Wednesday, June 1, 2016

Pemilihan Pakaian #runsingmaknak

Sejak akhir-akhir ini, rasa ketidaktahuan untuk memilih pakaian terutamanya untuk bersantai, ketika hari minggu, ketika nak pergi bercuti. Sesiapa yang mengenali diri ini secara individu ketika beberapa tahun yang lampau, dah tentu ingat gaya saya yang lebih senang dengan jeans, t-shirt atau dipadankan dengan kemeja. Gaya tersebut cepat dan santai. Nampak lebih up to date dan boleh ke sini ke sana. Maksud saya, tak adalah rasa pelik apabila pergi berjumpa kawan-kawan atau ketika bercuti ke mana-mana.

Namun sekarang, keadaan sudah tidak sama lagi. Saya lebih senang memilih untuk memakai jubah/dress, skirt labuh yang dipadankan dengan blouse. Namun adakala gaya itu buntu. HAHA. Mana tak buntu, seluar jeans memang dah lama tidak menjadi pilihan saya kecuali dipakai bersama jubah.

Maaflah, memang perempuan sedikit complicated apabila berdepan dengan beberapa situasi.



Gambar tahun lepas. Bila tengok gambar ni, alahai. Dah banyak kali dah pakai skirt biru labuh ni. Banyak kali juga bergambar dengan si biru ini. Memang bukti yang nyata.

----

Jubah/dress biasanya, saya upah jahit dengan sepupu atau adik ipar saya. Saya design macam mana yang saya nak, yang saya suka. Saya tak berapa gemar jubah yang menampakkan susuk badan, macam tak sesuai nak panggil jubah. Sebetulnya, jubah ni saya mula pakai [sekali sekalalah] ketika study dulu. Itu pun jubah kakak. Dan pada tahun 2012, saya upah makcik saya untuk membuat jubah dengan tujuan senang nak pakai apabila ada majlis. Tak sangka, dalam 4/5 tahun ini jugalah, trend jubah yang bermacam-macam pilihan warna dan fesyen, menjadi pilihan ramai kaum hawa. Perkembangan yang sangat sihat saya fikir. Seingat saya, dululah kan. Sekiranya jubah yang cantik-cantik dah tentu jubah dari Dubai. Manik dan kain dia sangat eksklusif. Sekarang, dek kerana pertumbuhan yang pesat dikalangan orang kita. Urmm, tak perlu lagi tunggu lagi jubah dari Dubai. Beli aje di dalam talian. 

Ok, berbalik pada cerita kita. Apabila dah selalu berjubah, dress. Saya naik jemu. Saya perlukan sesuatu yang segar. Untuk pemakaian jubah, saya selesa memakainya dengan jeans. Namun untuk ke pejabat, jubah tidak menjadi pilihan saya. Adalah lebih selesa memakai baju kurung sahaja ketika berkerja. Dan sekarang, saya dah buat keputusan untuk mengubah gaya saya. Sebelum ini, apabila ke pejabat, saya bosan dengan baju kurung. Lalu saya design baju kurung moden yang longgar dan selesa, saya design baju [idea dari baju kemeja] dan padankan dengan kain kurung. Apabila dah bosan dengan semua ini, saya berbalik semula kepada baju kurung. Haha. Baju kurung memang tetap menjadi pujaan hati.

Dan sekarang, saya dah tahu apa jenis rekaan yang saya inginkan bagi menggantikan baju kurung. Lalu, cepat-cepat ambil keputusan untuk mengasingkan semua baju-baju kurung saya untuk diberi/preloved kepada orang lain. Tak lupa juga dengan tudung-tudung saya yang dah terlampau banyak tu. Hingga tak terpakai oleh saya. Apa nak jadi nih? 




Gambar lama juga sebagai rujukan. Baju bunga, skirt labuh juga berbunga. Jadilah sekebun bunga. Tapi dah jenis hentam ajelah labu. Keyakinan itu sentiasa ada. Haha. Cuma adakala kita rasa 'ini bukan benda yang betul'. Dah macam si Betty la pula.

-----

Beberapa minggu lepas, saya bercuti. Nak kemas pakaian tu kan, punyalah menemui jalan mati. Tak tahu nak pilih baju mana. Tak tahu nak pakai baju mana. Tak tahu sungguh! Kalau dulu, dah tahu nak pakai apa. Jeans, t shirt atau blouse. Siap! Sekarang, saya rasa saya tak ada baju nak dipakai, nak dibawa. Buka almari, saya rasa tak ada baju yang betul-betul selesa nak dibawa. Saya tak nak jubah! Akhirnya saya bawa skirt labuh dan blouse. Itupun blouse yang jadi pilihan, warnanya caca marba. Blouse berbunga dan skirt pun berbunga. Jadilah taman tema bunga-bunga bergerak. Tak sesuai langsung. Macam mana boleh ambil keputusan macam ni? Padahal baju-baju lain punyalah banyak #duhaihawa. Haha.

Mungkin bagi kaum hawa di luar sana, mungkin  tidak mengalami permasalahan seperti orang ini.



Inilah skirt berbunga yang dimaksudkan. Namun ketika ini, saya memakai baju t shirt anak buah. Alhamdulillah, nasib baik muat dengan si peminjam. Hehe. Dan juga, baju itu ngam-ngam juga dengan tudung. Macam berjanji kan? 

Memang walaupun caca marba gayanya, keyakinan itu tetap A. 

Antara gaya yang menari-nari di dalam kepala gwe ialah seperti berikut:

Urmm. Gambar pula tak sesuai untuk diupload. Macam berangan sangat nak buat gaya macam ni. Lagipun saya tak berapa berkenan tunic yang dipakai dengan skinny jeans atau ala-ala legging. Baju labuh dah cantik, seluar tu saya tak berkenan. 

Makanya, lain kali ajelah kita reveal eh.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan.