Thursday, July 9, 2015

10

Kita dah berada di akhir Ramadan. Lebih tepat lagi, 10 hari akhir Ramadan.

Tadi pagi ada lestari Ramadan. Walaupun tak tulis nama, tetap nak pergi juga. Memang dah rancang tak tulis nama, kot-kot tak boleh pergi. Maka tak perlu nak susah-susah kena buat surat tunjuk sebab ke apa. Biasalah, pengalaman mengajarku apa itu erti Plan A Plan B. HAHA.

Kami pergi berempat satu kereta. Naik kereta kudaku. Alah comel sangat nama kereta kuda. Jujur hatiku cakap, tempat untuk perkongsian Ramadan pada kali ini agak hambar. Tidak begitu feel kata orang, bukan kataku ke? Eh.

Eh tak eh, kita sambung cerita.

Banyak ilmu yang dikongsikan oleh Dr. Abu Anas Madani. Tahun lepas kami juga sempat mendengar tazkirah Ramadan beliau. Menarik sangat kupasannya.

Cuma tadi saya ada juga termengantuk. Terlelap juga lah. Bukan salah pemberi bicara, namun salah diri sendiri. Sangat mengantuk macam telan pil tidur!

Antara intipati perkongsian tadi ialah mengenai Lailatul Qadar. Dinyatakan kewajipan berpuasa kepada kita umat Islam. Boleh rujuk ayat 183 Surah Al-Baqarah.

Banyak nota perkongsian beliau saya tulis di dalam nota. Nota pula memang ditinggalkan di pejabat. Jadi tak banyak sangat lah yang boleh saya kongsikan dengan kalian. Nak tulis kan, takut salah fakta. Ini bab agama, tak boleh main-main.

Tadi beliau juga ada bercakap mengenai tadabbur Al-Quran. Kalau ada kesempatan, boleh rujuk surah Al-Zalzalh [surah ke-99]. Bila buka handphone tadi, memang takut baca makna ayat tu.

Cuma kan, hari tu masa saya belajar Bahasa Arab [tapi tak pandai pun. HUHU]. Sefaham sayalah kan, siapa yang mahir bahasa Arab, dia akan lagi feel dengan ayat-ayat Al-Quran. Mereka insyaAllah akan tahu contohnya ayat untuk penegasan. Mana yang patut diberhentikan bacaan. Mana yang patut ditinggikan nada, dilembutkan. Menarik sangat kalau kalian tahu dan faham bahasa Arab. 




Masa akhir lestari tu kan, Ustaz sempat tayangkan video atas ni. Menarik sangat. Jadi yang ini bolehlah saya kongsikan untuk kalian semua. 

Bila tengok video ni, saya rasa macam kena penampor sepuluh jari kat muka. Panas!

Mana yang baik boleh kita ambil dan baiki diri kita. Saya post kat sini sebagai tanda ingatan untuk diri sendiri. Banyak nak kena baiki diri. Tapi biasalah, kelalaian sentiasa melekat kat diri ni. Hish!

Moga ada manfaat. Dan kalau nak tahu lebih lanjut boleh cari nama beliau dalam youtube, boleh jenguk dan baca dalam blog beliau juga di abuanasmadani. 

Publish.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.