Saturday, November 7, 2015

Ogos dan Oktober

Kek dan hari lahir umpama isi dan kuku. Tidak dapat dipisahkan. Seolah-olah tidak bermakna hari lahirmu andai tiada kek. Haa. Macam mana tu. Susah juga kalau kanak-kanak disogokkan kek adalah hari lahir dan hari lahir adalah kek.

Tak dinafikan ianya menjadi masalah bagi mereka yang tidak berkemampuan. Kami sendiri telah mengalami zaman tersebut.

Dan Alhamdulillah, pada hari ini kami mampu menyediakan kek untuk mereka yang menyambut hari lahir. Kek ini bukan saya yang sponsor. haha. Ianya adalah bantuan daripada mak ayah mereka sendiri.

Oh ya, dah upload gambar baru teringat yang Dhea menyambut hari lahirnya pada bulan Ogos yang lepas. Hehe. Dah lama berlalu. Tapi tak mengapalah, saya terus rangkumkan 2 entry dalam satu kisah.

31 Ogos 2015 yang lalu merupakan hari lahir si Dhea. Saya pernah tulis mengenai kelahiran Dhea di sini Duhai Anak Merdeka.

Hari lahir si Dhea sepatutnya di adakan selepas Asar. Namun disebabkan ada sedikit kesilapan teknikal dan beberapa urusan perlu diuruskan oleh mak dan ayah si Dhea, dari petang beransur malam. Maka jadilah sambutan hari lahirnya pada malam hari. Adik 1 nak adakan majlis anak dia kat rumah kami ni je. Oleh sebab plan agak last minute, tak sempat nak pergi menjemput budak budak kecil yang ada kat kampung ni.



Kek yang menjadi pilihan. Ditempah di sebuah kedai dan rasanya sedap! Biasalah budak perempaun, tak lepas dari frozen.



Pertamanya tak berapa nak seronok sangat sebab kanak-kanak tak begitu ramai yang datang.

Makanan sebetulnya sangat banyak. Sampai terlebih lebih.Mee rebus, kuetiow dengan kuantiti yang berpuluh orang. Kami sendiri selepas sambutan kecil ni, terus agihkan kepada kakak 1 dan juga kepada anak jiran. Lebihan tu saya bagi kepada sepupu dan sedikit ditinggalkan di rumah saya dan selebihnya lagi di bawa pulang oleh adik 1.

Jika sambutan birthday ni di adakan selepas Asar, rasanya makanan memang sold out! Pada petang makcik saya dah datang bersama anak dan cucunya. Adik 2 juga datang bersama keluarganya. Akan tetapi kita hanya mampu merancang, semuanya Allah yang tentukan.





Birthday girl pun dah tak nampak macam princess. hahaha. Macam dah nak tidur aje rupanya. Cuma untuk di lain kali, rasanya preparation perlu dilakukan dengan lebih teliti dan dapatlah kita jemput lebih ramai lagi.

Sebetulnya seronok mengadakan sambutan sebegini. makan beramai ramai.

Pada bulan 10 yang lalu, tibalah giliran sambutan hari lahir si Rayyan.

************************************

14 Oktober 2015 : Rayyan

Berbeza dengan si Dhea. Perancangan untuk majlis sambutan hari lahir si Rayyan lebih teliti. Kami semua dijemput untuk ke rumah nenek si Rayyan. Majlis akan di adakan di sini dan semasa kami sampai, dah ramai orang yang datang.

HAHA. Ketara sangat sambutan hari lahir Dhea dan Rayyan. Dhea tak ramai yang datang, tapi majlis Rayyan, ramai yang datang. Tua muda semua ada. Tapi tetamu yang ramai dah tentu datangnya daripada keluarga saya. Semua adik beradik yang tinggal di sini semuanya datang untuk meraikan si Rayyan.



Spek terlalu besar. Muka menjadi bidu bidu. HAHA. Abang minat ultraman, maka kek pun berwajahkan ultraman.

Haa tu aje la entry ni. Haha. Dah tak tahu nak tulis apa.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.