sebelum balik, sempat singgah ke gudang karpet ni. Besar giler tempat ni. Pilih aje nak yang mana. Memang terbaik. Namun kat sini kan, harga dia agak mahal.

Contoh karpet yang makcik saya beli, kat dalam kawasan Nilai 3 tu dapat RM500, kat sini RM650.
Jadi pandai-pandailah korang menawar harga semasa korang menjelajah kedai ke kedai kat dalam sana tu haa, sebabnya kawasan tu kan luas giler. Jenuh.


PERJALANAN BALIK




Penuh. Nasib baik pakcik saya terer susun. Jadi tak adalah pemandangan dia terlindung dengan barang-barang.




1st time tengok orang jual daging salai, ikan salai. Seronok pulak tengok gaya hidup orang kat sini ha. At least, kita boleh dapat ilmu. Jauh berjalan luas pengalaman. 

Sebelah kanan pulak, itu tanda kedai yang kami pernah singgah. Makanan kat sini sedap. Tapi lupa nama kedai ni. xxx Tomyam apa entah.

Maka tamatlah kisah kami ke Nilai 3. Ala, ke Nilai 3 aje pun, namun kami sangat riang dan gembira. Kenapa eh ayat ni macam nak kena pelempang je? haha.

Ok, ok kita tukar ayat. Kami sangat gembira dengan pengalaman kami pada kali nih. Sukar dinyatakan dengan tulisan sebenarnya. Namun kalian semua, bermusafirlah untuk membuka mata, buka hati. Lihat budaya orang lain. Memang sangat berbaloi.




No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.