Thursday, December 24, 2015

Aidiladha - Raya Korban

Edisi #throwback2015

Pertamanya, Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1437H. Esok cuti, yess! Cuti? Urmm mengambil keputusan untuk tinggal kat rumah sambil mengemas apa yang patut. Tak boleh nak join untuk persiapan final exam esok. Terpaksa pentingkan hal sendiri terlebih dahulu. Sekali sekala, dua kali dua kala. Hehe.

Okay berbalik kepada tajuk kita tadi. Beberapa bulan lalu, kita menyambut Aidiladha. Seperti biasa sambutan di kampung saya adalah berkadar biasa sahaja. Tiada luar biasa sangat. Namun pada tahun ini ada sedikit kelainan. Pertamanya, inilah kali pertama kami menyembelih sendiri lembu korban. Sebelum ini kami menumpang di rumah orang lain. Kali ni pak saudara dah tempah penyembelih dan dilakukan di hadapan rumah dia je.

Nak dijadikan cerita, cuaca Terengganu adakala hujan adakala tidak. Kebetulan hari tu baru sahaja lepas hujan. Jadi kawasan penyembelihan agak becak. Memang kawasan rumah pakcik ni akan huru hara sikit apabila hujan. Bukan nak salahkan hujan. Jangan salah faham. 



Keduanya ialah korban kali ini melibatkan orang asing iaitu Bangladesh. Haha. Dah jadi warganegara Malaysia dah. Mereka kebetulan berkerja di snow wash tak jauh dari rumah pakcik. Bila ditanya nak join korban ke tak? Terus mereka bersetuju. Pandai dorang simpan duit kan? Mesti selalu penuh aje tabung mereka.

Ketiganya, selain mamat Bangla tu, makcik saya pun join korban ni. Memang meriah sikitlah kerana ramai yang datang.



Dah selesai kena sembelih. Penyembelih pun dah balik masa ni. Kami semua duduk jauh-jauh sebab lembu masih lagi tak habis nyawa. Mereka berdua aje rileks tunggu dengan lebih dekat. Hehe.



Ayahanda, adik abang kakak dan abang ipar 3 turut serta dalam operasi melapah. Kalau nak memudahkan kerja, kita perlu menggunakan pisau yang tajam dan bersesuaian. Paling penting perlu berhati-hati bagi mengelakkan kita melapah terlalu tebal. Daging tu akan banyak melekat di lapisan kulit, jadi macam membazirlah.



Operasi masih berjalan. Perkerja snow wash tu tidak diberi apa-apa tugasan. Mereka hanya perlu membawa bekas kosong untuk diisi daging. Lagipun mereka kerja. Ya, mereka kerja di Hari Raya Aidiladha. Tak balik kampung. Kasihan kan? Ah, tak usah kasihan sangat, sebab mereka dah rakamkan penyembelihan dan tentu mereka dah tunjuk video atau gambar tu kat saudara mara mereka kat kampung. 




Daging di tompok dan diasingkan mengikut 7 bahagian. Lembu pun dah tinggal kulit sahaja sekarang. Boleh tahan besar juga lembu ni. Kami semua dapat setiap bahagian lebih kurang 13 -16 kilogram kot. Memang puas hati apabila kita korbankan lembu yang gemuk-gemuk.

InsyaAllah tahun depan nak juga join. Tahun ni sekadar melihat aje, tak masuk korban pun. InsyaAllah tentu ada rezki. Doakan.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.