Monday, February 2, 2015

Kisah Lagu

Berada di dalam kereta selama hampir 30 minit bagi kanak-kanak adakala membosankan. Mungkin tidak begitu membosankan sekiranya mereka bercakap dan bergurau sepanjang jalan. Tentu tidak juga timbul suasana kelam lagi sunyi umpama duduk di perpustakaan sekiranya mood mereka baik. 

Sepanjang perjalanan menghantar 2 anak-anak kecil itu membuatkan saya berfikir untuk sesuatu yang lebih bermanfaat. Di dalam kereta biasanya memang akan terpasang cd. Memang saya bukan jenis yang memandu tanpa music atau apa jua alunan sebagai halwa telinga. Itu satu kemestian.

Adakala cd yang saya pasang tidak berapa memenuhi jiwa anak-anak buah saya. Pernah satu pagi, si Afiq cakap. 'Mana yang astaghfirullah'. Saya mulanya agak blur tak dapat tangkap apa maksud dia. Lepas tu barulah teringat kat si Hafiz Hamidun. Ooo cd zikir tu. Maka saya ambil dan si Afiq biasanya yang nak letak sendiri kat tempat cd. Biasanya itu dah macam tugas dia tanpa disuruh. Memang sukarela buat kerja tu. 

Dia akan kuatkan volume. Kadangkala dia putar salah arah, maka memang pelan sangat ar bunyi tu. Lepas tu, kita nak kuatkan dengan pantas dia akan buat sendiri. Maka terjadilah perebutan nak kuatkan volume. Tapi biasanya memang kasi dia yang pulas tombol volume tu.

*Dan sebenarnya, Afiq dah banyak boleh ikuti zikir di dalam cd Hafiz Hamidun ni. Kiranya banyak pahala Hafiz Hamidun hasilkan cd sebegini. 

Baihaqi biasanya tak berapa nak tahu sangat nak dengar apa. Dia mengikut aje. Cuma tang nak memulas tu, memang dia suka. Dia tu main taram je. Pusing ke kiri kanan ikut suka sambil sengih-sengih. Nasib baik senyuman ada manis ya adik. HAHA. Sungguh benar, senyuman dia memang manis. Kalau saya tak cakap pun, orang yang tengok boleh nampak.

Selepas adanya hasil daripada pemerhatian dan selepas fikir dan fikir. Maka semalam, saya gigih mencari lagu kanak-kanak. Kononnya sebagai pengubat kesunyian mereka. Yelah, kalau sebelum ini. Selain kami dengar cd, kami turut berkomunikasi tentang hal-hal biasa. Biasanya 2 orang ni bercakap memang hentam keromo je. Tapi menarik juga perbualan kanak-kanak ni.

Lalu depan kandang lembu. 

Baihaqi : lembu pik [Afiq]. tu pale lembu. tu ekor lembu. ***** lembu. HAHAHA.
Saya : terkejut. haha
Afiq : bukan ****. tu *****.
Saya : hahaha. 

Ayat Afiq lebih sopan berbanding Baihaqi.

Masuk ke dalam kampus.

Baihaqi : wohh, jalan baru siap doh..
Saya : aa.. jalan ni siap doh..

Betapa Afiq dalam menangis dia tu, rupanya dia perasan yang jalan masuk ke kampus saya dah siap berturap. Sebelum ni baru diturap separuh dan sekarang dah selesai. Tak sangka sangat dia perasan semua ni.

Sebenarnya banyak sangat dialog mereka yang super duper lawak. Kalau peserta Maharaja Lawak dengar, tentu boleh dapat idea.

Ok. Berbalik kepada pencarian lagu. Semalam, saya sibuk mencari lagu di alam maya. Saya cari lagu kanak-kanak. Banyak rupanya lagu kanak-kanak yang ada. Fokus saya nak download mp3 punya. Haiyo, dah lama sangat tak download lagu. Memang terkial-kial nak buat macam mana. Dulu saya pernah guna 4shared. Tapi semalam saya cari, tak jumpa untuk lagu kanak-kanak. Memang saya dah sangat outdated nih.

Berbelas-belas lagu saya berjaya download. Masa dalam kereta nak balik ke rumah, saya cucuk pendrive kat usb. Bajet nak dengar mana lagu yang menarik. Hasilnya, kebanyakkan lagu macam tak habis download je.

Lagu yang saya download memang buatkan saya tergelak sensorang. Entah apa-apa. Bukan lagu tu tak bagus. Lagu tu bagus, namun cara nyanyian dia memang kelakar bagi saya. Kurang menarik.

Saya mainkan lagu secara random. Jambatan tamparuli. Kucing. Jom pergi pasar. Angin. Mak Lodeh ke apa eh tajuk dia. Banyak lagi lah tajuk dia. Keputusan dia, kesemua lagu ni tak berapa nak menarik dan sesuai dengan suasana memujuk sekiranya ada adengan tangis menangis. Mana budak-budak ni nak layan lagu Jambatan Tamparuli. haha. Pagi tadi, sempat pasang dan si Afiq mudah mengikuti lirik lagu kucing. Tapi secara dasarnya, saya tak berpuas hati sangat dengan kesemua lagu ni. Jadinya, masa kat pejabat tadi.. saya dah buang kesemua lagu tu. Maka saya cari lagi lagu lain.

Lagu yang terbaru yang saya cari tadi, hasilnya adalah lebih baik daripada semalam. Semasa tengah hari tadi, saya sempat mendengar terlebih dahulu apa yang telah saya download.

Eh, dalam banyak-banyak lagu yang saya download tu. Ada juga lagu versi indonesia. HAHA. 

Lagu pada kali ni, saya rasa ianya lebih sesuai dengan mereka. Kebanyakkan lagu yang saya download lebih berfaedah. Maknanya tidaklah sekadar menyanyi aje, tapi mereka boleh menghafal doa.

Lagu yang saya dah buat pra dengar tadi, lagu Erti Al-Fatihah, Doa nak keluar rumah, AEIOU. Alif Ba Ta dan beberapa lagu lagi. Kiranya kalau mereka dengar. Berhibur dapat, ilmu pun dapat.

Dan tadi, saya tergelak sensorang apabila terpop up ayat 'dah macam tadika kereta aku ni'. haha. Mungkin kompilasi lagu tu perlu saya kemaskini lagi dan perlu ditambah lagi.

Cuma tak sabar nak tunggu esok. Nak tengok macam mana reaksi dorang. Dan saya perlu bersiap mental fizikal mendengar lagu ini setiap hari. HAHA. Pusing kepala!




No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.