Friday, February 21, 2014

Slow and steady

Ketika rasa ingin berubah kearah kebaikan, usahlah mendadak dan terlalu cepat untuk perubahan, berubahlah sedikit demi sedikit demi kebaikan, biasanya orang yang terlalu mendadak untuk berubah ia akan berkesudahan dengan kegagalan, ambillah sedikit masa untuk kearah kebaikan itu, usah terlampau memaksa, nanti akan putus segala harapan, buatlah perubahan dengan tekun dan sabar pasti akan menemui kejayaan..

[fb : Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani]


Merubah Diri

Dalam jam 8.20 malam macam tu. Saya membelek fb. Scroll punya scroll ternampak makluman 8.30 malam, di Unisza ada terdapat jualan buku tentang Cerita Cinta Ahmad Ammar disamping perkongsian mengenainya oleh abang iparnya.

Terus saya whatsapp sepupu bertanyakan pada dia nak join ke tak?
Dia terus bersetuju sebab kami sebenarnya memang dalam perancangan nak beli buku tu. Namun oleh sebab buku tu masih baru kat pasaran, tak banyak kedai buku lagi yang menjualnya.

Selepas Isyak, kami merancang nak turun dari rumah.

Sementara itu, selepas solat Isyak. Saya terus ke rumah mak saudara di sebelah rumah. Niat nak tukarkan duit dengan dia.

'Moksu, mung ada duit RM50 dok? aku nak tukar'
'Tunggu dulu aku tengok'

Kami saling bertukar duit.

'Mung jaga duit aku ni. Jangan bagi konyok [berlipat/kedut/seumpamanya]. Nanti dapat gaji aku ambil balik dengan mung'
'Hoolaah, mung ni macam-macam'

'Mung jangan beli, simpan suku [asing] duit aku tu. Jangan konyok tu'

'Kalau mung mati, duit ni boleh ke orang juga'.

[update: saya suka simpan duit-duit baru. bila dah terdesak, duit buruk dah habis, macam ni lah cara dia]

'Kalau aku mati, tu bukan duit aku doh. Untuk orang yang hidup la pulak. Ni pun [rujuk kepada not RM50 yang saya tukar], belum tentu duit aku ni, mungkin akan jadi rezeki orang lain [sebab saya dah plan nak beli buku Ammar].

Saya keluar dari rumah Moksu. Duduk kat atas tangga sambil menunggukan sepupu datang.

Jam dah hampir 9 malam.

Moksu turut menuruti saya menunggu kat depan.

update: lupa nak tulis. saya masa ni tengah belek fb. pada masa ni lah, saya terbaca status di fb Fedtri Yahya iaitu 
  • Kdgkala suatu rezeki itu kita pegang cuma sebentar sebelum ia berpindah milik kpd penerima yg sebenar. Itulah hakikat rezeki yg ditentukan

Kebetulan lagi kan? Baru aje bercakap dengan mak saudara pasal duit. Kalau korang pernah baca kat entry sebelum ini, saya pernah tulis. Saya selalu aje 'kebetulan'.

Selang beberapa minit, sepupu datang.

'Moksu aku gi dulu'.

Kami terus ke Unisza.

Sepupu nak isi minyak. Terasa kat dalam hati 'aish, dah lambat ni'. Tapi memang nak tak nak kena isi minyak juga, kan mati kat tengah jalan. Siapa nak tolak pulak.

Selepas tu kami teruskan perjalanan. Terasa sepupu saya lambat pulak memandu.

'Bakpe awak bawa slow sangat ni'. Meter dalam 60kmj je.

'Slow ke? Saya dok biasa jalan ni'. 

Patut la slow. Sepupu melajukan sikit pemanduan, tapi saya pulak terasa macam was-was. Sebab kalau dia tak biasa dengan jalan tu, tak boleh laju sangat. Laju tak laju lah. Adalah dalam 80kmj. 

Saya cakap kat dia. 'Bawa biasa jelah. Tapi macam kita dah lambat lah'.

'Kat mana eh Dewan Kuliah Utama ni?', saya bersoal jawab sendiri.

Saya try waze tapi tak cukup memory pulak.

Jadi saya whatsapp kepada kawan yang mana suaminya kerja di Unisza. Dia cakap kat Dewan Besar macam tu la lebih kurang.

Tapi saya tetap blur. Sebab lokasi dia tak berapa spesifik.

'Kita tanya pok guard je lah', kata sepupu saya.

'Ok jugak tu'.

Kami diberitahu kena lalui sini sini dan sini.

Kami tetap tergagau nak menerjah. HAHAHA.

Kami masuk simpang kiri, selepas tu parking terus aje kat satu parking yang agak luas.

Kami berjalan acuh tak acuh sebab tak tahu mana satu entah dewan tu.

Kami buat keputusan, tuju sahajalah mana tempat pun.

Bila tengok satu bangunan ni yang ada orang sikit, terus kami 'rasa yang tu dah'.

Kami menapak dan sampai.

Orang dah ramai dah masa tu.

Singgah dulu beli buku. Harga RM23.

Sebab takut tak sempat nak beli bila selesai forum.

Bila naik kat atas. Mak aih, penuh. Kami hanya dapat duduk kat kerusi kat luar.

Saya cakap kat sepupu, 'patut kena buat kat tempat yang sesuai'.



Terjengah-jengah dari tirai besi. Pengisian pada malam tu, menceritakan keperibadian Ammar yang elok. Kalau nak tulis, mahu setebal buku dia. HEHEHE. Acah je.


Alhamdulillah. Buku ini berjaya dibeli. Kami dimaklumkan, bab 1-2 memang sedih. Masa kat rumah kan, saya baca bab 1 yang ditulis oleh ibu Ammar. Sedih tapi boleh je baca. Sepupu saya cakap, dia sedih betul kat bab ni. Saya yang cengeng ni, sedih tak sedih sangat lah. Sampai saya fikir 'aku ni tak berperasaan ke atas bait-bait ayat ni??' 

Saya lalu fikir, sedih-sedih ni bukan boleh dipaksa. Aku bukan nak berlawan sedih. Hati kita kan lain-lain.


Bila ke bab yang ditulis oleh kakaknya. Barulah saya menangis dan menangis. Sedih sangat kat bab ni. Baru saya terfikir 'aku feel kat bab ni. mungkin sebab aku kakak, aku punyai adik lelaki'. Tulisan kakak dia dekat dengan hati saya.


Ini suasana kat dalam dewan. Masa ni dah soal jawab dah. Ada yang dah keluar dewan, itu sebab saya dapat masuk kat dalam dewan ni.

Kat dalam buku ni kan, bukan sedih atau apa yang saya nak gembar gemburkan. Namun soal keperibadian anak muda ini yang lebih menggamit hati dan perasaan.

Sehingga hari ini, saya masih mencemburui kematiannya. Janganlah nak bandingkan jasa kita kepada ummah sepanjang kita bernafas, sebabnya memang tak terbanding. Kita jauh ditinggalkan dibelakang.

Cuma harapan kami, biarlah ada kebaikan yang dapat kita ambil dan amalkan dari pembacaan buku Cerita Cinta Ahmad Ammar.

Dia bukan untuk disanjung, cukuplah kita mengambil kebaikan akhlak, budi pekertinya sahaja. 

Semoga kita sempat berubah ke arah yang lebih baik. Sekurang-kurangnya kita ada niat untuk berubah dan mencari redha Allah.

---
sekian
-saya bukan orang baik-



Thursday, February 20, 2014

Cuba

Saya cuba melakukan yang terbaik di dalam kehidupan seharian.

Kerja dan juga hidup.

Saya cuba untuk menjawab sehabis bertenang apabila berhadapan dengan mereka yang mengoncah kesabaran saya. Walaupun saya dah menangis dengan kata-kata beliau berdua.

Saya cuba tersenyum walau terasa payah akan keadaan yang dihadapi.

Saya cuba menanam dan membaiki diri ke arah yang lebih baik.

Saya cuba untuk sentiasa berfikiran positif.

Saya cuba untuk bersangka baik kepada semua orang.

Saya cuba membaiki apa jua yang saya rasa perlu dibaiki.

Saya cuba untuk belajar menyimpan masalah sendiri. Biasanya saya lebih gemar luahkan untuk legakan perasaan. Namun tadi, saya berharap diberi kekuatan oleh Allah untuk hadapinya.

Saya cuba memahami, yang di bawah perlu belajar menerima apa sahaja percakapan, arahan daripada yang di atas [walau terasa nak melawan. HAHAHA]

Saya cuba untuk mengambil apa yang baik daripada keperibadian adik Ahmad Amar.

Memang payah dan sulit kerana diri sudah terbiasa dengan amalan yang lama.

Masakan semua yang sudah sebati berjaya dikikis dalam masa sekerat hari.

Tidak mungkin namun tidak mustahil.

Saya tak tahu bagaimana anak muda seperti beliau boleh sebegitu rupa.

Itulah yang dipanggil anugerah dari Ilahi.

Semoga kita juga akan senantiasa berubah ke arah kebaikan walaupun berliku.

Iman turun naik. Namun jangan biarkan ianya terus turun.

#PESANAN KEPADA DIRI SENDIRI.


Wednesday, February 19, 2014

Dengan Basikal Aku Menjelajah

Hari Ahad, malam baru-baru ini. Saya kat rumah dengan bapaknda [Pok] saya. Oleh kerana siaran 395, 393, 135 dah tak ada promosinya. Maka, bermulalah kehidupan biasa bagi saya. Sudah tiada korea lagi. Sudah tiada Your Lady la [aishh, bila episod dah tinggal 3/4 ini lah dia tamatkan promosi], tiada juga I Hear Your Voice.

Lalu saya rewang-rewang je kat tv tu. Tukar sini tukar sana, tertukar di 114 Tv Alhijrah. Dengan Basikal Aku Menjelajah [DBAM]. Sebelum ini, rasanya pernah saya tertengok rancangan ni. Namun sekejap sekejap sahaja. Tak pernah terfikir nak follow pun.

Cuma pada malam tu kan, saya tak tahu macam mana. Saya amati setiap penceritaan kat DBAM. Saya rasa RUGInya saya sebab tak follow dari awal rancangan ini. Terasa sangat RUGI. Pemandangan sepanjang penjelajahan sangatlah CANTIK. SUBHANALLAH. Terasa seperti lukisan. Saya gemarkan fotografi.  Jadi pemandangan dalam rancangan ini memang saya suka. Sangat suka. Apabila melihat rancangan ini dengan lebih penghayatan, saya terasa 'kenapa tak terfikir nak ikuti rancangan ni?' 

Lantas, suara hati tu saya statuskan di fb. Namun status tu masih tidak dapat menyamai perasaan saya.

Dengan Basikal Aku Menjelajah


: rugi pulak sebab dok follow dari awal 
: pemandangan sepanjang dia menjelajah memang Subhanallah. CANTIK. 'aurora duralis/burialis' [ejaan tak pasti betul tak]


Selang sehari saya naikkan status saya ini, pada petang keesokkan harinya. Saya terbaca status di fanpage Gen-Q. Ya Allah, betapa terdapat lagi kebetulan dalam penulisan. Kalau nak tahu, saya selalu sangat terjumpa kebetulan macam ini. Nanti saya cerita di next entry. InsyaAllah.
kebetulan lagi. malam tadi baru tulis pasal rugi tak follow Dengan Basikal Aku Menjelajah.


Hari ini, Alhamdulillah. dapat info boleh ikuti di buku Gen-Q [bukan Qen. hehe] edisi 31 [dan juga di you tube & blog wordpress Encik Zahariz sendiri]
Adakah anda mengikuti siri Dengan Basikal Aku Menjelajah di siaran TV al-Hijrah? sekiranya terlepas siri tersebut, dapatkan Gen-Q isu 31. Saudara Zahariz Khuzaimah akan berkongsi dengan anda catatan pengembaraan beliau sepanjang keluaran Gen-Q akan datang insya Allah.

Semasa menonton tu kan. Memang terasa dahlah pemandangan cantik. Lepas tu, fenomena Aurora Borealis tu wujud rupanya. Sebelum ini saya tak pernah tahu. Nama pun macam comel je kan?

Keesokkan harinya, saya search kat google berkenaan Aurora Borealis. Sebenarnya nak tahu ejaan dia macam mana. Selepas tu, buka kat wikipedia tentang erti fenomena tu. Dan fenomena ni tak terjadi di semua tempat. Salah satu tempatnya ialah di Norway.


Fenomena tu memang menggamit pandangan. Cantik macam menari-nari kat angkasa. Kita yang tengok kat kaca tv ni dah terpukau, rasanya kalau tengok depan mata mahu mengalir airmata.

Betapa besar dan agungNya ciptaan Allah. 

Ini baru kat dunia kita dah terpegun. Syurga Allah tentu lagi berganda hebatnya [ini apa yang terlintas kat kepala].

Saya juga mencari mengenai video aurora borealis, eh terjumpa pulak dengan DBAM punya video [rancangan]. Jadi dengan itu, saya dah berkira-kira nak tonton semua episod dari 1 - yang latest.

Cuma kan, video di youtube ni kualiti dia tak lah begitu cantik. Namun bolehlah. Dari tak ada langsung kan. Sebab kalau kat tv. Lagi cantik visual dia.

Dengan salji memutih. Terpegun memang terpegun.

Salji ni, kalau sikit mungkin ok. Bila dah banyak ianya memang menyukarkan sedikit kepada kita. Sebab semasa perjalanan saudara Zahariz ni kan, saya tengok dia berdepan dengan ribut salji. Bagi saya, salji ni macam air la. Kalau berlebihan kebiasaannya ia menjadi lawan. Namun, kita perlu ingat, ini semua adalah ciptaan Allah. 



Inilah episod yang membuka hati saya untuk menyelongkar kesemua episod DBAM. Sebab nak pergi sendiri, memang tak pergi. Hanya melihat kat tv dah kira orait dah. Sebab rancangan ni memang MENARIK. Kita boleh tahu macam mana culture negara mereka. Banyak yang kita boleh ambil sikap positif mereka.



Tuesday, February 4, 2014

Pause!

Assalamualaikum.

Saya berselang seli tadi. Buat kerja sambil baca blog. GAGAGAGA! teheee!
Sedang baca dan klik kasut-kasut [tiba-tiba keluar kasut pula].

Tiba-tiba [lagi], terdengar ayat ni : 

Sesungguhnya orang-orang lelaki yang Islam serta orang-orang perempuan yang Islam, dan orang-orang lelaki yang beriman serta orang-orang perempuan yang beriman, dan orang-orang lelaki yang taat serta orang-orang perempuan yang taat, dan orang-orang lelaki yang benar serta orang-orang perempuan yang benar, dan orang-orang lelaki yang sabar serta orang-orang perempuan yang sabar, dan orang-orang lelaki yang merendah diri (kepada Allah) serta orang-orang perempuan yang merendah diri (kepada Allah), dan orang-orang lelaki yang bersedekah serta orang-orang perempuan yang bersedekah, dan orang-orang lelaki yang berpuasa serta orang-orang perempuan yang berpuasa, dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya, dan orang-orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar. [surah Al-Ahzab 33:35]

Terasa bergenang air mata. Sangat tiba-tiba kesemua perlakuan yang saya tulis ni. Terus melihat foto-foto dalam handphone. Terus send kat email saya, nak selitkan ayat ni kat satu gambar yang saya rasa sesuai. Sebenarnya ayat ni dah pernah saya selit kat satu gambar dulu. Tapi tak mengapalah, sebab saya suka. Teramat suka. Ulang berulang kali pun tak mengapa. Deep!



Monday, February 3, 2014

Penulisan Terburuk

Apabila menulis, baik dalam blog, dalam sms, dalam facebook atau apa jua medium penulisan. Saya sememangnya TIDAK SUKA akan typo. Sekiranya ada tersilap tulis kat dalam blog, dan saya dah publish. Saya rela dan akan edit semula tulisan tu. Bagi saya typo adalah satu ketidaksempurnaan [kecacatan] penulisan bagi saya. 

Mata tak suka memandangnya. Tak suka melihatnya. Namun, sekiranya ada tapi saya terlepas pandang, dah tak semak untuk kesekian kalinya. Itu biaq pi dia lah. 

Sekiranya kakak 2 saya ada assignment, dia yang minta saya tolong semak ejaan dia. Kalau ada salah silap ke apa. Kali ni??? Hambik ngko.

Tadi kan, semasa saya nak forward email kepada kawan. Saya terperasan akan keentah apa-apaan yang saya tulis. HISHHH! Dah la email yang saya tu, dah selamat saya send pada minggu lepas kat seseorang yang.... Urmm. Tak reti nak cakap macam mana.


Inagin = ingin
berkut = berikut
kepasda = kepada
mengkut = mengikut
pesnyarah = pensyarah
maklum = sepatutnya maklumat la aida ooooii
sejian = sekian [tak pernah sekian dieja macam ni. grrrrrrr]

Saya tak pernah berapa tengok sebegini teruknya penulisanku. Kalau blog rasanya saya ok lagi, ini hal kerja aida ooi. Rasa nak tarik balik je email ni. Saya duk terfikir tadi, macam mana saya boleh send email yang mempunyai banyak betul kesalahan ejaan?? Kebiasaannya, saya akan baca berulang kali. Ayat yang tak best, saya akan tukarkan kepada yang lebih elok la sikit. Entah macam mana email ni langsung terlepas, macam tak pandai mengeja. Macam buat kerja tak sudah. Macam macam lah.

Tentu si penerima geleng kepala apabila baca email ni. Tentu dia ingat saya ni cuai. Ah! sudah tentu. Untuk sedapkan hati. Anggap ajelah sipenerima bersangka baik 'ah, budak mentah la ni kot yang hantar email'.

-_-

Teruk betul lah.