Sunday, April 26, 2015

Eksplorasi

Akan banyak dikongsikan gambar dalam post kali ini. Bagi yang suka tengok gambar, yang suka scroll terus sampai ke bawah, tak suka membaca bebelan panjang panjang sampai naik pening membaca kan?. Mungkin ini entry yang sesuai untuk kalian semua. Eh, bukan ke membaca amalan mulia. krik krik.

Penceritaan telah saya jelaskan dengan panjang, selebar lebarnya di dalam ruang post yang lepas. Nah, gambar untuk tatapan yang lebih jelas bagaimana perjalanan yang telah kami lalui sepanjang menuju ke pejabat pos di sana.



Semasa kami berjalan, antara yang kami temui ialah pekerja 'TNB' ini yang bersusah payah membaiki eletrik di sini. Tidak kami ketahui apa yang rosak. Cuma mereka ini bolehlah diklasifikasikan penyumbang kepada hasil seni wayar wayar di sini. Lihatlah contoh wayar di atas. Bergulung gulung tanpa adanya lintar pintas. Eh, agak agak pernah terjadi ke tidak lintar pintas eh? 

Melihat cara kerja mereka, wah agak rumit untuk diterjemahkan. 

Kita teruskan perjalanan lagi dan tinggalkan mereka di situ membuat kerja.

Eh, jap jap. Tadi cakap entry ni HANYA BANYAK GAMBAR DAN TAK BANYAK PENULISAN. Ini macam dah berbaur cerita yang panjang ni. haha.

Ok ok. Saya cuba. Jari tolonglah saya, jangan banyak menaip!




Antara bangunan yang kami temui. Tidak pasti ini bangunan apa. Motorsikal banyak, kereta siiikitt aje. Kebanyakkan mereka hanya mampu memiliki motorsikal untuk ke mana mana.




Rex Hotel. Nampak mewah dan kebanyakkan yang turun masuk ke dalam hotel ini ialah mat dan mek saleh. Rasanya untuk mereka yang berbajet biasa biasa aje, hotel ini jarang menjadi pilihan hati kecuali yang dapat sponsor. Oh, mungkin juga yang datang ke Vietnam kerana kerja. Maka company mereka dah tempah siap siap hotel ini untuk mereka. Ah, banyak andaian betul kamu ni,.




Tengok gambar. Mata berkelip.




Sepatutnya kami akan jumpa People Committee Hall terlebih dahulu. Tapi silap susunkan gambar, maka kelihatan kita akan jumpa Parkson dulu. Just lalu aje, tak masuk lah ke dalam pun. Kami teruskan perjalanan aje ke destinasi pilihan kami.








Inilah dia rupa bentuk bangunan People Committee Hall. Kami melintas jalan kat sini dengan harapan nak bergambar kat sini. Sempat snap 1 atau 2 keping gambar abang kat sini. Eh, terus pak guard datang bagitahu tak boleh bergambar di sini. HAHA. Kami sesuka hati betul. Serius, tak nampak pulak kot ada signage yang melarang bergambar. Alih alih, bergambar aje la di tepi tepi pokok hiasan kat sepanjang jalan tu. Oklah dari tak ada. 

Berlalu teruskan perjalanan ke pejabat pos dengan sisa ketawa. 




Unik betul binaan seni bangunan dia. Ini boleh dikategorikan bangunan bersejarah. Dah lama benar dibina. Kami mengambil kesempatan untuk membidik lensa handphone kami di kawasan ini. 

Jam menunjukkan angka 5.35 petang. Betapa banyaknya kami melangkah. Dan kami akan cuba balik dan sampai ke hotel pada jam 7 malam. Sejam berehat dan pada jam 8 malam, kami akan keluar semula untuk ke pasar malam. Pasar malam pada malam akhir di sini.



Nak tunjuk gambaran dalaman pejabat pos ni. Oleh yang demikian, kita perlu mengaburkan wajah yang tertera di dalam rajah di atas. Saya tidak pasti waktu urusan di sini. Kebiasaan pejabat pos kita akan terhenti operasinya pada jam 4.30 petang kan? Haa? Jam 5.00 petang? Saya tak pasti, tapi rasanya mungkin dalam 4.30 - 5.00 sahaja kot. Di sini, kaunter masih dibuka namun tak pastilah sama ada masih ada urusan yang berjalan atau tidak.

Urmm, itu tak menjadi hal lah. Yang penting kami dapat masuk dan ronda kawasan kat sini.




Wajah ini tidak perlu dikaburkan kerana gambar ini kabur sedia ada. Maka tersengih sengihlah beliau di sana. Konon nak kasi nampak macam over the sea, namun saya sendiri tidak pasti apakah negara yang tertera pada jam di atas. Nampak sangat trick tak berapa nak menjadi. Oh ya, bilik bilik kecil ini adalah untuk sesiapa membuat panggilan. Sementara di sebelah hadapan saya pula, bilik bilik nya adalah untuk mesin atm. Maka kalau kita nak keluarkan duit, boleh aje masuk ke bilik depan. Saya tak pasti nak kasi nama apa untuk setiap ruangan khusus ini. Main taram aje panggil bilik.




Bukan tugu negara tetapi tugu di hadapan pejabat pos. Tak tahulah apa signifikan untuk tugu ini.

Kami mula mengorak langkah untuk kembali ke hotel. 




Antara bangunan yang kami temui semasa kami dah beransur balik.

Semasa dalam perjalanan pulang, eh sempat lagi ke Independence Palace. Macam saya maklumkan dalam entry yang lepas, apabila kami sampai kat Independence Palace, dah tutup dah. Maka kami bergambar kat situ, hari dah gelap. Mungkin di lain masa, kalau ada rezeki datang sini. Mungkin lah boleh datang lagi ke IP ni. Boleh tengok macam mana kawasan kat dalam dia. Err itu pun kalau dapat masuk lah.

Kami buat keputusan untuk pulang terus ke hotel. Plan kami kononnya nak balik dan sampai kat hotel jam 7 malam tidak menjadi realiti. Memang dah tak sempat nak sampai hotel pada jam 7. Rancangan nak ke pasar malam tetap ON, tapi kami rehat sekejap aje la kat bilik.



Rumah sakit yang kami temui semasa dalam perjalanan balik.




Macam ada perarakan besar besaran pada petang hari. Penuh dengan motorsikal. Yang perempuan pakaian dia cantik cantik, macam office wear lah, tapi selamba aje naik motorsikal. Lelaki pun sama. Sempat juga bergambar di sini semasa motorsikal lalu lalang di belakang.




Vincom Center. Saya yakin ini shopping mall. Nampak ada sorang dua pak arab balik shopping dari sini. Kami hanya ambil gambar sambil melintasi terus ke destinasi. Abaikan kecelaruan susunan gambar. Sepatutnya selepas bangunan ini, kami akan jumpa dengan pejabat pos. Tapi gambar ni dah tercampak terpelanting ke belakang. 

Selepas ke Independence Palace, kami terus balik hotel.

Balik tu, sempat ke kedai beg kipling. Sempat juga ke kedai kasut mencari kasut abang. Saya dan kakak ipar mengekor aje.



Semasa kami balik ke hotel. Pasar malam baru aje sedang dalam persiapan pembukaan. Memang tak berbaloi nak tunggu sebab tak semua penjual dah buka gerai mereka. Yang boleh saya kasi tau kat kamu semua, cepat betul mereka ni buat kerja. Berdentam dentum bunyi besi yang mereka angkat. Tangkas dan cekap betul mereka pasang khemah ni. 

Akhirnya, kami sampai ke perkarangan hotel. Kakak ipar dan abang sempat lagi membeli di kawasan sekitar hotel. Saya dah angkat bendera putih. Sakit pinggang! Maka saya masuk ke hotel untuk berehat selama setengah jam sebelum keluar semula ke pasar malam. Gigih betul. Ya, saya tahu saya gigih. HAHA. Ok ok, abaikan ayat yang perasan tu. Mana tak gigih, esok dah nak balik dan masih ada barang yang saya tak beli lagi.

Apa yang boleh saya katakan, penjelajahan dengan berjalan kaki di sini memang sangat menarik. Sekiranya saya datang dengan pakej, rasanya tak boleh merasai semua ini. Tentu kami akan di bawa ke sungai mekong. Kalau tak silap saya lah, alah yang naik sampan di tengah tengah pokok tu. Untuk trip kali ini, pada saya [pada saya lah] penjelajahan ke sana adalah tidak berapa penting. 

1. Kakak ipar dan abang dah pernah pergi. Mereka cakap, memang makan masa untuk ke sana.

2. Nanti tak sempat nak buat pembelian sekiranya kami ke sana. Kami hanya ada 1 hari yang penuh untuk membeli. Hari hari lain hanyalah sekerat hari sahaja [datang dan balik].

P.S Mungkin blog ini bukan tempat sesuai untuk membuat rujukan bagi perjalanan ke Vietnam. HAHA. Penulisan yang ditulis caca merba tanpa menunjukkan kesungguhan untuk shopping di sini. Nantilah, cerita shopping kita cerita di lain ketika.




Friday, April 24, 2015

Sesi Melatih Tulang Temulang di Tanah Vietnam

Pada penceritaan yang lepas kita terhenti di mana eh? Ah sudah. Tak jumpa jalan penutup.

Tak mengapalah, sebab memang sel sel otak tak bersambung dengan entry yang lalu. Kita terus aje ke cerita untuk hari pertama pada malam pertama pada hari kedua. Mesti tak berapa nak faham sangat kan? Tak mengapa, marilah saya tuntuni pembacaan kalian semua.

Hari Pertama | 5 April 2015 - SIANG

Kami sampai ke airport. Ye tahu, dah pernah cerita masa entry yang lalu. Tapi ini nak bagitahu keadaan dalam bas aje.

Kami kan naik bas aje ke hotel. 


Dan inilah rupa bas tu. Pemanduan mereka adalah sebelah kiri. Di depan sana adalah tiket untuk penumpang. Bas biasa aje tapi ada aircond. Kira oklah kan. Pemandu depan dia agak 'gereng'. Slang sikit slang sikit. Atau bahasa rasminya garang! Tak tahulah, mungkin dah jenis dia macam tu kot. Tak silap pembacaan saya, Vietnam ni barulah juga dibuka untuk kemasukan pelancong luar. Sebab itulah kot budaya mereka sebegitu. Garang tak ada perasaan. 

Tambahan pula negara mereka adalah sebahagian daripada blok komunis. Jadi jangan expect mereka akan berbudi bahasa. Serius. Namun TAK SEMUA bengis. Masih ada yang ok lah untuk bertoleransi. 

Hari pertama pada sebelah petang, sudah ditulis pada entry lepas. Mohon rujuk sejarah lama di bawah. Maka kita terus ke aktiviti malam hari. 

Hari Pertama | 5 April 2015 - MALAM

Sebelah malam, kami mula turun dari hotel dan terus berjalan kaki ke pasar malam. Meriah macam apa! Sangat meriah seolah olah esok hari raya. Macam tak perlu tidur. Macam habiskan semua duit menjadi barang barang. Macam ya Allah macam orang kaya. Eh, tak sangat. Bukan macam orang kaya. Ini bukan shopping di butik butik ternama yang mana, satu barang dah cecah ribuan ringgit. Bukan. Langsung tak sama. Ini semacam kamu bebas membeli belah secara gembira terlajak namun masih di dalam bajet yang minima. Dan yang penting, tak perlu risau pasal GST. Tak perlu risau ada penjual yang naikkan harga sesuka hati. Serius. 

Contoh, kamu berbelanja RM400 di Kuala Lumpur. Katakan di Jalan TAR. Kain yang kamu boleh beli dengan RM400 mungkin dalam 4 pasang yang berharga RM70. Dan 3 pasang kain yang berharga RM40. Total dia 7 pasang kain kamu boleh beli. 

Namun di sini. dengan RM400. Kita dah boleh angkut balik lebih 12 pasang kain. Seronok sangat membeli dengan tidak merabakkan poket yang sedia rabak. haha. Sepanjang saya berjalan kat sini, rasanya tak ada kot kain yang berharga RM70. Tak tahulah kot saya yang tak jumpa.




Suasana semasa kami sedang menuju ke sepanjang jalan utama pasar malam. Penuh dengan manusia dan barang barang jualan. Orang Malaysia pun ramai jugak. Memang destinasi pilihan bagi orang kita kot.




Udang yang sangat gedempol lagi kurus. Tak tahu nak cakap udang ni macam mana. Nampak memang menyelerakan. Rasa nak ambil satu dan satu dan satu hingga licin. Rasa ajelah, ambilnya tak. Saya alergic pada udang. Maka jamu mata cukuplah sebagai penghilang kempunan.




Bila balik Malaysia, bila tengok balik semua gambar. Rasa mak aih, cantik betul semua tanglung dan barangan kat sini. Mula rasa kenapa eh tak beli, kenapa eh tak tanya harga. Biasalah, syaitan kan sentiasa ada nak goda kita supaya berbelanja sakan.

Syaitan betul kamu syaitan!




Pasar Ben Thanh. Saya mengambil gambar secara rambang sahaja. Tak pasti ini pintu masuk atau pintu belakang. Dan saya rasa, sepanjang di sini. Saya tidak meletakkan dalam kepala sangat mengenai jalan atau bangunan di sini. Maksud saya, Pintu depan dia macam mana, pintu belakang dia macam mana. Main aci redah aje. Mungkin kalau ada rezeki ke sana lagi, akan saya kukuhkan sikit ilmu perjalanan mengenai negara orang.




Buah kat sini memang syurga! Mungkin gaya mereka mengolah buah di dalam polystyrene sebegini berjaya menaikkan seri buah lantas memperlihatkan buah buah ini sangat menarik. Buah ciku yang dijual besar dan nampak macam manis. Tak tahulah manis ke tidak, Nampak aje macam manis melalui penelitian yang tidak bertauliah saya.

Pada malam pertama, kami hanya membeli sedikit aje barang. Banyak masa kami lebih bersantai dan melihat penjual menjual. Ada la juga bertanyakan harga, namun disebabkan mereka ni agak garang semacam, macam makan tebuan. Naik takut nak tanya. HAHA. 

Kami berjalan dan berjalan, pusing lagi dan lagi lalu balik ke hotel. Kami bercadang untuk melihat bagaimana keadaan pada esok hari. 

Hari Kedua | 6 April 2015 - PAGI

Kami makan di kedai yang glamour tu. Hajah Sabariah ke? Apa ek nama dia. Memang glamour betul. Saya aje yang tidak keingatan namanya. Jap ar saya fikir. Sementara saya fikir namanya, mari kita cerita ceriti.




Saya kan tidak memesan mee pho secara setiap hari. Maka cuba lah pesan mee goreng ayam. Boleh tahan rasa dia. Cuma tang ayam tu aje saya rasa semacam. Aneh sangat carikan daging ayam ni. Besar besar dan tidak dipotong dadu sebagaimana kebiasaan. Semasa makan, otak saya ligat berfikir nak pesan apa untuk santapan di lain waktu dan hari. 



Kedai ini memang best!!

Sebelum datang sini, saya ada dapatkan sikit maklumat dan gambaran bagaimana membeli di Vietnam. Dan bagi saya, sebenarnya atas rezeki kita dan nasib juga lah. Ada 1 kedai yang sangat glamour diperkatakan, namun bagi saya ada lagi kedai yang best untuk dilawati oleh orang kita. Nantilah saya reveal nama kedai yang seolah olah, kita ni minta percuma kain mereka. Sabar ajelah. Kena banyak bersabar bila datang sini. Bukan dengan harga kain, namun dengan kerenah penjual tu.

Gambar yang tertera di atas menunjukkan kedai yang perlu anda kunjungi. Memang best. Penjual dia ni sangat ok. Kita boleh tawar menawar. Wow! Wow kerana tak semua kedai kita boleh tawar menawar dengan hati yang gembira. Ada yang macam nak telan kita. HAHA. Takut.

Makcik ni sangat baik dan melayan kami dengan bagus sekali. Mana yang boleh tawar, dia kasi. Mana yang tak boleh dikurangkan harga, memang dia tak kasi. Cubalah ke kedai ni. Ambil nombor kedai ni. Nak bagi direction, saya tak reti. hehe. Apapun, harapnya nasib kalian baik seperti kami.




Pemandangan jalan raya mereka

Selepas itu, kami berjalan ke Taka Plaza. Orang cakap sini ok juga untuk membeli. Saya tak tahu dan hanya mengikut aje.




Sampai di dalam Taka Plaza. Saya tak tahu nak definisi kan seronok atau macam mana di sini. Yang pasti di sini wifinya open dan sangat berdesup lajunya. Kami tak membeli sangat di sini. 

Kami menyambung mencari kedai beg kipling. Abang dan kakak ipar membawa saya dan 3 lagi kawannya menuju ke kedai yang mereka tahu. Di sana, kakak ipar dan kawannya Kak Ain seperti ketidaktahuan. Nampak benar rambang mata mereka. Saya tidak berapa teruja dengan beg yang dibeli oleh mereka. Oh itu tidak bermakna saya tidak berkenan. Berkenan sangat, namun saya dah aim satu beg ni untuk dibeli. Jadinya, saya simpan dan pendam hasrat hati tu diam diam. Nanti saya cari sampai jumpa.

Selepas semua membawa beg penuh di tangan. Kami pulang ke hotel. Selepas Zohor kami akan keluar lagi dan lagi. 


Hari Kedua | 6 April 2015 - PETANG

Pada petang hari selepas berpenat lelah membeli. Kami menyambung perjalanan kami ke segenap pelusuk bandar. 

Dari Ben Thanh Market, kami terus berjalan merentasi jalanraya di sini. Debu jangan cakap lah. Memang berdebu. Ambil tisu dan lap muka anda, naik hitam tisu tu. haha. Ya Allah, kotor sangat. Patutlah penduduk kat sini pakai mask apabila naik motorsikal.

Kami berjalan menuju ke Central Post Office. Ya, berjalan kaki aje. HAHA. Tulang temulang anda perlu berkerja keras sikit pada masa ini.

Kami mungkin telah melalui Nguyen Trung Truc dan berjalan jalan lalu berjumpa dengan People Committee Hall. Di sini, sempat ambil gambar namun sebenarnya tak boleh ambil gambar kat depan bangunan dia. HAHA. 

Nantilah saya masukkan sekali gambar tu. Maklumlah, gambar banyak dan merata rata letaknya. 

Kami berjalan lagi dengan letihnya mencari Central Post Office. Berliku juga laluan kami. Tanya situ, tanya sini. Akhirnya sampai juga. Kami melalui jalan jalan yang saya sendiri tidak tahu namanya. Sampai di sana, kami bergambar gambar. Berbaloi juga berpenat ke sini. Cantik post office dia. Dan selepas rehat seketika di sana, kami teruskan perjalanan nak balik hotel. Maklumlah, malam nanti kami nak berjalan lagi ke pasar malam.

Berjalan dan melalui bangunan Notre Dame Cathredal yang merupakan sebuah gereja yang besar. Binaan dia mungkin tinggalan penjajah dulu kala. 

Sepanjang perjalanan balik dengan berjalan kaki tu, kami terus ke Independence Palace. Tapi bila sampai sana, dah tutup. Ambil gambar sikit sebab dah penat lantas kami buat keputusan untuk balik terus ke hotel.

Penat sungguh dengan sesi berjalan ke semua tempat sebegini. 

Rasanya tulang temulang terkejut dengan kerja keras kami. haha!




Semasa nak balik ke hotel tu kan, saya ternampak kedai ni. Kedai jual beg kipling! Saya ajak kakak ipar masuk dan saya terus tanya harga beg yang saya berkenan. Bila ditanya, wow murahnya. Maka saya beli 1 dan harga tu saya minta kurang la sikit. Eh dia kasi. Dahlah harga di sini lebih murah berbanding di kedai yang merambangkan mata kakak ipar dan Kak Ain sebelum ini.

Penjual kedai ni sangat ramah. Cuma kedai ini bukannya terletak di pasar tetapi di bangunan yang berlainan. 

Kami ke kedai ini sebanyak 2 kali. Pada kali kedua, saya tak membeli kerana dah beli 1 beg sebelum ini. Kakak ipar turut teruja sedangkan dia dah banyak beli beg kipling. Kakak ipar ajak singgah sini lagi dan beli lagi bebeberapa beg.

Dan nak tahu, penjual ni kan. Dia kira dalam matawang dong. Lepas tu dia bagitahu dalam RM dan dia terus potong atau kasi diskaun siap siap. 

Semasa kakak ipar membeli beg, saya hanya menemaninya aje. Eh, selepas siap berjual beli. Penjual ni kasi free satu beg kecil. Nak cakap clutch bukan clutch. Ala-ala lah, boleh lah letak barang barang dan sangat cantik pada mata saya.

Dia kasi kakak ipar 1 dan saya 1. Tanpa PERLU KITA MINTA. Dahlah tu, siap boleh tukar design lagi. haha. Orang dah kasi free kita sempat demand lagi eh. Nasib baik penjual ni sangat ok.

Pergi la cari kedai ni. Seronok membeli sekiranya kamu pencinta beg!

.
.
.
.

macam kakak ipar saya. hehe.


Hari Kedua | 6 April 2015 - MALAM


Saya pendekkan cerita yang sangat panjang dan berliku ini menjadi pendek. Lebih pendek.

Selepas balik ke hotel. Sempat berehat sebelum keluar semula selepas Maghrib. Kami ke pasar malam. Pada malam ni, kami beli macam macam, sebabnya esok petang dah nak balik. Jadi mana yang tak dibeli tu, saya senaraikan siap siap dan beli. 

Tak nak pening kepala susah hati esok hari.



Suasana malam hari semasa kami melalui bulatan untuk ke pasar malam yang hujung. 




Kebetulan ada orang besar besar melalui jalan ni. Semua polis bersiap sedia. Semua motorsikal berhenti. Roundabout kosong dan usai aje orang kenamaan lalu. Maka semua motorsikal macam baru dilepaskan dari pintu, terus berdesup laju menuju ke destinasi masing masing.

Kami hanya berdiri memandang situasi di sana. Seronok juga layan keadaan mereka. 

Malam tu, saya balik ke hotel dan packing semua barang barang yang dibeli. Takut esok tak sempat nak kemaskan semua barangan yang saya buntu nak sumbat kat mana. Bimbang terlebih kilogram. Bimbang juga dengan kastam. 

Tak apalah, kebimbangan yang dibimbangkan itu telah pun berlalu. 

Untuk itu, sekian saje untuk episod kali ini.

Publish!

Log out.




Tuesday, April 21, 2015

Say Yes To The Dress

Tidak dinafikan saya agak selektif memilih rancangan sejak akhir akhir ini. Dah lama tidak mengikuti sinetron Indonesia. Dah lama sangat. Juga sudah lama tidak mengikuti siri siri drama drama melayu hebat di kaca televisyen. Hebat setara mana? Hebatlah andai ianya menjadi buah mulut di media sosial atau paling kokak pun menjadi bualan di pejabat.

Dah lama sangat saya tidak menjadi peminat drama Melayu. Dan saya cuba mengingati kot kot ada drama yang melekat di ingatan. Rasanya tidak ada. Kalau tak silap macam pernah tengok drama yang bukan bersiri tu, tapi tak ingat. huhu. Yang ada dalam ingatan saya ialah dokumentari rancangan rancangan yang sangat menarik untuk saya ikuti. Contohnya Say yes to the dress! Wah suka sangat. Lepas tu, rancangan masak masak kat AFC channel. Love it. Walaupun tak reti nak masak. haha. Dan lagi, rancangan 19 kids and still counting. Juga tak lupa rancangan pasangan menarik ni, Little people, big world! Lepas tu ada satu rancangan yang ala ala ubah gaya fesyen. Tapi kelupaan la pulak tajuk dia. Nanti lah kita google.

Saya akan kongsikan setiap kisah yang saya tonton. Malam ni, kita akan share kisah Say yes to the dress. Rancangan ini mengisahkan bride to be mencari dress mereka untuk hari kahwin. Yang seronok dilihat ialah tali kekeluargaan dan persahabatan mereka amat amatlah erat dan akrab sekali. Mohon ABAIKAN dress mereka yang adakala seksi tu. 

Saya cuba berfikir ke satu sudut yang lain. Walaupun mereka beragama bukan Islam, namun mereka membawa 1 pendekatan yang boleh difikir oleh kita sebagai muslim. Saya cuba mencari ayat agar tidak disalah fahami oleh pembaca.




Ini ialah Randy. Dia satu satunya perunding lelaki di Kleinfeld ni. Yang lain rata rata wanita. Walaupun dia lelaki, tapi dia tahu apa yang ok atau tidak dengan pemilihan pakaian pengantin. Tengoklah barisan baju pengantin belakang dia tu. Cantik kan? Sekali imbas kita nampak macam sama aje fesyen diaorang. Yang membezakan harga antara pakaian tu ialah material, cara jahitan yang cerewet atau biasa biasa aje. Beading yang terperinci kat baju. Semua aspek tu diambil kira. Kebanyakkan dress mereka memang tak ada lengan. Sleeveless macam tu je. Sebab tu saya dah letak macam macam shape kat gambar bawah. Nak cakap seksi tak adalah sangat. Namun keharmonian pandangan kalian dan maksud entry ini juga perlu dijaga. Tak nak ar, saya nak cerita benda positif, tup tup nampak macam bercelaru. Haa sudah.




Alah cumil sangat ajak kawan kawan perempuan datang sama bagi pandangan. Mereka adakala membawa 2 hingga ke 5 sehingga 6 orang rakan rapat mereka. Dan yang bestnya, kawan kawan mereka tu sporting dan ada juga yang urm tak sporting sangat! Biasanya kritikan akan diberi semasa pakaian ni ditunjukkan kepada kawan kawan yang menemani si pencari baju pengantin. Kadang kala kesian pun ada kat pengantin, dah berkenan kat pakaian tu. Namun bila kawan kawan cakap tak cantik, terpaksa cari yang lain. Dress ini kebanyakan mengikut bajet mereka. 

Oh ya, rancangan ini juga ada untuk bridemaid jugak. Say Yes to the dress bridesmaids. Jadi bila dah selesai pemilihan pakaian pengantin. Haa, akan tiba pemilihan pakaian untuk bridesmaid. Leceh juga sebenarnya. Yelah, bila dah ramai, idea pun banyak dan citarasa sangat berbeza beza. Sampai boleh bergaduh, bermasam muka. Tapi mereka berbaik balik selepas adengan gaduh gaduh manja tu.



Contoh kecumilan mereka. Pergi mencuba dress di sebuah butik secara beramai ramai dengan keluarga. Ada yang membawa semua keluarga mereka untuk melihat dress yang bagaimana akan dipilih oleh bakal pengantin. Ada yang membawa kawan kawan dan ada juga yang membawa bakal mertua dan bakal suami mereka. Abaikan bakal suami mereka tu. Yang saya tekankan di sini ialah mereka membawa keluarga mereka. Kita sendiri sebagai pengantin di Malaysia terutamanya Melayu Islam, rasanya tak semua membawa ahli keluarga memilih pakaian pengantin kita. Tak semua kita meminta pandangan mak ayah kita dalam soal berpakaian. Tak semua kan?

Antara perkara yang saya suka lihat ialah kebanyakan mereka sangatlah rapat dengan ayah! Boleh dikatakan, ramai bakal pengantin di dalam rancangan ini adalah anak ayah. Nak pilih dress pun ikut persetujuan ayah. Saya teringat satu episod ini yang mana ayahnya terlibat dalam kebakaran yang menyebabkan kulit muka dan anggota badannya melecur. Kesan melecur itu ada sampai sekarang dan anak perempuannya, meminta pandangan daripada ayah beliau. Sweet angat bilamana ayahnya menitis airmata melihat anak kesayangan akan menjadi pengantin.

Kalau di sini, jarang rasanya kita melihat ayah menemani anak anak mencari baju pengantin. Sukar sudah untuk kita cari anak ayah sampai satu tahap ayah menitiskan air mata. Menitis air mata di saat akad nikah itu mungkin biasa. Ini menangis semasa pemilihan baju pengantin. Nak cakap, betapa prihatinnya ayah sampaikan anak pergi cari baju pun ikut sama. Turut sama bagi idea. Bagi pandangan apa yang ok apa yang tidak.

Rasanya ini lah yang sepatutnya ayah kita buat kan? Peranan seorang ayah kepada anak perempuan dia. Memang tidak dinafikan, mungkin faktor persekitaran, faktor keluarga itu sendiri yang turut memainkan peranan dengan budaya mereka. Sebab itulah mat saleh ni, tua tua pun masih berpegang tangan. Bagus apa yang mereka praktikkan tu kan?

Entry ini tidak bertujuan untuk mengagungkan mat saleh. Nak cakap orang Inggeris kan, macam skema sangat. Namun ketahuilah, bahawa suka saya ambil pendekatan positif mereka. Kalau ada yang macam terdedah ke apa, abaikan.





Satu perkara yang saya belajar daripada rancangan ini ialah, tak semua mat saleh sukakan dress yang seksi yang mendedahkan anggota badan mereka. Ada dalam siri rancangan tu kan, apabila si anak keluar memakai dress pilihan mereka dan ditayangkan kepada ahli keluarga.  Ada yang mengatakan dress tersebut terlalu biasa, tidak gah untuk perkahwinan. Itu reaksi bukan luar biasa. Namun apabila reaksi yang mereka terima ialah NO! Reaksi ini adalah menarik perhatian saya. Kerana, antara alasan mereka menolak dress tersebut adalah disebabkan dress tu terlalu seksi dan tidak sesuai untuk majlis perkahwinan. Terlalu terdedah. Si anak mendengar kata lalu si anak masuk semula ke dalam bilik persalinan. Si Randy dan kuncu kuncunya akan mencari semula dress yang lain sehinggalah mereka bersetuju dengan pemilihan pemakaian tersebut. Selain Randy, Pnina Tornai sememangnya agak glamour dikalangan pencari baju pengantin dalam rancangan ini.

Mat saleh pun tahu tak suka seksi meksi sangat ni. Kita yang ada pegangan agama, sepatutnya lebih baik daripada mereka. Kalau mereka memilih seksi, itu normal dengan life mereka.

Satu lagi, ada di kalangan mereka yang berbadan gempal. Ya Allah, tinggi sangat self confident mereka. Tak ada pun kena kutuk ke apa. Sangat positif penerimaan mereka. Walaupun size mereka xxxl. Tapi dress tetap melecun dan alahai comel sangat! Tak ada pun cakap cakap yang mengatakan 'badan awak besar, susah nak cari size ke apa'. TAK ADA! Jadi mereka yang bersize besar sedikit ni, tak ada la yang menangis kena kutuk ke apa. Langsung tak.

Ah, kamu semua kena lihat sendiri. Barulah mengerti akan mesej entry ni. Sebab tu lah, bagi saya rancangan ni lagi best dari drama. Memang tak dinafikan ada drama yang bagus. Namun sekarang, trend drama adalah sama. Klise sangat. Jadi kalau nak cari yang lain sikit, di luar pemikiran sikit. Silalah cuba cuba alih siaran ke TLC ni. HAHA. Macam promote la pulak. Serius! Best nonton rancangan ni. Saya selalu lihat pada petang hari. Kalau ikutkan rancangan ini pada hari Jumaat malam Sabtu. Kalau tak silap siri baru akan bermula tak lama lagi. Tak tahulah itu siri lama yang baru ditayangkan ke apa. Ah, tak kisah. Janji boleh tengok. HEHE.

Credit to google untuk semua gambar kat atas. xoxo



Friday, April 17, 2015

I : Jejak Menjejak ke Tanah Orang

Masihkah dikau bersamaku? Jika masih, marilah kita sambung gebang. Jika dah terputus, pandai pandailah cari balik di mana pangkal cerita.

Sempat rehat selepas berlumus tungkus berlari hanya lebih kurang 10 minit. Maka kita sambung rehat di dalam pesawat. Burung besi meredah angkasa raya. Memberi satu gambaran lukisan yang sangat mengenyangkan pandangan. Saya yakin, berkali kali pun kalian turun naik pesawat. Rasanya pemandangan indah di atas sini senantiasa menggamit pandangan. 

Sukar untuk saya lepaskan peluang untuk menjamu mata dengan gula gula kapas ni. Setiap kali berada di langit biru, inilah pandangan yang saya tunggu. Kerna itu saya lebih gemar memilih tempat duduk di tepi tingkap. Pada penerbangan kali ini, abang siap siap suruh saya duduk di tepi tingkap. Bagi peluang sebab saya tak pernah ke Vietnam. Terima kasih kalian berdua!



Sepanjang pesawat meredah onak duri di angkasa. Minda saya senantiasa berputar berfikir. Saya tak boleh nak stopkan jaringan sel sel otak daripada berhubung. Mereka sentiasa berinteraksi sesama mereka.

Saya selalu terfikir, apakah yang pilot fikir apabila meredah awan putih. Segumpal segumpal kita redah. Pandangan di depan pesawat, dah tentu semua putih. Tidakkah mereka macam suspen. Err, saya selalu suspen pabila meredah awan. Macam duduk dalam kapal honey star! haha. Iklan tu comel.

Mengagumi kebesaran Allah membuatkan diri kita berasa kerdil. Sangat kerdil umpama titik sahaja. Berada di atas membuatkan apabila kita memandang ke bawah, kita tiada apa apa. Melihat saujana mata memandang hamparan langit biru dan bernuansa awan putih mengingatkan saya pada kata kata Ustaz Badli Shah. Apabila kiamat kelak, kita akan dikumpulkan. Bumi yang kita duduki ini akan di salin dengan yang baru. Maksudnya, ianya akan diganti dengan yang baru. Ini apa yang saya ingat, jadi kalau silap tu, tegurkan saya.

Allah mampu mencipta awan, langit segala macam di atas sini. Yang kat bawah sana, jangan cerita lah. Cuba fikir, sehelai daun yang gugur pun Allah boleh tahu sedangkan bumi ini Ya Allah, luas sungguh! Gerakkan jari. Ye, Allah tahu anda gerakkan jari anda.

Semoga dengan mengingati kebesaran Allah ini dapat menjauhkan diri ini daripada sikap sombong, angkuh. Semoga diri ini dapat berjalan di muka bumi Allah sebagai musafir dunia yang ingat akan hari akhir. Doakan saya. 



Saat hampir tiba ke bumi Vietnam. Rumah rumah ini kelihatan seperti sampah. Putih putih nampak bertebaran. Seolah olah merata rata tak dipungut. Semakin lama kita ke bawah, barulah sampah sampah itu bertukar menjadi rumah. Saya tak tahu kenapa saya fikir begitu. Tapi memang macam sampah sebab berselerakan kot.




Saya sebetulnya ingat airport mereka kecil macam Bandung. Rupanya kakak ipar cakap, airport mereka cantik. Tak adalah cokia sangat. Sampai kat sana, kami buat keputusan nak cuba naik bas. Sebelum ini dah plan nak naik cab. Perancangan bertukar. Apakata kita tukar angin. Ambil bas nombor 152. Lalu kami naik. Tak ramai orang Malaysia naik bas. HAHA. Dalam bas tu hanya kami dan 1 lagi keluarga dari Malaysia. Orang lain lebih selesa naik cab. 

Tambang bas ni tak adalah mahal sangat. Adalah dalam RM5 ke bawah kot untuk kami bertiga. Yang peliknya kan, kalau kita bawa beg, dia akan kira asing. Wah, macam naik flight je eh. Kalau kita bawa beg 2, maka 2 itulah yang mereka kira selain diri kita sendiri. Entahlah, aneh lah sistem mereka ni.

Perjalanan ke hotel tak adalah jauh mana. Adalah dalam 15 minit kot. Atau lebih sikit. Saya tak cakna sangat dalam hal ini. Saya lebih sibuk melihat keadaan sekeliling negara dia ni. Maklumlah, tak pernah sampai. 






Keadaan hotel kami. Tak besar dan tak adalah sempit giler. Just nice. Bolehlah nak lelapkan mata. Lagipun datang sini bukan sebab nak membuta dalam hotel. Jadi bagi saya, ianya ok je. Tidak menjadi isu bagi saya. Oh ya, kami tinggal di Thanh Thu Hotel. Terletak di sebelah Saigon Pink 2. Tak jauh dengan Hoang Hai Long Hotel. Kakak ipar sebetulnya dah cuba menempah Saigon Pink 2, tapi dah penuh. Antara ketiga tiga hotel tu kan, nampak yang lebih gah dan cantik dah tentulah Hoang Hai Long Hotel.

Kalau nak tahu, hotel yang kami duduk ni kan. Wifi dia tak best sangat. Memanjang je problem dia. Masuk bilik, dah lost connection. Lepas tu, kalau kita lepak kat lobi hotel pun, kadang dapat kadang yilek. Maka pandai pandai lah korang cari sumber. Kami duduk kat Thanh Thu hotel kan, namun bila buka wifi. selalu aje Saigon Pink 2 menjelma. Bagus betul dia punya coverage. Kasi jeles sangat meh. 

Saya ke Saigon Pink 2. Ingat nak mintak password wifi dorang. Sampai sana, saya masuk kat lobi, nampak kat kaunter ada info kalau nak sejadah boleh minta. Bagus kan. Lepas tu saya tanya kiblat arah mana. Staf hotel tunjuk arah mana. No wonderlah, orang Malaysia suka duduk kat sini. Pasal password yang nak diminta tu, tak dapat pun sebab nampak saya ni mencurigakan. HAHA. Padahal dah tahu, mana boleh nak minta password hotel lain. Nak juga cuba nasib. 

Semasa di sini, internet tidak begitu penting. Cuma sesekali ianya penting bilamana nak tahu apalagi yang dipesan oleh orang yang kat kampung sana. Dan, ada pulak kerja yang tiba tiba mendatang. Jenuh juga nak buka emel kerja.

Usai check in pada petang Ahad tu, kami terus keluar untuk makan dan cuci mata.




Ini bandar dia kot. Gambar ni saya ambil semasa kat dalam bas. Saya tak familiar langsung dengan jalan. Bila dah masuk hari kedua, barulah tahu rupanya jalan ni dekat aje dengan hotel. Cuma perlu menapak lah sikit. Jenuh juga ar.




Macam dah satu kemestian. Mereka yang datang sini, mesti dorang akan tayang air kopi. Kami pun tak terkecuali. Klise sangat eh! Patut kena cari gambar yang lain dari yang lain. haha. Semasa dalam penerbangan, kami tak pesan makanan sebab dah plan nak makan sini aje.

Kakak ipar cakap, dulu kan air kopi ni dia letak sikit aje. Lepas tu kita kacau-kacau, air kopi tu akan jadi penuh. Wah, kedengaran teramat hebat! Sekali kan, bila sampai sana. Uh, tak ada pun macam tu. HAHA. Macam ni ajelah gaya dia. Air kopi biasa je. Tak adalah magik yang saya nak tengok tu. Kakak ipar cakap mungkin mereka dah tukar style kot. Kakak ipar saya khususnya, sangat SUKA akan air kopi ni. Macam ketagih je. haha. Bagi saya pula, biasa je. Tak ada special pun. Macam kopi kamu letak susu. Kacau letak ais. Siap! Mungkin saya bukan penggemar air kopi, nescafe. Hidup saya hanya air masak, air bandung. Ah sebetulnya saya tiada air yang khusus yang digemari.

Air kopi ini dinikmati hanya sekali sahaja semasa saya di sini. Itu pun jenuh nak habiskan air ni.




Orang cakap tak sah kalau datang sini tak makan Mee Poh. Macam mana eh nak eja? Belasah ajelah. Bagi saya, mee ni macam mee sup kat Malaysia. Kebiasaannya kalau kat kampung sendiri, saya akan makan 1 kali seminggu, atau sekali sekala bila dah lama tak makan. Bukannya HARI HARI MAKAN. haha. Pening weh kalau macam tu. Ianya seolah olah melanggar rutin sistem pemakanan saya. 

Kat sini, kami makan dan dia hidangkan dengan ulam ulaman. Jadi saya hanya makan apa yang diletakkan dalam mangkuk sahaja. Ulam ulaman lain, saya abaikan. Pelik ah. Abang dan kakak ipar bersemangat betul makan. Habis dipenuhi ulaman dalam mangkuk. 

Dah kenyang, kami buat keputusan jalan jalan sekeliling hotel. Tapi abang dan kakak ipar saya bukan seperti orang kebiasaan. Dia punya cara lain macam sikit. Mereka sangat suka explore tempat yang mereka pergi. Bersedialah duhai kaki kakiku.




Kami pusing jalan belakang. Sampai di sini, jalan raya kat sini agak berdebu. Ramai penunggang pakai mask. Macam zorro pun ada. 




Melalui kedai menjual bunga di kaki kaki lima. Cantik betul bunga mereka. Naik geram rasa nak cabut semua bunga kat bakul. haha. Gubahan mereka agak berbeza berbanding gubahan di Malaysia. Mereka gubah penuh satu bakul, macam gubah bunga plastik pun ada. Macam murah benar harga bunga ni. Macam bunga ni boleh bertahan bertahun tahun lamanya. Macam.




Abang suka mencuba makanan. Sesiapa yang datang sini, akan nampak pakcik ni berniaga dengan motorsikal di depan hotel. Andai kalian nampak motorsikal yang ada jual karipap macam ni. Haa, itulah dia. Abang beli karipap dan dia bagi kakak ipar rasa juga. Saya tak makan. Bab bab makan saya agak memilih. Bukanlah memilih, sebenarnya saya bukan jenis yang suka mencuba. Sukar untuk saya cuba benda baru.




Gambar ni saya ambil masa dalam bas juga. Tak tersusun gwa upload gambar. haha. Manyak soli la semua. Tengok ni, wayar elektrik mereka memang tahap boleh rentung kalau kena renjatan. Tapi mereka selamba aje dengan keadaan macam ni. Kalau saya jadi technician pun, tentu akan stress lihat wayar macam ni. Mana nak tahu wayar ni bersambung kat mana, wayar ni milik kedai mana , lepas tu berhubung dengan yang mana. Phew! Mungkin mereka tak sempat nak belajar dan habiskan kajian tentang sistem pendawaian yang betul lagi sistematik kot.

Agak agak kan, perkara sebegini menjadi isu tak dikalangan warganegara Vietnam? Kalau kat Malaysia pendawaian macam ni rupa, dah tentu perkara sebegini menjadi viral kat media sosial. Mahu masuk parlimen. haha. Debat punya debat dan tentu akan ada bajet juta juta untuk selesaikan masalah ni. 

Tapi kat sini, rileks betul eh. Tak jadi kudis bagi mereka. Kalau kita pandang dari sudut lain. Mereka sangat KREATIF! Bukan senang nak bagi wayar tu berselirat macam rambut kusut tu.




Bukan Nabil punya. Ini Nabil Biryani House yang punya. Abang pergi semak harga kat sini. Agak mahal berbanding dengan Malaysia. Kami sambung jalan jalan lagi.

Kami masuk ke pasar Ben Thanh. Saya memang tak tahu apa-apa, just ikut aje. Mereka berdua dah tahu gambaran tempat ni macam mana. Ben Thanh tu macam pasar Payang je. Cuma dia 1 tingkat je, Besar lah juga. Jadi kami ronda ronda la dalam tu sebelum balik bilik. Sebabnya, malam nanti kami nak keluar lagi. Keluar ke pasar malam. 

Kami balik bilik dulu. Rehat!



Monday, April 13, 2015

Ah-mazing Race ke Puncak Saigon

Semalam hanya sempat memanaskan keyboard sahaja. Sekapur sireh seulas pinang agak tergantung disebabkan masalah teknikal. Teknikal dari segi hala tuju penceritaan yakni tidak tahu di mana hendak dimulain. Dan juga permasalahan teknikal pada semua gambar yang saya nak alihkan ke dalam laptop. Biasalah, mereka saje buat masalah sebab nak suruh saya berehat tenang tenang. Nanti nak mulakan kerja. Cuti lama lama pun boleh datangkan masalah juga. Lemau!

Tiada niat untuk menulis panjang panjang bagi perkara yang tidak perlu. Ini untuk mengelakkan lagi panjang kalian kena hadam pembacaan. Kang anda semua skip baca, maka tak boleh ar sama sama rasa berpenat lelah dahulu, bersenang lenang kemudian. Tak aci ar saya sorang yang kena harungi cabaran itu semua.

Cabaran apa? Nantilah anda semua akan tahu.

 -----------------

PAGI AHAD 5 APRIL 2015

Bertolak dari rumah abang 1 pada jam 9.25 pagi. Pakcik Rahim ayah kepada kakak ipar 1 yang tolong hantarkan kami ke airport. Kami singgah ambil abang 1 kat pejabat lalu terus ke KLIA 2. Abang 1 mengambil alih pemanduan. Kereta dipacu laju. Macam tekan je butang terus berdesup! HAHA. Dalam hati takut juga. Selebihnya saya malas fikir jadi buat buat rileks aje lah. Saya agak kan, Pakcik Rahim pun kecut perut juga kot. HAHA. 

Sampai airport lebih kurang pada jam 10.25 pagi, kami selesaikan apa yang patut. Abang 1 ke Maybank. Saya melawat di mana tandas, di mana jalan nak berjalan. Manakala kakak ipar 1 menjadi penunggu.

Kami singgah di 7 Eleven. Kami semua berpakat makan pil chi kit teck aun. Sebab kami bertiga macam mengalami gangguan perut selepas menghadiri majlis kenduri kahwin semalam. Patutlah saya perasan yang abang 1 selalu ada stok pil ni, rupanya perut dia jenis sensitif. Dia suka mencuba segala jenis makanan yang kita pun kadang kala tak terlalu nak makan. Tak kena selera. Memang dia 'raja makan'. HAHA.

-----------------------
Ok, tarik nafas dulu. Kita rileks rileks dulu sebelum kita sambung bercerita. Korang dah makan ke? Saya baru selesai meratah sayur labu air bersama canglun ikan. Ni masakan terengganu. Sedap! Kat tempat anda anda semua memang tak ada benda ni. HAHA. Saje je nak kasi terliur. Harap anda semua ada makanan untuk dijamah.

-------------------------

Dah dah, kita sambung cerita.

Selepas tu, kami ke KFC. Abang 1 nak makan. Kami semua mengekor dia dari belakang. Sampai di KFC, kami makan makan secara santai. Saya paling santai kot, yelah bubur nasi tu panas giler. Memang tak boleh nak makan laju laju.

Jam awal lagi. Adalah dalam 11 lebih. Kakak ipar dan abang dah siap makan. Saya masih di meja. Tiba tiba kakak ipar datang sambil cakap 'rasanya kita dah lewat ni'. Saya macam 'eh bukan ke masih awal?'. Tapi dalam hati aje lah. Sebab saya ingat yang gate close pada 11.40 pagi. Yang lain memang saya tak ambil peduli sangat. Lagipun kami tak adalah nak drop bag bagai. Namun apabila dengar kakak ipar cakap macam tu, terus aje bubur nasi tu berubah menjadi suam. Saya terus menyuap bubur tu sampai habis. HAHA. Tak nak membazir. Sayang sebab sedak angat!

CABARAN BERMULA - P19

Saya keluar dari KFC. Kelihatan abang 1 dah mula terkocoh kocoh. Laju kat depan. HAHA. Kakak ipar cakap dekat flight schedule board tu dah tertera gate close! HAA? Saya yang menyorong troli dah kelam kabut. Mereka berdua dah ke depan. Saya terkial kial kat belakang. Nak campak mana troli ni. Saya sorong beberapa langkah, lantas saya ambil beg sandang dan terus aje tinggalkan troli tu kat tengah jalan! Orang kat depan memang tengok perlakuan saya yang nampak macam tak patut lah kan buat macam tu. Bila ingat balik. Macam bengong je rasa. HAHA. 

Saya pandang pada board dan memang tertera AK 0526 gate closed! Apa lagi, terus berlari kejar mereka berdua dan berjaya melintasi kakak ipar yang tak berlari pun. Dia berjalan sehabis laju je. haha. Saya toleh belakang dan ambil trolley bag dari tangan kakak ipar. Tak sampai hati ekpom tengok. Lepas tu saya terus pecut sepecutnya. Berbekalkan pengalaman memenangi beberapa pertandingan marathon ketika di sekolah dulu, saya berjaya mengekalkan rentak larian. Namun rentak itu tidak konsisten dan agak bercampur campur. Dah lama tak berlari, memang lah mengah giler! Saya fikir kenapa perlu lari. Kan tadi dah datang awal! HAHA.  

AH-MAZING RACE


Gambar candid yang diambil oleh kakak ipar. Gwa dah tak boleh cakap. Gwa keterlaluan capek dong!

Saya fikir, kalian semua pun dah mengah membaca marathon esei ni kan. Jangan hempas laptop. haha. Sebelum saya dapat duduk seolah olah santai habis tu. Tahukah kalian apa yang seterusnya kami lalui?

Semasa berlari, saya asyik tengok jam. Masa makin suntuk. Kalut makin meningkat. Jauhhh lagi nak ke P19. Hujung sana. Abang dah ke depan. Saya toleh ke belakang, kakak ipar jauh dan makin jauh. Semasa kami berhenti di lif. Saya minta abang 1 pergi dulu. At least, kalau dia sampai dulu, dia boleh bagitau yang ada lagi 2 pelari pecut negara tengah berhempas pulas kejar pingat emas. haha. Ya Allah, bila ingat balik. 

Di pintu lif, saya berhenti menanti kakak ipar. Kaki masa tu dah cramp! Tak boleh terus stop berlari macam tu. Saya jalan jalan setempat kat depan lif tu. Penat memang tak boleh nak kira dengan kalkulator.
-------------

Masuk lif keluar lif. Saya dan kakak ipar sambung balik larian. Macam lawak sontorian sangat bila mengenangkan, saya melepasi gate P9 menuju ke P19. Saya pandang gate P9 tu namun yang dituju masih jauh di depan sana.

Semasa berlari ramai mata yang memandang. Ah, dah tak kisah. Bukan saya kenal mereka pun. Ada 2 orang mat saleh kat depan tengah berjalan santai. Melihat saya tengah lari, terus dia kasi saya laluan untuk teruskan cabaran.

Dengan berjubah, beg sandang dan trolley bag kat tangan. Ya ampun! Bapakkkk aku capek sekali. Mau aja aku campakkan semua itu lantas berlari lenggang kangkung. Mengertikah kalian akan kegawatan situasiku? 

Adakah Vietnamku hanya di KLIA 2 sahaja? hahaha. Tak nak. Dah isi cuti, dah tak nak tunggu lagi. LOL!




Abang sampai dulu di P19. Semasa saya sampai kat kaunter, kedengaran petugas tu cakap 'dah berlepas dah'. Kalau tak silap, abang tanya bila? 'baru je kejap tadi'. Saya yang kat sebelah abang terus rasa macam 'ini malam ke siang eh. lantas burung burung kecil pening pening lalat berlegar legar kat kepala. Eh, tak boleh pitam lagi'. Saya rasional walaupun macam sedih pun ada. Saya terus tanya pada petugas tu, tapi dalam boarding pass cakap gate close pada 11.40 pagi. Ini belum 11.40 lagi. Terus dia ambil boarding pass dan semak lantas bagitahu 'oo ini flight lain. Ini gate P9'. 

Haa, barulah boleh PITAAMMM! Kena patah balik P9 pulok! haha. Bukan dekat tu. Jenuh nak lari balik ke arah sana. Harapan masih ada walaupun samar samar.

Abang sempat pesan pada petugas tu, supaya kasitau ada lagi 3 orang pelari yang nampak bersinar untuk hadiahkan emas pada negara akan sampai sekejap lagi di P9. Eh, abang tak cakap macam tu. Walaupun ayat tu just untuk suka suka hilangkan semput. Ya, saya tahu abang pesan supaya petugas tu kasitau ada lagi 3 penumpang yang sedang menuju ke P9, tapi ayat sebetulnya saya tak ingat.

Rasanya kalau kami masuk amazing race, mungkin ada harapan nak menang. haha.




Nasib baik saya pakai kasut. Inilah pengganti baru kepada Setanoh aka North Star

Larian tak selamanya larian. Semuanya kan indah pada akhirnya. P9 berjaya kami tujui dalam masa yang sedang elok. Kelihatan orang ramai dah duduk duduk di ruangan menunggu tu. Kami masuk. Kelihatan abang dah rileks main handphone. Terus menuju ke kerusi di depan abang. Saya dan kakak ipar duduk sambil tersenyum. Masing masing saling memandang dan berbalas senyuman. Kami gelak kecil. Bercakap pun kami control aje suara sebab takut abang dengar. haha. Tapi saya rasa penat betul. Nasib ada kertas yang boleh dijadikan kipas. Err boarding pass sebenarnya. Naik lunyai saya hayunkan kertas tu kat muka. 

Saya bangun ambil udara. Kaki lenguh. Nasib baik pemandangan kat sini menyegarkan mata. Walaupun semalam berita helikopter terhempas di Semenyih kadangkala melintas di benak pemikiran. Namun dek kerna kepenatan, ianya tak mempengaruhi keadaan sangat. Jadi tak adalah rasa takut sangat. 



Selepas sempat duduk hampir 10 minit. Kami berlepas meninggalkan KLIA 2. Allah masih sempatkan kami untuk berada di dalam penerbangan ini. Allah duga sikit dengan keadaan keluh kesah, beribut ributan. Lihatlah, nun di sana terletaknya sky bridge. Itu lah salah satu jalan yang kami lalui dengan larian ribut kami. Rasanya kalau ada rakaman cctv, kami nak tengok acara berprestij tu. haha. 

Kalau dulu, LCCT. Jarak tak jauh mana. Kalau datang lambat, rasanya ada can lagi nak berlari kejar masuk. Dulu, dia punya besar pun tak adalah sebesar king size macam ni haa. Ini bapak lagi bapak punya king punya size. KLIA 2 punya cabaran, hai memang memerlukan aturan masa yang terbaik. Kena tahu jam berapa untuk selesaikan apa yang patut. Jam berapa dah kena jalan untuk ke departure hall. Kena tahu dan praktis terus. Naik mengah ooi. Bayangkan kalau orang veteran ada sama. Kasihan. Memang kasihan. Tak boleh nak main taram datang lambat. Mau mereka tak cukup nafas nak berjalan. Berlari apatah lagi.

Wokeylah, nanti kita sambung story kat betnang pulok eh.